Το στοίχημα στο ΔΗΚΟ δεν είναι μόνο τα πρόσωπα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ Δημοσιεύθηκε 4.10.2020
Το στοίχημα στο ΔΗΚΟ δεν είναι μόνο τα πρόσωπα
Ο μακρύς δρόμος για τις βουλευτικές εκλογές και ο ρόλος του Κέντρου.

Μπορεί οι διεργασίες εντός του κόμματος του Νικόλα Παπαδόπουλου να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο για το ΔΗΚΟ η έμφαση δεν φαίνεται να δίδεται μόνο στα πρόσωπα που θα επιλεγούν. Το πολιτικοκομματικό σκηνικό αλλάζει σε μεγάλο βαθμό ενόψει εκλογών, ιδιαίτερα σε αυτόν που ονομάζαμε μέχρι σήμερα ενδιάμεσο χώρο. Τα τελευταία χρόνια τα κόμματα του Κέντρου σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν κοινό χώρο, διαμόρφωσαν ανάλογα τις θέσεις τους, τη ρητορική τους αλλά και την επιμονή τους σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η σκληρή ρητορική στο Κυπριακό. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ωστόσο, τα κόμματα του Κέντρου βρίσκονται πλέον πολύ μακριά το ένα από το άλλο, ενώ κάποια από αυτά έχουν χάσει τη δυναμική τους και προσπαθούν να βρουν τρόπο να διασφαλιστεί κάπως η πολιτική παρουσία στελεχών τους στο προσκήνιο.


Στο ΔΗΚΟ η εξέλιξη αυτή -κυρίως λόγω του ότι ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο από τα κόμματα του Κέντρου με ρόλο ρυθμιστή σε επίπεδο διαμόρφωσης κυβερνητικών σχημάτων (και θέσεων)- συνεπάγεται την ανάγκη για αναδιαμόρφωση στρατηγικών, θέσεων, προσώπων και προσεγγίσεων, όχι μόνο ενόψει των βουλευτικών εκλογών, αλλά ακόμα και ενόψει προεδρικών εκλογών 2023. Πηγές εντός ΔΗΚΟ ανέφεραν στον «Π» πως θα πρέπει να καταστεί ιδιαίτερα σημαντικό για το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου το να καταφέρει να διαμορφώσει μια δυναμική ενόψει εκλογών, η οποία να στέλνει το μήνυμα στους ψηφοφόρους του και ευρύτερα στην κοινωνία πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στη διακυβέρνηση του τόπου μέσα από συγκεκριμένες συνεργασίες. Πρόκειται άλλωστε για μια προοπτική την οποία η αντιπολίτευση στο σύνολό της θα πρέπει να καταφέρει να μεταφέρει στους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο σε ποσοστά κόμμα της αντιπολίτευσης.

Με δεδομένη πλέον την αποχώρηση των Άγγελου Βότση, Μαρίνου Μουσιούττα, Γιώργου Προκοπίου, Αλέκου Τρυφωνίδη και Χρίστου Τσίγκη, οι οποίοι δημιούργησαν την πλατφόρμα «Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων», όπως επίσης και την παρουσία της ΔΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές, στο Δημοκρατικό Κόμμα το στοίχημα έχει να κάνει κατ’ αρχάς με το να συγκρατηθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις όπως επίσης και να επανέλθουν κοντά στο κόμμα τάσεις που ενδεχομένως να είχαν αποστασιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, λόγω επιλογών, προσώπων αλλά και θέσεων που πιθανόν να μην είχαν αποκωδικοποιηθεί από μερίδα ψηφοφόρων ως μετριοπαθείς ή ήπιες.



Η συνεργασία με το ΑΚΕΛ

Στο ΔΗΚΟ δίνουν την αίσθηση πως δεν ανησυχούν από την κάθοδο της ΔΗΠΑ στις εκλογές όπως ούτε και από τα πρώην στελέχη που διαφοροποιήθηκαν. Η ΔΗΠΑ ωστόσο αποτελεί ένα πολιτικό χώρο που αν, και θεωρεί τον εαυτό της εκτός κυβέρνησης και Προεδρικού, δεν παύει να έχει στενές σχέσεις και πρόσβαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όχι τόσο στον ΔΗΣΥ όσο στο Προεδρικό. Αυτό έχει τη σημασία του, καθώς διαμορφώνει ενδεχομένως και ένα πλαίσιο συνεργασίας για το επόμενο διάστημα ή, αν θέλουμε να είμαστε πιο σωστοί, δείχνει μια τάση. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ΔΗΣΥ άλλωστε δεν χάνουν ευκαιρία να επιχειρούν το χτίσιμο δυναμικής ενόψει 2021 αλλά και 2023, παρά τις όποιες επικρίσεις αντιμετωπίζουν κατά καιρούς, γιατί αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει αυτό που ονομάζουμε «παράσταση νίκης» δηλαδή η αντίληψη της κοινής γνώμης για το ποιος μπορεί να κυβερνήσει ή να κερδίσει εκλογές με αξιώσεις.

Στο ΔΗΚΟ σύμφωνα με πηγές εντός του κόμματος στην παρούσα φάση επικρατούν δύο τάσεις, με τη μια να είναι πιο δυνατή από την άλλη. Η πρώτη τάση είναι αυτή που λέει πως μετά τη φυγή των στελεχών, το κόμμα πλέον είναι καθαρό και μπορεί να προχωρήσει με τις υφιστάμενες θέσεις του σε όλα τα ζητήματα και δεν χρειάζεται να βάζει νερό στο κρασί του, για κανένα λόγο. Η τάση αυτή διαμορφώνει πλήρη στήριξη στην ηγεσία του κόμματος και κυρίως στις επιλογές του Νικόλα Παπαδόπουλου. Είναι όμως κοινή παραδοχή πως η τάση αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να διαμορφώσει δυναμική για το κόμμα ενόψει των εκλογών τόσο του Μάη του 2021 όσο και για συμμετοχή σε ένα κυβερνητικό σχήμα το 2023. Εδώ είναι που έρχεται η άλλη τάση η οποία θεωρεί πως θα πρέπει το κόμμα να ανοίξει γέφυρες σε συνεργασίες ενόψει προεδρικών, με έμφαση στην Κεντροαριστερά. Η τάση αυτή στην παρούσα φάση εστιάζει στο ενδεχόμενο επαναδραστηριοποίησης στελεχών που αποστασιοποιήθηκαν ενώ παραμένουν εδώ και χρόνια ΔΗΚΟϊκοί και δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από το κόμμα. Τα άτομα αυτά ανήκουν σε κάποιο βαθμό στην πτέρυγα που στήριζε και ήταν κοντά στον Σπύρο Κυπριανού ή πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν ενδεχομένως μια πιο κεντροαριστερή προσέγγιση διαχρονικά, με λίγο πιο ήπιες θέσεις και προσεγγίσεις.

Πηγές εντός του ΔΗΚΟ επισημαίνουν στον «Π» πως γίνεται μια προσπάθεια για να προσεγγιστούν άτομα με τέτοιο προφίλ και να επαναδραστηριοποιηθούν (σε αρκετές περιπτώσεις όχι με θετικό αποτέλεσμα, με άλλες όμως να αποδίδουν καρπούς) έστω και παραμένοντας στο παρασκήνιο και όχι από θέση είτε στην ηγεσία του κόμματος είτε στο ψηφοδέλτιο στις επικείμενες εκλογές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ονόματα όπως οι Γιάννης Αρμεύτης, Γιώργος Μακαρίου, Γιάννης Παναγιώτου και άλλα, έχουν αρχίσει να βλέπουν εκ νέου το φως της δημοσιότητας, καθώς χαίρουν εκτίμησης και στον χώρο του Κέντρου αλλά και στον χώρο της Αριστεράς.

Οι λόγοι για κάτι τέτοιο είναι απλοί και συγκεκριμένοι. Πρώτον μπορούν να συγκρατήσουν φυγές προς ΔΗΠΑ και Μάριο Καρογιάν. Δεύτερον, η παρουσία και η συνεισφορά τους ενόψει μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προεδρικών εκλογών το 2023 θα είναι καθοριστικής σημασίας. Αν όμως το ΔΗΚΟ επιθυμεί μια τέτοια συνεργασία με το ΑΚΕΛ δεν αρκεί να τα βρει με τον Άντρο Κυπριανού ή οποιονδήποτε άλλο θα βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι το να καταφέρει να προσεγγίσει τον κόσμο της Αριστεράς με σεβασμό, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έχουν λεχθεί πράγματα που προκάλεσαν χάσμα με τον απλό ψηφοφόρο του ΑΚΕΛ.





Ετοιμάζουν το ψηφοδέλτιο

Αρκετά από τα άτομα που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ ενόψει εκλογών έχουν κλειδώσει ενώ αρκετά βρίσκονται πολύ κοντά, με την ηγεσία του ΔΗΚΟ να κρατά τα χαρτιά της κλειστά για την ώρα. Θεωρούν πως υπάρχουν κάποια πρόσωπα που μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική και κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε οι ανακοινώσεις να γίνουν σε χρόνο που να αποδώσει τα μέγιστα. Μετά τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας και ονόματα προσωπικοτήτων από διάφορους επαγγελματικούς χώρους όπως και άτομο που προέρχεται από άλλο κομματικό χώρο.

Στη Λευκωσία το ψηφοδέλτιο μέχρι στιγμής απαρτίζουν οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Μιχάλης Δαμιανός, Χρύσης Παντελίδης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μάριος Μούγης, Γιάννης Λαζάρου, Θεοδώρα Θεοδώρου. Κοντά στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται και η Ανδρούλλα Ελευθερίου. Στη Λεμεσό κατεβαίνει ο Παύλος Μυλωνάς, ο Πανίκος Λεωνίδου, ο Μάριος Ορφανός, ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, η Μαρία Συκοπετρίτου, ενώ ερώτημα παραμένει η κάθοδος της Κατερίνας Χριστοφίδου. Κοντά και ο Μάριος Κούκλης. Στην Αμμοχωστο Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστος Σενέκης, Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας θεωρούνται σίγουροι, ενώ δεν αποκλείεται να κατέλθει ως υποψήφια η Νικολέτα Λαδά αλλά και ο Λοΐζος Λοΐζου. ο Χρίστος Ορφανίδης θα είναι στη Λάρνακα μαζί με Νικόλα Διομήδους ενώ στην Κερύνεια κατέρχεται ο Γιώργος Σολωμού. Στην Πάφο Πάμπος Πιττοκοπίτης, Χρύσανθος Σαββίδης και Γιαννάκης Παπαζαχαρίας διεκδικούν την έδρα. Προτάσεις έχουν γίνει αρκετές, μία από αυτές στην ηθοποιό Έλενα Παπαδοπούλου όπως επίσης και στη Γιώτα Κουφαλίδου. Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλληλεγγύης δεν έχει συζητηθεί για την ώρα, καθώς η Ελένη Θεοχάρους προσπαθεί να διαμορφώσει ψηφοδέλτιο για να κατέλθει αυτόνομα το Κίνημα, τουλάχιστον για την ώρα.





Συνέδριο ΑΚΕΛ

 Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί τελικά το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα στις 4, 5, 6 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισαν προ ημερών τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Επικρατέστερο σενάριο για την ώρα είναι να γίνει το συνέδριο στο κλειστό στάδιο Ελευθερία, καθώς λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία θα πρέπει να ακολουθηθούν όλα τα πρωτόκολλα διασφάλισης της υγείας των συμμετεχόντων. Το ερώτημα είναι πώς θα διαφοροποιηθεί η ατζέντα του συνεδρίου με τρόπο που να προσαρμοστεί στις έκτακτες ανάγκες, ενδεχομένως με περισσότερη αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στο συνέδριο αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση θέματα όπως το πλαίσιο μελλοντικών συνεργασιών στη βάση αρχών που θα κωδικοποιηθούν, όπως επίσης και το ζήτημα του Κυπριακού, της οικονομικής κατάστασης, της κοινωνικής πολιτικής και όχι μόνο. Με το τέλος του συνεδρίου το κόμμα μπαίνει στην τελική ευθεία των διεργασιών για τα ψηφοδέλτια ενόψει βουλευτικών εκλογών.







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Αζερμπαϊτζάν: Αρχίζει την ηλεκτρονική θεώρηση «διαβατηρίων» του ψευδοκράτους - Δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο
ΚΥΠΡΟΣ

Αζερμπαϊτζάν: Αρχίζει την ηλεκτρονική θεώρηση «διαβατηρίων» του ψευδοκράτους - Δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο

Αζερμπαϊτζάν: Αρχίζει την ηλεκτρονική θεώρηση «διαβατηρίων» του ψευδοκράτους - Δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο

Πέραν των 10.000 οι «ψηφιακοί πολίτες» - Πως λειτουργεί η νέα εφαρμογή (βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Πέραν των 10.000 οι «ψηφιακοί πολίτες» - Πως λειτουργεί η νέα εφαρμογή (βίντεο)

Πέραν των 10.000 οι «ψηφιακοί πολίτες» - Πως λειτουργεί η νέα εφαρμογή (βίντεο)