Τα μάτια που συγκλονίζουν

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ Δημοσιεύθηκε 25.12.2019
Τα μάτια που συγκλονίζουν
Τεσσερισήμισι χιλιάδες εθελοντές υιοθέτησαν ένα παιδί στην Κένυα μέσα από το ίδρυμα, παρέχοντάς του τροφή, νερό, εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η πρόεδρός του Μαρίνα Σιακόλα αναλύει τις δράσεις του

Τη Μαρίνα Σιακόλα, πρόεδρο του Ιδρύματος «Σοφία για τα παιδιά», δεν τη γνώριζα πριν από την κουβέντα που κάναμε για το σημερινό ρεπορτάζ, ωστόσο παρακολουθούσα την πορεία της. Τόσο ως φωτογράφος όσο και ως άνθρωπος, μου έβγαζε μια απίστευτη ευγένεια. Προ ημερών την είχα δει ξανά, όταν έκανε ομιλία στο πλαίσιο της συναυλίας του Ιδρύματος «Σοφία για τα Παιδιά», η οποία διοργανώθηκε με αφορμή τα 10χρονά του που γιορτάστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Ανέβηκε στη σκηνή για να ευχαριστήσει την Άννα Βίσση που για ακόμη μια φορά στήριξε το ίδρυμα. Χαμηλών τόνων και ευγενική, ξεκίνησε να μιλά για το έργο του «Σοφία» και έλαμπε το βλέμμα της. Είχε ανάγκη για ακόμη μία φορά να εξηγήσει τι το σημαντικό συμβαίνει στην Αφρική, εκεί που δραστηριοποιείται το ίδρυμα τα τελευταία δέκα χρόνια και εστιάζει από το 2008 σε παιδιά στην Κένυα. Με μια σειρά ενεργειών εξασφαλίζει ασφάλεια, τροφή, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση και ψυχαγωγία σε περιοχές που μαστίζονται από την πείνα και την ανέχεια. Με το ίδιο σκεπτικό το ίδρυμα το 2013, όταν η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της δημιούργησαν ανάγκες για τα παιδιά στην Κύπρο, ξεκίνησε μια άλλη δραστηριότητα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με στόχο να βοηθηθούν παιδιά σε σχολεία του τόπου μας. Έτσι, παράλληλα με τη δραστηριότητά του στην Κένυα, το ίδρυμα δημιούργησε το ειδικό πρόγραμμα «Μαγειρεύω και προσφέρω» για ολοήμερα δημοτικά σχολεία στο νησί μας. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η παροχή πρακτικής βοήθειας με τη δημιουργία μιας μόνιμης υποδομής για τα σχολεία και τη συμμετοχή άνεργων μητέρων από τις επηρεαζόμενες κοινότητες.


Υιοθετώ ένα παιδί 

Η συμβολή των εθελοντών στα προγράμματα είναι πολύ σημαντική για τη Μαρίνα και ιδιαίτερα για το «Υιοθετώ ένα παιδί», ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε, όπως εξηγεί η ίδια, για να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε παιδιά στην Κένυα. Παιδιά που δεν έχουν ούτε το βασικό αγαθό, το νερό. «Θέλω κατ’ αρχάς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας, αλλά ιδιαίτερα στον κάθε ένα που εθελοντικά βοηθά τα τελευταία δέκα χρόνια το ίδρυμα. Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση φέτος, συνειδητοποιήσαμε ότι βοηθήσαμε πέραν των τεσσεράμισι χιλιάδων παιδιών στην Κένυα. Αυτά τα παιδιά έχουν τα βασικά αγαθά, όπως κάθε παιδί, χάρη στη βοήθεια των Κυπρίων». Στη διάρκεια της κουβέντας, η Μαρίνα θα αναφερθεί πολλές φορές στην πολύτιμη βοήθεια που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι Κύπριοι. Είναι από το υστέρημά τους, εξάλλου, όπως τόνισε αρκετές φορές, ενώ είπε πως αν όλα πάνε καλά σύντομα θα είναι έτοιμο και το σχολείο που κτίζεται για να φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά που ζουν στην παραγκούπολη. Σημαντικά είναι και τα στατιστικά που αναφέρει. «60% των παιδιών στην Κένυα θα βιαστούν πριν προλάβουν να συμπληρώσουν τα 12 χρόνια της ζωής τους. Αντιλαμβάνεσαι για τι ποσοστό μιλάμε;» ρωτά και η φωνή της τρέμει. «Με τα 20 ευρώ που δίνει κάποιος εξασφαλίζουμε στο παιδί που υιοθετεί κάποιος νερό, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση».

26-1


Μίλησέ μας για το πρόγραμμα «Υιοθετώ ένα παιδί»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά με στόχο να παρέχει στα παιδιά στην παραγκούπολη της Κένυας τροφή και νερό. Αποτελεί τον κύριο άξονα δράσης του ιδρύματος, αφού μέσω του προγράμματος παρέχουμε πρόγευμα, γεύμα και ιατρική περίθαλψη σε περισσότερα από 4.500 παιδιά στην Κένυα. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι τα παιδιά έχουν ένα επιπλέον σημαντικό κίνητρο για να φοιτούν στο σχολείο. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, προσφέρουμε επίσης σχολικά βιβλία, γραφική ύλη και είδη πρώτης ανάγκης, ενισχύοντας έτσι τη μαθησιακή πρόοδο των παιδιών. Το πρόγραμμα λειτουργεί βάσει χορηγιών που δίνονται και οι οποίες ξεκινούν από το ποσό των 20 ευρώ μηνιαίως για ένα παιδί. Είναι σημαντικό διότι από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε είπαμε ότι θα επιμείνουμε στον στόχο μέχρι να τον πετύχουμε. Δέκα χρόνια μετά, νιώθουμε περήφανοι διότι αλλάξαμε τη ζωή πολλών παιδιών μέσα από τη στήριξη του κόσμου και των χορηγών μας.

Γιατί είναι ξεχωριστό το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Θα σου πω ένα παράδειγμα. Οι συνθήκες διαβίωσης στην Κένυα είναι εξαιρετικά δύσκολες σε διάφορες περιοχές και οι άνθρωποι συχνά απαιτείται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να βρουν νερό. Για εμάς είναι βασικό αγαθό και το θεωρούμε δεδομένο, για αυτούς δεν είναι τίποτα δεδομένο. Η πρόσβαση σε καθαρές πηγές νερού είναι πολύ σημαντική για εμάς, διότι έτσι βοηθάμε στην επιβίωση των ανθρώπων. Η δική μας δράση σε αυτό τον τομέα έχει δύο βασικούς άξονες, την κατασκευή πηγαδιών για την άντληση νερού και την παροχή δωρεάν δοχείων αποθήκευσης νερού στα σχολεία που στηρίζουμε καθώς και σε κοινότητες που τα έχουν άμεσα ανάγκη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η στήριξη παιδιών που βρίσκονται στις φυλακές του Νακούρου και του Νιέρι στην Κένυα, στα οποία εξασφαλίζουμε ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια. Παράλληλα, παλεύουμε για την ελευθερία των παιδιών και για όσα από αυτά καταφέρνουμε να βγάλουμε από τη φυλακή θέτοντάς τα υπό την πλήρη επιμέλειά μας, εξασφαλίζουμε την ασφάλεια, τη σίτιση και τη μόρφωσή τους. Γι’ αυτό τον σκοπό κάποια από αυτά τα εντάσσουμε στο ορφανοτροφείο «Μακάριος» και κάποια σε οικοτροφεία σχολείων, πάντα κάτω από τη δική μας ευθύνη και εποπτεία. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε όχι μόνο την εκπαίδευσή τους, αλλά κυρίως την ασφάλεια και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Επιπλέον προσφέρουμε ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα και ρουχισμό σε παιδιά που κρατούνται με τις φυλακισμένες μητέρες τους. Στη φυλακή γυναικών του Νακούρου πέραν των 30 παιδιών κάτω των τεσσάρων χρονών κρατούνται με τις μητέρες τους και μεγαλώνουν σε συνθήκες άκρως ακατάλληλες. Η βία στις φυλακές παίρνει συχνά ακραίες διαστάσεις, με τα παιδιά να βιώνουν ανεπίτρεπτες για την ηλικία τους καταστάσεις.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική πράξη που βιώσατε;

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έγιναν ανάδοχοι είναι και οι μαθητές της Αμερικανικής Ακαδημίας στη Λάρνακα. Είναι μαθητές που αποφάσισαν να υιοθετήσουν παιδιά και από το υστέρημά τους προσφέρουν μια καλύτερη ζωή σε παιδιά στην Κένυα. Μάλιστα αποφασίσαμε να στείλουμε και μια μικρή αποστολή από την Ακαδημία, ώστε οι μαθητές να δουν από μόνοι τους τι πέτυχαν. Θέλουμε εξάλλου οι ομάδες που φτάνουν στην Κένυα πρώτα να σχηματίσουν σωστή άποψη και να κατανοήσουν τι κάνουμε ακριβώς και μετά να επισκεφθούν τη χώρα. Δεν θέλουμε διαφήμιση. Θέλουμε όσοι έρχονται εκεί (στην Κένυα) να μπορούν να καταλάβουν και να βοηθήσουν. Είναι σπουδαίο που ο κόσμος θέλει να ενημερωθεί πάντως.

Ορφανοτροφείο «Μακάριος»

26-2


Ποιος ο ρόλος του;

Το ίδρυμα ανέλαβε σε πρώτη φάση την ανοικοδόμηση των καινούργιων κτηρίων του ορφανοτροφείου «Μακάριος» στο Νιέρι της Κένυας, το οποίο στεγάζει πέραν των 175 παιδιών, αρκετά από αυτά φορείς HIV / AIDS. Το όλο έργο ανοικοδόμησης στοίχισε πέραν των 400 χιλιάδων ευρώ, χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε από δωρεές και χορηγίες.

Ένα ίδρυμα που «γεννήθηκε» για να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες…

Πράγματι. Το ίδρυμα έχει αναλάβει σε δεύτερη φάση τη λειτουργία του ορφανοτροφείου, εξασφαλίζοντας στα παιδιά πλήρη διατροφή, ρουχισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση και ψυχαγωγία. Μετά την αποφοίτησή τους από το δημοτικό σχολείο, διασφαλίζουμε τη φοίτηση των παιδιών σε οικοτροφεία σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του ορφανοτροφείου, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία επανένταξής τους στην κοινωνία και εξασφαλίζοντάς τους μόρφωση και μέλλον.

Έχουν καταφέρει παιδιά να σπουδάσουν;

Ναι, και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Έχουμε παιδιά που δουλεύουν σε τράπεζες ή οργανισμούς της Κένυας αφότου τελείωσαν τις σπουδές τους. Μετά την αποφοίτησή τους από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα «εξόδου», με το οποίο παρέχουμε στα παιδιά τεχνική εκπαίδευση της δικής τους επιλογής (όπως ξυλουργία, μαγειρική, ραπτική, κομμωτική κ.λπ.). Για τα παιδιά που καταφέρνουν να επιτύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο αναλαμβάνουμε να τους εξασφαλίσουμε τα δίδακτρα φοίτησης. Αυτός ο τελευταίος στόχος είναι και στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας: να δώσουμε σε κάθε παιδί που το έχει ανάγκη την ευκαιρία όχι μόνο της επιβίωσής του σήμερα, αλλά να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια και φροντίδα, παρέχοντάς του τα αναγκαία εφόδια για να αλλάξει τη μοίρα του έτσι ώστε να μπορέσει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της φτώχειας, της βίας και της αρρώστιας.

Η ανάγκη για το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω»

Η δράση του Ιδρύματος «Σοφία για τα Παιδιά» συνεχίζεται και στην Κύπρο, αφού μέσα από προγράμματα ενισχύει οικογένειες και παιδιά που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση

Το 2013 η οικονομική κρίση στην Κύπρο ήταν στο απόγειό της. Ήταν τότε που το ίδρυμα αποφάσισε ότι θα έπρεπε να στραφεί και προς τα παιδιά της Κύπρου. Αποτέλεσμα των προσπαθειών του «Σοφία για τα Παιδιά» είναι σήμερα εκατοντάδες μαθητές να λαμβάνουν φαγητό σε 16 ολοήμερα σχολεία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά την παροχή γεύματος για όλα τα παιδιά ολοήμερων δημοτικών σχολείων στην Κύπρο. «Το ίδρυμα φτιάχνει και εξοπλίζει την κουζίνα κάθε σχολείου, στην οποία μαγειρεύουν και εργάζονται εθελοντικά άνεργες μητέρες παιδιών που φοιτούν στο σχολείο. Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της κουζίνας αποτελούν μόνιμη υποδομή για το σχολείο και την κοινότητα. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί σε 16 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη την Κύπρο», αναφέρει η Μαρίνα.

«Ακόμη και όταν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται εκλείψουν, δηλαδή η οικονομική κρίση και η ανέχεια πολλών οικογενειών, η κουζίνα παραμένει στη διάθεση των γονιών για να τη λειτουργήσουν αυτόνομα. Θέλω να πω ότι στο πλαίσιο του προγράμματος προσλαμβάνεται μια άνεργη μητέρα, έμπειρη μαγείρισσα, η οποία αναλαμβάνει ως επικεφαλής της κουζίνας και για την οποία το ίδρυμα καταβάλλει μηνιαίο μισθό», σημειώνει. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ιδρύματος, οι εθελόντριες βοηθοί λαμβάνουν συμβολικό επίδομα ημερησίως, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βασικές τους ανάγκες και τα έξοδα. Πέραν των πιο πάνω, οι οικογένειες της κοινότητας οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα καταβάλλουν το ποσό των 15 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί. Με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουν στη λειτουργία του προγράμματος και βοηθούν έμπρακτα τα άπορα παιδιά του σχολείου τους. Παράλληλα, το Ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά» εξασφαλίζει την προμήθεια των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών για όλη τη σχολική χρονιά.

Μικρομάγαζο

Το ίδρυμα στηρίζει το Κέντρο Νεότητας στην παραγκούπολη Κιμπέρα και την εργασία γυναικών σε διάφορες περιοχές στην Κένυα, αγοράζοντας τα χειροποίητα κοσμήματα, τις τσάντες, τα καλάθια και άλλα αντικείμενα που φτιάχνουν. Αυτά διατίθενται προς πώληση στο Μικρομάγαζο, το οποίο βρίσκεται μόνιμα στο ισόγειο του Mall of Cyprus στη Λευκωσία και σε άλλους χώρους στην Κύπρο και το εξωτερικό όπου γίνονται ειδικές εκδηλώσεις.

Στόχος, να βοηθηθούν νέοι και γυναίκες της Κένυας να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους μέσω της προώθησης της εργασίας τους, ενώ ταυτόχρονα τα ίδια τα άτομα συμβάλλουν με τα χειροτεχνήματά τους στη συγκέντρωση χρημάτων για τα προγράμματα του «Σοφία» τόσο για τα παιδιά της Κένυας όσο και για τα παιδιά της Κύπρου. Τα αντικείμενα από το Μικρομάγαζο αποτελούν μια εναλλακτική και πρωτότυπη πρόταση για μπομπονιέρες βαφτίσεων. Σε μια τόσο σημαντική στιγμή για εσάς και την οικογένειά σας μοιραστείτε τη δική σας χαρά και προσφέρετε στα παιδιά μας που το έχουν ανάγκη. Αυτό θα κάνει εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας, αλλά πάνω από όλα το νεογέννητό σας στο μέλλον, περήφανους για την επιλογή σας! Τα αντικείμενα από το Μικρομάγαζο αποτελούν επίσης μια πολύ καλή πρόταση για δωράκια γενεθλίων, γάμων ή άλλων εκδηλώσεων.

27-3


Άλλες δραστηριότητες

 Το «Shake your power» είναι ένα παγκόσμιο πρότζεκτ βασισμένο σε μια καινοτόμο ιδέα της Sudha Kheterpal, ντράμερ του διάσημου μουσικού γκρουπ «Faithless». Ένα «shaker» που μπορεί να παρέχει ενέργεια και φως μέσω της μουσικής σε εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική. Το Ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά» αγκάλιασε το έργο της Sudha Kheterpal και τη βοήθησε οργανώνοντας την επίσκεψή της στην Κένυα έτσι ώστε να δει και η ίδια σε πόσο μεγάλο βαθμό μπορούν να επωφεληθούν τα παιδιά εκεί από ένα μουσικό «Shaker». Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μουσικό όργανο που κουνώντας το παράγεται ενέργεια. Στη συνέχεια, ενώνοντάς το με ένα ειδικό φαναράκι, τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν στο σπίτι τους ή να διασχίσουν τους σκοτεινούς και επικίνδυνους δρόμους των παραγκουπόλεων. Στην Κένυα το ποσοστό των κοινοτήτων όπου δεν υπάρχει ηλεκτρισμός είναι τρομακτικά μεγάλο. Κατ’ επέκταση ένα παιδί το οποίο διακινείται με τα πόδια, ειδικά τα βράδια, πραγματικά κινδυνεύει, ενώ παράλληλα στερείται βασικά αγαθά, όπως είναι το δικαίωμά του να μελετήσει και να προχωρήσει με τη μόρφωσή του. Η Sudha Kheterpal επισκέφτηκε και δοκίμασε το «shaker» της στα σχολεία τα οποία στηρίζονται από το Ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά» και εντείνει τις προσπάθειές της για να προχωρήσει στην παραγωγή και τη διάθεση του μουσικού «shaker» ώστε να επωφεληθούν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Το ίδρυμα, με στόχο τη βοήθεια και επιχειρηματιών εστίασης, σχεδίασε το πρόγραμμα «Food for food», στο πλαίσιο του οποίου γνωστά εστιατόρια, bars, καφέ και ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο συμμετέχουν χρεώνοντας εθελοντικά ένα έξτρα ποσό από 0,01 μέχρι 1 ευρώ στον λογαριασμό κάθε παραγγελίας. Με αυτό τον τρόπο βοηθούμε ουσιαστικά άπορα παιδιά στην Κύπρο να εξασφαλίσουν φαγητό. Το ίδρυμα βασίζει τη λειτουργία και τις δράσεις του αποκλειστικά στην ομαδική και εθελοντική εργασία. Όλες οι εκδηλώσεις σχεδιάζονται, οργανώνονται και πραγματοποιούνται από εθελοντές. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις εκδηλώσεις μας, τη λειτουργία του Μικρομάγαζου αλλά και γενικότερα για τη δράση μας και να προσφέρετε εθελοντική εργασία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 70 000 787 ή αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση info@sophia-foundation.com.

Το ίδρυμα ως μία οικογένεια

27-2


«Δεν είναι μόνο η τροφή και τα φάρμακα. Είναι η μόρφωση των παιδιών αυτών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τη μόρφωση ενός παιδιού. Με τη μόρφωση καταφέρνουμε πρώτα να τα απομακρύνουμε από την καταναγκαστική εργασία και, έπειτα, να δουν το μέλλον τους με αισιοδοξία». Ο ρόλος των Κυπρίων είναι πολύ σημαντικός, σημειώνει η Μαρίνα Σιακόλα, διότι όλα γίνονται με τα χρήματα και τις δωρεές. Αναπόφευκτα γίνονται στην ουσία οικογένεια με αυτά τα παιδιά έστω και αν δεν τα συναντούν. «Ωστόσο θέλω να σημειώσω ότι η επικοινωνία γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή, τα παιδιά στέλνουν δύο γράμματα τον χρόνο στους ανθρώπους που τα υιοθετούν και όταν μπορούμε στέλνουμε, όπως είπα, και αποστολές με ανθρώπους για να δουν τι κάνουμε».

27-4


27-1


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών

Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ
ΚΥΠΡΟΣ

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών
ΚΥΠΡΟΣ

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών