Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο σημείωσε «είχαμε πάρα πολλές συναντήσεις όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας».
Κρίσιμη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να πετύχουμε τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα υποχρεώσουν την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε δηλώσεις προτού αναχωρήσει για την Αθήνα ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση, χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, αλλά πάνω απ’ όλα ουσιαστικά και να μην περιοριστούμε απλά σε ενέργειες οι οποίες θα στοχεύουν στον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης».
Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να συζητήσουμε με την Ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για το πώς προβληματίζονται εκείνοι να προχωρήσουμε παρακάτω σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων τοποθετήσεων που γίνονται από πλευράς της Τουρκίας αλλά και των νέων τετελεσμένων που επιχειρούνται στην Αμμόχωστο. Θα μεταφέρουμε τις δικές μας απόψεις στον Ελληνα Πρωθυπουργό, στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Υπουργό Εξωτερικών καθώς και στους ηγέτες του ΚΚ Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας ότι θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα υποχρεώσουν την τουρκική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάνω στη συμφωνημένη βάση».
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «έχει εξαιρετική σημασία σ’ αυτό το στάδιο να πετύχουμε αυτό το πράγμα».
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο ΡΙΚ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «η συνέντευξη του κ. Κοτζιά έχει καταδείξει ότι όντως στο Κρανς Μοντανά είχε τεθεί το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και το ζήτημα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Τα όσα λέει ο κ. Κοτζιάς μέχρι το δείπνο, είναι εκείνα που λέγαμε και εμείς όλο αυτό το διάστημα και είναι ενάντια στο αφήγημα του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε.
Οσον αφορά το δείπνο στο Κρανς Μοντανά, ο Αντρος Κυπριανού υπέβαλε ένα «αφελές» όπως το χαρακτήρισε ερώτημα το οποίο υπέβαλε πολλές φορές αλλά δεν παίρνει απάντηση.
Εάν, συνέχισε «τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα λέμε, δηλαδή τίναξε στον αέρα την διαπραγμάτευση ο κ. Τσαβούσογλου, γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του καταγράφει τα πράγματα με ένα διαφορετικό τρόπο;. Γιατί αποενοχοποιεί την Τουρκία και επιρρίπτει ευθύνες στους δύο ηγέτες ότι δεν είχαν την πολιτική βούληση να πάνε μέχρι τέλους»;
Ανέφερε ακόμα ότι το «πιο κρίσιμο» όπως το χαρακτήρισε ερώτημα είναι «γιατί δεν αντιδράσαμε εμείς σ’ αυτά που έχει καταγράψει ο ΓΓ του ΟΗΕ εάν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Η απάντηση του κ. Κοτζιά ότι δεν θέλαμε να υποσκάψουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ, δεν είναι κατά την άποψη μου πειστική, με την έννοια ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν αφήνεις να εκτίθεσαι απλά και μόνο για λόγους αβρότητας έναντι του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού».
Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο σημείωσε «είχαμε πάρα πολλές συναντήσεις όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας».
ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΑΡ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.