Η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε περαιτέρω την ανισότητα των φύλων στο δημοσιογραφικό κλάδο, όπως κατέδειξε έρευνα του Συμβουλίου Φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε περαιτέρω την ανισότητα των φύλων στο δημοσιογραφικό κλάδο, όπως κατέδειξε έρευνα του Συμβουλίου Φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που διεξήχθη με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών δημοσιογράφων από 52 χώρες του κόσμου.
Η ενδιάμεση συνεδρία της Ολομέλειας - ανάμεσα σε δύο Τακτικά Συνέδρια 20019-2022 - του Συμβουλίου Φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 26 Οκτωβρίου και σύμφωνα με την ΕΣΚ, την Ένωση εκπροσώπησε ο πρώην ΓΓ, Χρίστος Χριστοφίδης, ως εκλεγμένο μέλος.
Σε ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρεται ότι στη συνεδρία του Συμβουλίου Φύλου της ΔΟΔ, ανάμεσα σε άλλα, εξετάστηκαν και τα πορίσματα της συγκεκριμένης έρευνας. Αυτή διεξήχθη μεταξύ 19 και 30 Ιουνίου 2020 με τη συμμετοχή 538 γυναικών δημοσιογράφων από 52 χώρες, περιλαμβανομένων και αρκετών Κυπρίων. Περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες πιστεύουν ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων αυξήθηκαν λόγω της COVID-19 και ότι η πανδημία συνέτεινε σε: α) καταστροφικές συνέπειες στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής (62%) β) αντίκτυπο στις εργασιακές ευθύνες (46%) και στους μισθούς (27%) γ) υπερβολικό επίπεδο αύξησης του στρες δ) ψυχολογική επίδραση κατά την κάλυψη θεμάτων COVID-19 ε) φόβο για απώλεια θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, α) περισσότερες από τους μισές συμμετέχουσες δήλωσαν ότι η υγεία τους είχε επηρεαστεί (σχεδόν 75% σε προβλήματα ύπνου) β) μόνο 4 στις 10 γυναίκες δημοσιογράφοι έλαβαν προστατευτικό εξοπλισμό από τους εργοδότες τους γ) το 60% εργάστηκε με κάποια μορφή τηλεργασίας ενώ το 1/3 εργάστηκε κυρίως από το σπίτι και το 1/3 κυρίως στο γραφείο. Παρατηρήθηκαν επίσης: α) εργασία σε απομόνωση, οικογενειακή φροντίδα και κατ’ οίκον εκπαίδευση, εντάσεις στο σπίτι και β) αυξημένος φόρτος εργασίας, συνηθισμένες αυστηρές προθεσμίες, πολλές ώρες εργασίας, εκφοβισμός από εργοδότες.
Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που κατέδειξε η έρευνα, είναι ότι περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες υποστήριξαν ότι οι συντεχνίες τους δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν επαρκώς την ανισότητα των φύλων σε συνθήκες COVID-19, αναφέρει η ΕΣΚ.
Η ΕΣΚ αναφέρει ότι το Συμβούλιο Φύλου της ΔΟΔ, σε σχετική διακήρυξή του, καλεί τα συνδικάτα μέλη Ομοσπονδίας να προωθήσουν πρότυπα στις χώρες τους για να ρυθμίσουν όλα όσα σχετίζονται με την τηλεργασία και να διευκολύνουν την εισαγωγή της σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καλεί επίσης την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΔ να εντείνει τις προσπάθειές της, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, για να διασφαλίσει ότι η ισότητα των φύλων παραμένει προτεραιότητα και δεν υποβιβάζεται λόγω της COVID-19.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.