Στο σκοτάδι δύο χρόνια μετά παραμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας για εντοπισμό της πηγής της διαρροής
Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» ολοκλήρωσε την εκδίκαση της πειθαρχικής υπόθεσης εναντίον της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου και τη βρήκε «ένοχη» σε μία εξ αυτών. Η ποινή που θα της επιβληθεί επιφυλάχθηκε.
Πρόκειται για ακόμα μία ξεχασμένη υπόθεση, από τις πολλές που οδηγούνται στο περίτεχνο κουκούλωμα μέσω έρευνας. Μια υπόθεση που διέσυρε την Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψή της, παραμένει σε εκκρεμότητα.
Στα πούπουλαΠληροφορίες του «Π» από την ΕΔΥ αναφέρουν ότι η εισαγγελέας βρέθηκε «ένοχη» στη δεύτερη από τις τρεις κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί αν και όλες οι κατηγορίες είχαν συνάφεια. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι διαπιστώθηκε πως η κ. Λοϊζίδου ενήργησε με τρόπο, «που δυνατόν να δυσφημήσει το κύρος της δημόσιας υπηρεσίας». Η κατηγορία δεν αφορούσε το πάρε - δώσε με τους Ρώσους, αλλά το ότι χρησιμοποιούσε για υπηρεσιακούς σκοπούς ιδιωτικό λογαριασμό mail και «εγκατέλειψε» τον υπηρεσιακό της υπολογιστή στα σκουπίδια σε κάποια ξένη χώρα (έτσι είχε ισχυριστεί).
Οι δύο άλλες κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί ήταν:
- Η κατ’ ισχυρισμό εγκατάλειψη στο εξωτερικό φορητού υπολογιστή τον οποίο χρησιμοποιούσε η λειτουργός (Ελ. Λοϊζίδου), χωρίς να διασφαλίσει τις πληροφορίες που περιλαμβάνονταν σε αυτόν, κατά παράβαση ενός εγχειριδίου που εξέδωσε το Τμ. Υπηρεσιών Πληροφορικής με τίτλο «βασικές οδηγίες για την ασφάλεια πληροφοριών ηλεκτρονικών υπολογιστών».
- Η χρήση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί του κυβερνητικού κόμβου διαδικτύου για υπηρεσιακούς σκοπούς.
Γαργάρα η ουσίαΗ διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν άγγιξε την ουσία της υπόθεσης που ήταν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που αντάλλασσε η κ. Λοϊζίδου με Ρώσους, και είχε αποκαλυφθεί από ρωσικό ιστότοπο. Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αντί να κινήσει ποινικές διαδικασίες για την ουσία, επέλεξε να διατάξει ποινικές ανακρίσεις εναντίον των δημοσιογράφων που δημοσίευσαν μέρος των mails και αφορούσαν κρατικές υποθέσεις. Την ποινική δίωξη των δημοσιογράφων είχε ζητήσει η ρωσική Εισαγγελία και ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καθώς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της κ. Λοϊζίδου υπήρχαν και δικά του μηνύματα. Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων διεθνών οργανισμών ο γενικός εισαγγελέας αναγκάστηκε τελικώς να διακόψει τις ανακρίσεις των δημοσιογράφων.
Ο ΟΑΣΕ πήρε θέση για την ελευθερία του ΤύπουΠροχθές ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εισηγήθηκε την «αξιοποίηση» του Κ. Κληρίδη, μετά την αφυπηρέτησή του και την τοποθέτησή του ως σημείου επαφής με τον ΟΑΣΕ για θέματα διαφθοράς. Προφανώς ο κ. Νεοφύτου ξέχασε ο ότι ο γενικός εισαγγελέας βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του ΟΑΣΕ για τις ενέργειές του που επηρέαζαν την ελευθερία του Τύπου. Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία του Τύπου Αρλέμ Ντεζίρ μετά την απόφαση του Κ. Κληρίδη να διατάξει ανακρίσεις δημοσιογράφων σε δήλωσή του που είχε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού, σημείωνε πως οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να ανακρίνονται για τη δουλειά τους κάνοντας ρητή αναφορά στις ανακρίσεις των δημοσιογράφων από το ΤΑΕ Αρχηγείου. Οι δημοσιογράφοι που είχαν ανακριθεί, είχαν προειδοποιηθεί πως ήταν ύποπτοι για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος. Μάλιστα, τόσο ο γενικός εισαγγελέας και ο γενικός ελεγκτής με δημόσιες δηλώσεις τους, είχαν προειδοποιήσει με ποινές φυλάκισης πολλών ετών. Από την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ δεν είχε εξαιρεθεί ούτε και το δικαστήριο το οποίο εξέδωσε μετά από αίτημα της Ελένης Λοϊζίδου απαγορευτικό διάταγμα με το οποίο δεν επιτρέπει ΜΟΝΟ στον «Π» να δημοσιεύει τα mails της εισαγγελέως. Όπως ανέφερε ο κ. Ντεζίρ στη δήλωσή του, «σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ειδήσεις αποτελούν ένα αναλώσιμο αγαθό και η παρεμπόδιση ή απαγόρευση δημοσίευσής τους, ακόμη και για μικρή περίοδο, μπορεί να αφαιρέσει από αυτές την αξία και το ενδιαφέρον τους. Ως εκ τούτου, μια απόφαση πρέπει να είναι ευλόγως ανάλογη, διασφαλίζοντας ότι δεν υποβαθμίζει τις ελεύθερες συζητήσεις για θέματα δημόσιας σημασίας».
Η πηγή της διαρροήςΤα mails της κ. Ε. Λοϊζίδου είχαν διαρρεύσει από τον ρωσικό ιστότοπο Compromat. Το ρεπορτάζ αποδιδόταν στο «Department ’Κ’» το οποίο έχει κάνει σχετική ανάρτηση σε blog με ηλεκτρονική διεύθυνση που έδειχνε ότι βρισκόταν στην Κύπρο (κατάληξη cy).
Αν και έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από τότε που διέρρευσαν τα mails, η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία δεν έχουν προβεί σε καμία ενημέρωση για τις έρευνες που υποτίθεται ότι έκαναν ώστε να εντοπιστεί η πηγή της διαρροής. Ωστόσο, αντί να εντοπίσουν την πηγή, επέλεξαν να κυνηγήσουν τους δημοσιογράφους που έκαναν χρήση των mails για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κάτι που είχε επισημάνει με δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Νομική Υπηρεσία, έστω και τώρα θα πρέπει να δώσει πληροφορίες για την έρευνα και αν εντοπίστηκε η πηγή της διαρροής. Αν δεν εντοπίστηκε και πάλι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα. Ο «Π» είχε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στον γενικό εισαγγελέα τα οποία ουδέποτε απαντήθηκαν: Ζήτησε από τη Ρωσία ανακρίσεις, για τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας Compromat που δημοσίευσε τα mails; Βρήκε ποιος διαχειρίζεται την εν Κύπρω ιστοσελίδα Department ”K” που ανάρτησε τα mails;
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.