Τα δύο ψυγεία που φτάνουν στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, επαρκούν για την φύλαξη των εμβολίων και των δύο εταιρειών.
Εκτός πρώτης φάση εμβολιασμών μένουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Και αυτό, σύμφωνα με την επιδημιολογική ομάδα, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες φάσης 4 στην οποία συμμετέχουν παιδιά έτσι ώστε να φανεί η αποτελεσματικότητα τους.
Συνεπώς, οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Κύπρο αναμένονται αρχές του 2021 και όλα σχεδόν τα εμβόλια θα χρειαστούν δύο δόσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Κύπρος θα λάβει 237.266 εμβόλια. Συγκεκριμένα θα παραληφθούν 158,939 εμβόλια της εταιρείας Astrazeneca και άλλες 78,327 εμβόλια από τις εταιρείες Pfizer/ BioNTech
Αναφορικά με το θέμα της φύλαξης, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην παραγγελία δυο ψυγείων τα οποία θα βρίσκονται στην Κύπρο εντός της εβδομάδας.
Ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα της προληπτικής ιατρικής και της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει την αξία του, δήλωσε η Δρ Ζωή- Δωροθέα Πανά, σε διάσκεψη Τύπου με άλλα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις κεντρικές διαδικασίες της ΕΕ όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων και ολοκληρώνεται και σε τοπικό επίπεδο ο σχεδιασμός της διανομής σχετικά με την περιοδική διανομή των εμβολίων στους πολίτες.
Είπε ότι δύο εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν τις πρώτες δόσεις των εμβολίων περί τα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου. Εάν τα εμβόλια αυτά αδειοδοθητούν, ανέφερε, τότε μετά από λίγες μέρες μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων. Πρόκειται για την ASTRA ZENECA, με ποσότητα για την Κύπρο τον Δεκέμβρη 119.204, και την BIONTECH/PFIZER με ποσότητα επίσης τον Δεκέμβρη 48.955.
Ανέφερε επίσης ότι θα δοθεί αρχικά προτεραιότητα στον εμβολιασμό σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, ενώ με την αύξηση των ποσοτήτων των εμβολίων θα μπορούμε να επεκτείνουμε το εμβολιαστικό μας σχήμα. Όσον αφορά τα παιδιά, είπε ότι μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι δεν θα συμπεριληφθούν στις πρώτες ομάδες προτεραιοποίησης, καθώς θα πρέπει να αυξηθούν τα δεδομένα από τις μελέτες.
Για το ποσοστό που χρειάζεται για την ανοσία αγέλης, ανέφερε ότι δεν μπορούμε με ακρίβεια να πούμε σε αυτή τη φάση ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε όλον τον πληθυσμό εφόσον και οι πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν, είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι εξ`όσων γνωρίζει δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Στόχος είναι να ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο υπάρχει σχετικά με τον εμβολιασμό και ο κόσμος να κατανοήσει από μόνος του ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συμπολίτες του», είπε.
Σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, υπάρχουν αρχικά τρεις κατηγορίες, οι επαγγελματίες υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δεύτερον, οι ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 (>65 ετών, διαμονή σε μονάδες χρόνιας φροντίδας, σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, παχυσαρκία (BMI >30), χρόνια νεφρική νόσος, καρκίνο (έως και 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας), νοσήματα που προκαλούν σοβαρή ανοσοκαταστολή, αιμοσφαιρινοπάθειες), και τρίτον, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής/essential
workers (στρατιωτικοί, στρατευόμενοι, αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας, εργαζόμενοι στα σώματα προστασίας του πολίτη, πρώτοι ανταποκριτές/εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα χρονίως πασχόντων, εργαζόμενοι σε κλειστές δομές (φυλακές, στρατόπεδα, μετανάστες)
και εργαζόμενοι στην αλυσίδα τροφίμων).
Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και το χαρτοφυλάκιο εμβολίων, η κ. Πανά παρουσίασε τον πιο κάτω πίνακα με τα εμβόλια, τον χρόνο ζωής των εμβολίων και την ποσότητα που θα λάβει η Κύπρος. Στην πλειοψηφία των εμβολίων, είπε, απαιτούνται δύο δόσεις με εξαίρεση μία εταιρεία. Είπε ότι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμες να διανείμουν τέλος του χρόνου τις πρώτες ποσότητες εμβολίων.
Όσον αφορά την αξιολόγηση των εμβολίων, είπε ότι υπάρχουν τρεις κλινικές μελέτες, (φάση 1, φάση 2 και φάση 3) και ότι η κλινική μελέτη φάσης 3 είναι σημαντική γιατί μελετάται η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων και με τα αποτελέσματα των μελετών αυτών λαμβάνεται γνωμοδότηση και αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Υπάρχει, είπε η κ. Πανά, και η μετεγκριτική φάση, δηλαδή συνεχίζεται η επιτήρηση των εμβολίων, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους, και είπε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στην Κύπρο με ειδικό λογισμικό.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.