Η κατάταξη των προτεραιοτήτων δείχνει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών μελών.
Την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία βρίσκεται στο 15% και είναι πάνω από τη διπλάσια σε σχέση με τη γενική ανεργία, ζητούν οι Κύπριοι να θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ως προτεραιότητα. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται στο Ευρωβαρόμετρο του ΕΚ (Parlemeter 2019) το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι Κύπριοι πολίτες συμπεριλαμβάνουν στις προτεραιότητές τους την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας (33%), τις επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας παιδεία (33%), την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (26%), την ανάπτυξη μια κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (26%).
Το κλίμαΗ κατάταξη των προτεραιοτήτων δείχνει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών μελών. Σε επίπεδο ΕΕ28 για πρώτη φορά η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος, την οποία οι Κύπριοι θέτουν ως έκτη προτεραιότητα (24%), βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των Ευρωπαίων, με το 32% να θέλει το ΕΚ να την θέτει ως ύψιστη προτεραιότητά του. Τα δεδομένα του Parlemeter 2019 αντικατοπτρίζουν την αίσθηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης που κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι διαμαρτυρίες για το κλίμα -κυρίως από τους νέους- έχουν κινητοποιήσει εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα το πιο επείγον περιβαλλοντικό ζήτημα, ακολουθούμενο από την ατμοσφαιρική ρύπανση (35%), τη θαλάσσια ρύπανση (31%), την αποψίλωση των δασών (28%) και την αυξανόμενη ποσότητα σκουπιδιών (28%). Επιπλέον, σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι διαμαρτυρίες των νέων συνέβαλαν στην υιοθέτηση πολιτικών μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Για τους Κύπριους πολίτες το σημαντικότερο περιβαλλοντικό θέμα είναι η κλιματική αλλαγή με 59%, η ατμοσφαιρική ρύπανση με 41%, η θαλάσσια ρύπανση με 34% και ακολουθεί η έλλειψη πόσιμου νερού με 28%. Παράλληλα, οι Κύπριοι (70%) είναι πεπεισμένοι ότι οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων θα οδηγήσουν σε πολιτικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, σε σύγκριση με το 59% των Ευρωπαίων πολιτών.
Ψήφος στην Ευρώπη'Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες, η σαφής πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (48%), την ελευθερία του λόγου (38%), την ισότητα των φύλων (38%) και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών (33%) ως τις κύριες θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να προστατευθούν στην ΕΕ. Οι Κύπριοι με μεγαλύτερη πλειοψηφία που φτάνει το 72% προκρίνουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατατάσσουν ως δεύτερη αξία με 46% την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και τρίτη με 35% την ελευθερία λόγου. Το 59% των Ευρωπαίων δηλώνουν υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ οι Κύπριοι σε ποσοστό 53%. Το 9% την βλέπει αρνητικά, με το υπόλοιπο 38% να έχει ουδέτερη άποψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 23% των Κύπριων πολιτών θεωρούν πως η άποψή τους μετράει στην ΕΕ (49% ευρωπαϊκός μέσος όρος), έναντι 71% που απάντησαν ότι δεν μετρά (46% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).Το δε 46% των Κυπρίων είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην ΕΕ. Στο ίδιο ερώτημα για τη χώρα τους, το 56% των Ευρωπαίων δηλώνουν ευχαριστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην χώρα τους έναντι του 43% των Κυπρίων.
Στην έρευνα πήραν μέρος μέσω προσωπικής συνέντευξης 27.607 Ευρωπαίοι, ηλικίας άνω των 15, από τα 28 κράτη μέλη, από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου 2019. Στην Κύπρο συμμετείχαν 506 άτομα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.