Η άτυπη τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο μπορεί να μην έκρυβε εκπλήξεις σε σχέση με το λεκτικό της δήλωσης που δημοσιοποίησε μετά το πέρας της συνάντησης ο Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο φαίνεται πως το περιεχόμενο των συζητήσεων εντός της συνάντησης ήταν άκρως διαφωτιστικό και ουσιώδες για τις πλευρές. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο καταδεικνύουν οι προχθεσινές δηλώσεις Ακιντζί, τόσο για το ζήτημα της πολιτικής ισότητας όσο και για το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός νέου συστήματος για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με τη λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε διακαναλική συνέντευξη ο Τ/Κ ηγέτης, «το καθεστώς του ’60 δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Εμείς διαπραγματευόμαστε για να ιδρύσουμε μια ομοσπονδία, όχι να ξαναζωντανέψουμε το σύστημα του ‘60». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως είναι φυσιολογικό να δημιουργηθεί μια νέα ρύθμιση σε αυτό το ζήτημα, ενώ τόνισε πως το ζήτημα αυτό δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να το συζητήσουμε και σίγουρα, όπως είπε, δεν πρέπει να αποτελεί θέμα ταμπού. Ο Ακιντζί υποστήριξε μάλιστα πως η συζήτηση αυτή άνοιξε στο Κραν Μοντανά, με την Τουρκία να μεταφέρει μια σειρά από μηνύματα για το τι θα μπορούσε να κάνει στο θέμα του στρατού και των εγγυήσεων και γενικότερα στο θέμα της ασφάλειας.
Τα είπαν με ΓκουτέρεςΌπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης, οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ξεχωριστά την κάθε παράμετρο του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ, με τον Πορτογάλο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να επεξηγεί τι εμπεριέχεται στο κάθε σημείο στη γενική του φιλοσοφία και προσέγγιση. Ανάμεσα στα ζητήματα στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια συζήτησης, είναι αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ξεκαθάρισε πως πουθενά στο πλαίσιο Γκουτέρες, όπως το έχουν διευκρινίσει, δεν καταγράφεται ο όρος μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις. Μιλά όμως ξεκάθαρα το πλαίσιο για μια νέα ρύθμιση στο ζήτημα αυτό.
Μία από τις παραμέτρους που έχουν συζητηθεί και έχουν ξεκαθαρίσει στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, είναι αυτή της πολιτικής ισότητας, όπως υποστήριξε. Η στάση Αναστασιάδη στο Βερολίνο φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως πλέον την τ/κ πλευρά, καθώς ο Τ/Κ ηγέτης, στη διακαναλική του συνέντευξη, υποστήριξε πως «οι διαφοροποιήσεις που προέρχονταν από τον κ. Αναστασιάδη έχουν αρθεί με την επιβεβαίωση ότι στόχος της λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα». Με τη δήλωση αυτή επέλεξε να μεταφέρει την ικανοποίηση των Τ/Κ ο Ακιντζί, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από την πρώτη στιγμή μετά την άτυπη συνάντηση η τ/κ πλευρά είχε σταθεί ιδιαίτερα στο ότι υπάρχει αναφορά στη δήλωση Γκουτέρες, για το ψήφισμα 716 του ΣΑ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ερμηνεία της τ/κ πλευράς, πρόκειται για ψήφισμα που αφορά την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στις αποφάσεις και σε όλα τα όργανα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Τ/Κ ηγέτης διαμηνύει πως αυτό επικυρώθηκε στο Βερολίνο και από τις δύο πλευρές. Ο Ακιντζί αναφέρθηκε και στην εκ περιτροπής προεδρία λέγοντας πως «με την επιβεβαίωση και του πλαισίου της 30ής Ιουνίου, στη δήλωση Γκουτέρες μετά την άτυπη συνάντηση, επικυρώνεται και η εκ περιτροπής προεδρία 2:1».
Πενταμερής και συμφωνίαΔεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συμμετάσχει ως παρατηρητής η ΕΕ, σε μια επίσημη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά, σύμφωνα πάντα με τα όσα διαμηνύει ο Τ/Κ ηγέτης αρκεί, όπως είπε, η άτυπη πενταμερής η οποία θα προηγηθεί, με τη συμμετοχή των πέντε πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών, να φέρει θετικό αποτέλεσμα. Η τ/κ πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο σημείο της στρατηγικής συμφωνίας, καθώς θεωρούν πως μια πρότασή τους υιοθετήθηκε από τον γ.γ. του ΟΗΕ και την ε/κ πλευρά. Επιδίωξη της τ/κ πλευράς είναι να ενταχθούν σε αυτή τη στρατηγική συμφωνία ανοικτά θέματα σε κεφάλαια που περιέχονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά και άλλα που ενδεχομένως οι πλευρές κρίνουν χρήσιμο να προσθέσουν μετά από συνεννόηση. Ο Ακιντζί δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στους αντιπάλους του στην τ/κ πλευρά, λέγοντας πως «είναι άτοπο να αυτοκοροϊδευόμαστε για λύσεις εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.