Η χρονική στιγμή που ο ελεγκτής αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία –σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα έχει στα χέρια εδώ και μέρες– προκαλεί εύλογες υποψίες και δεν φαίνεται να είναι διόλου τυχαία
Με παρωχημένα νούμερα και περιπτώσεις ενδεχόμενων καταχρήσεων από γιατρούς του ΓεΣΥ οι οποίες είτε διερευνήθηκαν είτε διερευνώνται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), γενικός ελεγκτής και συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι (πρόεδρος Βουλής, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) προετοιμάζουν το έδαφος για την περιβόητη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την Παρασκευή στη Βουλή, με αντικείμενο το νέο σύστημα υγείας. Η χρονική στιγμή που ο ελεγκτής αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία –σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» τα έχει στα χέρια εδώ και μέρες– προκαλεί εύλογες υποψίες και δεν φαίνεται να είναι διόλου τυχαία. Προβληματισμό όμως εγείρει και η επιλογή των ύποπτων περιπτώσεων που αποφάσισε να βγάλει στη… φόρα, κάποιες εκ των οποίων καταγράφηκαν τους πρώτους μήνες του ΓεΣΥ, όταν ο αριθμός των εγγεγραμμένων ειδικών γιατρών στο σύστημα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος.
Ο ΟΑΥ από την πλευρά του διερευνά κάθε ύποπτη περίπτωση. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώθηκε κατάχρηση «έκοψε» την αποζημίωση των γιατρών. Όπως πολλάκις λέχθηκε από εκπροσώπους του, έχει εντοπίσει κρούσματα κατάχρησης στο ΓεΣΥ. Ο δε υπουργός Υγείας είχε επίσημα καλέσει τον οργανισμό να μην δείχνει καμία ανοχή στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται κατάχρηση. Ο ΟΑΥ πάντως διενεργεί ελέγχους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή του διευθυντή Ανδρέα Παπακωνσταντίνου. Αυτό το διάστημα διερευνά 130 ειδικούς γιατρούς οι οποίοι φαίνεται, μέσα από την καταγραφή του λογισμικού, να έχουν διαπράξει κατάχρηση.
ΑποκαλύψειςΣύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε ο «Π», η Ελεγκτική Υπηρεσία πριν από μερικές μέρες ζήτησε στοιχεία από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας σε σχέση με συγκεκριμένους γιατρούς. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης αποκάλυψε το περιεχόμενό τους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Ανάμεσα σε άλλες περιπτώσεις, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε σε ειδικό γιατρό που από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο έλαβε 407.000 ευρώ. Μνεία όμως έκανε και στον τρόπο που ο ΟΑΥ, κατά τους ισχυρισμούς του, χειρίστηκε την υπόθεση. Όπως είπε, ανάθεσε σε καρδιολόγο να ερευνήσει τον γιατρό… Ο καρδιολόγος όμως από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο υπέβαλε αιτήματα αποζημίωσης από τον ΟΑΥ ύψους 148.000 ευρώ.
Μίλησε επίσης και για άλλες περιπτώσεις γιατρών (προσωπικούς και ειδικούς) οι οποίοι απαίτησαν μέχρι τον Νοέμβριο από 190.000 μέχρι 454.000 ευρώ έκαστος.
Απάντηση στις... αποκαλύψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έδωσε ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου τονίζοντας πως ο οργανισμός παρακολουθεί πολύ στενά το όλο θέμα (σ.σ. τις καταχρήσεις) και δεν μένει αμέτοχος. «Δεν προσπαθήσαμε ποτέ να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», τόνισε, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι αυτή την περίοδο υπό διερεύνηση βρίσκονται 130 ειδικοί γιατροί για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή κατάχρηση. «H ανακοίνωση αριθμών μπορεί να λέει πολλά, μπορεί όμως και τίποτα» δήλωσε στον «Π», εξηγώντας πως χωρίς διερεύνηση δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κατάχρηση. Είπε πάντως ότι εκεί και όπου έχουν εντοπιστεί καταχρήσεις οι γιατροί δεν έχουν αποζημιωθεί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε την έναρξη του ΓεΣΥ, όταν στο σύστημα ήταν εγγεγραμμένοι μόνο 50 ειδικοί γιατροί και η ροή των ασθενών ήταν τόσο αυξημένη που υπήρχαν γιατροί που εργάζονταν, αποδεδειγμένα, πάρα πολλές ώρες την ημέρα. Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο ΟΑΥ είναι αμείλικτος στις περιπτώσεις που εντοπίζει κατάχρηση, ενώ υπενθύμισε όλα τα μέτρα που από τον Οκτώβριο άρχισαν να εφαρμόζονται με σκοπό την αναχαίτιση των καταχρήσεων. Την ίδια ώρα απέρριψε τους ισχυρισμούς περί κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες μέρες η τιμή μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς έπεσε στα 13 ευρώ «λόγω ακριβώς της αυξημένης χρήσης του συστήματος».Αυτό σημαίνει μείωση των αμοιβών των γιατρών.
Στη Βουλή το ΓεΣΥΤα βλέμματα πάντως είναι στραμμένα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή στη Βουλή η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημήτρη Συλλούρη. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ αναμένεται να παρουσιαστούν στην εν λόγω σύσκεψη με εισηγήσεις που χαρακτηρίστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -δη το ΑΚΕΛ- πισωγύρισμα και προσπάθεια ανατροπής του συστήματος. Όπως έγραψε ο «Π», ανάμεσα στις προτάσεις των κομμάτων είναι η κατάργηση του καταλόγου των προσωπικών γιατρών, η απευθείας πρόσβαση στους γιατρούς με ειδικότητα (χωρίς τη συμπληρωμή των 25 ευρώ), η συνταγογράφηση φαρμάκων από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ κ.ά. Προτάσεις που αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του συστήματος...
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.