Η κυβέρνηση δρομολογεί τον διορισμό ερευνητικής επιτροπής για το σφαγείο Cypra, το οποίο ανήκει στον σύζυγο και τα παιδιά της γενικής λογίστριας, και πειθαρχική έρευνα για την ίδια
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο - κομμάτι του παζλ της υπόθεσης του σφαγείου Cypra προσθέτουμε σήμερα, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες αρχές. Όπως αποκαλύπτεται μέσα από απόφαση που εξέδωσε το 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra και σύζυγος της γενικής λογίστριας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργίου εργοδοτούσε ως σύμβουλό του πρώην έπαρχο Λευκωσίας! Υπάλληλοι της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας που μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του σφαγείου για να καταγράψουν τις παρανομίες συνάντησαν τον πρώην προϊστάμενό τους να βρίσκεται παρά το πλευρό του ιδιοκτήτη του σφαγείου.
Ειδικότερα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, και συγκεκριμένα η δικαστής Δ. Κωνσταντίνου με απόφασή της στις 24/3/2017, έκρινε ένοχους το σφαγείο Cypra και τον ιδιοκτήτη - διευθυντή του Γιώργο Γεωργίου σε αριθμό κατηγοριών που αφορούσαν παραβάσεις του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου. Τα αδικήματα αφορούν τις ακόλουθες οικοδομές/κτίσματα τα οποία ευρίσκονται στους Αγίους Ηλιοφώτους, στην Κάτω Μονή, και ανεγέρθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες:
* Τρεις χωμάτινες δεξαμενές.
* Μονάδα μεταποίησης ζωικών υποπροϊόντων.
* Μονάδα Αναερόβιας Επεξεργασίας.
* Υποστατικό το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος αναμονής/σταβλισμού χοίρων.
Η ποινική υπόθεση εναντίον του σφαγείου Cypra και του Γιώργου Γεωργίου καταχωρίσθηκε τον Απρίλιο του 2013. Κατηγορούσα αρχή ήταν η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας. Στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης κατέθεσαν έξι μάρτυρες κατηγορίας. Τελευταίος κατέθεσε ο κ. Ανδρέας Χατζηπάκκος, ο οποίος εργάζεται στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας ως βοηθός επάρχου. Στις 15/4/2013 ήταν προϊστάμενος του κλάδου οικοδομών της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας. Τον κατηγορούμενο 2, δηλαδή, τον ιδιοκτήτη - διευθυντή του σφαγείου Cypra, δήλωσε ότι τον γνωρίζει εφόσον πριν από κάποια χρόνια είχε υποβάλει αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής για σφαγείο στους Αγίους Ηλιοφώτους. Η άδεια αφορούσε τις οικοδομές οι οποίες αναφέρονται στο κατηγορητήριο. Για τις οικοδομές αυτές δεν εκδόθηκε καμία άδεια. Κατά την αντεξέτασή του, ο κ. Χατζηπάκκος, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, «επισήμανε ότι ο πρώην έπαρχος πλέον είναι σύμβουλος του κατηγορουμένου 2 και τον είδε να παρουσιάζεται ως τέτοιος για ζητήματα που αφορούν τον κατηγορούμενο 2 και, μεταξύ άλλων, την υπό εξέταση υπόθεση σε συναντήσεις στα γραφεία του επάρχου». Το δικαστήριο στην απόφασή του επισημαίνει τα εξής όσον αφορά τη μαρτυρία του κ. Χατζηπάκκου: […] Γνωρίζει τον κατηγορούμενο 2 εφόσον ήταν παρών σε συναντήσεις που έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης της υπόθεσής του, επισημαίνοντας ότι στις συναντήσεις αυτές ήταν παρών και ο πρώην έπαρχος ως σύμβουλός του. Σε σχέση με τα πιο πάνω αποδέχομαι τη μαρτυρία του».
Επιδιώξαμε να μιλήσουμε με τον κ. Χατζηπάκκο, ο οποίος σήμερα ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή επάρχου Λευκωσίας. Ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας για να μας ενημερώσει σε σχέση με την υπόθεση καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν, εάν προέβησαν, όταν διαπίστωσαν ότι ο πρώην έπαρχος είναι σύμβουλος του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra. Η διενέργεια έρευνας επιβάλλεται προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης του σφαγείου Cypra με τις τόσες παρανομίες, όταν ο σύμβουλος καθόταν στην καρέκλα του επάρχου Λευκωσίας.
Εξαφανίστηκε ο Mr. Cypra;
Ενδιαφέρον έχει άλλη μια πτυχή της υπόθεσης που παραθέτουμε σήμερα και που αποτελεί βασικά συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του σφαγείου Cypra και του ιδιοκτήτη του στις 24/3/2017. Σε ερώτηση που απέστειλε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού την περασμένη Τρίτη ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή για τους λόγους που δεν εντοπιζόταν ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra προκειμένου να του επιδοθούν τα δικαστικά διατάγματα που εκκρεμούσαν εναντίον του. Συγκεκριμένα, στην κοινοβουλευτική του ερώτηση ο κ. Ορφανίδης αναφέρει τα εξής: «Το 2014 υπήρχαν δύο υποθέσεις σε επαρχιακά δικαστήρια κατά της εταιρείας Cypra Ltd από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και το κοινοτικό συμβούλιο της Κάτω Μονής για ανυπακοή σε διατάγματα δικαστηρίου. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να εντοπιστεί για να του επιδοθούν τα εντάλματα δικαστηρίου ώστε να αρχίσει η νομική διαδικασία. Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή κατά πόσον τα εντάλματα παραδόθηκαν, αν άρχισαν διαδικασίες στο δικαστήριο και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών». Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση που θα δοθεί στη Βουλή για τους λόγους που δεν εντοπιζόταν ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra. Θα μπορούσαν κάλλιστα να ρωτούσαν τη σύζυγό του κ. Γεωργίου, που τυχαίνει να είναι η γενική λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου. Τελικά, δεν τον έβρισκαν ή δεν ήθελαν να τον βρουν; Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών για τους λόγους που δεν κατεδαφίστηκαν ακόμη τα κτήρια που ανεγέρθηκαν παράνομα στο σφαγείο Cypra και που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μην διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες.
Ερευνητική για Cypra
Στον διορισμό ερευνητικής επιτροπής προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να διερευνήσει τα όσα κακώς κείμενα αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα για το σφαγείο Cypra και που μας πάνε χρόνια πίσω, όταν ο σύζυγος της γενικής λογίστριας κατάφερε να βάλει λουκέτο στο κυβερνητικό σφαγείο της Κοφίνου, εξασφαλίζοντας έτσι τη μερίδα του λέοντος στην αγορά και το μονοπώλιο στη σφαγή βοοειδών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. H έρευνα για το σφαγείο Cypra θα πάει μέχρι και 10 χρόνια πίσω προκειμένου να διαπιστωθούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
* Κατά πόσον υπήρξε ανοχή ή και ευνοϊκή αντιμετώπιση του σφαγείου όσον αφορά τα υποστατικά και άλλα έργα που κατασκευάστηκαν χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών. Και που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να είναι παράνομα. Θα αναζητηθούν και οι λόγοι που δεν εκτελέστηκαν τα δικαστικά διατάγματα για κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών που ανεγέρθηκαν και σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο.
* Oι λόγοι που δεν λήφθηκαν νομικά μέτρα εναντίον του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra ευθύς αμέσως μετά τη διαπίστωση, ότι κατακράτησε από τη Δημοκρατία μεταξύ των ετών 2011 και 2013 ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ το οποίο αφορούσε τέλη σφαγής. Για δύο άλλα σφαγεία που κατακράτησαν πολύ λιγότερα ποσά καταχωρίσθηκαν αστικές αγωγές εναντίον τους από το 2014. Για το σφαγείο Cypra η αστική αγωγή καταχωρίσθηκε πέντε χρόνια μετά και αφού ο ιδιοκτήτης και σύζυγος της γενικής λογίστριας αρνήθηκε να καταβάλει το αναθεωρημένο ποσό που καθόρισαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ως μηνιαία δόση προς εξόφληση των οφειλών του προς το κράτος. Μέχρι και σήμερα δεν έχει επιστραφεί στη Δημοκρατία ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό από το σφαγείο Cypra.
* Tα γεγονότα που έλαβαν χώρα από το 2010 και εντεύθεν και σχετίζονται με το κυβερνητικό σφαγείο της Κοφίνου. Κατά την επίμαχη περίοδο βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για να κρατηθεί στη ζωή το σφαγείο της Κοφίνου, με λειτουργούς του Γενικού Λογιστηρίου να συμμετέχουν στις συσκέψεις των κυβερνητικών υπηρεσιών, την ίδια ώρα που ο σύζυγος της προϊσταμένης τους και ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra Γιώργος Γεωργίου προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κλείσει το κυβερνητικό σφαγείο για ίδιον όφελος. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος κατήγγειλε τη γενική λογίστρια για σύγκρουση συμφερόντων και τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι παρασιώπησε αυτήν τη σύγκρουση συμφερόντων. Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra φέρεται να είχε στην κατοχή του υπηρεσιακές εκθέσεις και έγγραφα του κράτους που αφορούσαν το κυβερνητικό σφαγείο της Κοφίνου, τα οποία μάλιστα χρησιμοποίησε εναντίον της Δημοκρατίας στα κυπριακά δικαστήρια αλλά και στην καταγγελία του που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στις 20/1/2011. Δεν έγινε ποτέ έρευνα για να διαπιστωθεί η πηγή της διαρροής.
* To βάσιμο των πρόσφατων καταγγελιών του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής που φέρουν την Ελεγκτική Υπηρεσία και τον γενικό ελεγκτή να συγκάλυψαν αυτήν τη διαφαινόμενη σύγκρουση συμφέροντος που προέκυψε για τη γενική λογίστρια. Ο κ. Χάσικος κατήγγειλε επίσης ότι στέλεχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφυπηρέτησε, κατονόμασε τον Ανδρέα Χασαπόπουλο, προωθούσε την κατακύρωση προσφοράς υπέρ του σφαγείου Cypra με αντάλλαγμα την προαγωγή του καθώς στην επιτροπή που τον πρότεινε και τον αξιολόγησε συμμετείχε και η κ. Ρέα Γεωργίου. Καταγγελίες τις οποίες απέρριψαν τόσο ο γενικός ελεγκτής όσο και ο κ. Χασαπόπουλος με γραπτή ανακοίνωσή τους.
Το σφαγείο της Κοφίνου στη Βουλή
Οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου, κατόπιν εισήγησης της Αννίτας Δημητρίου, αποφάσισαν σε συνεδρία τους, την περασμένη Πέμπτη, να εγγράψουν προς αυτεπάγγελτη εξέταση το θέμα που αφορά το κλείσιμο του κυβερνητικού σφαγείου της Κοφίνου, τη ζημιά που υπέστη το κράτος και τους λόγους που δεν πωλήθηκε ή και που δεν ενοικιάστηκε σε ιδιώτες. Όπως δήλωσε στον «Π» η κ. Δημητρίου, «τα πάντα θα διερευνηθούν, πόσω μάλλον αυτό το θέμα μετά από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Προφανώς αναμένονται ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με κόστος στο κράτος και στον φορολογούμενο, για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, για την πρόδηλη ανοχή υπηρεσιών. Εμείς ούτε επιλεκτική μνήμη έχουμε, ούτε σιωπούμε».
Η πειθαρχική της Ρέας
Στην επόμενή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να διορίσει και το πρόσωπο που θα διενεργήσει την πειθαρχική έρευνα εναντίον της γενικής λογίστριας Ρέας Γεωργίου, το οποίο ιεραρχικά θα πρέπει να είναι ανώτερό της. Η κ. Γεωργίου θα ελεγχθεί πειθαρχικά για υπέρβαση εξουσίας και για σύγκρουση συμφερόντων στην υπόθεση της απόσυρσης επιταγής ύψους 54.000 ευρώ από λογαριασμό της Δημοκρατίας προς όφελος του συζύγου της και ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra Γιώργου Γεωργίου.
Μέσα από την πειθαρχική έρευνα θα επιδιωχθούν να απαντηθούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση και που σήμερα αποτελούν γκρίζα σημεία:
• Κατά πόσον η παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου σε σχέση με τον χειρισμό του όλου θέματος συνιστά υπέρβαση εξουσίας. Συναφώς επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους Κανονισμούς που διέπουν τη διαχείριση της εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων, την ευθύνη για την εύρυθμη και αποτελεσματική διαχείριση κάθε σύμβασης και διαφύλαξης των συμφερόντων της αναθέτουσας αρχής έχουν ο προϊστάμενος της αναθέτουσας αρχής και ο συντονιστής της σύμβασης, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και όχι το Γενικό Λογιστήριο. Παρ' όλα αυτά, η παρέμβαση έγινε από το Γενικό Λογιστήριο.
• Κατά πόσον προκύπτει παραβίαση του άρθρου 9 του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και περί του Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.38(Ι)/2014) που προβλέπει τα εξής: «Σύγκρουση συμφερόντων υπάρχει όταν το επίπεδο της αμερόληπτης και αντικειμενικής άσκησης των καθηκόντων του υπαλλήλου επηρεάζεται από οικογενειακούς, συναισθηματικούς, πολιτικούς, οικονομικούς ή εθνικούς λόγους». Όπως και τα ακόλουθα: «Όσοι υπάλληλοι εμπλέκονται στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, στη διοίκηση καθώς και στη διεξαγωγή του λογιστικού ή άλλου ελέγχου, έχουν υποχρέωση να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία δύναται να θέσει σε σύγκρουση τα προσωπικά τους συμφέροντα με αυτά του οικονομικού φορέα και των ειδικών ταμείων…». Επί τούτου, αξίζει να αναφερθεί ότι στο πόρισμα της διοικητικής έρευνας που διενήργησε η επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μελίνα Κατσουνωτού αναφέρει ότι ο υφιστάμενος της γενικής λογίστριας Λεύκος Παπαδόπουλος σε κατάθεσή του υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι κλήθηκε γύρω στις 13:00 της 12/9/2017 στο γραφείο της γενικής λογίστριας, η οποία του παρέδωσε το διάταγμα του δικαστηρίου που εξέδωσε ο σύζυγός της, με την οδηγία να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για ενημέρωση του αρμόδιου λογιστικού προσωπικού για το περιεχόμενό του και για συμμόρφωση με αυτό. Του ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήθελε να εμπλακεί η ίδια προσωπικά, ωστόσο, όπως τόνισε στην κατάθεσή του ο Λεύκος Παπαδόπουλος, «για όλες τις ενέργειές του κρατείτο συνεχώς ενήμερη η γενική λογίστρια, η οποία και συμφωνούσε!».
• Τους λόγους για τους οποίους το διάταγμα του δικαστηρίου απεστάλη στη γενική λογίστρια αφού η εφαρμογή του αφορούσε αρμοδιότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και αν αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική. Στο συγκεκριμένο ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει η ίδια η κ. Ρέα Γεωργίου σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Όταν ρωτήθηκε από τη βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου πώς βρέθηκε το δικαστικό διάταγμα στην κατοχή της, και έδωσε μάλιστα οδηγίες για άμεση εφαρμογή του παρόλο που η αναθέτουσα αρχή δεν ήταν το Γενικό Λογιστήριο αλλά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, η κ. Γεωργίου ισχυρίστηκε ότι το δικαστικό διάταγμα του συζύγου της το βρήκε στην αλληλογραφία της!
• Το πώς και με ποια εξουσιοδότηση διενεργήθηκε η απόσυρση της επιταγής από την τράπεζα, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική απόδειξη, είχε κατατεθεί στον Γενικό Κυβερνητικό Λογαριασμό. Μόνο μέσα από έρευνα θα διαφανεί με ποιου τις οδηγίες και με ποια εξουσία ο τραπεζικός υπάλληλος απέσυρε επιταγή που ήταν ήδη κατατεθειμένη σε λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Γιατί προκύπτουν διαφορές στις καταθέσεις του υφισταμένου της κ. Ρέας Γεωργίου Λεύκου Παπαδόπουλου με την προϊσταμένη του Λογιστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας στο οποίο υπάγονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αν υπάρχουν μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν τι τελικά ίσχυσε με την περιβόητη επιταγή, καθώς αυτό που κατέδειξε σίγουρα η διοικητική έρευνα είναι ότι ο ένας εκ των δύο κατέθεσε ψευδώς στην ερευνώσα λειτουργό.
• Όπως επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 11/6/2019, η θέση του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλου Πίπη, ότι η «κατάπτωση» της εγγυητικής είχε ήδη συντελεστεί και συνεπώς το διάταγμα του δικαστηρίου που εξέδωσε ο σύζυγος της γενικής λογίστριας ήταν άνευ αντικειμένου, αποδείχθηκε ορθή. Συνεπώς, εάν δεν γινόταν η παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες η επιταγή δεν θα αποσυρόταν από τον λογαριασμό της Δημοκρατίας.
Έρευνα ζητά και η Cypra
Τον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής ζητά σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Cypra για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, όπως αναφέρει. Αυτούσια έχει ως εξής: «To τελευταίο διάστημα, η κοινή γνώμη δέχθηκε καταιγισμό δημοσιευμάτων σχετικά με θέματα που αφορούσαν την εταιρεία Cypra. Μία άνευ προηγουμένου επίθεση επιχείρησε να πλήξει βαθιά όχι μόνο την εικόνα και το κύρος της εταιρείας, αλλά την ίδια τη λειτουργική της ύπαρξη. Όσο όμως κι αν είναι βαρύ το πέπλο της συκοφαντίας, αυτό που έχει σημασία είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Γι’ αυτό η Cypra ζητά τον άμεσο διορισμό ανεξάρτητης δημόσιας ερευνητικής επιτροπής που θα απαρτίζεται από μέλη που δεν έχουν καμία σχέση άμεση ή έμμεση με εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Η ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει με αντικειμενικότητα όλα τα θέματα που αφορούν την Cypra Ltd και την Cypra Bioenergy Ltd σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων των δυο εταιρειών καθώς και της αδελφικής εταιρείας Slegaby Holdings Ltd. Η ερευνητική διαδικασία είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία να φανερωθούν όλες οι πτυχές του αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίσαμε, από το 2007, στον τομέα των σφαγείων και στον τομέα της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων ευρύτερα. Η Cypra είναι έτοιμη να παράσχει, στην αρμόδια επιτροπή, όλα τα στοιχεία και πληροφορίες, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις της στην αποκάλυψη της αλήθειας. Τώρα είναι ώρα της ανεξάρτητης έρευνας».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.