Χρέη προέδρου του ΚΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τατάρ ως «προέδρου» του ψευδοκράτους εκτελεί ο γ.γ. του κόμματος Ερσάν Σανέρ
Σε νέα περίοδο πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων εισέρχονται τα κατεχόμενα μετά την επικράτηση του Ερσίν Τατάρ στις «προεδρικές». Η ανάληψη των καθηκόντων του κενώνει τη θέση του «πρωθυπουργού» και του επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), ενώ σε κατάσταση αβεβαιότητας παραμένει και το τι μέλλει γενέσθαι με την «κυβέρνηση», δεδομένης της αποχώρησης, όπως πρόλαβε να ανακοινώσει προ των «προεδρικών» ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, του κόμματός του από το «κυβερνητικό» σχήμα. Στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης δεν αποκλείονται και τα μοντέλα μεταβατικής ή κανονικής νέας «κυβέρνησης». Το σκηνικό εξακολουθεί να είναι θολό, με τα κόμματα να επιφυλάσσονται για αποφάσεις τις επόμενες μέρες.
Φλερτ με ΚουντρέτΠάντως, το ΚΕΕ φλερτάρει έντονα με τον Κόμμα του Λαού προκειμένου να μην αποχωρήσει τελικά και να αποφευχθούν νέες περιπέτειες, τάζοντας «υπουργεία» και προσεγγίζοντας στελέχη του κόμματος. Μάλιστα, η εφημερίδα «Havadis» έγραψε την περασμένη βδομάδα ότι έγινε και προσπάθεια προσέγγισης δύο «βουλευτών» να αποχωρήσουν από το Κόμμα του Λαού και να προσχωρήσουν στο ΚΕΕ, ωστόσο αυτή κατέστη ανεπιτυχής.
Το θέμα του σχηματισμού «κυβέρνησης» γίνεται υπό τις περιστάσεις εξαιρετικά πολύπλοκο και συνδέεται με την εκλογή νέου ηγέτη του ΚΕΕ, ο οποίος θα λάβει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» από τον «πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ. Το εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ τοποθετείται στις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πηγές από τα κατεχόμενα, θα επιχειρηθεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση» με τη συνεργασία ΚΕΕ, του κόμματος των εποίκων του Ερχάν Αρικλί και του Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο υπολείπονται ψήφους στη «Βουλή». Ίσως αυτές να βρεθούν από «βουλευτές» του Κόμματος του Λαού ή τελικά και με τη συνεργασία του Κόμματος του Λαού.
Πάντως, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ΚΕΕ δεν θέλει να πάει σε πρόωρες «γενικές εκλογές» μετά τη νίκη του στις «προεδρικές», θεωρώντας ότι μπορεί να υποστεί φθορά λόγω των δυσκολιών από την κρίση που προκάλεσαν η πανδημία και η συναλλαγματική κρίση. Στοχεύοντας να εξασφαλίσει χρηματική ενίσχυση από την Τουρκία, ενδεχομένως να επιχειρηθεί να παραπεμφθούν για αργότερα οι «εκλογές» ώστε να μπορέσει να επιδείξει έργο.
Διάδοχος ΤατάρΧρέη προέδρου του ΚΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τατάρ ως «προέδρου» του ψευδοκράτους εκτελεί ο γ.γ. του κόμματος Ερσάν Σανέρ.
Με τη διαδοχή του Τατάρ στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας φλερτάρουν αρκετά στελέχη. Γράφτηκαν αρκετά ονόματα. Επικρατέστερα φαίνεται να είναι αυτά του Ουνάλ Ουστέλ, πρώην «υπουργού τουρισμού», ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της υπόθεση της άφιξης με ειδική άδεια και χωρίς τεστ του τζετ από την Τουρκία εν μέσω πανδημίας στα κατεχόμενα, του Ναζίμ Τσαβούσογλου, ο οποίος είναι «υπουργός παιδείας», του Ντουρσούν Ογούζ και του Φαΐζ Σουτζούογλου νυν «υπουργού εργασίας».
Αυτός είναι ο ΤατάρΑπό την πρώτη κιόλας μέρα της επικράτησής του στις «εκλογές» και όλες τις υπόλοιπες μέχρι και σήμερα, ο Ερσίν Τατάρ απαντά μόνος του στο ερώτημα αν έχει σημασία ποιος ηγείται της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Οι δηλώσεις του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις θέσεις και τις απόψεις του, οι οποίες πλέον θα μιλούν εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημασία έχει τι θα θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών, είναι η θέση της κυβέρνησης, και ορθώς. Ο βίος και η πολιτεία του ωστόσο φανερώνουν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών δεν θα έχει καν διάθεση να αντιταχθεί έστω αμυδρά στις βουλές της Τουρκίας.
Οι δηλώσεις του κ. Τατάρ παραπέμπουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ όλες του οι τοποθετήσεις είναι εμποτισμένες με εθνικισμό και εμπεριέχουν το στοιχείο της τουρκικής υπερηφάνειας.
Φαίνεται να απολαμβάνει τον καινούργιο του ρόλο, ακόμα και τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο αποκαλεί και με το μικρό του όνομα.
Δεν αντιστέκεται στην προοπτική συνομιλιών, ανεπίσημων και επίσημων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά κάνει λόγο για συνέχιση της ύπαρξης της «ΤΔΒΚ», των τουρκικών εγγυήσεων και της σημασίας της στήριξης της Τουρκίας απέναντι στην απειλή των Ε/Κ.
Δεν διστάζει και δημόσια να παραδεχθεί ότι είναι άνθρωπος της Τουρκίας και να δηλώνει και περήφανος γι’ αυτό, ακόμα και μετά τον σάλο που προκάλεσε η ευθεία στήριξη του Ερντογάν στο πρόσωπό του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την αποχώρηση του συνεταίρου του Κουντρέτ Όζερσαϊ.
Και από τα κατεχόμενα εκφράζονται πλέον φόβοι ότι ο Ερσίν Τατάρ πέραν των γνωστών θέσεών του στο Κυπριακό, θα προσπαθήσει να ναρκοθετήσει και την καθημερινότητα στο νησί με εμπόδια τα οποία αναμένεται ότι θα προβάλλει στη λειτουργία τεχνικών επιτροπών και σε άλλα που αφορούν τα όσα κοινά υπάρχουν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Τυχόν δε παράλληλος έλεγχος και της «κυβέρνησης» από το ΚΕΕ θα διευκολύνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και τις όποιες βλέψεις της Τουρκίας για το Βαρώσι.
Ψάχνουν να βρουν τις παρατυπίεςΤουρκοκύπριοι νομικοί και ακτιβιστές δημιούργησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομάδα με την ονομασία «καταγράφουμε τις παρατυπίες και τις παρεμβάσεις» και απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να καταγγείλουν παρατυπίες ή και παρεμβάσεις τις οποίες ενδεχομένως να εντόπισαν στις «εκλογές».
Τα ονόματα που συμμετέχουν στην ομάδα είναι αρκετά γνωστά. Πρόκειται για τον Τατσάν Ρεϊνάρ, πρώην «δικαστή», ο οποίος παραιτήθηκε για να εκπροσωπήσει τον Σενέρ Λεβέντ στην υπόθεση που ήταν κατηγορούμενος για προσβολή του τουρκικού έθνους, τον Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, διδάκτορα σε νομικά θέματα, τη Μινέ Γιουτσέλ, ερευνήτρια, τη Μινέ Ατλί, νομικό, τη Ντεριγιά Μπεγιατλί, ακτιβίστρια, και τον Ορχάν Ερόνεν, ακτιβιστή και διεθνολόγο.
Στην ανάρτησή τους αναφέρεται ότι αφού η ομάδα μαζέψει καταγγελίες θα τις καταγράψει και θα ετοιμάσει έκθεση, την οποία θα παρουσιάσει και στα ΗΕ αλλά και στην ΕΕ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.