Αχ. Δημητριάδης: Οι Βαρωσιώτες να αποταθούν στους δικηγόρους τους, να πάρουν νομική συμβουλή και να διεκδικήσουν με νομικά μέτρα τις περιουσίες τους
Αυξημένες είναι οι αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας των κατεχομένων το τελευταίο δίμηνο (Οκτώβριο-Νοέμβριο), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής (Immovable Property Commission), σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους (2019). Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Π» για το έτος 2020, υπήρξε μια έντονη αυξητική τάση τον Φεβρουάριο του 2020, όπου οι αιτήσεις ανήλθαν στις είκοσι μία, ενώ από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι αιτήσεις ελαχιστοποιήθηκαν.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι αιτήσεις που έφτασαν ενώπιον της επιτροπής ήταν μόλις έξι, ενώ τον Μάρτιο μειώθηκαν σε μόλις δύο. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Ιούνιο δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση ενώπιον της επιτροπής, ενώ τον Μάιο υπήρξε μία αίτηση. Επιπρόσθετα, από τον Ιούλιο μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου φαίνεται, με βάση τους αριθμούς, να υπάρχει μια αυξητική τάση, που σύμφωνα με νομικούς κύκλους που μίλησαν στον «Π» οφείλεται στo άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, καθώς και της μετέπειτα εκλογής του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Να σημειωθεί πως από την αρχή του 2020 και μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου οι αιτήσεις ανήλθαν στις 104. Το σύνολο των αποζημιώσεων για το 2020 ανήλθε σε 8.241.1103 στερλίνες, ενώ το 2019 ανήλθε σε 6.634.500 στερλίνες.
Η αυξητική τάσηΣύμφωνα με τον νομικό Αχιλλέα Δημητριάδη, με βάση τις δικές του πληροφορίες, ενώπιον της επιτροπής αυτή τη στιγμή βρίσκονται 335 αιτήσεις από Βαρωσιώτες. Εντούτοις τ/κ πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στο Βαρώσι ξεπερνούν τις 400. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα, μετά το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται και το ενδιαφέρον μεγαλώνει. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί από Βαρωσιώτες, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ήταν 281. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της επιτροπής για τον μήνα Οκτώβριο της τελευταίας πενταετίας που δημοσιεύει η επιτροπή στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Συγκεκριμένα από το 2015 μέχρι και σήμερα ο μήνας Οκτώβριος, μήνας κατά τον οποίο έγιναν και οι εκλογές των κατεχομένων φέτος, εμφανίζει αυξητική τάση. Δηλαδή, τον Οκτώβριο του 2015 οι αιτήσεις ήταν 10, ενώ τον ίδιο μήνα του 2016 οι αιτήσεις μειώθηκαν στις πέντε. Για τον Οκτώβριο του 2017 οι αιτήσεις έφτασαν τις 14, ενώ το 2018 τις 17. Πέρυσι οι αιτήσεις ανήλθαν στις 13, ενώ στις 20 έφτασαν οι αιτήσεις τον Οκτώβριο του 2020. Όσον αφορά τον Νοέμβριο μέχρι τις 20 του τρέχοντος μήνα οι αιτήσεις ήταν 15, ενώ πέρσι οι αιτήσεις ήταν 19 για ολόκληρο τον μήνα.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει στον «Π» πως ο αριθμός των αιτήσεων δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, καθότι όπως εξηγεί κάθε αιτητής/ες διεκδικεί/ούν με την ίδια προσφυγή, σε αρκετές περιπτώσεις, περισσότερα από ένα περιουσιακό/α στοιχείο/α, δηλαδή σπίτι και οικόπεδο ή και μαγαζιά που κατείχαν πριν από την εισβολή του 1974. Κατά την άποψη του κ. Δημητριάδη, το Βαρώσι βρίσκεται μέσα στο μεγάλο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Αναφορικά με τον ενδεχόμενο επανεκκίνησης των συνομιλιών ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι σε περίπτωση που Ε/Κ Βαρωσιώτες προσφύγουν στην επιτροπή ή κατοικήσουν στο Βαρώσι, αυτό δεν συνεπάγεται ζημιά στην υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αντιθέτως, εξηγεί πως ωφελεί, διότι αν οι Ε/Κ Βαρωσιώτες επιστρέψουν ή εκφράσουν πρόθεση να το πράξουν, είναι πιο εύκολο να διεκδικηθεί η περίκλειστη πόλη ως έδαφος της ε/κ πολιτείας, κάτι που θα είναι δύσκολο αν μπουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες να επενδύσουν.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.