Προώθηση πολιτικών που να ενδυναμώνουν την πραγματική οικονομία επιδιώκει η βουλευτής του ΔΗΣΥ, ενώ σχολιάζει τη θέση των γυναικών στις θέσεις ευθύνης και τον ρόλο των θεσμών, τους οποίους δεν εμπιστεύονται οι πολίτες.
Απόλυτα συνειδητοποιημένη και έτοιμη να συνεισφέρει από τη θέση της βουλευτού του ΔΗΣΥ, παρουσιάζεται η Σάβια Ορφανίδου, η οποία αναλύει στον «Π» τους στόχους αλλά και τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στον ΔΗΣΥ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021. Βασική επιδίωξη της κ. Ορφανίδου η προώθηση πολιτικών που να ενδυναμώνουν την πραγματική οικονομία.
Δεν ήταν ρίσκο να αφήσετε την δουλειά σας στο Υπουργείο Οικονομικών και να μπείτε στον στίβο της Βουλής;Ασχολούμαι με τα κοινά ως ενεργό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού εδώ και 18 χρόνια. Κατά την πορεία αυτή, η οποία ήταν γεμάτη με εμπειρίες, το 2016 έκανα μια συνειδητή επιλογή να δοκιμαστώ μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία για το βουλευτικό αξίωμα. Συνεπώς, την απόφαση για να αφήσω τη δουλειά μου στο Δημόσιο, την είχα πάρει πριν από πολλά χρόνια. Η πολιτική περιλαμβάνει πολλά ρίσκα... Πάντοτε πίστευα ότι ο άνθρωπος που έχει όρεξη να δουλέψει με μεράκι και αγαπά ολόψυχα αυτό που κάνει, κερδίζει από κάθε εμπειρία στη ζωή. Θα υιοθετήσω οικειοθελώς το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας, με οποιαδήποτε επαγγελματική ενασχόληση, γιατί πιστεύω ότι η δουλειά του βουλευτή είναι να υπηρετεί τον πολίτη.
Η διαδικασία και οι εργασίες στη Βουλή είναι όπως τις περιμένατε; Τι είναι αυτό που ξεχωρίσατε από την πρώτη τριβή με θέματα και επιτροπές;Αναλάβαμε τα βουλευτικά μας καθήκοντα κατά τη διάρκεια της κορυφαίας πράξης του Νομοθετικού Σώματος, της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω για πρώτη φορά από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, όπου ανέπτυξα τα επιχειρήματά μου για το πώς βλέπω τα θέματα στην οικονομία, πώς πιστεύω ότι πρέπει να εξελίσσεται ο δημόσιος πολιτικός διάλογος και ποιοι είναι οι τομείς πολιτικής που θα επικεντρωθώ. Για μένα ήταν η πρώτη πράξη μου ως βουλευτή και συνέπεσε να είναι και η πρώτη βουτιά στα βαθιά. Γιατί θέλω κάθε τι που εκφράζω από το βήμα της Βουλής, να αντανακλά υπεύθυνα και στην πράξη όλα όσα κατά γράμμα θα εφαρμόζω, χωρίς λαϊκισμό, αλλά με επιχειρήματα. Αναμένω με ανυπομονησία τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Θα συμμετάσχω στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, στην Επιτροπή Υγείας και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Με ενδιαφέρει, βέβαια, να συμμετάσχω και στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, λόγω της κατάρτισής μου ως οικονομολόγου.
Γνωρίζουμε πως ο τομέας εξειδίκευσης σας είναι η οικονομία. Πού θα εστιάσετε το επόμενο διάστημα εντός Βουλής;Το κοινοβουλευτικό έργο με το οποίο θα ασχοληθώ απαιτεί καθημερινή επαφή με τους πολίτες, τους οργανωμένους φορείς, επαγγελματικά και κοινωνικά σύνολα. Εξελίσσεται συνεχώς, μέσα από τη διαβούλευση. Θέλω να συμβάλω θετικά στην προώθηση πολιτικών που ενισχύουν την πραγματική οικονομία και την παραγωγική βάση της. Πολιτικές που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, ελευθερώνουν τις δυνάμεις της αγοράς, αξιοποιούν τη γνώση και την εργασία του ανθρώπινου δυναμικού μας. Έτσι αυξάνεται το εισόδημα των πολιτών, έτσι παράγεται πλούτος, τον οποίο βέβαια το κράτος οφείλει να αναδιανέμει δίκαια. Θα εστιάσω στην οικονομία με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, σε συνδυασμό δηλαδή με τη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει το νησί μας. Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να βρούμε τους τρόπους να ενισχύσουμε περαιτέρω τις βιώσιμες επιχειρήσεις μας μέσα σε ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και τον διοικητικό φόρτο στον δημόσιο μας τομέα. Θα εργαστώ για να προωθήσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Προέρχομαι από τη νέα γενιά που μεγάλωσαν και ευεργετήθηκαν με σπουδές από τους κόπους των γονιών μας. Νιώθω ως πρόσθετο χρέος για την εξέλιξη της πατρίδας μας, την επικέντρωση σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, η οποία, εκτός από ευημερία, να προσφέρει ευτυχία. Θα εστιάσω στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ίσες ευκαιρίες, στην ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, στην οικοδόμηση μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας, η οποία δεν «ξεχνά» ή αφήνει στο περιθώριο ανθρώπους, ούτε συντηρεί δομές αναξιοκρατίας και διακρίσεων.
Είστε στέλεχος του ΔΗΣΥ αρκετά χρόνια. Θεωρείτε πως ο ΔΗΣΥ έχει αποξενωθεί από τη βάση και τις αρχές του ή θα λέγατε πως η κριτική που ασκήθηκε, ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, ήταν άδικη; Τι πρέπει να αλλάξει στον ΔΗΣΥ κατά τη δική σας αντίληψη, ιδιαίτερα ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του 2021;Όλοι στον ΔΗΣΥ κάναμε την αυτοκριτική μας. Ήταν κοινή παραδοχή ότι έγιναν λάθη, τα οποία οδήγησαν στην απώλεια μιας σεβαστής μερίδας παραδοσιακών ψηφοφόρων του Συναγερμού, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να έρθουμε ξανά κοντά στη βάση και να πείσουμε το μετριοπαθές κομμάτι της κοινωνίας, τη μεσαία τάξη, τις παραγωγικές ομάδες, τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες. Να πείσουμε όλους εκείνους, που διά της ψήφου τους στο παρελθόν, έδειξαν εμπιστοσύνη στις δύσκολες πολιτικές επιλογές της παράταξής μας. Η δυσαρέσκεια και η μεμψιμοιρία, η στροφή προς τον εθνικισμό και τα άκρα, μας παίρνει πίσω. Ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε πάνω σε προοδευτικές αξίες. Είναι η φιλελεύθερη, κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη αυτού του τόπου. Η παράταξη που βασίζεται στον πατριωτικό ρεαλισμό του Γλαύκου Κληρίδη με ύψιστο εθνικό στόχο την επανένωση του τόπου και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Η παράταξή μας κυβέρνησε σε δύσκολες εποχές και ανέλαβε πολιτικό κόστος, στήριξε τολμηρές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, μακριά από λαϊκισμούς και ανούσια συνθήματα. Έχουμε ακόμη το περιθώριο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές να ανασυγκροτηθούμε οργανωτικά, να ανανεώσουμε τις δομές του κόμματος με νέα, δυναμικά και ικανά άτομα. Θα χρειαστεί να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό μας λόγο, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας, να πείσουμε για τη μεταρρυθμιστική μας πορεία, να προσεγγίσουμε τη νέα γενιά, και να επιλύσουμε τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Έτσι μπορούμε να κερδίζουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Υπάρχει έλλειψη λογοδοσίας και ανάληψης ευθύνηςΈνα από τα ζητήματα που προέκυψαν κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό είναι η θέση της γυναίκας στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Πολλοί αναφέρουν την ποσόστωση ως ένα μέτρο που θα βοηθούσε. Ωστόσο, υπάρχουν και αντίθετες γνώμες που θεωρούν πως η ποσόστωση δεν συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της παρουσίας των γυναικών. Η δική σας θέση επ’ αυτού;Πολλοί ψέγουν το μέτρο της ποσόστωσης ως αμφιλεγόμενο μέτρο, που μειώνει τις γυναίκες και τις αντιμετωπίζει ως ειδική κατηγορία του πληθυσμού. Έχω διαφορετική άποψη, δεδομένων των υπαρκτών δυσκολιών και εμποδίων που συναντούν μέχρι σήμερα οι σύγχρονες γυναίκες. Ο ρυθμός γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πολύ αργός. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, και η ίδια η ΕΕ , υιοθετούν ποικίλες μορφές θετικών δράσεων, με κυριότερη την ποσόστωση. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες παγκόσμια. Με την ποσόστωση καταγράφηκε αισθητή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αποδείχθηκε καταλύτης. Στη χώρα μας είμαστε ακόμη πίσω, όσο κι αν έγιναν αρκετά βήματα μπροστά. Χρειαζόμαστε τα κίνητρα και τις θετικές δράσεις. Σκεφτείτε πόση απώλεια έχουμε από τη μη αξιοποίηση του προσοντούχου δυναμικού της χώρας μας (δεδομένου ότι πέραν του 50% των αποφοίτων ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι γυναίκες). Χαίρομαι που υπάρχει ρεύμα, όχι μόνο γυναικών, το οποίο προωθεί και καλλιεργεί κουλτούρα σεβασμού και ισότιμης μεταχείρισης των γυναικών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας γενικότερα. Σε αυτόν τον αγώνα, θα είμαι μαζί τους.
Οι πολίτες φαίνεται να μην πιστεύουν ιδιαίτερα στην αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, ιδιαίτερα όσων ασκούν έλεγχο. Πώς μπορεί να γίνει η ανατροπή στην αντίληψη αυτή;Δεν μπορούμε άλλο να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Παρόλα τα θετικά βήματα και ενέργειες που προωθούνται, αποκλίνουμε ακόμη από δείκτες και πρακτικές που ισχύουν σε όλον τον προηγμένο και ευρωπαϊκό κόσμο. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα πρέπει να ενεργήσει, και από τώρα μπορώ να πω ότι αναλαμβάνω και προσωπική ευθύνη ως βουλευτής. Υπάρχει ακόμη έλλειψη λογοδοσίας και ανάληψης ευθύνης, καθώς και διαχρονική απραξία για ορισμένα φαινόμενα που για χρόνια κρύβονται κάτω από το χαλί. Οι πολίτες αποστρέφονται την πολιτική και τους πολιτικούς και αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από τα πολύ υψηλά ποσοστά αποχής. Χρειαζόμαστε περισσότερη θεσμική θωράκιση. Χρειάζεται να προωθήσουμε περαιτέρω τις εισηγήσεις της GRECO σε όλα τα επίπεδα. Ως πολιτικοί έχουμε, επίσης, την ευθύνη να ανατρέψουμε όσα ενοχλούν τους πολίτες. Χρειάζεται να μιλήσουμε πιο απλά, να κάνουμε περισσότερα και να αφήσουμε τα κενά λόγια. Χρειαζόμαστε περισσότερους πολιτικούς που να λένε την αλήθεια κατάματα, όσο πικρή και εάν είναι, μακριά από λαϊκισμούς και συνθήματα. Πολιτικούς που να έχουν επιχειρήματα, συνέπεια και αξιοπιστία στον λόγο τους και που δεν κοροϊδεύουν τους πολίτες. Πολιτικούς που δεν ήρθαν από το πουθενά, αλλά που έχουν την κατάρτιση και την πολιτική προπαίδεια που θα τους επιτρέψει την κρίσιμη στιγμή να πάρουν δύσκολες, αλλά χρήσιμες για τον τόπο αποφάσεις. Μόνο μέσα από αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε, ως νέα γενιά, να χαράξουμε νέα πορεία στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας και να αλλάξουμε τα πάγια δεδομένα της πολιτικής.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.