Ανοιχτή επιστολή προς Έρντογάν με ποίηση Μόντη απέστειλε ο Συλλούρης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ Δημοσιεύθηκε 23.7.2020
Ανοιχτή επιστολή προς Έρντογάν με ποίηση Μόντη απέστειλε ο Συλλούρης
Στην επιστολή ο κ.Συλλούρης καταγγέλλει τον Ερντογάν για κατακτητική εμμονή, για απόπειρα διαγραφής της αλήθειας και της ιστορίας, ενώ περιλαμβάνει αναφορές για την Αγιά Σοφιά και την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Ανοιχτή επιστολή ως ευρωπαίος πολίτης αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέστειλε ο Δημήτρης Συλλούρης στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Στην επιστολή ο κ.Συλλούρης καταγγέλλει τον Ερντογάν για κατακτητική εμμονή, για απόπειρα διαγραφής της αλήθειας και της ιστορίας, ενώ περιλαμβάνει αναφορές για την Αγιά Σοφιά και την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.


Ξεχωριστή θέση στην ανοιχτή επιστολή Συλλούρη έχουν οι στοίχοι του Κώστα Μόντη « Χρόνια σκλαβκιες ατέλειωτες τον πάτσον τζιαι τον κλώτσον τους Εμείς τζιαμαί· ελιές τζιαί τερατσιές πάνω στον ρότσον τους.»


 Φυσικά η κίνηση αυτή μάλλον συμβολικό χαρακτήρα έχει καθώς δεν αναμένεται να φτάσει και να διαβαστεί από τον Ερντογάν, ωστόσο παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή:


 


Κύριε Πρόεδρε


 Σας γράφω αυτή τη σύντομη ανοικτή επιστολή ως ένας Ευρωπαίος πολίτης. Αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας την ύπαρξη και τη συνέχεια είχατε και εσείς διά συνθηκών εγγυηθεί, αν και σήμερα -εσείς και μόνον- δεν την αναγνωρίζετε, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος, τόσο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και της Ευρωπα'ίκής Ένωσης. Αυτή τη συνθήκη εγγυήσεως επικαλείσθε επιμόνως και συνεχώς, για να δικαιολογήσετε τις άνομες πράξεις σας και την παράνομη και πέρα από κάθε πολιτική ηθική κατοχική παρουσία σας στην Κύπρο, καθώς και όσα φοβερά και φρικτά έχετε επιτελέσει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυπρίων πολιτών. Όμως, με την εισβολή της χώρας σας στην Κύπρο το 1974, με επίκληση της εφαρμογής δήθεν του Συντάγματος, και της έκτοτε κατοχής σημαντικού μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχετε παύσει να είστε εγγυητές και είστε πλέον κατακτητές.


 


Υπό την απειλή των τουρκικών στρατευμάτων διαβιούμε χρόνια τώρα. Όμως σας θυμίζω αυτό που ο ποιητής μας Κώστας Μόντης καταθέτει:


 


« Χρόνια σκλαβκιες ατέλειωτες τον πάτσον τζιαι τον κλώτσον τους Εμείς τζιαμαί· ελιές τζιαί τερατσιές πάνω στον ρότσον τους.»


 


Αυτή είναι η «Κυπριακή Ιστορία.» Αυτή είναι η μνήμη που κουβαλούμε μέσα στους αιώνες. Αυτοί είναι οι άξονες της υπομονής και της αντοχής και της καρτερίας μας μέσα στον χρόνο.


 


Ως Ευρωπαίος πολιτικός, αλλά και ως Έλληνας και Ορθόδοξος Χριστιανός, παρακολουθώ τις μέρες αυτές τις ιαχές και τις φωνές και τους πανηγυρισμούς και τους αλαλαγμούς και όλη εκείνη τη θριαμβολογία για τη · μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Μαζί και τις δικές σας δηλώσεις και αποφάσεις. Σας θυμίζω πως εμείς μέσα στους αιώνες  σεβαστήκαμε πάντοτε τα όσια και τα ιερά όλων των λαών με τους οποίους ζήσαμε ή συναντηθήκαμε. Και αυτό το ξέρετε. Δεν θα βρείτε τέμενος να μετατρέπεται από μέρους μας σε εκκλησία, ακόμα και αν δεκάδες μουσουλμανικά τεμένη στην Κύπρο υπήρξαν άλλοτε για αιώνες Χριστιανικοί ναοί, με τις τοιχογραφίες και αγιογραφίες τους να σώζονται ακόμα στους καλυμμένους με ασβεστοκονίαμα τοίχους.


 


Δεν είμαι βαθύς γνώστης του Κορανίου, αλλά γνωρίζω από αγαπητούς φίλους μουσουλμάνους ότι βασική αρχή είναι ο σεβασμός στα μνημεία άλλων θρησκειών.


 


Εσείς, αντιθέτως, σε πείσμα των συμφωνιών και των συνθηκών, σε πείσμα των αρχών του δικαίου, σε πείσμα των αρχών που διέπουν τα μνημεία της ανθρωπότητας και την παγκόσμια κληρονομιά, κατά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ουνέσκο, προχωρήσατε να μετατρέψετε το ιερότερο μνημείο της Ορθοδοξίας και των Χριστιανών, την Αγία Σοφία, ένα επίτευγμα της τέχνης, το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο στην ιστορία, σε τέμενος. Όλα αυτά όμως, ένα και μόνον υποδηλούν. Την κατακτητική σας εμμονή. Και πως τίποτε από όλα αυτά που έχετε κατακτήσει δεν σας ανήκει. Κι ακόμα την έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού στην πολιτισμική παράδοση όλης της ανθρωπότητας. Θα μπορούσατε να παραμείνετε στην Ιστορία ως ο άνθρωπος πού οδήγησε σε ένα ακόμη καλύτερο καθεστώς την Αγία Σοφία, ως ένα χώρο συνάντησης και συνύπαρξης των θρησκειών. Αντ' αυτού, επιλέξατε να μείνετε στην Ιστορία ως ιστορικός βέβηλος ενός παγκοσμίου συμβόλου, ενός παγκοσμίου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός αριστουργήματος της τέχνης και ενός συμβόλου συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών.


 


Όλη αυτή η ρητορική του μίσους, η ανάδειξη του πάθους, ασφαλώς και δεν μας οδηγούν προς την ειρήνη, την οποία επικαλείσθε και την οποία όλοι οι λαοί επιζητούν και αναζητούν. Αυτό που αναμένουμε όλοι οι άνθρωποι είναι να μπορούμε να συνυπάρχουμε, σεβόμενοι ο ένας την μνήμη και την ιστορία και την ιδιοπροσωπία του άλλου. Με όσα επιχειρείτε, αλλά και όσα μεθοδεύετε, δείχνετε να περιφρονείτε τα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα ημών των Χριστιανών. Το δικαίωμα του σεβασμού των ιερών μας και του σεβασμού της μνήμης μας.


 


Κύριε Πρόεδρε,


 


Σε μια προσωπική για μένα αναφορά, θα ήθελα να σας πω ότι κατάγομαι από την Ποταμιά, ένα μικρό μεικτό χωριό της Κύπρου, όπου δηλαδή ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι ζούσαμε αρμονικά μαζί για χρόνια πολλά. Κάθε φορά που ερχόταν το Μπα'ίράμι, ευχόμαστε στους  τουρκοκύπριους «Καλό Μπαϊράμι». Και κάθε φορά που ερχόταν Πάσχα, οι τουρκοκύπριοι μάς εύχονταν « Καλό Πάσχω>. Είναι σε ένα παρόμοιο κλίμα αλληλοσεβασμού και συνύπαρξης θρησκειών και πολιτισμών πού θα θέλαμε να ήταν η συμβολή σας και όχι, δυστυχώς, στην αντίθετη κατεύθυνση.


 


Ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί το σύμβολο όλης της ανθρωπότητας. Σημείο αναφοράς όλων ημών των Χριστιανών. Τόπο ιερότητας. Και όλα όσα επιχειρείτε μόνο μικρότητα θα υποδηλώνουν, όταν θα σκύβετε για την προσευχή σας κάτω από τον Ιερό Θόλο της Αγίας Σοφίας, υπό το βλέμμα της Παναγίας.


 


Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε πως όλα όσα διά της δυνάμεως επιβάλλετε δεν μπορούν να αντιστρέψουν και να διαγράψουν την αλήθεια της ιστορίας. Ο ναός της Αγίας Σοφίας παραμένει εις τον αιώνα σύμβολο και σημείο αναφοράς όλης της ανθρωπότητας, επίτευγμα της τέχνης, μνημείο ανυπέρβλητο του πολιτισμού και πάντοτε θα ονομάζεται και θα είναι η Αγία Σοφία.


 


Διατελώ μετά τιμής


Δημήτρης Συλλούρης


Πρόεδρος της Βουλης των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βρετανία: Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανία: Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου

Βρετανία: Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου

Βρετανική πηγή για Βάσεις στην Κύπρο: Δεν παρέχονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανική πηγή για Βάσεις στην Κύπρο: Δεν παρέχονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ

Βρετανική πηγή για Βάσεις στην Κύπρο: Δεν παρέχονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ

Κανένα σημάδι για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
ΚΥΠΡΟΣ

Κανένα σημάδι για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Κανένα σημάδι για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

Απεβίωσε ο Ιωάννης Οργανός, ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου
ΚΥΠΡΟΣ

Απεβίωσε ο Ιωάννης Οργανός, ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου

Απεβίωσε ο Ιωάννης Οργανός, ο Γενικός Βικάριος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου