«Είχαμε άτομα που πήγαιναν στις Πρώτες Βοήθειες επανειλημμένα επειδή πάθαιναν κρίσεις πανικού λόγω της μάσκας».
Τις αντοχές των Κύπριων πολιτών φαίνεται πως δοκιμάζει η πανδημία του νέου κορωνοϊού - ήδη έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται ψυχοφάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων, που σύμφωνα με τον ψυχίατρο Γεώργιο Μικελλίδη, αυτό ίσως οφείλεται και στον αντίκτυπο της Covid-19.
Όπως δήλωσε ο κ. Μικελλίδης στην ιστοσελίδα του ΠΟΛΙΤΗ
(politis.com.cy), από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα βλέπουμε μια αυξητική τάση στα ποσοστά των ατόμων που αναζητούν ψυχολογική στήριξη. Σύμφωνα με έρευνες, λόγω του στρες και των περιοριστικών μέτρων που συνοδεύουν την πανδημία, παρατηρείται ανά το παγκόσμιο αύξηση της αϋπνίας, προβλήματα με το φαγητό, αυξητική τάση στην κατάχρηση ουσιών όπως ναρκωτικά και αλκοόλ, αλλά και αύξηση στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξητική τάση σε ό,τι έχει να κάνει με καταθλιπτικά επεισόδια, αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού και διαταραχές μετα-τραυματικού στρες. Το τελευταίο μάλιστα έχει παρατηρηθεί ακόμη και στα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν επίσης προβλήματα συγκέντρωσης, νευρικότητα, ερεθιστικότητα και ανησυχία.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κοινωνία έχει κατακυριευθεί από φόβο ότι θα κολλήσει τον ιό ενώ υπάρχουν και οι θεωρίες συνωμοσιολογίας που δημιουργούν τον φόβο ότι κάποια πράγματα γίνονται για να μας ελέγχουν. «Αυτά, σε συνδυασμό με τον φόβο που δημιουργείται για το αύριο, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία, πάνε χέρι χέρι με τις διαταραχές», σημείωσε ο κ. Μικελλίδης.
Εξάντληση ψυχοφαρμάκων από τα φαρμακείαΚληθείς να σχολιάσει πληροφορίες της ιστοσελίδας μας ότι ορισμένα ψυχοφάρμακα έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία λόγω της αυξημένης ζήτησης το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μικελλίδης είπε ότι αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα.
«Υπάρχουν συνεχή προβλήματα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αντικαταστήσουμε ένα φάρμακο με κάποιο άλλο. Από τον καιρό που άρχισε το ΓεΣΥ βλέπουμε συνέχεια την ένδειξη 'out of stock'». Εκτίμησε μάλιστα πως ίσως η κατάσταση να επιδεινώθηκε και λόγω της πανδημίας.
Eξάλλου, πηγές εντός των φαρμακευτικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα ψυχοφάρμακα έχουν εξαντληθεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ανταλλάξιμα τα οποια καλύπτονται από το ΓεΣΥ.
«Θέλω να πεθάνω, ούτε στον καφενέ δεν μπορώ να πάω»Αναφερόμενος σε κάποια περιστατικά που αναζήτησαν στήριξη λόγω κορωνοϊού, ο κ. Μικελλίδης είπε ότι ηλικιωμένοι ασθενείς που προηγουμένως δεν είχαν προβλήματα άρχισαν να εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας ηλικιωμένος ασθενής ο οποίος κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας μου είπε: ‘θέλω να πεθάνω, ούτε στον καφενέ δεν μπορώ να πάω. Τι να κάνω τη ζωή;’.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι αρκετός κόσμος του ζητά καθημερινά χαρτί απαλλαγής από τη μάσκα επειδή η ψυχική τους διαταραχή είναι τέτοια που δεν μπορούν να περιοριστούν. «Είχαμε άτομα που πήγαιναν στις Πρώτες Βοήθειες επανειλημμένα επειδή πάθαιναν κρίσεις πανικού λόγω της μάσκας».
Υπάρχουν, πρόσθεσε, ασθενείς με σοβαρές ψυχικές διαταραχές οι οποίοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα περιοριστικά μετρά. «Ασθενής μού ζήτησε χαρτί έτσι ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί μετά τις 11 γιατί δεν αντέχει να κάθεται σπίτι. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι μας φοβούνται το να απομονωθούν εντελώς από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θεωρούν ότι δεν θα αντέξουν ψυχολογικά».
Μακροπρόθεσμες οι συνέπειες;Ο κ. Μικελλίδης εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στο μέλλον θα έχουμε αυξημένες αγχώδεις και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.
«Αυτό που με φοβίζει είναι ότι δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ήδη παρατηρούμε αλλαγές στις ανθρώπινες σχέσεις λόγω των αλλαγών που προέκυψαν στην καθημερινότητά μας».
Αναγκαιότητα η αναζήτηση βοήθειαςΚαταλήγοντας, ο κ. Μικελλίδης τόνισε ότι όταν κάποιος βιώνει συμπτώματα μιας διαταραχής είναι αναγκαίο να αναζητά βοήθεια από τον προσωπικό γιατρό ή να ζητά παραπομπή σε κάποιον ειδικό.
«Όσο πιο γρήγορα λάβει κάποιος θεραπεία τόσο πιο γρήγορα θα τεθεί η διαταραχή υπό έλεγχο. Όσο λέμε ότι θα το πολεμήσουμε μόνοι μας τόσο πιο πολύ επιδεινώνεται η κατάσταση και τόσο πιο δύσκολα θα βελτιωθεί».
Στηρίζονται ψυχολογικά οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο ΑναφοράςΣύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρέχεται 24ωρη ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Όπως δήλωσε η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, εάν κάποιος ασθενής «λυγίσει» τότε του παρέχεται άμεσα βοήθεια, τόσο από ψυχολόγους όσο και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.