Οι διαμένοντες στα κατεχόμενα εξέλεξαν ως Τ/κ ηγέτη τον άνθρωπο που προωθεί τις πολιτικές του Ερντογάν στο νησί. Ο Ακιντζί έδωσε τη μάχη, αλλά δεν κατάφερε να βγει νικητής,αφήνοντας αιχμές για παρεμβάσεις της Άγκυρας.
Στην ιστορία πέρασε από χθες η «εκλογική» αναμέτρηση στα κατεχόμενα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της τ/κ ηγεσίας. Ο Μουσταφά Ακιντζί (με ποσοστό 48,31%) έδωσε τη μάχη των «εκλογών» σε μια ομολογουμένως ιδιόμορφη κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, ωστόσο δεν κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του Ερσίν Τατάρ ο οποίος εξελέγη με ποσοστό 51,69%. Σε πραγματικούς αριθμούς ο Ερσίν Τατάρ εξασφάλισε 67.322 ψήφους και ο Μουσταφά Ακιντζί 62.910 ψήφους.
Γεωγραφική νίκηΜε μια πρώτη ματιά στα αναλυτικά αποτελέσματα ανά «περιφέρεια» αυτό που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα είναι ότι τη νίκη στον Τατάρ έδωσαν οι «περιφέρειες» Τρικώμου και Αμμοχώστου, στις οποίες υπάρχει έντονο το στοιχείο της διαμονής εποίκων. Συγκεκριμένα ο Ερσίν Τατάρ στην «περιφέρεια» Τρικώμου εξασφάλισε ποσοστό 70,8% (9.343 ψήφους) και ο Μουσταφά Ακιντζί 29,2% (3.855 ψήφους) ενώ στην «περιφέρεια» Αμμοχώστου 57,5% (18.378 ψήφους) ο Τατάρ και 42,5% (13.603 ψήφους) ο Ακιντζί. Βλέπουμε την ίδια ώρα να διαμορφώνεται μια σαφής διαφοροποίηση σε περιοχές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πιο κοσμικές, όπως η Λευκωσία, η οποία αποτελεί τη μεγάλη δύναμη του Ακιντζί, στην οποία εξασφάλισε ποσοστό 56,1% (24.059 ψήφους) σε αντίθεση με τον Τατάρ ο οποίος πήρε ποσοστό 43,9% (18.799 ψήφους). Στην Κερύνεια ο Τατάρ εξασφάλισε ποσοστό 50,5% και ο Ακιντζί 49,5%, στη Μόρφου ο Τατάρ εξασφάλισε ποσοστό 47,5% και ο Ακιντζί ποσοστό 52,2% και στη Λεύκα ο Τατάρ 47,4% και ο Ακιντζί 52,6%.
Κομματικός μηχανισμόςΣτα σημαντικά στοιχεία τα οποία καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα καταγράφεται επίσης η πολύ εντατική και αποτελεσματική δουλειά που έγινε από τον κομματικό μηχανισμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Τατάρ, ο οποίος κατάφερε να φέρει τον κόσμο στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε πραγματικούς αριθμούς οι ψηφοφόροι αυξήθηκαν κατά 24.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη Κυριακή. Παράλληλα υπόγεια λειτούργησε και η καθοδήγηση των διαμενόντων στα κατεχόμενα από την Άγκυρα, η οποία κατάφερε να διαμορφώσει κλίμα στον δημόσιο διάλογο και την αντιπαράθεση. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταγραφεί πως σε πραγματικούς αριθμούς ο Μουσταφά Ακιντζί δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις ψήφους που πήρε το 2015 όταν εξελέγη ως Τ/Κ ηγέτης (υπολείπεται περίπου 5.000 ψήφους). Τα τελικά στοιχεία αποδεικνύουν πως όπως αναμενόταν ο κ. Ακιντζί δεν πήρε όλες τις ψήφους του Τουφάν Ερχιουρμάν (ΡΤΚ) καθώς υπήρξαν άτομα που δεν προσήλθαν στις κάλπες και άλλα που στήριξαν τελικά Ερσίν Τατάρ.
Διχασμένη η τ/κ κοινότηταΑυτό που ξεκάθαρα καταγράφεται μέσα από το αποτέλεσμα των «εκλογών» είναι πως η τ/κ κοινότητα παρουσιάζεται διχασμένη. Από τη μια υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που εξακολουθεί να θεωρεί πως η ΔΔΟ είναι η μορφή λύσης του Κυπριακού, όπως επίσης και η συνεργασία με την ε/κ πλευρά είναι ο δρόμος που πρέπει η τ/κ πλευρά να ακολουθήσει. Από την άλλη όμως φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη μερίδα, συμπεριλαμβανομένων πλέον και των εποίκων, που θεωρεί πως η τ/κ κοινότητα θα πρέπει να αναπτύξει μια νέα δυναμική και να θέσει στον δημόσιο και τον διεθνή διάλογο, σε συνεργασία με την Άγκυρα, νέες ιδέες, εναλλακτικές προσεγγίσεις, σε σχέση με την επόμενη μέρα στο νησί. Σαφώς και ο Τατάρ εξυπηρετεί τις πολιτικές της Άγκυρας και του Ερντογάν, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται να έχει τη στόφα πολιτικού που να μπορέσει να οδηγήσει την τ/κ κοινότητα προς την ανεξαρτητοποίηση ή όπως λένε κάποιοι σε μια λύση δύο ανεξάρτητων κρατών στο νησί. Σαφώς και στο τραπέζι του διαλόγου ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών οι κινήσεις Τατάρ και Άγκυρας θα γίνουν με διπλωματικό τρόπο.
Το μήνυμα ΤατάρΟ νέος Τ/Κ ηγέτης διεμήνυσε χθες πως στο Κυπριακό θα διαπραγματευτεί με το κεφάλι ψηλά και όχι σκυμμένο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της «κυριαρχίας» της «τδβκ», ενώ κάλεσε όλους να πορευτούν προς την επίλυση του Κυπριακού αναγνωρίζοντας πρώτα και πάνω απ' όλα τις πραγματικότητες στο νησί. Έδωσε άλλωστε καθαρά το στίγμα του προς ΕΕ και ΟΗΕ, καθώς όπως είπε «ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του». Κάλεσε όλους να βγουν από τα καλούπια και να σκεφτούν διαφορετικά στο ζήτημα αυτό. Ο Τατάρ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και επέκρινε «όσους είπαν κουβέντες για την Τουρκία χρησιμοποιώντας την ως υλικό» στην «προεκλογική» εκστρατεία. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως η «τδβκ» υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα πως αν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν, ο ίδιος θα δουλέψει προς την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Έστειλε επίσης το μήνυμα πως «ουδέποτε θα καταστεί δυνατόν να αποκοπούν οι δεσμοί της 'τδβκ' με την Τουρκία» και ότι «η 'τδβκ' θα υπάρχει εσαεί με το όνομα του δικού της κράτους».
Αποχωρεί ο ΑκιντζίΟ Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε μετά από 45 χρόνια από την τ/κ πολιτική σκηνή αποδεχόμενος το αποτέλεσμα των «εκλογών», ενώ συνεχάρη τον Τατάρ αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο της Άγκυρας, λέγοντας πως κάθε άλλο παρά φυσιολογικά ήταν όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής περιόδου». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εφεσιβάλει το τελικό αποτέλεσμα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.