Περισσότερες από τις μισές (56%) αναγκάζονται να εργάζονται ακόμα και όταν είναι άρρωστες, ενώ το 37% δεν έχει πάει ποτέ για εξέταση σε γιατρό.
Οι οικιακές εργαζόμενες στην Κύπρο δουλεύουν κατά μέσο όρο 58 ώρες την εβδομάδα, 40% περισσότερο από τις 42 ώρες που προνοεί η σύμβαση εργασίας, ενώ μία στις πέντε δηλώνει ότι δουλεύει πέραν των 70 ωρών την εβδομάδα. Εξάλλου, το 32% δεν πληρώνονται πάντα ή δεν πληρώνονται πάντα τον μισθό που τους έχει υποσχεθεί. Αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα έκθεσης για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των οικιακών εργαζομένων στην Κύπρο, που ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε από την επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, σε συνεργασία με τη δρα Νάσια Χατζηγεωργίου, επίκουρη καθηγήτρια Μεταβατικής Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.
Συνθήκες δουλείαςΌπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτρόπου Διοικήσεως, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, το 75% των οικιακών εργαζομένων δεν θα έκαναν καταγγελία στην Αστυνομία σε περίπτωση που ήταν θύματα σωματικής βίας.
Όταν ερωτηθήκαν εάν πληρώνονται υπερωρίες, μόνο το 7% των εργαζομένων οικιακών απάντησαν καταφατικά, 35% δήλωσαν ότι δεν πληρώνονται υπερωρίες και 58% ότι δεν γνωρίζουν τις ώρες εργασίας που προνοεί η σύμβαση εργασίας τους.
Εξάλλου, μόνο το ένα τρίτο των οικιακών εργαζομένων καθαρίζει μόνο ένα σπίτι (όπως προνοεί η σύμβαση εργασίας). Οι μισές εργαζόμενες καθαρίζουν δύο σπίτια και οι υπόλοιπες τρία - 79% εκείνων που καθαρίζουν πέραν του ενός σπιτιού, δουλεύουν σε σπίτια που τους υπέδειξε ο εργοδότης τους.
Το 40% των οικιακών εργαζομένων δεν θα έκαναν παράπονο στον εργοδότη τους εάν δεν ήταν ικανοποιημένες με κάποιες από τις απαιτήσεις του (π.χ. σε περίπτωση που τους ζητηθεί να δουλέψουν μία επιπρόσθετη μέρα την εβδομάδα χωρίς πληρωμή).
Στο έλεος εργοδοτώνΤο 37% δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ τον γιατρό κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κύπρο και για το 48% όταν πρέπει να πάνε στο γιατρό, αυτό γίνεται μέσω του εργοδότη τους. Επίσης, το 56% των οικιακών εργαζομένων δεν σταματούν να δουλεύουν σε περίπτωση ασθενείας.
Στην έκθεση γίνονται εισηγήσεις που αφορούν την επικύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Οικιακών Εργαζομένων, τη μεταβίβαση ευθύνης για τις οικιακές εργαζόμενες από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης στο Υπουργείο Εργασίας, περαιτέρω βελτιώσεις στη σύμβαση εργασίας, καλύτερη ενημέρωση των οικιακών εργαζομένων σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και αποφασιστική αντιμετώπιση της κακοποίησης και της βίας κατά των οικιακών εργαζομένων.
Οι εισηγήσεις αφορούν επίσης την αναγνώριση του επαγγέλματος των οικιακών εργαζομένων και του προσωπικού φροντίδας, καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρουν ως πραγματικούς και διακριτούς τομείς απασχόλησης, την ενημέρωση των οικιακών εργαζομένων σχετικά με την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και τη βελτίωση και συνέχιση του διαλόγου με τα εμπλεκόμενα μέρη.
Μεγάλη έρευναΗ έκθεση αποτελεί μέρος του ερευνητικού έργου «Έρευνα για τις κοινωνικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αλλοδαποί οικιακοί εργαζόμενοι στην Κύπρο», το οποίο συντονίζει η δρ Χατζηγεωργίου και χρηματοδοτείται από το Hellenic Observatory του βρετανικού Πανεπιστημίου London School of Economics.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.