Κυριάκος Ξυδιάς στον «Π»: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα έργα

ΣΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 8.12.2019
Κυριάκος Ξυδιάς στον «Π»: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα έργα
«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να δούμε κάποια στιγμή, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες πρακτικές, τη Γερμασόγεια ως πρότυπο έξυπνης πόλης», αναφέρει ο Κυριάκος Ξυδιάς

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από το δημοψήφισμα του 1993 όταν οι κάτοικοι της Γερμασόγειας είπαν το μεγάλο «ναι» και η κοινότητα μετατράπηκε σε δήμο. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, ο πληθυσμός του δήμου έχει τριπλασιαστεί, ενώ υπάρχει και συνεχής αύξηση της οικιστικής ζώνης. Στα πλαίσια των 25άχρονων, ο δήμαρχός Κυριάκος Ξυδιάς μιλάει στον «Π» για το όραμά του και για τα έργα που προωθούνται στον δήμο ώστε να γίνει καλύτερη η ζωή των κατοίκων. «Προσωπικό μου όραμα είναι να ξεπεραστούν όλα τα θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε οι δήμοι να γίνουν πραγματικές τοπικές κυβερνήσεις, να μπορούν να λειτουργούν οι δήμοι αυτόνομοι για να μπορέσουν να είναι βιώσιμοι», λέει ο δήμαρχος Γερμασόγειας, και συμπληρώνει πως με αυτόν τον τρόπο και, αφού τεθούν οι βάσεις, θα μπορέσουμε να δούμε επιτέλους τις λεγόμενες έξυπνες πόλεις. «Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να δούμε κάποια στιγμή, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες πρακτικές, τη Γερμασόγεια ως πρότυπο έξυπνης πόλης», επισημαίνει.


Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις

Το όραμα του δημάρχου φαίνεται να μπλοκάρεται, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει, από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες. «Υπάρχουν μια σειρά από έργα που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2017, ωστόσο, παρόλο που τα κονδύλια έχουν συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς έχουν δυσκολέψει τόσο πολύ τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση κι έτσι να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και το επίπεδο των πολιτών». Ως ένα τρανταχτό παράδειγμα για τα έργα που καθυστερούν αναφέρεται από τον κύριο Ξυδιά ο παρακαμπτήριος δρόμος, ο οποίος παραμένει ένας από τους μεγάλους «πονοκεφάλους» του δήμου. Καθημερινά, στον ιστορικό πυρήνα του δήμου διακινείται τεράστιος αριθμός αυτοκινήτων και το έργο του παρακαμπτήριου θα προσέφερε λύση σε χιλιάδες δημότες. «Ενώ όλα έδειχναν ότι μετά τις περιπέτειες των προηγούμενων χρόνων το έργο θα ξεκινούσε αρχές του 2020, εργολάβος που δεν του κατακυρώθηκε το έργο προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, γεγονός που φαίνεται να προκαλεί περαιτέρω καθυστέρηση, με ό,τι συνεπάγεται», αναφέρει ο κύριος Ξυδιάς. «Οφείλει η πολιτεία να βρει λύσεις να ξεπεραστεί αυτό το γενικό νομικό πρόβλημα. Φυσικά, είναι νόμιμο δικαίωμα των εργολάβων η προσφυγή στην αρμόδια αρχή, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση σε συντομότερο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε, και εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει οριστική λύση στο πρόβλημα με την ανάθεση του έργου και την υπογραφή των συμβολαίων με τον εργολάβο του έργου.

Έργα ανάπτυξης

Στα έργα που προωθούνται, ο δήμαρχος σχολίασε και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και σε σχέση με τον παραλιακό πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. «Συνεχίζουμε τις επαφές με το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για να ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά σχέδια του ποδηλατοδρόμου. Υπάρχει δέσμευση την οποία λάβαμε μετά από συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του γενικού διευθυντή, ότι ο ποδηλατόδρομος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου». Σύμφωνα με τον κύριο Ξυδιά, το πολεοδομικό έργο θα έπρεπε κανονικά να προσφοροδοτηθεί και να ελεγχθεί από την Πολεοδομία, ωστόσο ο Δήμος Γερμασόγειας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, εξαιτίας των αδυναμιών να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφοροδοτήσει το έργο, ώστε να γίνει αναθέτουσα αρχή, αρκεί να του δοθούν τα σχέδια και οι μελέτες. Ο κύριος Ξυδιάς αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα έργα που προωθούνται από τον δήμο:

Παλιό δημοτικό: Υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για τη μετατροπή του παλιού δημοτικού σχολείου σε Πολυδύναμο Κέντρο. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου ο κ. Ξυδιάς ανέφερε ότι ο δήμος είναι σε διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας για να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις.

Μετακίνηση δημαρχείου: «Όλες οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και είμαστε έτοιμοι στο αμέσως επόμενο διάστημα να μετακινηθούμε στο κτήριο της πρώην ΣΠΕ Γερμασόγειας», αναφέρει ο δήμαρχος, ο οποίος υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης, όπως η ενοποίηση υπηρεσιών, η τεχνολογική αναβάθμιση γενικότερα του δήμου και η προσβασιμότητα του χώρου από ΑμεΑ.

Πέντε ουρανοξύστες: Στο επίκεντρο της ανάπτυξης των ψηλών κτηρίων βρίσκεται ο δήμος, σύμφωνα με τον Κυριάκο Ξυδιά. «Δεν είμαι αντίθετος στην κάθετη ανάπτυξη, ωστόσο διατηρώ επιφυλάξεις ώστε να μην υπάρξει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στον Ποταμό Γερμασόγειας προωθούνται αυτή τη στιγμή πέντε ουρανοξύστες που θα αλλάξουν τον χαρακτήρα της περιοχής, ενώ, όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Χρίστος Παπαμιχαήλ, αποφασίστηκε να μην λαμβάνονται χρήματα ως αντιστάθμισμα για τις αναπτύξεις, αλλά να γίνεται ανακατασκευή και επιδιόρθωση δρόμων και πεζοδρομίων στον δήμο.

Πρόβλημα τα σκουπίδια

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει ο Δήμος Γερμασόγειας και με τα θέματα της καθαριότητας. Ο κύριος Ξυδιάς ανέφερε πως υπάρχει μια... άτυπη συμμαχία με δημότες ώστε να εντοπιστούν αυτοί που αφήνουν οπουδήποτε τα σκουπίδια και δημιουργούν χωματερές σε γειτονιές και συνοικίες. «Τις τελευταίες μέρες, με τη βοήθεια δημοτών, έχουμε εκδώσει αρκετά εξώδικα γιατί λαμβάνουμε μαρτυρίες. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι, ναι, είμαστε αποφασισμένοι να κυνηγήσουμε αυτούς που δεν σέβονται την πόλη μας», συμπλήρωσε. Για το θέμα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ηλιάδης. Σχολιάζοντας στον «Π» το πρόβλημα με τα σκουπίδια ανέφερε πως η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε με τα πράσινα σημεία. «Αντί η κατάσταση να αλλάξει προς το καλύτερο, αντιθέτως ο κόσμος βρίσκει ευκαιρία και αφήνει μεγάλους όγκους σκουπιδιών οπουδήποτε. Ειδικά η κοίτη του ποταμού Άμαθου μετατράπηκε σε κέντρο απόρριψης αντικειμένων», αναφέρει, και συμπληρώνει «Ψάχνουμε τρόπους να περιορίσουμε αυτή την ακαταστασία που δημιουργείται χωρίς λόγο στον δήμο μας, αφού μέχρι και από την περιοχή Ομονοίας έρχονται για να αφήσουν τα σκουπίδια τους». Φυσικά, ο δημοτικός σύμβουλος Δώρος Θεοδώρου επισημαίνει και την ανάγκη για πρόσληψη εργατικού δυναμικού ώστε να αναδιοργανωθεί η υπηρεσία με ομάδα πρασίνου. «Χρειάζεται έλεγχος και συντονισμός στο προσωπικό ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη παραγωγικότητα», ανέφερε.

Δυσπραγούντες, πάρκο και εκδηλώσεις

15622768_1872543429657852_3104938531098991912_n


Στις άλλες ενέργειες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών αναφέρθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Γερμασόγειας. Ο πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικής πρόνοιας, Γιώργος Αψιώτης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να δίνεται στους άπορους δημότες τις μέρες των εορτών βοήθημα 1.000 ευρώ. Η πρόεδρος Ευρωπαϊκών Θεμάτων Πέπη Ορφανίδου αναφέρθηκε στην εναρμόνιση του δήμου σε σχέση με τα θέματα GDPR, ενώ εκ μέρους της πολιτιστικής επιτροπής, ο Κούλης Τσαγκάρης αναφέρθηκε στην πλειάδα δωρεάν εκδηλώσεων. Ο πρόεδρος της επιτροπής Νεολαίας Πολύβιος Παπασολωμού ανέφερε πως προσφέρονται δωρεάν τα στάδια και γήπεδα του δήμου με στόχο να γίνει μέλος της καθημερινότητας των πολιτών η αθλητική δραστηριότητα, ενώ, τέλος, οι Γιώργος Καζαμίας και Γιάννης Κράνος αναφέρθηκαν, ο μεν πρώτος στην ανάγκη εκπόνησης μελέτης για την τουριστική ανάπτυξη της Γερμασόγειας, ο δε δεύτερος στον σχεδιασμό πάρκου επιστήμης, αλλά και πάρκου πολλαπλών χρήσεων για άτομα με αναπηρία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Από πρόβλημα σε πρόβλημα το τερματικό στο Βασιλικό: Νέα αντιπαράθεση κυπριακής πλευράς - κινεζικής Κοινοπραξίας για το πλοίο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από πρόβλημα σε πρόβλημα το τερματικό στο Βασιλικό: Νέα αντιπαράθεση κυπριακής πλευράς - κινεζικής Κοινοπραξίας για το πλοίο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Από πρόβλημα σε πρόβλημα το τερματικό στο Βασιλικό: Νέα αντιπαράθεση κυπριακής πλευράς - κινεζικής Κοινοπραξίας για το πλοίο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Αποκαλυπτικά στοιχεία στη Βουλή: Εκατομμύρια ευρώ διακινούνται σε βαλίτσες στα αεροδρόμια και λιμάνια
ΚΥΠΡΟΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία στη Βουλή: Εκατομμύρια ευρώ διακινούνται σε βαλίτσες στα αεροδρόμια και λιμάνια

Αποκαλυπτικά στοιχεία στη Βουλή: Εκατομμύρια ευρώ διακινούνται σε βαλίτσες στα αεροδρόμια και λιμάνια

Aυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνοδος της θερμοκρασίας
ΚΥΠΡΟΣ

Aυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνοδος της θερμοκρασίας

Aυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνοδος της θερμοκρασίας

Δεκατρείς τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι

Δεκατρείς τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι

Δεκατρείς τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι

Στην αντεπίθεση η Νομική Υπηρεσία για το θέμα Κατσουνωτού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αντεπίθεση η Νομική Υπηρεσία για το θέμα Κατσουνωτού

Στην αντεπίθεση η Νομική Υπηρεσία για το θέμα Κατσουνωτού