Αυξημένος κατά €8,41 εκ. ο προϋπολογισμός 2021 του Υπ. Δικαιοσύνης

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 23.11.2020
Αυξημένος κατά €8,41 εκ. ο προϋπολογισμός 2021 του Υπ. Δικαιοσύνης
Αυξημένος κατά €8,41 εκ. περίπου σε σχέση με το 2020 είναι ο προϋπολογισμός του Υπ. Δικαιοσύνης για το 2021, ο οποίος σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό

Αυξημένος κατά €8,41 εκ. περίπου σε σχέση με το 2020 είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για το 2021, ο οποίος σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό, Έμιλυ Γιολίτη,  περιλαμβανομένων των Τμημάτων και Υπηρεσιών του, ανέρχεται στα €339,61 εκ. σε σύγκριση με €331,20 εκ. το έτος 2020.


Παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της για το 2021, η κ. Γιολίτη είπε πως τα συνολικά προϋπολογιζόμενα ποσά δαπανών του 2021 παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με το 2020, κατά €8,41 εκ. ή σε ποσοστό 2,54%, σημειώνοντας ότι από το σύνολο των €339,6 εκ. που προϋπολογίζονται για το 2021, ποσό ύψους €275,75 εκ. ή ποσοστό 81,20%, περίπου, αφορά στις δαπάνες μισθοδοσίας και είναι αυξημένο κατά 5% από το αντίστοιχο περσινό.

Όπως πρόσθεσε το υπόλοιπο ποσό δαπανών του Προϋπολογισμού του 2021 ύψους €63,9 εκ. αφορά στις υπόλοιπες Τακτικές και Αναπτυξιακές δαπάνες και σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό του 2020 ύψους €68,60 εκ. παρουσιάζουν μείωση €4,74εκ. ή 6,91%.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι από την συνολική πρόνοια των €339,6 εκ. τα €5,09 εκ. προορίζονται για τις δαπάνες της διοίκησης του Υπουργείου, τα €22,9 εκ. για το Τμήμα Φυλακών, τα €270,09 εκ. για την Αστυνομία, τα €40,40 για την Πυροσβεστική και τα €1,17 εκ. για το Κρατικό Αρχείο.

Αναπτυξιακός Προϋπολογισμός

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό το 2021, η αρμόδια Υπουργός είπε πως οι  Αναπτυξιακές δαπάνες για το έτος 2021 ανέρχονται σε €11,88 εκ.,  σε σύγκριση με €17,77 εκ. για το 2020 και παρουσιάζουν μείωση κατά €5,89 εκ. ή 33,15%, αφενός γιατί έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα μεγαλύτερα σε κόστος έργα του Υπουργείου και αφετέρου γιατί κατά το 2021 προγραμματίζονται να γίνουν οι σχεδιασμοί και οι μελέτες για τα έργα που θα ξεκινήσουν την επόμενη περίοδο.

«Τα θέματα εξοπλισμού και τεχνολογίας, θεωρούνται πολύ σημαντικά για την προώθηση της αναβάθμισης της Δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση και αποτροπή του εγκλήματος και ως εκ τούτου, μαζί με το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού, τα εξοπλιστικά προγράμματα, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του Προϋπολογισμού του Υπουργείου», είπε.

Αναφερόμενη στα σημαντικότερα έργα που προωθούνται με τον Προϋπολογισμό του 2021, είπε ότι είναι η αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας στις Κεντρικές Φυλακές, η αναβάθμιση του ασύρματου δικτύου της Αστυνομίας από αναλογικό σε ψηφιακό και η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πρόσθετα, είπε πως προωθείται η αγορά σκαφών για την Λιμενική και Ναυτική αστυνομία με προϋπολογιζόμενη δαπάνη ύψους €8,925 εκ., η οποία θα καλυφθεί από την Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, είπε ότι έχει γίνει σημαντική επένδυση σε νέες κτιριακές υποδομές, με την ανέγερση τριών νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων (Πάφου, Μόρφου, Αμμοχώστου), και δυο υπερσύγχρονων νέων κεντρικών Πυροσβεστικών Σταθμών (Λεμεσού και Βασιλικού), ενώ προωθείται η δημιουργία Κέντρου Ασφάλειας Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε έχει δρομολογηθεί η μετακίνηση του Πυροσβεστικού Σταθμού Λακατάμειας από το χώρο που βρίσκεται σήμερα, σε άλλο σημείο εκτός κατοικημένης περιοχής, αλλά και η ανέγερση νέου πυροσβεστικού σταθμού στην Αγία Νάπα. Αντίστοιχη έμφαση έχει δοθεί σε μικρότερους Αστυνομικούς και Πυροσβεστικούς Σταθμούς που ανεγείρονται για εξυπηρέτηση των Κοινοτήτων και της Υπαίθρου, όπως οι Αστυνομικοί Σταθμοί στο Στρουμπί, Περιστερώνα, Κούκλια, οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου Αθηένου και Πέρα Χωρίου – Νήσου, η δημιουργία ελικοδρομίου πλησίον της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου, και άλλα έργα μικρότερου κόστους, αλλά μεγάλης συμβολής στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, σε αστικά ή απομακρυσμένα σημεία της χώρας.

Μεταρρυθμίσεις του τομέα της Δικαιοσύνης

Σε σχέση τις μεταρρυθμίσεις του τομέα της Δικαιοσύνης, η κ. Γιολίτη είπε πως «τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου πολυσχιδούς πλαισίου εκσυγχρονιστικής πολιτικής, η οποία στοχεύει να μεταρρυθμίσει εκ θεμελίων τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας των Δικαστηρίων», για να προσθέσει πως όραμα του Υπουργείου μέσα από την προσπάθεια αυτή «είναι η εδραίωση ενός ταχύτερου και αποτελεσματικότερου συστήματος Δικαιοσύνης, που θα είναι λιγότερο δαπανηρό και θα διασφαλίζει υψηλά επίπεδα διαφάνειας και ποιότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της περιόδου απονομής της Δικαιοσύνης, η κ. Γιολίτη είπε ότι «δίδεται άμεση προτεραιότητα στο έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια, έργο που άρχισε πρόσφατα να εφαρμόζεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου με επιτυχία», για να προσθέσει ότι «σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, ως επιπρόσθετο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης του υφιστάμενου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εκδίκασης των υποθέσεων».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως προωθείται, σε πρώτη φάση η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων με την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και η ψηφιακή εγγραφή ήχου των πρακτικών της δίκης, ενώ εξετάζονται σε συνεχή βάση περαιτέρω λύσεις που θα μπορούσαν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Σημείωσε μάλιστα ότι το Υπουργείο έχει την ευθύνη για την προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται για την εξασφάλιση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για τη Δικαστική Υπηρεσία, που ως γνωστόν, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στη στέγαση της, ενώ συμπλήρωσε πως «πολλά έργα έχουν προωθηθεί ή/και υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα».

Πρόληψη και καταπολέμηση της Διαφθοράς

Αναφορικά στην πρόληψη και καταπολέμηση της Διαφθοράς, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διεθνώς και η μη αντιμετώπισή της αποτελεί απειλή στα θεμέλια της οικονομίας και της δημοκρατίας κάθε κράτους», σημειώνοντας ότι «το πολυδιάστατο κόστος της διαφθοράς επηρεάζει αρνητικά και βλάπτει όλους τους πολίτες, με επίκεντρο τους κοινωνικά ασθενέστερους και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η θωράκιση της κοινωνίας από τέτοιας μορφής φαινόμενα, που ουδόλως συνάδουν με τις αρχές και της αξίες ενός ευνομούμενου κράτους».

Είπε ακόμα πως το Υπουργείο της ετοίμασε την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς και το οριζόντιο Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια.

Ενδεικτικά ανέφερε την συμπερίληψη πρόνοιας ύψους  €92 χιλιάδων στους προϋπολογισμούς της Διοίκησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για διοργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας κατά της διαφθοράς και €70 χιλιάδων για ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «για να εφαρμοστεί η Στρατηγική  χρειάζεται, εκτός από συντονισμένες δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το θεσμικό υπόβαθρο για την υλοποίησή της, που αποτελείται κυρίως από το νομικό πλαίσιο.

Παράλληλα, η αρμόδια Υπουργός ανέφερε πως προωθούνται μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς στην Αστυνομία, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό του φαινομένου στις τάξεις του σώματος, για να προσθέσει ότι «ανάμεσα σε αυτά, έχει προωθηθεί η σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, η οποία εξετάζει πράξεις ή παραλείψεις των μελών της Αστυνομίας, που συνιστούν διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας».

Επιπρόσθετα, είπε ότι τροποποιήθηκαν οι Νόμοι και οι Κανονισμοί της Αστυνομίας με σκοπό την αναθεώρηση των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών, ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος, την ποινικοποίηση της συγκάλυψης της διαφθοράς με την υποχρέωση των μελών να αναφέρουν κάθε πράξη διαφθοράς ή δωροδοκίας και τη σύσταση μόνιμης τριμελούς πειθαρχικής επιτροπής, με τη συμμετοχή δύο μελών της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε η διαδικασία εκδίκασης πειθαρχικών υποθέσεων να είναι και να φαίνεται αντικειμενική.

Δημόσια Τάξη

Σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, είπε πως «οι δράσεις που υλοποιούνται από την Αστυνομία για την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη, αποσκοπούν στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την αντιμετώπιση του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης».

Στο μεταξύ, είπε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της Αστυνομίας, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης σειρά αλλαγών, αφού η αναδιοργάνωσή της αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι συνεχείς και αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομία και η ανάπτυξη νέων μορφών εγκλήματος, ένεκα των κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών, επιβάλλουν την αναδιοργάνωσή της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στο ρόλο της.

Σχετικά με την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε πως το Υπουργείο της προωθεί τη διαδικασία, με την οποία θα μετεξελιχθεί σε ένα ανεξάρτητο επιχειρησιακό σώμα, το οποίο θα καταστεί πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό στην εκπλήρωση της αποστολής του. Σημείωσε ότι η συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου και Κανονισμών έχει ξεκινήσει τον περασμένο μήνα, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Για την οδική ασφάλεια, είπε ότι «πέραν των επιτυχημένων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η εφαρμογή ελέγχων νάρκοτεστ σε οδηγούς, έχουν αυξηθεί πρόσφατα οι ποινές για τροχαίες παραβάσεις», για να προσθέσει πως «τα μέτρα αυτά, έχουν αυστηρά αποτρεπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα και κρίθηκαν απαραίτητα για τον περιορισμό των θανάτων από οδικές συγκρούσεις που είχαμε και έχουμε τα τελευταία χρόνια».

Επιπρόσθετα, είπε ότι αναμένεται σύντομα η εφαρμογή του συστήματος φωτο-επισήμανσης, που θα αποτελέσει ακόμα ένα αποτρεπτικό μέτρο που θα συμβάλει αποφασιστικά στον  περιορισμό των τροχαίων παραβάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι για τον σκοπό αυτό έχει περιληφθεί πρόνοια στον προϋπολογισμό της Αστυνομίας για το έτος 2021, ύψους €6,71 εκ.

Στον τομέα της καταπολέμησης του κοινού εγκλήματος, η κ. Γιολίτη είπε πως  η εφαρμογή της κοινοτικής αστυνόμευσης και η ενίσχυση της συνεργασίας με τον πολίτη, έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ συμπλήρωσε πως για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας, έχει αποφασιστεί η δημιουργία χώρου της Αστυνομίας στα αστικά κέντρα, ως ένας κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη, το οποίο θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και θα εφαρμόζονται πρότυποι τρόποι αστυνόμευσης με τη χρήση αστυνομικών ποδηλατών και αστυνομικών της γειτονιάς.

Ισότητα των Φύλων

Σε σχέση με την ισότητα των Φύλων, είπε πως το Υπουργείο έχει προωθήσει σειρά νομοσχεδίων που εκσυγχρονίζουν το οικογενειακό δίκαιο και φιλοδοξούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις, μεταξύ άλλων στα θέματα γάμου, διαζυγίου, σχέσεων γονέων και τέκνων και διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών σε περιπτώσεις εκδίκασης υποθέσεων οικογενειακού δικαίου, για να σημειώσει πως απώτερος στόχος της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας είναι η στήριξη και ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, μέσα από ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο, κατά τρόπο που να μπορεί ν’ ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Εξάλλου, ανέφερε πως η πρόνοια που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό της διοίκησης του Υπουργείου για το 2021 για τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ανέρχεται σε €375 χιλιάδες.

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Σωφρονιστική πολιτική

Στον τομέα της σωφρονιστικής πολιτικής, η κ. Γιολίτη είπε πως η νέα νομοθεσία τροποποιεί εκ βάθρων το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και καθιστά την περί Φυλακών νομοθεσία πλήρως συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πνεύμα, το Υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο, με το οποίο θα αναγνωρίζεται σε ουσιο -εξαρτώμενους κατάδικους, η περίοδος απεξάρτησης στη θεραπευτική κοινότητα Αγία Σκέπη για σκοπούς επιμέτρησης στην ποινή τους.

Στο μεταξύ, είπε πως επιδιώκεται η αναβάθμιση και διασφάλιση συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων και ο ανασχεδιασμός και εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις ανάγκες των κρατουμένων και ισότιμο δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, δραστηριότητες, εκπαιδευτικά και θεραπευτικά προγράμματα.

Σημείωσε ενδεικτικά ότι στον προϋπολογισμό των φυλακών για το 2021 έχει περιληφθεί πρόνοια ύψους €250 χιλιάδων ευρώ για αγορά υπηρεσιών, που αφορά κυρίως την αμοιβή των εκπαιδευτών των σχολείων των φυλακών και την αγορά υπηρεσιών από καθηγητές φυσικής αγωγής για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, ενώ ανέφερε ότι πρόνοια ύψους €360 χιλιάδων έχει επίσης περιληφθεί για την καταβολή ημερήσιων επιδομάτων φιλοπονίας, καθώς και πρόνοια ύψους 1,7 εκ. για συντηρήσεις και ανέγερσης κτιρίων.

ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο S&P
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο S&P's αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+», με θετική προοπτική

Ο S&P's αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+», με θετική προοπτική

Αντεξέταση με έκρηξη Γενικού Εισαγγελέα - Απέρριψε ισχυρισμούς για συγκάλυψη και υπονοούμενα για διαφθορά
ΚΥΠΡΟΣ

Αντεξέταση με έκρηξη Γενικού Εισαγγελέα - Απέρριψε ισχυρισμούς για συγκάλυψη και υπονοούμενα για διαφθορά

Αντεξέταση με έκρηξη Γενικού Εισαγγελέα - Απέρριψε ισχυρισμούς για συγκάλυψη και υπονοούμενα για διαφθορά

Η Χριστίνα Γιαννάκη είναι όντως 64 χρονών και ομιλεί πολύ καλά την αγγλική γλώσσα
ΚΥΠΡΟΣ

Η Χριστίνα Γιαννάκη είναι όντως 64 χρονών και ομιλεί πολύ καλά την αγγλική γλώσσα

Η Χριστίνα Γιαννάκη είναι όντως 64 χρονών και ομιλεί πολύ καλά την αγγλική γλώσσα

Ηπατολογική κλινική: «Φάγαμε πόρτα» από τους Βρετανούς – Ψάχνουν νοσοκομείο για εκπαίδευση γιατρών
ΚΥΠΡΟΣ

Ηπατολογική κλινική: «Φάγαμε πόρτα» από τους Βρετανούς – Ψάχνουν νοσοκομείο για εκπαίδευση γιατρών

Ηπατολογική κλινική: «Φάγαμε πόρτα» από τους Βρετανούς – Ψάχνουν νοσοκομείο για εκπαίδευση γιατρών

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο νοσοκομείο συνέρχεται το Επαρχιακό Δικαστήριο για τον 48χρονο ύποπτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο νοσοκομείο συνέρχεται το Επαρχιακό Δικαστήριο για τον 48χρονο ύποπτο

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο νοσοκομείο συνέρχεται το Επαρχιακό Δικαστήριο για τον 48χρονο ύποπτο