Με δέκα πτήσεις και πάλι στον κόσμο - Έως και 600 χιλιάδες επιβάτες μέχρι και τον Αύγουστο

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ Δημοσιεύθηκε 10.6.2020
Με δέκα πτήσεις και πάλι στον κόσμο - Έως και 600 χιλιάδες επιβάτες μέχρι και τον Αύγουστο
Η πρώτη άφιξη πτήσης από το εξωτερικό έγινε στις 10.30 π.μ. και ήταν της εταιρείας Israir από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά η μαζική έλευση ξένων τουριστών αργεί ακόμα… Το άνοιγμα των αεροδρομίων μετά το τρίμηνο λουκέτο εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και οι χθεσινές πρώτες πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας δημιούργησαν ένα κλίμα αισιοδοξίας για καλύτερες μέρες στο μέλλον ενόψει της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, με την ελπίδα η Κύπρος να αφήσει για τα καλά πίσω της την κρίση του κορωνοϊού και να προσελκύσει ικανοποιητικό αριθμό, υπό τις περιστάσεις, ξένων περιηγητών. Η πρώτη πτήση που πραγματοποιήθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν της Aegean και αναχώρησε με προορισμό την Αθήνα στις 8 το πρωί με 132 επιβάτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και Κύπριοι ευρωβουλευτές. Η πρώτη άφιξη ήταν της εταιρείας Israir από το Τελ Αβίβ, λίγο πριν τις 10.30 π.μ., μεταφέροντας στην Κύπρο 22 επιβάτες. Παρών στην άφιξη της πρώτης πτήσης από τη γειτονική χώρα ήταν ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, ο οποίος υποδέχθηκε τους Ισραηλινούς επισκέπτες και επιθεώρησε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν. Όπως είπε ο κ. Καρούσος, όσοι ταξίδεψαν κατείχαν τα κατάλληλα πιστοποιητικά και συμπλήρωσαν τα απαραίτητα ερωτηματολόγια, ενώ σταδιακά τα αεροδρόμιά μας θα περάσουν και στην υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όσον αφορά τις χώρες που έχουν ταξινομηθεί σε κατηγορίες Α και Β, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι αυτές επικαιροποιούνται και παράλληλα εξετάζονται και άλλες χώρες για να ενταχθούν στις κατηγορίες αυτές. «Όλα ξεκίνησαν πολύ θετικά, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τις υπηρεσίες του υπουργείου για την προετοιμασία των αεροδρομίων και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους πρώτους τουρίστες», συμπλήρωσε ο υπουργός φανερά ικανοποιημένος. Αξίζει να σημειωθεί ότι έξω από το κτήριο του αεροδρομίου Λάρνακας έχουν τοποθετηθεί θερμοκάμερες και αντισηπτικά, ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος εντός του κτηρίου του αερολιμένα σε κανέναν πολίτη εκτός από τους επιβάτες και το προσωπικό. Όσον αφορά τα καθίσματα του αεροδρομίου, υπάρχει μία καρέκλα που παραμένει κενή (απαγορεύεται η χρήση της) και μία για χρήση. Παρών στην άφιξη της πτήσης από το Τελ Αβίβ ήταν και ο αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσονας Ιασωνίδης, ο οποίος καλωσόρισε τους επιβάτες και τους έδωσε αναμνηστικά δώρα από τον Δήμο Λάρνακας. Με την πρώτη πτήση της Israir ταξίδεψαν και Ισραηλινοί δημοσιογράφοι (τηλεοπτικό συνεργείο), οι οποίοι πήραν συνέντευξη από τον αντιδήμαρχο Λάρνακας και κατέγραψαν τους ελέγχους που διενεργούνται στο αεροδρόμιο. Όσοι ταξίδεψαν από το Τελ Αβίβ στη Λάρνακα υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Η δεύτερη πτήση που αφίχθη χθες στη Λάρνακα ήταν της εταιρείας Aegean από την Αθήνα, γύρω στο μεσημέρι, μεταφέροντας 140 επιβάτες, τους οποίους επίσης καλωσόρισε ο Γιάννης Καρούσος.


«I miss Cyprus»

Ο πρώτος Ισραηλινός τουρίστας που πέρασε χθες το πρωί τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν ο Ισραηλινός Τζόζεφ Άντκρι, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος που επέστρεψε στο νησί μας για διακοπές. «I miss Cyprus», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, και πρόσθεσε: «Ήρθα στην Κύπρο για διακοπές δύο εβδομάδων. Με περιμένουν οι φίλοι μου στη Λεμεσό. Πεθύμησα να κάνω τα μπάνια μου στην Κύπρο». Συνολικά χθες, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του αεροδρομίου Λάρνακας, πραγματοποιήθηκαν 10 πτήσεις, πέντε αφίξεις (τρεις από Αθήνα, Τελ Αβίβ, Σόφια) και πέντε αναχωρήσεις (δύο για Αθήνα, Τελ Αβίβ, Βουκουρέστι, Σόφια). Σήμερα Τετάρτη (10/6) η πρώτη αναχώρηση από το αεροδρόμιο Λάρνακας είναι προγραμματισμένη στις 8 το πρωί για Αθήνα με πτήση της Olympic Air, ενώ η πρώτη άφιξη είναι προγραμματισμένη στις 10.30 π.μ. από το Βουκουρέστι με πτήση της Blue Air. Όσο περνούν οι μέρες, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων που θα πραγματοποιούνται.

Στο αεροδρόμιο με τη μάσκα

Η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Ελένη Καλογήρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των πτήσεων από το αεροδρόμιο Λάρνακας μετά από σχεδόν τρίμηνη διακοπή, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους, όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία τόσο των επιβατών που διακινούνται, όσο και του προσωπικού που εργάζεται στους αερολιμένες. Όπως εξήγησε, στο κτήριο των αεροδρομίων επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε επιβάτες και προσωπικό. Όλοι πρέπει να φορούν τη μάσκα την οποία θα φέρουν μαζί τους κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, ενώ θα υπάρχει θερμοκάμερα που θα παίρνει τη θερμοκρασία των επιβατών κατά την άφιξη και κατά την αναχώρησή τους, ούτως ώστε εάν υπάρχει κάποιος με συμπτώματα του ιού, οι Ιατρικές Υπηρεσίες να χειριστούν το περιστατικό με τον κατάλληλο τρόπο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν τις απαραίτητες δηλώσεις οι οποίες είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό. Η κ. Καλογήρου σημείωσε ότι οι 20 αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν σήμερα την Κύπρο προέρχονται από 19 χώρες, από τις οποίες επιτρέπεται η διενέργεια πτήσεων. Οι υπόλοιπες εταιρείες αναμένουν την άρση των περιοριστικών μέτρων για να μπορέσουν να δρομολογήσουν τις πτήσεις τους, καθότι υπάρχουν χώρες, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, που ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στην κατηγορία για να μπορούν να εκτελούν πτήσεις. Σε σχέση με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Πάφου, η Ε. Καλογήρου είπε ότι η εταιρεία Ryanair, η οποία έχει τη βάση της στην Πάφο με τρία αεροσκάφη, θα αρχίσει να εκτελεί το πρόγραμμά της μετά τις 20 Ιουνίου και σταδιακά θα αυξάνει τις πτήσεις της.

Έως και 600 χιλιάδες επιβάτες μέχρι και τον Αύγουστο

Στο περιθώριο της χθεσινής του επίσκεψης στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, επ' ευκαιρία της άφιξης των πρώτων πτήσεων από το εξωτερικό μετά την κρίση του κορωνοϊού, ο Γιάννης Καρούσος αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του υπουργείου του όσον αφορά την επιβατική κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια τους προσεχείς μήνες. «Υπολογίζουμε ότι τον πρώτο μήνα μετά την άρση των μέτρων θα έχουμε περίπου 30 χιλιάδες επιβάτες, τον δεύτερο μήνα 200 χιλιάδες επιβάτες, τον τρίτο μήνα ευελπιστούμε να φθάσουμε τους 400 χιλιάδες και μετά από τέσσερις μήνες 600 χιλιάδες επιβάτες. Αυτό το νούμερο θα είναι σταθερό για 1-2 μήνες, πάντοτε όσον αφορά τους επιβάτες. Ένα ποσοστό περίπου 30% από αυτά τα νούμερα θα είναι τουρίστες. Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από τις χώρες απ’ όπου θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις. Όσο θα επικαιροποιούνται περισσότερες χώρες και όσο θα αυξάνονται οι χώρες που θα συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία Α΄, σίγουρα θα αυξάνεται η επιβατική κίνηση και ο τουρισμός μας», συμπλήρωσε. Περαιτέρω, ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι από την Ελλάδα θα παρατηρηθεί αυξημένη επιβατική κίνηση τους προσεχείς μήνες, ενώ παράλληλα τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες αεροπορικές εταιρείες για να πετάξουν στην Κύπρο, ιδιαίτερα από προορισμούς με τους οποίους η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν είχε συνδεσιμότητα.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσος είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για πραγματοποίηση πτήσεων από Ολλανδία, από Γαλλία, από Δανία, από Ουκρανία (ανέφερε ότι θα δοθεί προτεραιότητα από τη χώρα αυτή), από Πολωνία, καθώς και από αεροδρόμια της Γερμανίας, με τα οποία δεν υπήρχε προηγουμένως συνδεσιμότητα. Ο υπουργός Μεταφορών είπε, ακόμα, ότι από τις 20 Ιουνίου οι Κύπριοι απόδημοι θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκονται, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από την πλευρά της, η ανώτερη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports, κ. Ελένη Καλογήρου, δήλωσε ότι ήδη 20 αεροπορικές εταιρείες έχουν δρομολογήσει πτήσεις προς την Κύπρο και όσο περνά ο καιρός ο αριθμός των πτήσεων θα αυξάνεται, ενώ θα αυξάνεται και ο αριθμός των εταιρειών που θα πετούν στο νησί μας. Η κ. Καλογήρου διαβεβαίωσε ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια του επιβατικού κοινού και του προσωπικού. Στο αεροδρόμιο Πάφου, οι δρομολογημένες πτήσεις αναμένεται να αρχίσουν από τις 20 Ιουνίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη