Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και οι δηλώσεις του νέου προέδρου του Σώματος, δίνουν την εντύπωση πως η ΕΕ αναζητεί το είδος της σχέσης που πρέπει να έχει πλέον με την Άγκυρα.
Η επίσημη ανάγνωση Αθήνας και Λευκωσίας γύρω από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκιας και Λιβύης, είναι πως η Άγκυρα βρίσκεται πλέον σε μεγάλο βαθμό σε απομόνωση. Επιδίωξη Κύπρου και Ελλάδας είναι να μεταφερθεί το μήνυμα πως οι αποφάσεις της ΕΕ δεν είναι κενές περιεχομένου, καθώς παρατηρείται ιδιαίτερη ενόχληση της Άγκυρας σε σχέση με τις εν λόγω αποφάσεις και ιδιαιτέρως για τη στήριξη που φαίνεται να παρέχει η Γερμανία και άλλες χώρες στο εν λόγω ζήτημα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η στάση της Τουρκίας δείχνει πως έχει ενοχληθεί από όσα συμβαίνουν σε ΕΕ και Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η εκτίμηση μάλιστα των ίδιων πηγών είναι πως εντός του 2020 θα επιχειρηθεί αναδιαμόρφωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς γίνεται μια προσπάθεια επικοινωνίας με την Τουρκία, με τον Ερντογάν να θέλει να πακετοποιήσει όλα τα ζητήματα και να κεφαλαιοποιήσει το μεταναστευτικό. Ακούγονται φωνές εντός ΕΕ για διερεύνηση του ενδεχομένου ειδικής σχέσης με την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα τάσσονται υπέρ του να παραμείνει ως έχει η σχέση ΕΕ-Τουρκίας, καθώς θεωρούν πως πρέπει να διατηρηθεί η προοπτική της ενταξιακής πορείας. Αξιοποιούν μάλιστα δηλώσεις που κατά καιρούς έγιναν από Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία συνεχίζει να έχει ως στρατηγικό στόχο την ένταξη στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε σε δηλώσεις του πως στο μέλλον θα πρέπει να «συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία, ειδικά για το μεταναστευτικό. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να έχουμε ένα στρατηγικό όραμα για το τι θέλουμε από την Τουρκία».
Στο εσωτερικόΤα κόμματα υποδέχθηκαν με θετικό πρόσημο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Ο ΔΗΣΥ εξέφρασε τη θέση πως η ΕΕ πρέπει να λειτουργήσει θετικά τόσο προς το διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, στο Κυπριακό, αλλά και στην αποκλιμάκωση της κυοφορούμενης έντασης. Το ΑΚΕΛ ζητά μέτρα από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Τουρκίας με αποτελεσματικό τρόπο που να κάνουν την Άγκυρα να τερματίσει τις όποιες παράνομες ενέργειες. Η ΕΔΕΚ ζητά όπως Αθήνα και Λευκωσία να προχωρήσουν συντονισμένα σε επιδίωξη περιορισμού των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Ζητά επίσης επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η Συμμαχία Πολιτών ζητά επιβολή κυρώσεων που θα έχει κόστος, όχι πάνω σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά πραγματικό κόστος πάνω στην τουρκική οικονομία. Ζητά επίσης καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και Ελλάδας-Αιγύπτου. Για την Αλληλεγγύη, σημασία έχει η λήψη πρακτικών μέτρων που θα δρουν τιμωρητικά στην τουρκική επιθετικότητα.
Τουρκία-Λιβύη: Έρευνες το 2020
Τι κι αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία πως το μνημόνια συναντίληψης με τη Λιβύη δεν δεσμεύει τρίτα κράτη, δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και επηρεάζει τα συμφέροντα άλλων κρατών; Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας διεμήνυσε από το βήμα τη τουρκικής Εθνοσυνέλευσης πως στις αρχές του 2020 θα ξεκινήσουν αδειοδοτήσεις και έρευνες στις περιοχές όπου επήλθε συμφωνία με τη Λιβύη. Όπως επεσήμανε, τα Φατίχ και Γιαβούζ μέχρι στιγμής προχώρησαν συνολικά σε τρεις γεωτρήσεις και συνεχίζουν αυτή την περίοδο με δύο άλλες. «Ως Τουρκία έχουμε ξεκαθαρίσει τη στάση μας σε σχέση με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της ανατολικής Μεσογείου, τόσο με τις δηλώσεις μας όσο και με τις δραστηριότητές μας», τονίζει, για να συνεχίσει λέγοντας πως η Τουρκία δεν επιτρέπει καμιά παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, αλλά ούτε και των συμφερόντων των Τ/Κ. Ενημέρωσε μάλιστα πως εντός 2020 η Τουρκία ετοιμάζει πέντε βαθιές γεωτρήσεις και εξήγγειλε έρευνες και αδειοδοτήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.