Κυπριακό και Βαρώσια στο επίκεντρο της επίσκεψης Τατάρ στην Άγκυρα.
Ο Ερσίν Τατάρ από την πρώτη στιγμή της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του διεμήνυσε πως πρωταρχικός του στόχος είναι να εργαστεί «για την κατάργηση των εμπάργκο» κατά των Τ/Κ όπως επίσης και για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, διεμήνυσε πως θα εξηγήσει άμεσα στον γ.γ. του ΟΗΕ τις θέσεις του για την αναγκαιότητα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει πλήρης πολιτική ισότητα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ κάτι που όπως ισχυρίζεται δεν αποδέχεται η ε/κ πλευρά. Όλα τα πιο πάνω, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δημόσια υποστηρίζει από την ημέρα της εκλογής του μέχρι σήμερα, θα τα πετύχει, ενώ παράλληλα θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία, με την οποία, όπως ξεκαθάρισε, όλες οι κινήσεις θα γίνονται σε αρμονία.
Θα αγωνιστώ για δύο κράτηΣε χθεσινή του συνέντευξη στο πρακτορείο «Ανατολή» επισήμανε πως δεν θα εργαστεί μόνο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, όπως οι προκάτοχοί του, αλλά θα επικεντρωθεί σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας και επαφών έτσι ώστε με έμφαση σε οικονομία, κοινωνία και αθλητισμό η «ΤΔΒΚ» να αναγνωριστεί ως ξεχωριστό κράτος στο νησί. Ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια νέα πενταμερή για το Κυπριακό, «η ΤΔΒΚ δεν θα ξεφύγει από τις διαπραγματεύσεις», αλλά τόνισε ότι «δεν θα εγκαταλείψει ούτε και τις βασικές της θέσεις». Πλέον, πρόσθεσε, «πρέπει να τεθούν εναλλακτικά μοντέλα επίλυσης στο τραπέζι. Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη που θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με μεγαλύτερη συνεργασία αυτών των κρατών». Στην πραγματικότητα, είπε, «στη λύση των δύο κρατών αντικατοπτρίζεται η παρούσα κατάσταση».
Ανέφικτη η ομοσπονδίαΟ κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή προσέγγιση δεν ήταν επιτυχής εδώ και 50 χρόνια. «Μετά το 1974, είπε, υπήρχε δυνατότητα για μια λύση ομοσπονδίας αλλά δεν έγινε επειδή οι Ε/Κ δεν είδαν ποτέ τους Τ/Κ ως ίσους, αφού «η ιδέα και η νοοτροπία της 'ένωσης' συνεχίζονται», και τόνισε ότι «εμείς δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε την τουρκικότητά μας». Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων. Όπως είπε, «ακόμη και αν θέλουν δεν μπορούν να αλλάξουν αυτήν τη δομή. Και καμία δύναμη δεν επιτρέπει να αλλάξει αυτή η δομή». Η τουρκική Δημοκρατία, συνέχισε, είναι η μητέρα πατρίδα μας. Φτάσαμε εδώ με την εγγύησή της και έπειτα από μισό αιώνα που πέρασε από το 1974 «κανένας δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το κράτος της ΤΔΒΚ».
Όσον αφορά τους αμέσως επόμενους στόχους του, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι συνεχίζει εντατικά τις επαφές για να διασφαλίσει τη διπλωματική αναγνώριση και ότι στην ημερήσια διάταξη είναι να ξεπεράσουμε τα εμπάργκο, τους περιορισμούς, την απομόνωση και το θέμα των απευθείας πτήσεων, λέγοντας πως «είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα να μην έχουμε ακόμα απευθείας πτήσεις».
Κρίσιμη συνάντησηΌσα έχουμε καταγράψει πιο πάνω, με την προσθήκη των σχεδιασμών που έχουν να κάνουν με τα Βαρώσια, καθιστούν τη σημερινή πρώτη συνάντηση Τατάρ με τον Ταγίπ Ερντογάν ιδιαίτερα σημαντική για τα επόμενα βήματα της τ/κ πλευράς. Κυρίως η χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η συνάντηση, ενώ όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Άγκυρα για μια σειρά από αρνητικές στάσεις της Τουρκίας, από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέχρι τη Μέση Ανατολή αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, δίνει άλλη βαρύτητα στις δηλώσεις και στις θέσεις που θα εκφραστούν μετά τη συνάντηση των δύο. Άλλωστε, ο ίδιος ο Τατάρ κατά τη διάρκεια της «τελετής παραλαβής» των καθηκόντων του την περασμένη Παρασκευή εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αποδώσει μεγαλύτερη σημασία στην «ΤΔΒΚ» απ' ό,τι είχε στο παρελθόν.
«Πόλεμος» με navtexΗ κίνηση της Άγκυρας να εκδώσει νέα navtex τα χαράματα της Κυριακής για νέες έρευνες του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο εξόργισε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τόνισε πως τέτοιες κινήσεις απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει αμέσως την παράνομη νέα navtex και να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κράτος παρίας που επιθυμεί εντάσεις στην περιοχή. Η ελληνικές αρμόδιες αρχές εξέδωσαν αντι-navtex με την οποία απαντούν στην τουρκική παράνομη navtex.
«Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε έναν νεοθωμανισμό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Άγκυρα από το βήμα της Βουλής. Ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες να γίνουν διαβήματα σε διπλωματικό επίπεδο έτσι ώστε να εκφραστεί με τον πιο έντονο τρόπο η δυσανασχέτηση της Αθήνας για την τουρκική στάση. Διαβήματα γίνονται και προς την Τουρκία αλλά και ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα σε επίπεδο ΟΗΕ, ΕΕ αλλά και ΝΑΤΟ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.