Οι κυρώσεις να έχουν τουλάχιστον περισσότερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ότι στην ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία, γιατί διαφορετικά είναι σαν να βάζουμε κυρώσεις στον εαυτό μας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Το σκεπτικισμό, αλλά και τις επιφυλάξεις, που προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ το επερχόμενο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποκαλύπτει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο euronews, o υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
«Αυτή τη στιγμή συζητείται το έκτο πακέτο (κυρώσεων)» μας είπε. «Ξεκινήσαμε πιο συντηρητικά, στη συνέχεια άρχισαν να προστίθενται περισσότερες κυρώσεις. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για αρκετά θέματα. Στην Κύπρο, έχουμε επιφυλάξεις στις κυρώσεις που αφορούν στη ναυτιλία, την απαγόρευση πλοίων με ρωσική σημαία ή τις μεταφορές ρωσικού φυσικού αερίου, υπάρχουν θέματα με τα καταπιστεύματα, τις αγορές ακίνητης περιουσίας από Ρώσους πολίτες. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οι κυρώσεις να έχουν τουλάχιστον περισσότερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ότι στην ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία, γιατί διαφορετικά είναι σαν να βάζουμε κυρώσεις στον εαυτό μας».
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Κ. Πετρίδης προειδοποιεί για τις επιπτώσεις:
«Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα θέμα που πρέπει να αναλύεται και η οικονομική του πτυχή. Από ότι φαίνεται, η Ρωσία έχει εναλλακτικές πηγές. Η Κύπρος δεν αντιτίθεται σε αυτό το μέτρο. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας, πλήττοντας αντίστοιχα την ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι, όμως, και θέμα αρχής: δεν μπορεί να χρηματοδοτεί η ΕΕ εξοπλισμούς για τον πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν αυτή τη στιγμή.»
Πετρίδης: «Στο παρελθόν έχουν γίνει λάθη - Δεν έχουμε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία»
«Παραδέχομαι ότι στο παρελθόν έχουν γίνει λάθη» απαντά ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου, όταν ρωτάμε για την γενικευμένη εντύπωση ότι η Κύπρος έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. «Μιλάμε και για δεκαετίες πιο πριν. Από το 2013 και μετά έχουν διορθωθεί πολλά πράγματα. Υπό την αυστηρή επιτήρηση της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχουν θεσπιστεί πολύ αυστηροί κανονισμοί για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Στην Κύπρο έχουμε κλείσει 70.000-80.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, κάποιοι εκ των οποίων άνοιξαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ακριβώς αυτής της αυστηρής επιτήρησης. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν οι στενοί δεσμοί που υπάρχει η αντίληψη ότι υπάρχουν. Εντάξει, υπήρχε το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, που, όντως, με λάθη στη διαχείριση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, συνέτεινε σε αυτή την αντίληψη. Αυτό έχει τερματιστεί. Κάποια διαβατήρια ανακαλούνται εκεί όπου έχουν εντοπιστεί μη πρέπουσες πολιτογραφήσεις.»
Κύπρος: «Πάγωσαν» περιουσίες πολιτών και εταιρειών από τη Ρωσία
Στην Κύπρο, την αναζήτηση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτών και οντοτήτων από τη Ρωσία που βρίσκονται στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων έχει αναλάβει ειδική επιτροπή που συστάθηκε υπό το υπουργείο Οικονομικών. Αν και οι κυπριακές αρχές αποφεύγουν να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις, ο υπ, Οικονομικών της Κύπρου αποκάλυψε στο euronews ότι έχουν γίνει ήδη δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων:
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δώσω αριθμούς» μας είπε ο Κ. Πετρίδης. «Έχουμε "παγώσει" τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, αλλά και μετοχές ατόμων και εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων. Ενδεχομένως στο μέλλον να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Υπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση ότι είμαστε πολύ εκτεθειμένοι στο ρωσικό παράγοντα. Για παράδειγμα, υπήρχε η εντύπωση ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι πολύ εκτεθειμένο στη Ρωσία. Όμως, οι καταθέσεις από ρωσικές οντότητες είναι μόνο το 3,8% των συνολικών καταθέσεων. Πριν το 2012, ήταν περίπου το 60% του συνόλου. Η έκθεσή μας σε ότι αφορά στα τραπεζικά δάνεια είναι στο 0,8%. Η Κύπρος δεν τηρεί καθόλου αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Σε ότι αφορά στις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, δε φαίνεται να υπάρχουν επενδύσεις από εταιρείες που εμπίπτουν στη λίστα των κυρώσεων. Στην Κύπρο, όντως, έχουμε μία ρωσική κοινότητα, που επέλεξε εδώ και πολλά χρόνια να δραστηριοποιηθεί με υγιείς επιχειρήσεις στην Κύπρο, όπως κάποιοι το έκαναν και στην Ελλάδα, γιατί η Κύπρος είναι μία χώρα της ΕΕ με ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτές οι επενδύσεις δεν επηρεάζονται, εκτός ίσως από ένα πολύ μικρό βαθμό όταν γίνονται συναλλαγές με κάποιες ρωσικές εταιρείες να υπάρχει κάποιος επηρεασμός. Ως επί το πλείστον αυτοί που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο συναλλάσσονται με την ΕΕ και δεν εμπίπτουν στη λίστα των κυρώσεων.»
Κύπρος: Να δοθεί παράταση ζωής στο φυσικό αέριο
Μία λύση για να αντιμετωπιστεί άμεσα η ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, είναι να δοθεί παράταση ζωής στα ορυκτά καύσιμα, κάτι που θα απαιτούσε απόφαση της ΕΕ για τροποποίηση των χρονοδιαγραμμάτων ενεργειακής μετάβασης.
«Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ μιας πιο σταδιακής προσαρμογής, με δεδομένη και την εξέλιξη της γεωπολιτικής κατάστασης» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει από πλευράς Βρυξελλών πρόθεση για αναθεώρηση του πλάνου ενεργειακής μετάβασης. Αντίθετα, υπάρχει η ανάγκη για επίσπευση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, ειδικά από τη Ρωσία, κάτι το οποίο είναι και λογικό».
Από τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, θα εξαρτηθεί και η τύχη του αγωγού EastMed.
«Τα πάντα εξαρτώνται από την οικονομική βιωσιμότητα» εξηγεί ο Κ. Πετρίδης. _«Πλέον με την αύξηση των τιμών, η οικονομική βιωσιμότητα φαίνεται πιο πιθανή. Κυρίως αν ληφθούν υπόψη και γεωπολιτικοί λόγοι, που αφορούν και στις χώρες από τις οποίες θα περνά ο αγωγός, ώστε να μην είναι τόσο ευάλωτες ή να καθίστανται όμηροι γεωπολιτικών εξελίξεων. Αλλά και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της πράσινης μετάβασης που δε δίνει μεγάλο βάθος χρόνου για αξιοποίηση των κοιτασμάτων» προσέθεσε.
Παράλληλα στην Κύπρο «τρέχουν» διάφορα προγράμματα ανάπτυξης ΑΠΕ, με κίνητρα προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις για υιοθέτηση πράσινης ενέργειας. Όμως, ο Κ. Πετρίδης ξεκαθαρίζει ότι τα έργα αυτά δε θα αποδώσουν άμεσα καρπούς:
«Οι πολιτικές διείσδυσης των ΑΠΕ δε θα αποδώσουν την επόμενη ημέρα. Θα χρειαστούν κάποια χρόνια, δεδομένης και της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων τεχνολογιών. Άρα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα» τόνισε.
Οριζόντια μέτρα για τον πληθωρισμό
Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει λάβει μία σειρά μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στον πληθωρισμό.
«Εμείς είμαστε από τις λίγες χώρες που έχουν πάρει και οριζόντια μέτρα γιατί θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι που πλήττει όλους, και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη» εξήγησε ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου.
Πηγή: euronews.com
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.