Δριμεία κριτική στα κόμματα που απέκοψαν το συγκεκριμένο κονδύλι από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ενώνουν τη φωνή τους με ΑΚΕΛ και Οικολόγους καταγγέλλοντας λόμπι στη Βουλή που στηρίζει τα συμφέροντα των εργοδοτών
Η επόμενη μέρα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 και της αποκοπής συγκεκριμένου κονδυλίου (λειτουργικά έξοδα γραφείου του Υπ. Εργασίας), που μπορεί και εν τέλει να είναι άσχετο και ουδόλως να επηρεάζει το νομοσχέδιο, που εκκρεμεί από το 2017 στη Βουλή, για τη Σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων- πλην όμως ήταν μια ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση ενάντια στην έγκρισή του- προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ακόμα και αυτών που πρόσκεινται στα κόμματα που υπερψήφισαν τη σχετική τροπολογία του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζ. Κουλία. Η αντίδραση αυτή ήρθε μετά την οργίλη τοποθέτηση στην ολομέλεια, αλλά και ανακοίνωση που εξέδωσε ακολούθως ο Α. Φακοντής, βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, η οποία εξετάζει το προαναφερθέν νομοσχέδιο, το οποίο σημειωτέον οδηγήθηκε δις στην ολομέλεια για να αναβληθεί, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν, είτε με εγχειρίδια είτε με προσθήκη προνοιών, οι ανησυχίες των εργοδοτών.
Ο κ. Φακοντής κατήγγειλε λοιπόν τους 31 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αποκοπής ότι συστρατεύτηκαν με τις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων σε βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Σήμερα έπεσαν οι μάσκες! Με την υπερψήφιση της τροπολογίας ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ ξεκάθαρα ψήφισαν υπέρ των συμφερόντων των εργοδοτών. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών»! Χθες, σε δήλωση προέβη και ο Σ. Στεφάνου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η αποκοπή του κονδυλίου αποτελεί την κορύφωση της παρελκυστικής στάσης των κομμάτων που θέλουν να εξυπηρετήσουν την εργοδοσία».
Ψάχνουν, δεν ανησυχούνΑπό πλευράς Υπουργείου Εργασίας πάντως επί του παρόντος δεν προκύπτει ανησυχία από την αποκοπή. Κατ’ αρχάς ακόμη εξετάζουν τι ακριβώς απεκόπη, αφού, σύμφωνα με την επεξήγηση της τροπολογίας, αφορά οποιαδήποτε κονδύλια μεταφερθούν και αφορούν στο έργο για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων. Ο εισηγητής σημειώνει πως για το έργο αυτό περιλήφθηκαν πιστώσεις στο συγκεντρωτικό κονδύλι των Διαρθρωτικών Προγραμμάτων και Σχεδίων της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ και θα μεταφέρονται στο άρθρο αυτό ανάλογα με την πρόοδο του έργου. Περαιτέρω, όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, αν αφορά την ενίσχυση της υπηρεσίας, που ήδη λειτουργεί ως τέτοια, με 30 θέσεις, ή ευρύτερα για τη διοικητική δομή, έχει κάθε δικαίωμα το Υπουργικό Συμβούλιο να πράξει τα δέοντα, υπάρχουν δε οι πόροι, πόσωμάλλον οι εθνικοί. Έγνοια του υπουργείου είναι η έγκριση του νομοσχεδίου, για την οποία βεβαίως αρμόδια είναι η Βουλή.
Ένας αντί 28 ελέγχωνΣτο σημείο αυτό θα πρέπει να επεξηγήθεί πως το νομοσχέδιο που εκκρεμεί προνοεί τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας έλεγχου για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών Επιθεώρησης του Υπ. Εργασίας και- αυτή είναι η τομή- ελέγχου εφαρμογής συνολικά 28 νόμων για τους οποίου αρμόδιο εφαρμογής είναι το Υπ. Εργασίας. Ειδικότερα, με τη θέσπισή του ο νόμος ομπρέλα, σε αντίθεση με τον υφιστάμενο διαχωρισμό των υπηρεσιών επιθεωρήσεων σε διάφορα τμήματα/υπηρεσίες, θα επιτρέψει τις συστηματικές και στοχευμένες επιθεωρήσεις (ένας έλεγχος για όλες τις νομοθεσίες), ενώ εισάγει διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις (εξώδικα πρόστιμα). Επιπρόσθετα, με τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας θα αντιμετωπιστεί πιο στοχευμένα το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, ενώ παράλληλα θα καταστεί αποτελεσματικότερη η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι από το 2017, όταν και εγκρίθηκε ο ειδικός νόμος για την αδήλωτη εργασία, που η υπουργός Εργασίας καλούσε τη Βουλή «όπως προχωρήσει τάχιστα στην ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, καθότι απαιτείται χρόνος για διεκπεραίωση των απαραίτητων προετοιμασιών, ώστε να είναι σε θέση να αρχίσει τις απαραίτητες επιθεωρήσεις αμέσως μετά τις θερινές διακοπές (του 2017)», που ουσιαστικά θα έθεταν σε εφαρμογή και τον από τότε ψηφισθέντα νόμο για την αδήλωτη εργασία.
Πήγαινε - έλα, αλλά...Μιλώντας στον «Π» χθες ο κ. Φακοντής, και σχολιάζοντας το γεγονός ότι παρήλθε το τελεσίγραφο που είχε τεθεί αρχές Νοεμβρίου από την Επιτροπή Εργασίας προς την υπουργό και τις εργοδοτικές οργανώσεις για να ολοκληρώσουν άλλη μια διαβούλευση που προέκυψε μεταξύ τους, σημείωσε πως ενημερώθηκε από την κ. Αιμιλιανίδου πως θα είχε συνάντηση μαζί τους εντός των ημερών, ωστόσο ο ίδιος αρχές Ιανουαρίου θα ξαναθέσει το θέμα, και αν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στην Επιτροπή Εργασίας- είναι και εδώ ένα θέμα τι θα γίνει- το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί τελεσίδικα στην ολομέλεια. Με τη σειρά τους, σχολιάζοντας την αποκοπή οι Οικολόγοι σημείωσαν πως είναι είναι λυπηρό που – παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις το ΔΗΚΟ - και εξίσου λυπηρό που ο ΔΗΣΥ - παρά την κυβερνητική πολιτική - στήριξαν μια τροπολογία που ακρωτηριάζει τον έλεγχο των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και επηρεάζει όλους τους εργαζόμενους.
Εσωκομματικός καβγάς στο ΔΗΚΟ, ωρύονται ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚΜπορεί την τροπολογία Κουλία να ψήφισε το ΔΗΚΟ (που ως κόμμα αρχικά εισηγήθηκε να σταυρωθεί το κονδύλι) ωστόσο οι βουλευτές του Μ. Μουσιούττας και Ά. Βότσης διαφώνησαν καταψηφίζοντας την αποκοπή. Πρωί πρωί χθες ο κ. Μουσιούττας, ακούγοντας τις δηλώσεις της συναδέλφου του Χριστιάνας Ερωτοκρίτου από ραδιοφώνου η οποία απαντούσε βεβαίως σε δηλώσεις του Γ. Περδίκη, έκανε την εξής ανάρτηση στο facebook: «Δεν θεωρώ ότι είμαι #λαϊκιστής ή #ημιμαθής γιατί καταψήφισα την κατάργηση του κονδυλίου για τις υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας. Ας ψάξουν να βρουν τι ήθελαν να ψηφίσουν και τι τελικά ψήφισαν. Θα απογοητευτούν...». Σχολιάζοντας την ανάρτηση ο κ. Βότσης σημείωσε «Παρομοίως Μαρίνο. Δεν θα αποφύγουν τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας. Θα τα πούμε σύντομα». Στην ανάρτηση συμμετείχε με... like και ο κ. Α. Αντωνιάδης γεγονός που αναδεικνύει τη διάσταση απόψεων στο κόμμα επί του θέματος, αλλά και υποβόσκουσες αντιπαλότητες μεταξύ βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση η θέση της κ. Ερωτοκρίτου που εκφράζει το κόμμα είναι πως πρώτα ψηφίζονται νομοθεσίες και μετά κονδύλια. «Την καχυποψία την καλωσορίζω γιατί ελέγχει τις ενέργειες των πολιτικών. Θα επιβεβαιώναμε την καχυποψία αν εγκρίναμε κονδύλι χωρίς νομοσχέδιο» σχολίασε η κ. Ερωτοκρίτου στο twitter. Το δε ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του δικαιολόγησε τη στήριξη της τροπολογίας γιατί «στην ουσία είχε ως σκοπό να αποτρέψει την εξυπηρέτηση κομματικού στελέχους του ΑΚΕΛ».
Φωνάζουν οι συντεχνίεςΣτο μεταξύ με ανακοινώσεις που εξέδωσαν ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ στήνουν στον τοίχο τα κόμματα που έκοψαν το σχετικό κονδύλι. Η ΣΕΚ εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή της σημειώνοντας πως τα κόμματα αυτά επέλεξαν να καταστούν μέρος της αταξίας και της απορρύθμισης που υπάρχει στα εργασιακά πράγματα της Κύπρου ενώ επέδειξαν τεράστια ασέβεια απέναντι στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, «το οποίο ομόφωνα αξίωσε από την κυβέρνηση να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή». Με τη σειρά της η ΠΕΟ, που κάνει λόγο για ένα ετερόκλητο λόμπι των εργοδοτών στη Βουλή, υπογραμμίζει πως για τους εργαζόμενους «είναι πλέον πέρα από ξεκάθαρο ότι οι επανειλημμένες αναβολές που είδαμε να εξελίσσονται εδώ και δύο χρόνια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, τα ερωτηματικά και τα προσκόμματα από βουλευτές που δεν τελειώνουν ποτέ, ο διάλογος που ζητούν και πετυχαίνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, που επίσης δεν τελειώνει ποτέ, είναι μέρος μιας καλοστημένης συμπαιγνίας».
«Τα εμπόδια και τα προσκόμματα που προβάλλονται για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στην πραγματικότητα ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία και την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων μάλιστα σε μια περίοδο που η παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων έχει υπερβεί κάθε όριο», τονίζει η ΔΕΟΚ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.