Τα κόμματα ΡΤΚ, ΚΛ και ΚΚΔ αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το ΚΕΕ, το τ/κ ΔΚ τάχθηκε υπέρ μιας «κυβέρνησης» ευρείας συνεργασίας ενώ το Κόμμα Αναγέννησης έθεσε όρο για να συμμετάσχει σε ένα «κυβερνητικό» σχήμα να διεξαχθούν πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» το συντομότερο.
Για συντρίμμια και κατάσταση άνω κάτω, κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, που ασχολείται κυρίως με το νέο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ, όπου και πάλι ο – ανεπιθύμητος για την Άγκυρα – Φαίζ Σουτσιούογλου έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, ενώ μοναδικός υποψήφιος θα ήταν ο νυν εκτελών χρέη αναπληρωτή προέδρου, Ερσάν Σανέρ.
Τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα στο ΚΕΕ, με την παρέμβαση του ΑΚΡ για την εκλογή του προέδρου, την ακύρωση του προηγούμενου εκλογικού συνεδρίου και την προκήρυξη νέου με έναν – όπως προγραμματιζόταν αρχικά – υποψήφιο, έχουν συνέπειες και στις διεργασίες για τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.
Τα κόμματα ΡΤΚ, ΚΛ και ΚΚΔ αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το ΚΕΕ, το τ/κ ΔΚ τάχθηκε υπέρ μιας «κυβέρνησης» ευρείας συνεργασίας ενώ το Κόμμα Αναγέννησης έθεσε όρο για να συμμετάσχει σε ένα «κυβερνητικό» σχήμα να διεξαχθούν πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» το συντομότερο.
Εσωκομματικές εκλογές
--------
Ο Φαϊζ Σουτζούογλου ανακοίνωσε χθες μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο που θα γίνει το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, πριν τη δήλωση Σουτζούογλου, είχε προηγηθεί δήλωση του γενικού γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσάν Σανέρ ότι αν καταφέρει να σχηματίσει «κυβέρνηση», οι «βουλευτές» έχουν την υποχρέωση να σταθούν δίπλα του.
Ο κ. Σουτζούογλου ανέφερε στην ανάρτησή του ότι μετά από όλα όσα διαδραματίστηκαν στο κόμμα, την απογοήτευση που υπήρχε με την παραίτηση μελών του κόμματος, και την απόσυρση της υποψηφιότητας του ιδίου όσο και του Χασάν Τατσόϊ, αποφάσισε να περιμένει λίγες μέρες ακόμη για το καλό του κόμματος. Πρόσθεσε στη συνέχεια, ότι στο παρόν στάδιο, και αφού έχει αξιολογήσει την κατάσταση, αποφάσισε με πλήρη σεβασμό προς τη βάση του κόμματος, τη «χώρα» του αλλά και προς την «Μητέρα Πατρίδα» Τουρκία, να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το Σάββατο.
Μιλώντας στην Γενί Ντουζέν ο κ. Σουτζούογλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος του είναι να γίνει πρόεδρος του κόμματος και δεν έχει καμιά ένσταση ο Ερσάν Σανέρ να «συστήσει κυβέρνηση και να γίνει πρωθυπουργός».
Κληθείς να απαντήσει γιατί απέσυρε τότε την υποψηφιότητα του και γιατί αποφάσισε τώρα να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι δεν υπήρξαν απευθείας παρεμβάσεις προς τον ίδιο προσωπικά αλλά κάποιες εισηγήσεις μέσω τρίτων, όπου εκφράζονταν κάποιες ανησυχίες της Τουρκίας.
Ο «βουλευτής» Μόρφου του ΚΕΕ, Μεντές Γκιουντούζ δήλωσε σε άλλη εφημερίδα ότι κατά τη συνεδρία της «κεντρικής επιτροπής» του κόμματος στην οποία συμμετείχαν όλοι οι «βουλευτές», είχε αποφασιστεί ότι οι πέντε υποψήφιοι που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο που αναβλήθηκε, δεν θα επαναδιεκδικούσαν και ότι ο Ερσάν Σανέρ θα κατερχόταν στο συνέδριο ως ο μόνος υποψήφιος. O κ. Γκιουντούζ πρόσθεσε ότι ενώ τα πέντε αυτά άτομα είχαν υπογράψει δέσμευση ότι δεν θα είναι υποψήφιοι, το να έρχεται ένας από αυτούς να αναθεωρεί τη στάση του, δεν είναι ηθικό. «Η πολιτική ζωή αυτού του ατόμου τελειώνει. Ο ίδιος θα τελειώσει τον εαυτό του», πρόσθεσε.
Αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις και τον σχηματισμό «κυβέρνησης»
----------
Όπως επίσης μεταδίδει το ΓΤΠ, ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Ιζζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξελέγη ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων στην βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί μια «κυβέρνηση» προϊόν παρεμβάσεων.
Χαρακτηρίζοντας τα τεκταινόμενα ως «επίθεση κατά της ταυτότητας και της ύπαρξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας», ο Ιζτζάν ζήτησε να μην σχηματιστεί «κυβέρνηση» υπό τον γγ του ΚΕΕ, Ερσάν Σανέρ, ο οποίος έλαβε την εντολή από τον Τατάρ. Κάλεσε δε τα εντός «βουλής» κόμματα που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο να μην καταστούν μέρος αυτών των παρεμβάσεων.
Στο θέμα των παρεμβάσεων της Τουρκίας στην εκλογή Τατάρ επανήλθε η συντεχνία των Τ/κ καθηγητών αυτή τη φορά., Η πρόεδρος της KTÖS, Εμέλ Τελ επέκρινε το ΑΚΡ λέγοντας ότι «από τις δηλώσεις τους γίνεται αντιληπτό ότι δεν γνωρίζουν την ιστορία της Κύπρου, τον αγώνα της τουρκοκυπριακής κοινότητας για κοινοτική ύπαρξη, δημοκρατία, δουλειά και ειρήνη και τον ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό τον αγώνα η Συντεχνία των Τουρκοκυπρίων Δασκάλων, η οποία είναι η οργάνωση των κοσμικών, δημοκρατικών και πατριωτών εκπαιδευτικών»
Υπενθυμίζοντας ότι Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία είναι εγγυήτριες της εδαφικής ακεραιότητας και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Τελ πρόσθεσε ότι «αν όλοι υποχρεούνται να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι ιερή για εμάς η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, που είναι η πατρίδα μας. Το να ζητούνται δύο χωριστά κράτη στο νησί από τη μια αντίκειται στις διεθνείς συμφωνίες κάτω από τις οποίες υπάρχει και η υπογραφή της Τουρκικής Δημοκρατίας και από την άλλη είναι διχασμός».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.