Όλο το ποδόσφαιρο από μία πλατφόρμα - Οδεύουν προς συμφωνία Cyta - PrimeTel - Cablenet

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 3.7.2020
Όλο το ποδόσφαιρο από μία πλατφόρμα - Οδεύουν προς συμφωνία Cyta - PrimeTel - Cablenet
Εντός των ημερών ενδέχεται να πέσουν οι υπογραφές. Οι συνδρομητές θα βλέπουν τη μπάλα από μία πλατφόρμα.

Τα νέα είναι εξαιρετικά καλά για τους ποδοσφαιρόφιλους και εν γένει για τους φιλάθλους: Πιο κοντά από ποτέ βρίσκονται οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που μεταδίδουν αθλητικό περιεχόμενο μέσα από τις συνδρομητικές τηλεοπτικές τους πλατφόρμες, δηλαδή οι Cablenet, Cyta και PrimeTel, για να καταλήξουν σε μία κοινή συμφωνία για τη μετάδοση από τα μπουκέτα τους ολόκληρου του πακέτου του κυπριακού ποδοσφαίρου, όλων των ομάδων πρώτης κατηγορίας. Οι συνομιλίες είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο κι εάν δεν συμβεί κάτι που να ανατρέψει τα δεδομένα η συμφωνία θα κλείσει τις επόμενες λίγες ημέρες.


Εντός Ιουλίου η συμφωνία

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στηρίζει εξ όσων γνωρίζουμε τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των τριών, άλλωστε ήταν πάγιο αίτημά της να πάψει ο κατακερματισμός του ποδοσφαιρικού τηλεοπτικού περιεχομένου. Όπως πληροφορείται εγκύρως ο «Π» οι συζητήσεις πέρα από αρκετά προχωρημένες κινούνται και γρήγορα και εάν αυτές θα έχουν αίσιο τέλος θα διαφανεί εντός Ιουλίου καθώς ο στόχος είναι η συμφωνία να ξεκινήσει τον Αύγουστο με τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν που αρχίζει 22/8.

Στο εμπορικό κομμάτι φαίνεται πως λίγο-πολύ τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει και συμφωνηθεί. Αυτό που απομένει και είναι το πιο δύσκολο είναι η διαμόρφωση της νομικής συμφωνίας -το draft μελετάται αυτή τη στιγμή- ώστε να προστατεύει όλους τους εταίρους στα ζητήματα ανταγωνισμού. «Το ζητούμενο είναι να έχουμε μία συμφωνία σωστή η οποία να μην καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος», μας ανέφερε στέλεχος ενός εκ των παρόχων επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας. Πάντως η συμφωνία των τριών δεν θα αποκλείει όπως γνωρίζουμε και άλλες πλατφόρμες (π.χ. της Epic) να ενταχθούν εάν το επιθυμούν.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας, εάν υπάρξει, θα τεθεί ενώπιον των διοικητικών συμβουλίων των τριών τηλεοπτικών οργανισμών τα οποία και θα λάβουν τελικές αποφάσεις. Το πιθανότερο είναι να πρέπει να υποβληθεί και στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Και διεθνείς διοργανώσεις

Υπάρχουν όμως και άλλα καλά νέα: Η διάθεση που υπάρχει εκ μέρους των τριών εταιρειών είναι να περιληφθούν εκτός από το κυπριακό ποδόσφαιρο και όλα τα άλλα διεθνή και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των οποίων έχουν τα δικαιώματα οι τηλεοπτικοί πάροχοι (π.χ. champions league κ.λπ.).

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα

Φαίνεται πως ο καθοριστικός παράγοντας που ώθησε τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για τη σύμπραξη στον τομέα του τηλεοπτικού ποδοσφαιρικού περιεχομένου ήταν οι ζημιές που άφησε πίσω της η περίοδος της πανδημίας. Από τη μία η Cablenet ανέλαβε ένα υπολογίσιμο ρίσκο αγοράζοντας τα δικαιώματα των μεγάλων ομάδων -και ακριβοπληρώνοντάς τα- για να μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας. Στάθηκε άτυχη καθώς ότι η πανδημία της ανέτρεψε τα σχέδια καθώς ο ακυρώθηκε το πρωτάθλημα. Και οι τρεις εταιρείες έχασαν λεφτά δεδομένου ότι πελάτες τερμάτισαν τις συνδρομές τους, υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες, είχαν όμως και κάποιες εξοικονομήσεις λόγω της επιστροφής χρημάτων από διοργανώσεις που αναβλήθηκαν. Η Cyta από την πλευρά της έχασε ένα μερίδιο πελατών λόγω της μετακίνησης του ποδοσφαιρικού δημοφιλούς περιεχομένου στις άλλες δύο πλατφόρμες. Όλοι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών αναμένεται δε να χάσουν σημαντικά έσοδα από το roaming που άφηναν οι ξένοι τουρίστες λόγω της μείωσης του τουρισμού.

Αυτό που έγινε όπως φαίνεται καλύτερα αντιληπτό αυτή την περίοδο από τις εταιρείες, όπως μας μετέφεραν οι πηγές μας, είναι πως η αγορά είναι μικρή και χρειάζονται συνέργειες. Να σημειώσουμε πως Cyta και Cablenet έχουν υπογράψει συμφωνία για συνέργειες και στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, κάτι που ενδεχομένως να λειτούργησε ως καταλύτης και για περαιτέρω συνεργασία.

Ελκυστικά πακέτα

Κατ' αρχήν είναι κατανοητό, με βάση και τα όσα προαναφέραμε, πως η σύμπραξη θα είναι προς όφελος των εταιρειών, οι οποίες θα μπορέσουν να «μοιραστούν» το κόστος του ακριβού ποδοσφαιρικού περιεχομένου. Κατά δεύτερον, θα είναι προς όφελος του καταναλωτή ο οποίος, όπως είχε υπολογίσει ο «Π» πριν έναν ακριβώς χρόνο, για να μπορεί να παρακολουθεί ολόκληρο το ποδόσφαιρο της πρώτης κατηγορίας θα έπρεπε να έχει συνδρομή σε πάνω από μία συνδρομητική πλατφόρμα, σε δύο ουσιαστικά, και να πληρώνει πάνω από 100 ευρώ τον μήνα. «Αυτή την κίνηση δεν τη βλέπουμε μονόπλευρα», ανέφερε στον «Π» η πηγή μας. «Δεν αφορά μόνο τα θέματα οικονομικής διαχείρισης των παρόχων. Αυτή την κίνηση την κάνουμε και για το καλό της κοινωνίας, όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Φάνηκε ότι αυτό επιθυμεί η κοινωνία και προσπαθούμε να της το προσφέρουμε».

Ο καθένας τα πακέτα του

Η κάθε πλατφόρμα, όπως έχουμε αντιληφθεί, θα διαμορφώσει τα δικά της πακέτα τα οποία θα προσφέρει στους πελάτες της, στα οποία θα προσφέρει με μία σύνδεση όλο το ποδόσφαιρο ή και άλλα αθλητικά γεγονότα και διοργανώσεις. Το κόστος στο οποίο θα προσφερθούν αυτά τα πακέτα δεν θεωρείται απαγορευτικό από πλευράς των εταιρειών, αντίθετα θα είναι ελκυστικό, εκτιμούν οι εταιρείες.

Καταπολέμηση πειρατείας

Επιπλέον, οι εταιρείες θεωρούν πως όχι μόνο δεν έχουν να χάσουν με μια τέτοια συμφωνία, αλλά και να κερδίσουν, διότι είναι και ένας τρόπος να καταπολεμηθεί η πειρατεία τηλεοπτικού περιεχομένου. Με την καταπολέμηση της πειρατείας μεγαλώνει και η πίτα των συνδρομητών.

Η πίεση της αγοράς τους έφερε στο ίδιο τραπέζι


Τον Μάιο του 2019 είχε γίνει άλλη μία προσπάθεια για ενοποίηση του τηλεοπτικού περιεχομένου η οποία απέτυχε. Τέλη Μαΐου φέτος, ο CEO της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους είχε εκφράσει την επιθυμία, σε συνέντευξή του στον «Π», για επανέναρξη του διαλόγου. Όπως είχε πει, «η προσπάθεια πρέπει να επαναληφθεί γιατί τα οφέλη αφορούν την κοινωνία ολόκληρη και θεωρώ ότι αυτή η περίοδος που δεν έχουμε αγώνες είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για μια τέτοια συνεργασία. Είμαι αισιόδοξος ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει η συνεργασία, διότι η πίεση της αγοράς είναι μεγάλη, τα ποσά που δαπανούμε για το ποδόσφαιρο πάρα πολλά, οπότε με αυτή τη λογική αναπόφευκτα θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε». Όπως εν τέλει κι έγινε.

Για την ιστορία

Το 2017 η Cablenet αποφάσισε να εισέλθει και στον τομέα του ποδοσφαιρικού περιεχομένου διεκδικώντας συμφωνίες με μεγάλες ομάδες για μετάδοση των εντός έδρας αγώνων τους. Μέχρι τότε το «μονοπώλιο» το είχε η Cyta, πλην της Ομόνοιας που είχε συμφωνία με την Primetel. Το παιγνίδι που παίχτηκε για μήνες ήταν πολύ σκληρό, καθώς λόγω του ανταγωνισμού οι μεγάλες ομάδες βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν υπέρογκα ποσά. Η Cyta είχε τότε λάβει την απόφαση να μην συμμετέχει στο παζάρεμα που γινόταν και εξασφάλισε το πακέτο της ΚΟΠ για 700 χιλ. ευρώ, μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει και τους εκτός έδρας των μεγάλων και δημοφιλών ποδοσφαιρικών ομάδων. ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, ΑΕΚ και άλλες ομάδες συνεργάστηκαν με την Cablenet. Μόνο ο ΑΠΟΕΛ τότε είχε καταφέρει να διπλασιάσει σχεδόν τα τηλεοπτικά δικαιώματά του για την πενταετία 2019-2024, καθώς απ’ εκεί που λάμβανε από την Cyta 1,8 εκατ. πήρε από την Cablenet πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η συνεργασία Cablenet-Primetel, οι οποίες συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μεταδίδουν από κοινού μέσω των αθλητικών συνδρομητικών μπουκέτων τους τα δικαιώματα που απέκτησαν. Η Cyta, εκτός από το πακέτο της ΚΟΠ, ενίσχυσε τα κανάλια της και με ευρωπαϊκά, διεθνή και πρωταθλήματα χωρών όπως το βρετανικό. Ξένα πρωταθλήματα μεταδίδουν και τα κανάλια των Cablenet-Primetel (π.χ. γερμανικό, ισπανικό).

Μετά από έναν χρόνο ισχύος της νέας τάξης πραγμάτων και μετά από την παύση του κυπριακού ποδοσφαίρου λόγω κορωνοϊού, τα πράγματα ήταν πιο έτοιμα από ποτέ για τη σύμπραξη που πάει να γίνει...

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας