Άρεσε η επιλογή της Αικατερίνης

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ Δημοσιεύθηκε 20.1.2020
Άρεσε η επιλογή της Αικατερίνης
Ιστορική στιγμή η ανάληψη της Προεδρίας της Ελλάδας για πρώτη φορά από γυναίκα με εξαιρετικό βιογραφικό

Επτά γυναίκες από όλα τα φάσματα της κοινωνικής ζωής τοποθετούνται για τη σημασία της επιλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μακρύς ο δρόμος για την ίση εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας


Η επιλογή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κρίθηκε ιστορική και αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην Ελλάδα, και όχι μόνο, καθότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα στην Iστορία της χώρας που θα αναλάβει καθήκοντα Προέδρου. Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, η κ. Σακελλαροπούλου ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα, εκτός απροόπτου, μετά την ψήφιση της πρότασης του πρωθυπουργού από τη Βουλή των Ελλήνων την ερχόμενη Τετάρτη. Ο «Π» ζήτησε την άποψη επτά Κυπρίων γυναικών από διάφορα φάσματα της κυπριακής κοινωνίας όσον αφορά την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων, Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται πολύ πίσω αναφορικά με τον διορισμό γυναικών στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και της κοινωνίας. Η Κύπρος βρίσκεται στην 24η θέση στον τομέα της εξουσίας, ενώ η Ελλάδα στην 27η θέση.

«Ορόσημο για την Ελλάδα»

Θεωρώ πως ο διορισμός της κ. Σακελλαροπούλου στη θέση της ΠτΔ σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην Ιστορία του ελληνικού κράτους. Με το 90% των αρχηγών κρατών παγκόσμια να είναι άνδρες και το 50% του πληθυσμού της Γης να είναι γυναίκες, η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα στη μείωση στερεοτύπων φύλου και συμβάλλει ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι όπου η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα εξουσίας είναι πιο ισορροπημένη, αποδεδειγμένα οι κοινωνίες είναι πιο ανεπτυγμένες και οι πολίτες απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η ουσία δεν είναι η σύγκριση με την Ελλάδα, αλλά να δούμε εμείς ως Κύπρος τι κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι υπολείπονται πολλά. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται πολιτική βούληση για μείωση του χάσματος και σε πρώτη φάση θετικά μέτρα και ποσόστωση των γυναικών ως προσωρινό μέτρο προς άρση υφιστάμενων εμποδίων. Χρειάζεται να υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά, αφού οι γυναίκες στην Κύπρο επωμίζονται δυσανάλογα το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης και παράλληλα χρειάζεται μια γενικότερη αλλαγή κουλτούρας που θα επιτρέπει σε όλα τα μέλη της χώρας να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε πολιτικά και άλλα αξιώματα.

31-NATASSA


Νατάσσα Φρειδερίκου

Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Frederick

«Να ορθώσουμε ανάστημα»

Ελπίζω η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου να μην έγινε με γνώμονα το φύλο της αλλά τις ικανότητές της. Εξάλλου, διαβάζοντας το βιογραφικό της φαίνεται πως πρόκειται για ένα εξαίρετο και ακέραιο άτομο, με πολύ δυναμισμό και ελπίζω να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού και του ελληνικού κράτους.

Γενικά δεν βλέπουμε πολλές γυναίκες σε υψηλά αξιώματα εδώ στην περιοχή μας, αλλά δεν θα επαναλάβω τις ευθύνες αυτών που επιλέγουν και αυτών που ψηφίζουν. Θέλω μόνο να συμβουλεύσω και να καλέσω τις δεκάδες αξιόλογες γυναίκες ανάμεσά μας να ορθώσουν ανάστημα και να διεκδικήσουν με δυναμισμό και πείσμα τη θέση που τους αξίζει, επαγγελματική ή πολιτική θέση, αλλά ακόμα και τη θέση τους στην οικογένεια και τον κοινωνικό τους κύκλο.

31-IRENA


Ειρένα Γεωργιάδου

Μέλος δ.σ. Ελληνικής Τράπεζας

«Αποτελεί άλμα»

Αναπάντεχη έκπληξη, η οποία δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως άλμα της Ελλάδας στα θέματα ίσων ευκαιριών αντρών και γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων είναι η επιλογή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί και θα έπρεπε να βάλει πίεση και στη δική μας χώρα να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της εικόνας της χώρας μας στον χάρτη ισότητας των φύλων, στον οποίο φιγουράρουμε στις τελευταίες θέσεις. Αν εξακολουθούμε να είμαστε επισήμως ευχαριστημένοι και με επιχειρήματα για την παρουσία για παράδειγμα μίας και μόνο γυναίκας στο Υπουργικό Συμβούλιο, τότε δεν υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας…

31-marilena


Μαριλένα Ευαγγέλου

Δημοσιογράφος εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗ»

«Συμβολικός χαρακτήρας»

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, αφού πλέον μια γυναίκα, η κ. Σακελλαροπουλου, αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα πιο υψηλά αξιώματα άνδρες, καθιστώντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων ως μια αντρική υπόθεση. Οι εικόνες όμως αλλάζουν, αφού μικρά κορίτσια μπορούν πλέον να οραματίζονται ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι εκεί. Πέραν του συμβολικού χαρακτήρα και της καθιέρωσης των γυναικείων προτύπων σε θέσεις εξουσίας, είναι ουσιώδης σημασίας, αφού το ήμισυ του πληθυσμού πρέπει πλέον να εκπροσωπείται σε όλες τις θέσεις εξουσίας.

Είναι καιρός και στην Κύπρο τα δεδομένα να αρχίσουν να αλλάζουν. Είναι, μεταξύ άλλων, και θέμα δημοκρατικού ελλείμματος. Για να αλλάξουν τα δεδομένα χρειάζεται πολιτική βούληση, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να δοθούν τα κίνητρα σε περισσότερες γυναίκες να εμπλακούν στην πολιτική ζωή του τόπου.

31-JOSIE


Τζόσι Χριστοδούλου

Σύμβουλος Υπ. Εξωτερικών για θέματα ισότητας των φύλων

«Εξαιρετική επιλογή»

Η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου είναι ιστορικής και συμβολικής σημασίας. Θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, γεγονός που προδιαγράφει την ξεκάθαρη και ουσιαστική κατεύθυνση της χώρας σε πλήρη συμβατότητα με την κατεύθυνση της ίδιας της ΕΕ υπέρ των ίσων ευκαιριών και της ίσης εκπροσώπησης ανδρών γυναικών. Πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή, που δίνει το ουσιαστικό μήνυμα των ίσων ευκαιριών. Είναι καιρός μέσα από τις επιλογές μας να δίνουμε προτεραιότητα στις πολιτικές κατεύθυνσης και οι ίσες ευκαιρίες, και η ίση εκπροσώπηση είναι αναγκαιότητα πλέον για την οποία πρέπει να τολμήσουμε και εδώ στην Κύπρο με τομές, ουσιαστικές παρεμβάσεις και εισηγήσεις, που επιτέλους να διαφοροποιήσουν τους απογοητευτικούς αριθμούς εκπροσώπησης γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

31-Annita


Αννίτα Δημητρίου

Βουλευτής Δημοκρατικού Συναγερμού

«Να μην αποτελεί εμπόδιο»

Η Ελλάδα αποκτά έναν άξιο άνθρωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό στα δημόσια αξιώματα να διορίζονται τα πιο ικανά και άξια άτομα. Είναι επίσης σημαντικό το φύλο να μην αποτελεί εμπόδιο ανέλιξης ενός ατόμου.

31-EIRINI


Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Χρειάζονται δράσεις»

Η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας αποτελεί ένα θετικό βήμα για την Ελλάδα, ωστόσο δεν έχει την ουσία που θα έπρεπε να έχει. Ο ρόλος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έχει τη βαρύτητα που θα είχε στην Κύπρο. Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων, η Ελλάδα στον τομέα της εξουσίας βρίσκεται στην 27η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Άρα, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ως συμβολική. Δεν αλλάζει την εικόνα όσον αφορά την ίση εκπροσώπηση ανδρών – γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αν, λοιπόν, θέλουμε πραγματικά ίση εκπροσώπηση των γυναικών, θα πρέπει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, να εκπονηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να συμπεριλαμβάνει θετικές δράσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι ποσοστώσεις. Χρειάζονται πολύ περισσότερα να γίνουν για να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.

31-SOUSANA


Σουζάνα Παύλου

Διευθύντρια Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας