Ο Άντρος Κυπριανού στον «Π» για Κυπριακό, οδοφράγματα, οικονομία, εκλογές

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 21.6.2020
Ο Άντρος Κυπριανού στον «Π» για Κυπριακό, οδοφράγματα, οικονομία, εκλογές
Στην επικαιρότητα είναι και πάλι το Κυπριακό, με αφορμή και τις τ/κ «εκλογές» στα κατεχόμενα, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά και οι ζυμώσεις των κομμάτων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές

Στον δημόσιο διάλογο έχουν εισέλθει πια και άλλα θέματα, εκτός από τα ζητήματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον για τρεις μήνες περίπου. Στην επικαιρότητα είναι και πάλι το Κυπριακό, με αφορμή και τις τ/κ «εκλογές» στα κατεχόμενα, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά και οι ζυμώσεις των κομμάτων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου, όπως και οι παρασκηνιακές συζητήσεις για τις προεδρικές του 2023. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του στον «Π» επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των οδοφραγμάτων, ενώ για το Κυπριακό αναφέρει ότι αναμένει πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά αμέσως μετά τις τ/κ «εκλογές».


Γιατί επικρίνετε τόσο πολύ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, όταν είναι οι κύριοι Τατάρ και Όζερσαϊ που δεν αφήνουν να ανοίξουν;

Εμείς αυτό που επικρίναμε από την πρώτη στιγμή ήταν την προχειρότητα με την οποία ενήργησε η κυβέρνηση. Υπενθυμίζω ότι τη μια μέρα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωνε ότι τα οδοφράγματα δεν θα κλείσουν, κι αν κλείσουν θα κλείσουν και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, και την άλλη μέρα αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν μόνο ορισμένα οδοφράγματα και τελικά ο ιός ήρθε από τα αεροδρόμια. Ήταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη με την προχειρότητα και τις σπασμωδικές κινήσεις της που φόρτισε πολιτικά τις αποφάσεις της υποχρεώνοντάς μας να αντιδράσουμε. Στη συνέχεια, βέβαια, η ψευδοκυβέρνηση των κ. Τατάρ και κ. Όζερσαϊ προχώρησε σε κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων. Εγώ καταλαβαίνω τους κυρίους Τατάρ και Όζερσαϊ, διότι η προτεραιότητά τους είναι η λύση του Κυπριακού με διχοτόμηση. Προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες εξυπηρετούν την υλοποίηση αυτού του στόχου. Εμάς η προτεραιότητά μας δεν είναι η διχοτόμηση, τουλάχιστον έτσι λέμε, και ως εκ τούτου οι δικές μας οι ενέργειες πρέπει να οδηγούν προς άλλη κατεύθυνση. Και δεν πρέπει να ενοχλεί όταν λέμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, για να ανοίξουν τα οδοφράγματα. Επαναλαμβάνω ότι εμείς θέλουμε να επανενώσουμε την Κύπρο, και εφόσον αυτός είναι ο στόχος μας, οι ενέργειές μας πρέπει να στοχεύουν σε αυτό. Το πιο σημαντικό είναι το ποιες αντιλήψεις καλλιεργούν στα μυαλά των ανθρώπων. Εάν καλλιεργούν την αντίληψη ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί, καλύτερα χωριστά, ε, τότε μοιραία θα πάμε σε διχοτόμηση.

Σωστοί οι αριθμοί;


Ναι, αλλά πάνω από το 70% των παράτυπων μεταναστών και των αιτητών ασύλου έρχονται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει ο υπουργός Εσωτερικών.

Δεν είμαι βέβαιος ότι είναι σωστοί οι αριθμοί. Αυτό όμως κι αν ισχύει τι σημαίνει; Ότι πρέπει να παραμείνουν κλειστά τα οδοφράγματα για πάντα; Προφανώς ο υπουργός Εσωτερικών εννοεί ότι περνούν από άλλα σημεία της διαχωριστικής γραμμής. Είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που προκύπτουν εξαιτίας της κατοχής και ένας ακόμα λόγος να επιμένουμε στη λύση του Κυπριακού. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει κανένας να ξεχνά ότι έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παροχή ασύλου κ.λπ. Αυτό ο υπουργός Εσωτερικών πολλές φορές φαίνεται να το ξεχνά. Αυτό που οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε είναι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναλογιστούμε ότι τυχαία δεν βρισκόμαστε ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αντικρίσουμε την υποκρισία μας. Τώρα, σε πολιτικό επίπεδο οφείλουν αμέσως η κυβέρνηση, οι υπουργοί τους και ο ΔΗΣΥ να σταματήσουν να ρίχνουν νερό στον μύλο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Να κατανοήσουν τα δεδομένα, να δουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό αντικειμενικά. Έχει ασήκωτες ευθύνες η ΕΕ για την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε εξαιτίας του Συστήματος του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στον μεσογειακό Νότο, και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που χρυσοπληρώνει την Τουρκία για να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες. Μόνο το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε εναντίον αυτών των δύο συμφωνιών, ουδέποτε οι υπουργοί της κυβέρνησης ή ο Πρόεδρος είπαν έστω μία λέξη εναντίον ή κάλεσαν τους φίλους τους στην ΕΕ ή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναθεωρήσουν.

Δημιουργία προϋποθέσεων


Έχετε πει ότι οι Τατάρ - Όζερσαϊ θέλουν να διχοτομήσουν τον τόπο μας. Εάν χάσει τις εκλογές ο κ. Ακιντζί, χάνεται και η δυνατότητα επανένωσης του τόπου μας;

Θα μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το περιθώριο επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι γι' αυτόν τον λόγο που τα τρία τελευταία χρόνια εμείς πιέζαμε τον κ. Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, και ανάλογα με τα δεδομένα τα οποία θα διαμορφωθούν, η κυβέρνησή μας, ο κ. Αναστασιάδης, θα πρέπει να αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες οι οποίες να είναι ειλικρινείς και να πείθουν τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για λύση. Την ίδια στιγμή, λυπούμαι που θα το πω αυτό, έπρεπε όλη αυτήν την περίοδο να την αξιοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε τις σωστές προϋποθέσεις στην κοινή γνώμη. Δηλαδή, να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού και για τα οφέλη που θα προκύψουν από μια σωστή επίλυσή του. Και να ζητήσουμε από τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια επίτευξης δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Αντί τούτου, είδαμε για μεγάλη περίοδο και τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί -ο οποίος διαφοροποιήθηκε πάρα πολύ, προς το θετικότερο, το τελευταίο διάστημα- να αναλώνονται σε μια προσπάθεια αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Είναι ανεδαφική αυτή η προσέγγιση, δεν οδηγεί πουθενά. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να καλλιεργήσουμε την ιδέα στην κοινή γνώμη, ότι επιβάλλεται να λυθεί το Κυπριακό γιατί η διχοτόμηση θα είναι καταστροφική, δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αφετηρία για νέες περιπέτειες για την Κύπρο και το σύνολο του κυπριακού λαού.

Σαν ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει ο Πρόεδρος;


Ο γ.γ. του ΟΗΕ σε όλες τις εκθέσεις του λέει κάτι πολύ απλό. Ότι πρέπει να με πείσετε ότι αυτήν τη φορά, εάν ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, θα πάμε μέχρι τέλους. Θα πρέπει, λοιπόν, ο κ. Αναστασιάδης να πείσει τον κ. Γκουτέρες ότι αυτήν τη φορά πραγματικά το εννοεί.

Με Ερντογάν;


Θα πρέπει, όμως, κυρίως να το εννοεί ο κ. Ερντογάν…


Ο κ. Ερντογάν είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα, για διάφορους λόγους που νομίζω ότι δεν χρειάζεται να τους αναλύσω τώρα. Κλιμακώνει την επιθετικότητα και την προκλητικότητα και έναντι της Κύπρου και έναντι της ευρύτερης περιοχής. Συνιστά ένα μεγάλο εμπόδιο για την προώθηση πολλών ειρηνικών πρωτοβουλιών. Το ερώτημα για εμάς είναι απλό, κατά την άποψή μου. Και επειδή υπάρχει ο κ. Ερντογάν, πρέπει να μην κάνουμε τίποτε για να λύσουμε το Κυπριακό, γιατί δεν του έχουμε εμπιστοσύνη; Αυτή η προσέγγιση οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην οριστική διχοτόμηση. Η δική μας άποψη είναι ότι, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε με τον κ. Ερντογάν, γνωρίζοντας τα προβλήματα που θα προκύψουν στην εξέλιξη της διαδικασίας, αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη λύσης. Και ο κ. Ερντογάν είτε θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί, εάν εμείς είμαστε συνεπείς, είτε θα δείξει ποιος είναι ο πραγματικός του ρόλος. Είναι γι' αυτόν τον λόγο που εμείς λέμε ότι οι αντιφάσεις και οι παλινδρομήσεις δεν έχουν θέση στις δικές μας προσεγγίσεις ως ε/κ πλευρά. Πρέπει να έχουμε μία ξεκάθαρη γραμμή υπέρ της λύσης, της σωστής λύσης, και όλες μας οι ενέργειες πρέπει να εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει στο μυαλό του το Κυπριακό; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Θα φανεί από τις εξελίξεις. Θέλω να απαντήσω με αυτόν τον τρόπο σε τούτο το στάδιο. Εμείς θα τον κρίνουμε όταν θα έχει τελειώσει η «εκλογική» διαδικασία στα κατεχόμενα.

Μιλάτε με τον κ. Αναστασιάδη για το Κυπριακό; Πόσο καιρό έχετε να μιλήσετε με τον Πρόεδρο για το Κυπριακό;


Πάρα πολύ καιρό πρέπει να παραδεχθώ.



Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων


Σε ό,τι αφορά τα νέα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτήν τη στιγμή θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πώς διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα. «Και μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα παλέψουμε για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού, αλλά ούτε και μειώσεις μισθών. Είπε η υπουργός Εργασίας ότι μπορεί να γίνει μείωση μισθού εάν εθελοντικά το αποδεχθεί ο εργαζόμενος. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα με την εξής έννοια: εάν ένας εργοδότης πιέσει έναν εργαζόμενο να μειώσει τον μισθό του και ο εργαζόμενος δεν δεχθεί; Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Η θέση της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο σταθερή στο συγκεκριμένο ζήτημα», σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού. Πρέπει η ίδια η κυβέρνηση, τόνισε, «να αναλάβει την πρωτοβουλία να ρωτά τους εργαζομένους για το ποιες είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ποια είναι η συμπεριφορά των εργοδοτών και η ίδια η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα, να μην φορτώνει αυτήν την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζομένους».

Πώς αξιολογείτε την πορεία της οικονομίας μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων;

Εξ αντικειμένου η οικονομία θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Και να μην μας διαφεύγει ότι είμαστε μία χώρα η οποία πέρασε μεγάλη κρίση μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και της κυβέρνησης Αναστασιάδη το 2013. Καταφέραμε με πολλές δυσκολίες και θυσίες από τον λαό να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού και σίγουρα μπαίνουμε ξανά σε έναν νέο κύκλο οικονομικής κρίσης. Θεωρώ ότι τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν αρχικά από την κυβέρνηση για στήριξη των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων γενικότερα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Με ελλείψεις, αδυναμίες και ανεπάρκειες, όπως το θέμα των ενοικίων, όπου εξακολουθεί να υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί. Είναι τεράστιο το πρόβλημα, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πάρα πολλές επιχειρήσεις εάν δεν ληφθούν πιο καθοριστικές αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Επιπλέον, ο τουριστικός τομέας δέχθηκε τεράστιο πλήγμα και πρέπει να πω ότι ακόμα και μεταξύ των τουριστικών περιοχών υπάρχουν διαφορές. Άλλη είναι η κατάσταση στη Λεμεσό, άλλη στη Λάρνακα, άλλη στην Πάφο και πολύ χειρότερη στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά. Πρέπει να δει αυτές τις ιδιαιτερότητες η κυβέρνηση και το πώς στηρίζει κάθε περιοχή ανάλογα.

«Συζητούμε με το ΔΗΚΟ»


Το 23ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ μετατέθηκε για τις 27-29 Νοεμβρίου από τον Ιούνιο που ήταν προγραμματισμένο λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για πρόληψη και προφύλαξη από την πανδημία του κορωνοϊού. Ερωτηθείς για τους στόχους του συνεδρίου, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «πρώτον και κύριον το κόμμα πρέπει να βγει όσον το δυνατόν πιο ενισχυμένο και να προχωρήσει σε περαιτέρω ανανέωση». Ανανέωση και προσώπων, αλλά και διαδικασιών, της οργανωτικής μας λειτουργίας κ.λπ., πρόσθεσε. «Διότι τα πρόσωπα από μόνα τους δεν συνιστούν ανανέωση. Είναι πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Και υπάρχουν νέα άτομα, των οποίων -πιστέψετέ με- οι αντιλήψεις είναι πεπαλαιωμένες. Γι' αυτό, μόνο με την αλλαγή προσώπων δεν φέρνεις ανανέωση και τις αλλαγές που εμείς θέλουμε να φέρουμε στο ΑΚΕΛ. Το άλλο που θα συζητήσουμε είναι η διαμόρφωση πιο ολοκληρωμένων πολιτικών θέσεων σε πολλά άλλα ζητήματα και επικαιροποίηση αυτών των θέσεων. Αν κάποιοι, όμως, αναμένουν ότι στο συνέδριο το ΑΚΕΛ θα αλλάξει τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μας», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Ούτε στο θέμα της οικονομίας; Συζητείται μέσα στον κόσμο ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει εκσυγχρονίσει τις θέσεις του στην οικονομία.

Εγώ δεν συμφωνώ με αυτήν την προσέγγιση, παρόλο που καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια τέτοια αντίληψη στην κοινωνία. Το σέβομαι ότι υπάρχει αυτή η εικόνα στην κοινωνία ως απότοκο των περασμένων χρόνων, αλλά θεωρώ ότι το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που έχει ξεκάθαρες πολιτικές προσεγγίσεις και το μόνο που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο λαμβάνω συζητώντας με πάρα πολλές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και γενικά από επαφές που έχω το τελευταίο διάστημα σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες.

Παραγοντισμός


Έχουν ξεκινήσει οι εσωκομματικές σας διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές;

Όχι.



Πώς προκύπτει η ονοματολογία;

Ξέρετε, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν δεδομένα τα οποία εξυπηρετούν τις φιλοδοξίες τους. Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και στο δικό μας το κόμμα. Είναι από το 1990 που λέμε ότι αναπτύσσονται πολύ ανησυχητικά φαινόμενα παραγοντισμού. Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να είναι βουλευτές ή κάποιοι άλλοι θεωρούν κάποιους ότι πρέπει να είναι βουλευτές, και ξεκινούν αυτήν τη διαδικασία. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι τούτο το πράγμα ζημιώνει το κόμμα, δεν το βοηθά να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους και τους γενικότερούς του στόχους στην κοινωνία, και θα πρέπει να τιθασευθούν οι όποιες υπερβολικές προσωπικές φιλοδοξίες. Πέραν τούτου, ως ηγεσία του κόμματος αλλά και οι επαρχιακές επιτροπές θα ασχοληθούμε συγκεκριμένα με το θέμα των βουλευτικών εκλογών μετά το συνέδριο.



Κοντά στα Χριστούγεννα;


Πριν από τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει η διαδικασία.

«Είμαστε κοντά»


Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα επηρεάσει τις συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές;

Σίγουρα θα επιδράσει στο πώς θα πάμε στις προεδρικές εκλογές. Όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο ρόλος μας στις προεδρικές.

Συζητάτε με το Δημοκρατικό Κόμμα για τις προεδρικές εκλογές;


Όχι. Συζητάτε με το Δημοκρατικό Κόμμα για οτιδήποτε άλλο; Συζητούμε. Και έγιναν, μεταξύ εμού και του κ. Παπαδόπουλου, κάποιες συναντήσεις. Συζητούμε θέματα τα οποία βρίσκονται ενώπιόν μας στη Βουλή και ζητήματα γενικότερα.

Είστε κοντά τα δύο κόμματα σε αυτά τα θέματα;


Είμαστε αρκετά κοντά. Δεν σας κρύβω ότι επιδίωξή μου είναι να συνεχίσουμε αυτές τις επαφές, όπως επίσης και επαφές με άλλα πολιτικά κόμματα.

Κόκκινες γραμμές


Υπάρχουν κόκκινες γραμμές σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΔΗΚΟ;

Όχι μόνο με το ΔΗΚΟ, υπάρχουν γενικότερα. Με όποιον θα συνεργαστούμε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει το πολιτικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουμε. Και σε αυτό το πολιτικό υπόβαθρο, πρωταρχική θέση θα έχουν το Κυπριακό και τα ζητήματα της οικονομίας. Εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτά, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε.

Στο Κυπριακό, τουλάχιστον, φαντάζουν σήμερα να είναι αγεφύρωτες οι διαφορές σας με το ΔΗΚΟ.

Αφήστε να τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Εγώ χαίρομαι γιατί υπάρχει πολλή έγνοια για το τι θα κάνει το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, αλλά αφήστε να τα δούμε όταν θα έρθει η ώρα - επαναλαμβάνω, με όλα τα πολιτικά κόμματα.

Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια συνεργασία σας με το ΔΗΚΟ έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα;

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία στις πολιτικές θέσεις και κυρίως στις πολιτικές θέσεις για το Κυπριακό και την οικονομία.

Προεδρικό κοστούμι


Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος για νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Πρώτον και κύριον, πρέπει να έχει τις σωστές πολιτικές θέσεις. Δεύτερον, πρέπει να είναι άνθρωπος που να έχει και εμπειρίες και ικανότητες, να είναι άνθρωπος που να κατανοεί τα προβλήματα και τις ανησυχίες της πλειοψηφίας και να μην ενδιαφέρεται μόνο για τις προτεραιότητες μιας μικρής μειοψηφίας της κοινωνίας της Κύπρου, της ελίτ. Να είναι άνθρωπος που να έχει την ικανότητα να ακούει και να δέχεται να συζητά για να διαμορφώνει τις τελικές του θέσεις.

Πόσο πολύ;


Σας ενδιαφέρει η προεδρία της Βουλής;


Ποτέ στη ζωή μου δεν είπα ότι ενδιαφέρομαι να γίνω κάτι. Ξέρετε, εάν με ενδιέφερε η προεδρία της Βουλής τόσο πολύ θα δεχόμουν την πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού να πάρουμε εξ ημισείας την προεδρία της Βουλής την προηγούμενη πενταετία. Λοιπόν, δεν λειτουργώ με το «με ενδιαφέρει».

Αλλά με τι;


Με το τι εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους τους οποίους έχουν το ΑΚΕΛ και το λαϊκό κίνημα ευρύτερα.

Όχι ο Νικόλας


Όπως είναι σήμερα τα πράγματα το ΑΚΕΛ θα δεχόταν υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νικόλα Παπαδόπουλο;

Μα νομίζω ότι απάντησα πάρα πολλές φορές γι' αυτά τα ζητήματα. Γιατί με ξαναρωτάτε;

Ε, απαντήστε ακόμα μία φορά.


Έχω πει ότι δεν μπορεί να είναι ηγέτης πολιτικού κόμματος ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Ούτε εγώ μπορώ να είμαι υποψήφιος, ούτε -κατά την άποψή μου- ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Απ’ εκεί και πέρα, θεωρώ ότι το πρόσωπο το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί πρέπει να είναι πρόσωπο το οποίο να μπορεί να συσπειρώσει γύρω του πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήμα.

Περιορισμός θητειών για θεσμούς



Έχετε μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον νέο γενικό εισαγγελέα, αλλά και για θέματα αλλαγών που αφορούν θεσμούς όπως αυτόν του γενικού ελεγκτή;

Όχι, αλλά έχω διατυπώσει απόψεις δημόσια και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι εμείς είχαμε αναλάβει την πρωτοβουλία να υπάρξουν κάποιες αλλαγές και στα ζητήματα που αφορούν τον γενικό ελεγκτή και στα ζητήματα που αφορούν τον γενικό εισαγγελέα. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάχουν περιορισμός θητειών και μεγαλύτερος έλεγχος. Κανένας σε καμία κοινωνία δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτος.

Να αναμένουμε κάποια πρωτοβουλία;


Σας υπενθυμίζω ότι έχουμε πάρει σχετικές προτάσεις στη Βουλή, αλλά τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν τις υιοθέτησαν. Μας λέχθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές.

Πάντως, ο γενικός εισαγγελέας συνεχώς επαναλαμβάνει ότι δέχθηκε πιέσεις, πόλεμο κ.λπ.

Μην με βάζετε στη θέση να πρέπει να κρίνω εγώ τις αντιπαραθέσεις κάποιων με τον γενικό εισαγγελέα. Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να κρίνει και να επικρίνει τον οποιοδήποτε, φτάνει αυτή η κριτική να είναι ειλικρινής και να μην υποκινείται από ιδιοτελείς σκοπούς. Και σε ό,τι αφορά τα δημόσια πρόσωπα, πρέπει να δεχόμαστε την κριτική. Από τη στιγμή που έχουμε επιλέξει να είμαστε δημόσια πρόσωπα, δεν μπορούμε να μην δεχόμαστε τη δημόσια κριτική.

Τι γενικό εισαγγελέα θέλουμε;

Θέλουμε γενικό εισαγγελέα ο οποίος να είναι και να φαίνεται αντικειμενικός.

Αυτή είναι αιχμή για τον νυν.


Είναι μια γενική τοποθέτηση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου