Την ίδια ώρα με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS την 1η Δεκεμβρίου, το «Υπουργείο Υγείας» ανακοίνωσε ότι φέτος εντοπίστηκαν 13 νέες περιπτώσεις ενώ συνολικά 75 άτομα μολύνθηκαν με τον ιό.
Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή των οροθετικών στα κατεχόμενα, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένης κλινικής για παροχή θεραπείας.
Σε επικοινωνία μας με τον Τ/κ γιατρό, ειδικό λοιμοξιολόγο Emre Vudali, στα κατεχόμενα δεν υπάρχει ξεχωριστή μονάδα/κλινική για τα οροθετικά άτομα.
Όπως δήλωσε ο Τ/κ γιατρός, ο οποίος εργάζεται στο κρατικό νοσοκομείο Burhan Nalbantoglu στην κατεχόμενη Λευκωσία, η «κυβέρνηση» παρέχει δωρεάν μόνο τα φάρμακα στους ασθενείς ενώ παρακολουθεί την πορεία της υγείας τους χωρίς όμως να προσφέρει εξειδικευμένη θεραπεία.
«Το κράτος προσφέρει θεραπεία μόνο σε κατοίκους της ΤΔΒΚ, ενώ όσοι προέρχονται από άλλες χώρες στέλνονται πίσω στις χώρες τους, τακτική με την οποία διαφωνώ κάθετα» σημείωσε ο Δρ. Vudali.
Την ίδια ώρα με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS την 1η Δεκεμβρίου, το «Υπουργείο Υγείας» ανακοίνωσε ότι φέτος εντοπίστηκαν 13 νέες περιπτώσεις ενώ συνολικά 75 άτομα μολύνθηκαν με τον ιό.
Ο αριθμός παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι όπου μόλις 27 άτομα μολύνθηκαν με τον ιό.
Όπως παρατήρησε ο Emre Vudali, ο αριθμός των νοσούντων είναι αρκετά μεγαλύτερος αφού πολλοί δεν αποκαλύπτουν την ασθένεια λόγω του κοινωνικού στίγματος.
Επιπρόσθετα, ο Δρ. Nesil Bayraktar, επίσης ειδικός για λοιμώδεις ασθένειες, σημείωσε ότι «όσο οι ασθενείς κρύβονται χωρίς να λαμβάνουν θεραπεία, βάζουν σε κίνδυνο τόσο τις δικές τους ζωές όσο και των γύρω τους»
Η κατάσταση στις ελεύθερες περιοχέςΣτον τόπο μας, παρατηρείται χρόνο με τον χρόνο, μια σταδιακή αύξηση των περιστατικών αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, από τον Ιανουάριο μέχρι το Οκτώβριο του 2019 διαγνώστηκαν 70 νέα οροθετικά περιστατικά, πέντε περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας με την με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του HIV την 1η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, στην Κύπρο το 2018 τα νέα περιστατικά ανήλθαν στα 78, ένα περιστατικό περισσότερο από το 2017. Κατά την περίοδο 1986 μέχρι το τέλος του 2018 διαγνώστηκαν 1.226 περιστατικά HIV/AIDS.
Από το σύνολο των 1.226 οροθετικών ατόμων, οι 658 (53,7%) είναι Κύπριοι, εκ των οποίων οι 12 είναι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι των κατεχομένων και οι 568 (46,3%) αλλοδαποί. Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας (1986-2017) δεικνύουν επίσης ότι το 70,7% των περιστατικών που διαγνώστηκαν ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 20-29 ετών. Ποσοστό 26,8% ανήκει στις ηλικίες από 40 μέχρι 65 και ποσοστό 2,5% στις ηλικίες 0-19 ετών.
Κύριος τρόπος μετάδοσηςΣε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης του ιού, τα στατιστικά δεδομένα καταγράφουν ως κύριο τρόπο μετάδοσης τη σεξουαλική επαφή (ποσοστό 93,5%), η οποία περιλαμβάνει την ετεροφυλική επαφή (ποσοστό 48,8%) και τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών (ποσοστό 44,7%). Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών (1,3%), η μετάγγιση (1,1%), η περιγεννητική μετάδοση (0,3%), ενδονοσοκομειακή μόλυνση (0,2%) κ.ά.
Στους άντρες, κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών (60,1%) και η ετεροφυλική επαφή (36,6%), ενώ στις γυναίκες η ετεροφυλική σεξουαλική επαφή σε ποσοστό που φτάνει το 93%.
Γρηγόριος ΚλινικήΣτη Λάρνακα, λειτουργεί από το 1996 η Γρηγόριος Κλινική, εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση του HIV, προσφέροντας σε ασθενείς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλευτική, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη με την εφαρμογή των τελευταίων διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Π» ο Γιώργος Σιακαλλής, ειδικός λοιμοξιολόγος στη Γρηγόριο κλινική, αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται 679 άτομα, 654 εκ των οποίων τυγχάνουν θεραπείας.
Από αυτά, οι 548 είναι άνδρες και οι 131 γυναίκες.
Κοινωνικό στίγμα και ρατσισμόςΤο μεγαλύτερο πλήγμα που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί και στις δυο κοινότητες, συνεχίζει να είναι το κοινωνικό στίγμα και ο ρατσισμός που επηρεάζουν τις σχέσεις τους (φιλικές και ερωτικές), την επαγγελματική τους πορεία αλλά και την υγειονομική τους περίθαλψη.
Χαρακτηρισιτκά, όπως σημείωσε ο Εmre, ένας ασθενής του ο οποίος διαγνώστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον ιό, απολύθηκε από τον χώρο εργασίας του αφού οι συνάδελφοί του φοβούνται ότι θα μολυνθούν και οι ίδιοι εάν εργάζονται στον ίδιο χώρο.
«Ο κόσμος δεν γνωρίζει τίποτα για τον ιό. Δεν γίνεται καμία καμπάνια ευαισθητοποίησης, το κοινωνικό στίγμα συνεχίζει να υπάρχει και να είναι ισχυρό» προσθέτει ο Εmre, ο οποίος προσπαθεί μαζί με συνάδελφους τους, να σπάσει τα στερεότυπα, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να καταρρίψει το ταμπού γύρω από το HIV.
«Η κυβέρνηση δίνει λεφτά μόνο για τα φάρμακα των ασθενών. Εγώ και οι συνάδελφοί μου προσπαθούμε να πληροφορούμε τον κόσμο για την ασθένεια μέσω των εφημερίδων και τηλεόρασης, αλλά εάν δεν έχεις τις πλάτες της κυβέρνησης δεν μπορείς να κάνεις πολλά».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.