Κ.Καδής στον «Π»: Θα κατεδαφίσουμε τα αυθαίρετα

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 27.1.2020
Κ.Καδής στον «Π»: Θα κατεδαφίσουμε τα αυθαίρετα
Ο υπουργός Κώστας Καδής στον «Π» αποκλειστικά για την προστασία της βιοποικιλότητας

Λίαν συντόμως η στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ο Κώστας Καδής είχε ξεκινήσει ως πανεπιστημιακός και το έβαλε μπρος για ολοκλήρωση δέκα χρόνια μετά, όταν βρέθηκε στο τιμόνι του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος . Η στρατηγική έχει ως στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας της Κύπρου με τη μεγαλύτερη απειλή να είναι η οικοδομική ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών, η αλλαγή χρήσης γης. Εν ολίγοις στόχος είναι τα εγκλήματα που έγιναν και γίνονται σε βάρος της ανάπτυξης στην Κύπρο, πλουτίζοντας μάλιστα μια μερίδα επαγγελματιών, να σταματήσουν. Στη συνέντευξή του στον «Π» ο κ. Καδής είναι ξεκάθαρος: Οι αβαρίες σε βάρος του περιβάλλοντος για εξυπηρέτηση συμφερόντων έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί. Πού στηρίζει αυτή την αισιοδοξία του; Μας το αναλύει ο ίδιος παρακάτω.


Διαβάζαμε πρόσφατα πως ακόμα και στην Ινδία κατεδαφίζονται κτήρια γιατί έχουν παραβιάσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Στην Κύπρο δεν έχουμε δει να κατεδαφίζεται οποιοδήποτε αυθαίρετο, αλλά αντίθετα να γίνονται προσπάθειες νομιμοποίησης των πάντων. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις Θαλασσινές Σπηλιές. Τα σπίτια που κτίστηκαν εκεί και προκαλούν όχι μόνο οπτική ρύπανση αλλά επηρεάζουν και τον βιότοπο της φώκιας, κανείς δεν μπορεί να τα πειράξει. Γιατί;

Διότι λόγω λανθασμένων, κατά την προσωπική μου άποψη, αποφάσεων, δόθηκαν δικαιώματα ανάπτυξης σε σημεία που δεν έπρεπε. Αυτές οι οικιστικές αναπτύξεις έχουν εξασφαλίσει άδειες και είναι εκεί με την έγκριση του κράτους. Αντιλαμβάνεστε σε μια τέτοια περίπτωση είναι αδύνατο να πάρεις πίσω αποφάσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα. Στις παρουσιάσεις που έκανα ως πανεπιστημιακός στους φοιτητές μου από το 2008, ανέφερα ως λανθασμένο παράδειγμα ανάπτυξης τις Θαλασσινές Σπηλιές, το οποίο καλούμαι τώρα να διαχειριστώ ως υπουργός Περιβάλλοντος. Εμείς, λοιπόν, θέσαμε το θέμα ως προτεραιότητα και επικεντρωθήκαμε στη λήψη μέτρων για τη σωστή διαχείριση και προστασία της περιοχής, ούτως ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις.

kΑΔΗΣ1


«Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε τις πιέσεις που μπορεί να υπάρξουν, κάλεσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα τους μεταφέρω τη δική μου θέση ως πολιτικός προϊστάμενος: ότι θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κανέναν ενδοιασμό και χωρίς να υποκύπτουν σε καμία απολύτως πίεση από οποιονδήποτε».

Ανάκαμψη στις Σπηλιές

Στην προκειμένη περίπτωση ποια ήταν τα μέτρα που λάβατε;

Συνεργαστήκαμε με διεθνούς κύρους επιστήμονες που εξειδικεύονται σε θέματα θαλάσσιας βιολογίας, και ειδικότερα σε θέματα φώκιας και μας πρότειναν μία σειρά από μέτρα, τα οποία υιοθετήσαμε πλήρως. Στα μέτρα περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και απαλλοτρίωση ιδιωτικών τεμαχίων, τα οποία θεωρούνται ως εξαιρετικής σημασίας για τη διατήρηση του είδους. Περιλαμβάνεται επίσης η καθιέρωση προστατευόμενης περιοχής, η οποία έγινε με διάταγμά μου, και μια σειρά από άλλα μέτρα. Και πρέπει να πω ότι υιοθετώντας όλα αυτά τα μέτρα συνετής διαχείρισης, ήδη παρατηρούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Λέτε ότι κηρύχθηκε η περιοχή προστατευόμενη. Είναι απίστευτο το ότι δεν ήταν προηγουμένως!

Ουσιαστικά επιτρέπονταν δραστηριότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη φώκια. Καταστήσαμε λοιπόν την περιοχή, μέσα από διάταγμα, προστατευόμενη και λάβαμε όλα τα μέτρα τα οποία μας έχουν υποδείξει οι επιστήμονες. Και τώρα βλέπουμε την ανάκαμψη μέσα από τη βελτίωση του στάτους των ειδών και των οικοτόπων της περιοχής, η οποία πλέον τεκμηριώνεται.

Μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Βεβαίως. Και αυτό αφορά τόσο τις φώκιες όσο και τον οικότοπο της περιοχής και υπάρχουν στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Και για να συμπληρώσω το αρχικό σας ερώτημα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα διστάσουμε να απομακρύνουμε παράνομα υποστατικά μέσα σε φυσικές περιοχές.

Αναψυκτήρια Ακάμα

Όπως στον Ακάμα για παράδειγμα;

Στον Ακάμα λειτουργούν τρία παράνομα υποστατικά και υπάρχουν και άλλες παράνομες πρόχειρες υποδομές. Εκεί, πέρα από τα διατάγματα κατεδάφισης, τα οποία εκκρεμούν στο δικαστήριο και προφανώς κάποια στιγμή θα εκδοθούν, προσπαθούμε να βρούμε και άλλους τρόπους, πιο άμεσους, για τον τερματισμό της λειτουργίας τους. Πριν από μερικές μέρες είχα συνάντηση στο γραφείο μου με εκπροσώπους της Αστυνομίας, του Υπ. Δικαιοσύνης, του Υπ. Εσωτερικών και της επαρχιακής διοίκησης Πάφου, για να δούμε πώς διαχειριζόμαστε αυτή την κατάσταση στον Ακάμα. Άρα, ναι, η πρόθεση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προχωρούμε σε κατεδάφιση και τερματισμό των παράνομων δραστηριοτήτων.

Ιερή μάντρα

Πριν από μερικές μέρες δημοσιοποιήθηκε η περίπτωση της… ιερής μάντρας της Μονής Κύκκου στους Γκρεμούς του Χανουτάρη στο Δάσος Πάφου, σε περιοχή ΖΕΠ, όπου υπάρχει απόφαση πλέον του δικαστηρίου για κατεδάφιση. Είναι μία από τις περιπτώσεις που περιλαμβάνεται και στις προειδοποιήσεις που λάβαμε από την Κομισιόν για 40 υποθέσεις, η οποία καλεί την Κύπρο να διορθώσει τη συστημική αποτυχία της να προστατεύσει τις περιοχές Natura 2000. Εκεί τι θα γίνει; Θα προχωρήσετε στην κατεδάφιση;

Θα σεβαστούμε απόλυτα και θα εφαρμόσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Σε όσες περιπτώσεις τεκμηριώνεται παρανομία θα ακολουθούμε αυτό που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Παρανομίες οι οποίες προφανώς δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν... Γιατί μέχρι σήμερα αυτή ήταν η πολιτική μας, δεν είναι;

Μέσα στον Ακάμα δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιηθούν παράνομες εγκαταστάσεις

Μέσα σε Natura;

Αν γίνονται παράνομα φυσικά δεν μπορούν να νομιμοποιούνται και πρέπει να απομακρύνονται. Εάν μιλάμε για αναπτύξεις που έχουν πάρει άδεια για να γίνουν, είναι κάτι διαφορετικό. Διότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι περιοχές Natura δεν είναι περιοχές απόλυτης απαγόρευσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλά περιοχές στις οποίες η όποια ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να συνάδει με τον χαρακτήρα της περιοχής.

 Διορθωτικές κινήσεις

Με ποιες ενέργειες θα απαντήσετε στην επίπληξη της Κομισιόν για τις παραβάσεις που διαπιστώνει σε σχέση με τις περιοχές Natura 2000 για μη επαρκή προστασία;

Αυτή η επιστολή αφορά περιπτώσεις οι οποίες ξεκινούν από το 2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει μια διαχρονική αδυναμία, την οποία θέλει να δει πώς τη διαχειριζόμαστε. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να δούμε τη θετική όψη αυτής της προειδοποίησης. Ότι εκεί που εντοπίζονται πραγματικά λάθη -διότι δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν λάθη, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει μια καλή αιτιολόγηση από τις αρχές- θα πρέπει να δούμε πού νοσούν οι διαδικασίες μας και τι πρέπει να διορθωθούμε. Αυτή η επιστολή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε ουσιαστική βελτίωση των διαδικασιών μας. Αν κοιτάξει κανείς πίσω, υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, όπου το σύστημα δεν λειτουργούσε σωστά. Εννοώ το σύστημα της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε έργα που θα γίνονταν μέσα ή κοντά σε περιοχές Natura 2000. Θεωρώ ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Φυσικά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και ακριβώς θα χρησιμοποιήσουμε τις επισημάνσεις της ΕΕ για να βελτιωθούμε. Έχω προσωπική επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα στελέχη της που διαχειρίζονται τις περιπτώσεις της Κύπρου, τους επισκέφθηκα στις Βρυξέλλες, και θεωρώ ότι μέσα από μια καλή επικοινωνία θα μπορέσουμε πραγματικά να βελτιωθούμε, γιατί αυτός είναι ο στόχος στο τέλος της ημέρας.

 Και πώς προχωρούμε;

Ξεκίνησε μια διαδικασία να απαντήσουμε μία προς μία τις περιπτώσεις που αναφέρονται. Όπου θεωρούμε ότι λειτουργήσαμε σωστά, θα παρουσιάσουμε τα δεδομένα που το δικαιολογούν. Όπου υπάρχει μια παραδοχή ότι στο παρελθόν οι υπηρεσίες δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε ή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα ή παρέλειψαν κάτι, τότε θα πάμε με διορθωτικές κινήσεις να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα που εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Πολιτική για τα γκολφ

Ελλείμματα φαντάζομαι θα υπάρχουν και στην πολιτική για τα γκολφ που από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας εφαρμόζει η Κύπρος κτίζοντας στην ουσία επαύλεις σε παρθένες περιοχές. Είναι προς τιμή του υπουργείου σας που απέρριψε τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στο δάσος της Αγίας Νάπας.

Η δημιουργία γηπέδου γκολφ στην περιοχή Natura 2000 του Κάβο Γκρέκο, απορρίφθηκε πρόσφατα, διότι ακριβώς θα δημιουργούσε αρνητικές συνέπειες σε μια σημαντική οικολογικά περιοχή. Εκεί υπήρχε απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και είχε ενταχθεί στα πλάνα κυβερνήσεων από το 2007 που είχε γίνει η στρατηγική για τα γκολφ. Έκτοτε, λοιπόν, υπήρχαν συνεχώς διαφοροποιημένες προτάσεις, οι οποίες μιλούσαν για ένα ή δύο γήπεδα γκολφ και μάλιστα μέσα στο εθνικό δασικό πάρκο Κάβο Γκρέκο που είναι παράλληλα και περιοχή Natura 2000. Η τελευταία πρόταση που έφτασε κοντά μας αφορούσε τη δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ και αναπτύξεων μέσα στην περιοχή Natura, η οποία αξιολογήθηκε και απορρίφθηκε. Πλέον δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη πολύ σοβαρά περιπτώσεις όπου μέσα σε περιοχές Natura θα έχουμε μόνιμες και μη αντιστρεπτές αρνητικές συνέπειες.

 Αυτή τη στιγμή διερευνώνται κάποιες άλλες περιοχές για το συγκεκριμένο γήπεδο, δεν είναι;

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική θέση όλων των κυβερνήσεων, αλλά και την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας ότι εξυπηρετεί οικονομικούς, κοινωνικούς, διάφορους λόγους ένα γήπεδο γκολφ στην περιοχή, ανατέθηκε σε εμάς να βρούμε την περιβαλλοντικά πιο ανώδυνη λύση και μελετήθηκαν κάποιες θέσεις. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι η νέα χωροθέτηση δεν θα είναι σε Natura, θα είναι μακριά από οποιανδήποτε τέτοια περιοχή και πριν από την έγκριση τέτοιου έργου θα ακολουθηθούν αυστηρά όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

 Δεν υποκύπτουμε

Βεβαίως σε πολλές άλλες περιοχές έγιναν πολλά χατίρια σε επιχειρηματίες. Παρθένες περιοχές σε Natura 2000 ή ΖΕΠ γέμισαν με επαύλεις στο όνομα μιας πολιτικής για τα γκολφ.

Θεωρώ ότι αυτό έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί.

 Θα χρήζουν προστασίας και οι περιοχές που είναι δίπλα από Natura και ΖΕΠ;

 Βεβαίως, και εκεί θα πρέπει να γίνονται επιπρόσθετες μελέτες, δέουσα αξιολόγηση όπως ονομάζεται, για να δούμε εάν αυτές οι δραστηριότητες οι οποίες θα γίνουν περιφερειακά μπορεί να έχουν επίπτωση στα είδη και στους οικότοπους της περιοχής. Γενικότερα, τόσο μέσα όσο και γύρω από τις περιοχές Natura, η ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να είναι συμβατή με τους στόχους διατήρησης που έχουν τεθεί για τις περιοχές αυτές.

 Παρ' όλα αυτά πάντα υπάρχουν πιέσεις γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα από αυτές τις αναπτύξεις. Τις οποίες δέχονται και οι περιβαλλοντικές αρχές, ενδεχομένως και εσείς προσωπικά και οι κυβερνήσεις γενικότερα. Μπορεί ένας υπουργός να πει ότι δεν θα περνούν πλέον όλα αυτά;

Αυτό που έκανα, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε τις πιέσεις που μπορεί να υπάρξουν, ήταν να καλέσω όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και να τους μεταφέρω τη δική μου θέση ως πολιτικός προϊστάμενος: ότι θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κανέναν ενδοιασμό και χωρίς να υποκύπτουν σε καμιά απολύτως πίεση από οποιονδήποτε. Το προσωπικό εισέπραξε θετικά το γεγονός ότι από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου υπάρχει η πλήρης στήριξή του για να κάνει σωστά τη δουλειά του χωρίς να λαμβάνει υπόψη οποιασδήποτε μορφής πιέσεις.

 Η νέα στρατηγική

 Ως επιστήμονας, μάλιστα ο τομέας σας αφορά τα θέματα βιοποικιλότητας, νιώθετε ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην Κύπρο; Ότι μπορούμε να σεβαστούμε περισσότερο τον φυσικό πλούτο που έχουμε;

Και μπορούμε και πρέπει. Και αυτή είναι η επιδίωξή μας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον χώρο της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Πρώτα απ’ όλα πλέον έχουμε στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Ήταν ένα έργο που είχα ξεκινήσει και συντονίσει με τους συνεργάτες μου όταν ήμουν πανεπιστημιακός. Τώρα έχω τη χαρά να το βλέπω να ολοκληρώνεται και θα υποβληθεί μέσα στις επόμενες μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Και τι περιλαμβάνει αυτή η πολιτική;

Πάρα πολλές δράσεις, 82 μέτρα συνολικά, για το πώς διαχειριζόμαστε τους οικότοπους και τα είδη που κινδυνεύουν, χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμό. Μέσα από τη στρατηγική θα λάβουν διαχείριση και περιοχές που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα όπως ο Ακάμας. Στηριζόμαστε στην επιστημονική πληροφορία που έχουμε συσσωρεύσει, όπως το κόκκινο βιβλίο της κυπριακής χλωρίδας που καταγράφει τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη της κυπριακής χλωρίδας, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινάμε να δημιουργούμε και το κόκκινο βιβλίο της κυπριακής πανίδας. Για να γίνει αυτή η στρατηγική δούλεψαν δεκάδες επιστήμονες, όχι μόνο από το Δημόσιο, αλλά και από πανεπιστήμια από Κύπρο και Ελλάδα, επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα, από ΜΚΟ, από συμβουλευτικούς οργανισμούς. Μια άλλη πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών, που δείχνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τους επιστήμονες και να δουλεύουμε όλοι μαζί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, είναι η εξασφάλιση ενός μεγάλου προγράμματος LIFE, του πιο φιλόδοξου που έχει κερδίσει η Κύπρος μέσα από τη συμμετοχή της σε αυτό το πρόγραμμα τα τελευταία 30 χρόνια. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ και αφορά τον εξορθολογισμό και την ολοκληρωμένη διαχείριση του δικτύου Natura 2000. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης εμπειρογνώμονες από 15 φορείς. Ενώνουμε, λοιπόν, δυνάμεις. Θεωρώ ότι γίνεται μια εκστρατεία για να ανατρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας και να βελτιώσουμε το καθεστώς διατήρησής της στην Κύπρο. Και γι' αυτό μπορεί να είναι κάποιος πιο αισιόδοξος.

«Χωρίς τη βιοποικιλότητα δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη»

Ποιο είναι το δικό σας όραμα ως υπουργός;

Χωρίς αμφιβολία η διατήρηση και αειφόρος διαχείριση της βιοποικιλότητας απαιτεί μακροχρόνιο όραμα και ανάλογους σχεδιασμούς. Όραμά μου είναι η σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας να γίνει συνείδηση για τον καθένα από μας και να περάσει οριζόντια σε όλες τις πολιτικές του κράτους. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας κάθε πολίτη. Καμιά μορφή ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι βιώσιμη εάν θυσιαστεί ο φυσικός μας πλούτος. Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές να διαφυλάξουμε αυτό τον πλούτο, ενώνοντας δυνάμεις με τοπικές κοινωνίες, επιστήμονες, οργανώσεις και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Αυτό το όραμα υπηρετεί και η Εθνική μας Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα που καλύπτει την περίοδο 2020-2030.

 Οι πολιτικές και το όραμά μας για τη βιοποικιλότητα ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές της ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία, αφού αποσκοπεί στην υιοθέτηση σε όλους τους τομείς πρακτικών που είναι αειφόρες και σέβονται το περιβάλλον. Μέσα από την Πράσινη Συμφωνία, προτείνεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που αποσκοπεί στη δίκαιη μετάβαση των κρατών μελών σε μια ευημερούσα κοινωνία και σε μια οικονομία σύγχρονη, ανταγωνιστική, αειφόρο, φιλική προς το περιβάλλον και κλιματικά ουδέτερη. Η Πράσινη Συμφωνία, όχι μόνο καλύπτει αλλά και αναδεικνύει την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί οριζόντια σε αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών.

Το 2022 θα λειτουργήσει το Εθνικό Πάρκο του Ακάμα

 

Με το θέμα του Ακάμα πού βρισκόμαστε;

Για την περιοχή Natura 2000 ήδη υλοποιούνται μέτρα προστασίας και ανάδειξης της βιοποικιλότητας που περιλαμβάνονται στο διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής, με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το τοπικό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και την περιοχή Natura. Σε ό,τι αφορά το τοπικό σχέδιο εμείς βάλαμε πάνω σε χάρτη όλες τις σημαντικές περιοχές για τη βιοποικιλότητα. Πού έχουμε σημαντικά είδη και βιότοπους και το καταθέσαμε στο Πολεοδομικό Συμβούλιο, το οποίο θα αξιοποιήσει αυτή την πληροφορία. Όσον αφορά το εθνικό δασικό πάρκο, που είναι ο πυρήνας της περιοχής Natura, εργαζόμαστε συστηματικά για να παραδώσουμε σύντομα στους πολίτες ένα σύγχρονο, λειτουργικό πάρκο, το οποίο θα συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί, θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες και θα παρέχει σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες. Στο πάρκο θα διαμορφωθούν υποδομές που θα εξυπηρετούν τον επισκέπτη, υποδομές οι οποίες θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του Ακάμα και στην προστασία του. Επίσης, θα κλείσουμε τις προσβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές του πάρκου, ενώ θα προσπαθήσουμε με στοχευμένες δράσεις να ενημερώσουμε και ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες για τη σημασία της περιοχής την οποία επισκέπτονται.

Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα που ισχύουν τώρα;

Το τοπικό σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου ή αρχές του 2021 και το 2022 θα έχουμε τη λειτουργία του εθνικού δασικού πάρκου με τη νέα του μορφή. Ουσιαστικά για πρώτη φορά μπαίνει με πολύ συστηματικό τρόπο η διαμόρφωση και η σωστή λειτουργία του εθνικού δασικού πάρκου. Το σχέδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου έγινε από γνωστούς και καταξιωμένους επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας και νιώθουμε πεπεισμένοι ότι η υλοποίησή του θα έχει πολύ θετική επίπτωση, τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας