«Συνέταιροι» σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ήταν οι Shahak και Dilian, αφού μοιράζονταν όχι μόνο το ίδιο κτήριο, αλλά και εξοπλισμό και προσωπικό. Η Αστυνομία τους συνέδεσε με καθυστέρηση
Τα έκανε μούσκεμα η Αστυνομία στην υπόθεση του αιτήματος προσωποκράτησης για τους τρεις συλληφθέντες για το κατασκοπευτικό βαν και των κεραιών που εγκαταστάθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ενώ οι ανακριτές της υπόθεσης διεξήγαγαν έρευνες και ανακρίσεις εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, χθες απέτυχαν να παρουσιάσουν ικανοποιητική μαρτυρία και να πείσουν το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ότι συντρέχουν λόγοι για έκδοση διαταγμάτων οκταήμερης κράτησης των τριών συλληφθέντων (και οι τρεις Ελληνοκύπριοι), οι οποίοι στο τέλος της ημέρας αφέθηκαν ελεύθεροι.
Δύο σε μίαΟ πρώτος και δεύτερος ύποπτος είναι υπάλληλοι της εταιρείας WS WISPEAR SYSTEMS LTD του Tal Dilian, προγραμματιστής και αποθηκάριος αντίστοιχα. Η τρίτη ύποπτη είναι μία εκ των διευθυντών των εταιρειών NCIS Intelligence and Security Services Ltd, CIS International Limited και CIS Global Security Solutions Limited, του Avni Shahak, ενώ παρουσιάζεται και ως βοηθός του διευθυντή της WS WISPEAR SYSTEMS. Καταθέτοντας ενόρκως ο ανώτερος υπαστυνόμος Μάριος Παπαευρυβιάδης εξήγησε τον ρόλο που ο κάθε ύποπτος διαδραμάτισε είτε με τις μετακινήσεις του βαν, είτε με την εγκατάσταση των κεραιών στο αεροδρόμιο. Από το σύνολο της μαρτυρίας του, προκύπτει το ασφαλές συμπέρασμα ότι οι εταιρείες NIS Intelligence και WS WISPEAR ήταν... συγγενονούνται δοχεία και ότι συνεργάζονταν πολύ στενά στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους.
Χάκαραν τα πάνταΠροκύπτει, επίσης, ότι είχαν τη δυνατότητα να σαρώσουν και να παρακολουθήσουν εκατομμύρια συνδέσεις στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, ο εξεταστής της υπόθεσης είπε ότι στις 9 Δεκεμβρίου ερευνήθηκαν οι εγκαταστάσεις του Τελωνείου στη Λεμεσό, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα τα εμπορεύματα της WS WISPEAR SYSTEMS, τα οποία κατασχέθηκαν. Μετά από διαδικασία δικανικής αντιγραφής και ανάλυσης που έγινε στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή Server του κτηρίου, έγινε επιθεώρηση μέρους των αποτελεσμάτων, όπου εντοπίστηκε ένα αρχείο το οποίο περιείχε 626 μοναδικούς αριθμούς αναγνώρισης της κάρτας κινητής τηλεφωνίας σε ένα δίκτυο -IMSI καθώς και 612 μοναδικές διευθύνσεις MAC Address συσκευών-μοναδικούς αριθμούς αναγνώρισης συσκευής που συνδέεται στο διαδίκτυο. Μετά τη διαδικασία δικανικής αντιγραφής και ανάλυσης, έγινε επιθεώρηση μέρος των αποτελεσμάτων, όπου εντοπίστηκαν βάσεις δεδομένων. Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, προέκυψε ότι υπήρξε πρόσβαση σε 9.507.429 κινητής τηλεφωνίας ή άλλων φορητών συσκευών (σύστημα πληροφοριών), καθότι εντοπίστηκαν στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή διευθύνσεις MAC Address συσκευών, εκ των οποίων οι 699.720 ήταν μοναδικές. Προέκυψε, επίσης, ότι υπήρξε πρόσβαση σε 1.137.835 σημεία πρόσβασης ασύρματου δικτύου, αφού εντοπίστηκαν στον κεντρικό υπολογιστή 1.137.835 διευθύνσεις MAC Address συσκευών που έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο WiFi, εκ των οποίων οι 39.254 ήταν μοναδικές.
Χειροκροτήματα στα έδρανα για την απόφασηΑπορρίπτοντας το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διαταγμάτων οκταήμερης κράτησης εναντίον των τριών υπόπτων, η επαρχιακή δικαστής Δόνα Κωνσταντίνου είπε ότι από την αίτηση της Αστυνομίας φαίνεται πως ενδεχομένως να έχουν διαπραχθεί κάποια ποινικά αδικήματα και ότι δικαιολογείται η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Αποφάνθηκε, ωστόσο, πως δεν δικαιολογείται η περαιτέρω κράτηση των τριών υπόπτων, σημειώνοντας ότι οι έρευνες της Αστυνομίας ξεκίνησαν πριν από ενάμιση μήνα και ότι οι συλληφθέντες εάν ήθελαν να επηρεάσουν μαρτυρία είχαν όλο τον χρόνο μπροστά τους για να το πράξουν. Η δικαστής είπε ότι ούτε στα κατασχεθέντα τεκμήρια που σχετίζονται με την υπό διερεύνηση υπόθεση έχουν πρόσβαση οι ύποπτοι, ούτε μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσουν τα τρία καταζητούμενα πρόσωπα, για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.
ΕλεύθεροιΩς εκ τούτου, το δικαστήριο διέταξε όπως και οι τρεις ύποπτοι αφεθούν ελεύθεροι, αφού έκρινε πως δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που να επιτάσσουν την περαιτέρω κράτησή τους. Στο άκουσμα της απόφασης, συγγενείς και φίλοι των υπόπτων, που κατέκλυσαν την αίθουσα του δικαστηρίου, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Η Αστυνομία έλαβε αυστηρά μέτρα ασφαλείας εντός κι εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου. Παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου για να παρακολουθήσει την όλη διαδικασία ήταν και ο νομικός Ηλίας Στεφάνου, τον οποίο ο γενικός εισαγγελέας διόρισε ως ποινικό ανακριτή εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας.
«Για σκοπούς εντυπώσεων έγιναν οι τρεις συλλήψεις»Οι θέσεις της υπεράσπισης, όπως διατυπώθηκαν στο δικαστήριο στο πλαίσιο της ένστασης κατά της κράτησης των τριών υπόπτων από τον δικηγόρο Άντρο Πελεκάνο, ήταν ότι από το σύνολο του 29σέλιδου όρκου που ανάγνωσε ο εξεταστής της υπόθεσης δεν φαίνεται να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα. Συγκεκριμένα για το βαν, θέση του κ. Πελεκάνου ήταν ότι όποτε έβγαινε έξω το όχημα αυτό ενημερωνόταν η Αστυνομία (είτε ο αστυνομικός διευθυντής Λ/κας, είτε της Αμμοχώστου) και ότι προηγουμένως εξασφαλιζόταν άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του κράτους. «Πώς είναι δυνατόν μια εγκληματική οργάνωση, όπως υποψιάζεται η Αστυνομία ότι συμμετείχαν οι τρεις ύποπτοι, να ενημερώνει την Αστυνομία για τις ενέργειές της;» διερωτήθηκε. Περαιτέρω, ο δικηγόρος υπεράσπισης υποστήριξε ότι πάντοτε εντός του βαν υπήρχε υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας. «Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας πάντοτε γνώριζαν τον σκοπό για τον οποίο έβγαινε έξω το βαν. Το όχημα δεν έβγαινε ποτέ έξω για παράνομο σκοπό», πρόσθεσε. Ο συνήγορος είπε, επίσης, ότι η σύλληψη των πελατών του ήταν μια σπασμωδική κίνηση της Αστυνομίας, που έχει αλλότριους σκοπούς και κίνητρα, αφήνοντας να νοηθεί ότι οι συλλήψεις έγιναν για λόγους εντυπωσιασμού έπειτα από τις γνωστές δηλώσεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την υπό αναφορά υπόθεση. Αναφορικά με τις κεραίες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ.Πελεκάνος ανέφερε ότι αυτές εγκαταστάθηκαν εις γνώσιν της διαχειρίστριας εταιρείας Hermes Airports, η οποία είχε και τον πλήρη έλεγχο των κεραιών. «Εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, διαπράχθηκαν από υπαλλήλους της Hermes και όχι από τους υπόπτους», ήταν η θέση της υπεράσπισης, η οποία διερωτήθηκε γιατί η Αστυνομία δεν κατάσχεσε τον server της Hermes στο πλαίσιο των εξετάσεών της. Τέλος, ο κ.Πελεκάνος υποστήριξε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από τις 15 περασμένου Νοεμβρίου και, παρόλο που έχει παρέλθει περίπου ενάμιση μήνας από τότε, οι πελάτες του δεν επιχείρησαν να επηρεάσουν οποιαδήποτε μαρτυρία που να σχετίζεται με την υπόθεση. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Θ. Παπανικολάου υπέβαλε αίτημα η διαδικασία να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, κάνοντας λόγο για θέματα που άπτονται της ασφάλειας της Δημοκρατίας. Το αίτημα, ωστόσο, απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.