Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επανεκδίκαση υπόθεσης για να αποφασιστεί με ποιον γονιό θα ζήσει το παιδί
Δύο γονείς βρίσκονται στα μαχαίρια διεκδικώντας ένα παιδί... το οποίο μέχρι να τελειώσει ο δικαστικός πόλεμος ίσως και να έχει ενηλικιωθεί. Αγωγές, ακροάσεις, διατάγματα, εφέσεις, αποφάσεις και ενώ όλα δείχνουν να τελειώνουν, το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει επανεκδίκαση της υπόθεσης. Το μεγάλο αγκάθι της υπόθεσης ο τόπος διαμονής των γονέων. Ο πατέρας στην Κύπρο, η μητέρα στη Γερμανία και το παιδί τους στη μέση.
Μπαλάκι το παιδίΠατέρας και μητέρα γνωρίστηκαν στην Κύπρο και απέκτησαν έναν γιο το 2009, χωρίς να έχουν τελέσει γάμο. Η σχέση τους δεν πήγε καλά και η μητέρα έφυγε για τη χώρα της, όπου διαμένει μόνιμα. Η μητέρα υποστήριξε πως δεν μπορούσε να συμβιώσει με τον πατέρα του παιδιού γιατί έκανε καθημερινή χρήση κάνναβης, ενώ ο πατέρας κατηγορούσε τη μητέρα για αδυναμία προσαρμογής στην Κύπρο. Το παιδί αρχικώς μετέβη στη Γερμανία με τη μητέρα του το 2013. Το 2015 ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και έκτοτε δεν επέστρεψε στη Γερμανία, καθώς ο πατέρας εξασφάλισε διάταγμα που απαγόρευε την έξοδο του παιδιού από την Κύπρο χωρίς τη συγκατάθεσή του. Το διάταγμα προέβλεπε ότι το παιδί θα πήγαινε για διακοπές στη Γερμανία και αυτός ο όρος δεν τηρήθηκε από τον πατέρα. Η μητέρα προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο το 2018, αποφάσισε ότι η πραγματική βούληση του παιδιού είναι να μείνει στη Γερμανία με τη μητέρα του. Επίσης έκρινε ότι καταλληλότερος εκ των δύο γονέων είναι η μητέρα.
Όχι άλλο δικαστήριοΤο ίδιο το παιδί έδωσε συνεντεύξεις σε ψυχολόγους και δικαστές ώστε να διαφανεί η δική του βούληση. Η φράση στην οποία κάποιος θα μπορούσε να συμπυκνώσει την επιθυμία του παιδιού ήταν: «Να σταματήσω να πηγαίνω δικαστήριο και να ζούμε όλοι μαζί». Ως φαίνεται η επιθυμία του παιδιού δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί γιατί οι γονείς έχουν έρθει σε αγεφύρωτη ρήξη και δεν επιθυμούν να ζήσουν και πάλι μαζί, ενώ και οι δίκες δεν πρόκειται να σταματήσουν και είναι άγνωστο σε πόσα χρόνια θα τελειώσουν. Επίσης άγνωστο είναι το πιο σημαντικό. Τι κόστος θα έχει αυτή η διαμάχη για το ίδιο το παιδί που είναι ήδη 10 ετών και έχει μπροστά του ακόμα μία δίκη και ενδεχομένως ακόμα μία έφεση (στην καλύτερη περίπτωση).
ΕπανεκδίκασηΟ πατέρας έκανε έφεση στην απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου, επιχειρώντας την ακύρωσή της. Το Ανώτατο με απόφαση των δικαστών Κ. Παμπαλλή, Κ. Σταματίου και Γ.Ν. Γιασεμή, αποφάνθηκε πως ήταν επισφαλή τα ευρήματα που οδήγησαν στην πρωτόδικη απόφαση και διέταξε επανεκδίκαση.
Θύμα το παιδίH κοινωνική λειτουργός που κατέθεσε στο Πρωτόδικο Δικαστήριο στην έκθεσή της περιέγραψε τους δύο γονείς.
Για τον πατέρα έγραψε:«Είναι συνδεδεμένος με την πατρική οικογένεια η οποία τον βοηθά σε θέματα φροντίδας και φύλαξης του παιδιού κατά τις ώρες εργασίας του. Από τη συνεργασία με τον ίδιο διαπιστώθηκε ότι σε περίπτωση διαφωνίας μαζί του χάνει εύκολα την ψυχραιμία του και γίνεται απειλητικός».
Για τη μητέρα: «Από τη συνεργασία με την ίδια σε περιόδους που βρισκόταν στην Κύπρο, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για άτομο κοινωνικό, συνεργάσιμο, δεκτικό, που εκφράζει με άνεση τις θέσεις και απόψεις της».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.