1η Σεπτέμβρη ξανά στην κανονικότητα

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 4.6.2020
1η Σεπτέμβρη ξανά στην κανονικότητα
Επαναλειτουργούν από την Παρασκευή τα κολυμβητήρια, από την Τρίτη τα malls και οι εσωτερικοί χώροι των υπηρεσιών εστίασης και μία εβδομάδα μετά καζίνα και γυμναστήρια

Η καλή επιδημιολογική εικόνα που σημειώνει η χώρα τον τελευταίο μήνα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν ξανά, πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί, δραστηριότητες της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής μας. Συγκεκριμένα, κάποιες δραστηριότητες οι οποίες ενέπιπταν στην τέταρτη φάση χαλάρωσης των μέτρων μετακινήθηκαν στην τρίτη που ξεκινά την προσεχή Τρίτη 9 Ιουνίου.


Οι πρωινές αποφάσεις πάντως συνέπεσαν χθες με την ανακοίνωση το απόγευμα έξι ντόπιων νέων κρουσμάτων από σύνολο 2.928 διαγωνιστικών τεστ. Αυτό δημιούργησε σκεπτικισμό στους πολίτες οι οποίοι ανέμεναν μηδενικά κρούσματα σύμφωνα και με τις αισιόδοξες προβλέψεις των επιδημιολόγων. Βεβαίως, όπως επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, τα πάντα βρίσκονται υπό συνεχή επαναξιολόγηση.

Πρώτα πισίνες - κολυμβητήρια

Με βάση τα νέα δεδομένα, η τρίτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων ξεκινά ουσιαστικά από αύριο οπότε και επαναλειτουργούν κολυμβητήρια και πισίνες. Από την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου θα ανοίξουν ξανά τα αεροδρόμια, τα λιμάνια για εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων, τα εμπορικά κέντρα, οι εσωτερικοί χώροι των υπηρεσιών εστίασης, οι εσωτερικοί χώροι των ξενοδοχείων, τα ανοικτά θέατρα και σινεμά, οι παιδότοποι ανοικτού χώρου, τα νηπιαγωγεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι παιδικές λέσχες, τα ειδικά σχολεία και τα αθλητικά πρωταθλήματα χωρίς φιλάθλους. Η 9η Ιουνίου αποτελεί ορόσημο καθώς επανέρχεται η λειτουργία των αεροδρομίων και επανεκκινεί η τουριστική σεζόν, με τους πρώτους τουρίστες να εκτιμάται ότι θα αφιχθούν τέλη Ιουνίου.

Το Σάββατο 13 Ιουνίου επαναλειτουργούν καζίνα, σχολές χορού, γυμναστήρια, σχολές μποξ, καράτε, πιλάτες κ.λπ., καθώς επίσης τα θεματικά πάρκα (waterpark, λούνα παρκ κ.λπ.). Τα πρωτόκολλα για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων έχουν εγκριθεί από τον υπουργό Υγείας και αναμένεται να ανακοινωθούν μαζί με άλλες οδηγίες από τον ΚΟΑ τις επόμενες ημέρες.  Ως προς το αν υπάρχει προβληματισμός για τη λειτουργία των καζίνων (τα οποία ανοίγουν νωρίτερα απ' ό,τι είχε υπολογιστεί), που είναι κλειστοί χώροι, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι επιτρέπεται παράλληλα και η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων στα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας, τα δύο μέτρα απόσταση και τα άλλα μέτρα που έχουμε πει, αν τα τηρούμε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Έπονται ανακοινώσεις και για τον ορισμό των ευάλωτων ομάδων. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής είναι να καταργηθεί η ομάδα Α’ από 13 Ιουνίου. Προς το παρόν διατηρείται η ομάδα Β’ (άτομα πολύ υψηλού κινδύνου) και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Μαζικές συναθροίσεις

Αποφάσεις λήφθηκαν και για το θέμα των μαζικών συναθροίσεων ως εξής: Μέχρι τις 24 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός για πέραν των 10 ατόμων. Αυτό αφορά γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, ιδιωτικές συνάξεις και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης. Από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 50 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα. Από 7 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 150 άτομα σε εξωτερικό.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, αίρονται οι περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα διατάγματα που θα βρίσκονται σε ισχύ τη δεδομένη στιγμή. Συνεπώς θα μπορούν να πραγματοποιηθούν φεστιβάλ, συναυλίες, δεξιώσεις γάμου και βαφτίσια, καθώς και τελετές αποφοίτησης κ.λπ. κάτι που σημαίνει επάνοδο στην κανονικότητα.

Ξανανοίγουν και οι καντίνες από 9 Ιουνίου

Μετά από τρεις μήνες αποχή επιστρέφουν στα σχολεία τους από τις 9 Ιουνίου τόσο τα νήπια όσο και τα παιδιά τα οποία φοιτούν σε ειδικά σχολεία. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται ότι θα δώσει την ευκαιρία σε εργαζόμενους γονείς να επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους.

Η λειτουργία τόσο των ειδικών σχολείων όσο και των νηπιαγωγείων θα διέπεται από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Τα ίδια πρωτόκολλα έχουν επίσης εφαρμογή στις παιδικές λέσχες, στα ολοήμερα και τα θερινά σχολεία και σε άλλα ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία φοιτούν παιδιά. Συγκεκριμένα στα νηπιαγωγεία θα μπορούν να φοιτούν μέχρι τρία παιδιά σε κάθε δέκα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας διδασκαλίας.

Ειδικότερα για τα ειδικά σχολεία το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΠΑΝ) καλεί τους γονείς να έλθουν σε συνεννόηση με την Ειδική Επιτροπή η οποία λειτουργεί στο ΥΠΠΑΝ σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων προστασίας. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, οι διευθύνσεις και το προσωπικό έχουν ενημερωθεί σχετικά και μάλιστα γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για το ειδικό πρωτόκολλο σε όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών.

Το πρωτόκολλο συστήνει ιδιαίτερη προσοχή λόγω του ότι τα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ειδικά σχολεία κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά με Covid-19, λόγω της παρουσίας υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Όπως σημειώνεται οι εργαζόμενοι στις δομές οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από παιδιά στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων του σχολείου και να προσαρμόζονται αντιστοίχως.

Τα κυλικεία

Από τις 9 Ιουνίου επαναλειτουργούν και τα κυλικεία στα δημοτικά σχολεία και στα γυμνάσια. Στο πλαίσιο των υγειονομικών κανόνων προφύλαξης, που θα πρέπει να τηρηθούν με σχολαστικότητα, για την ασφάλεια των μαθητών και των μαθητριών, αναφέρει το Υπ. Παιδείας σε ανακοίνωσή του, αποφασίστηκε να πωλούνται μόνο συσκευασμένα προϊόντα. Ως εκ τούτου, όλα τα αρτοποιήματα και τα σάντουιτς θα πρέπει να είναι κλειστά σε ατομικές συσκευασίες. Για να αποφεύγεται ο συνωστισμός το πρωτόκολλο υποχρεώνει τις διευθύνσεις των σχολείων σε διευθετήσεις για την απαραίτητη επίβλεψη. Θα πρέπει επίσης να τοποθετηθούν σημάνσεις στο πάτωμα για τις περιπτώσεις που θα υπάρχει αναμονή.

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά στους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολεία, έχουν διενεργηθεί παγκύπρια 14.300. Στόχος να πραγματοποιηθούν συνολικά 20.000 έλεγχοι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»
ΚΟΣΜΟΣ

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Υπό κάλυψη αστυνομικοί για παράνομους αγώνες ταχύτητας - Αποκαλυπτική επιστολή Χαρτσιώτη στη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό κάλυψη αστυνομικοί για παράνομους αγώνες ταχύτητας - Αποκαλυπτική επιστολή Χαρτσιώτη στη Βουλή

Υπό κάλυψη αστυνομικοί για παράνομους αγώνες ταχύτητας - Αποκαλυπτική επιστολή Χαρτσιώτη στη Βουλή