Προτεραιότητα της Ευρωπαίας επιτρόπου για την Υγεία στην κοινοβουλευτική πορεία της, τα ανθρώπινα δικαιώματα
Τον απολογισμό της 13χρονης πορείας της ως μέλους του Κοινοβουλίου και μέλους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε η νέα Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με αφορμή την επιλογή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κ. Κυριακίδου, στον πολυσέλιδο απολογισμό της απαριθμεί τα 25 κύρια σημεία, αναφέροντας πως αποχαιρετώντας το κυπριακό Κοινοβούλιο για να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένιωσε την ανάγκη να ετοιμάσει έναν απολογισμό του κοινοβουλευτικού της έργου στα 13 χρόνια που υπηρέτησε από τη θέση της βουλευτού. Προσθέτει ότι «χωρίς σε καμία στιγμή να ισχυρίζομαι ότι έχω επιτύχει όλα όσα θα επιθυμούσα, πιστεύω ότι στα χρόνια αυτά, μαζί με τους συνεργάτες μου, το κόμμα μου τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς και τη συνεργασία συναδέλφων άλλων κομμάτων, καταφέραμε να επιτύχουμε και να αλλάξουμε πολλά, τα οποία ίσως σήμερα θεωρούνται δεδομένα, όμως δεν ήταν πάντοτε έτσι».
Τα κυριότεραΜεγάλη έμφαση δίνει η Στέλλα Κυριακίδου στην κρατική στέγη «Νέα Ελεούσα». Το 2006 ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης των παιδιών με νοητική αναπηρία που φιλοξενούνται στη Στέγη «Νέα Ελεούσα» μετά από σωρεία καταγγελιών των γονέων και συγγενών τους. Η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι μετά από χρόνια, το 2015 αποφασίζεται η μεταφορά των ανήλικων ατόμων σε σπίτι στην κοινότητα και η κρατική Στέγη μετεξελίσσεται σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας με την ονομασία «Ίριδα».
«Οι κραυγές απόγνωσης των γονιών των ατόμων που διέμεναν στον Θάλαμο 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας», σημειώνει η επίτροπος, «έφεραν στο προσκήνιο ακόμη μια βιαιότητα που διαπράττονταν εις βάρος τους». Ως προς τούτο αναφέρει πως τον Νοέμβριο του 2014, το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνει την απόφαση για το οριστικό κλείσιμο του Θαλάμου 14 και την αποϊδρυματοποίηση 8 ατόμων με σοβαρές αναπηρίες, ηλικίας 22 – 55 χρόνων, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Ακολούθως, τον Απρίλιο του 2016 μετακομίζουν μόνιμα σε σπίτια στην κοινότητα – σε πρότυπα οικογενειακής κατοικίας – υπό τη φροντίδα πλέον του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του κράτους.
Όσον αφορά την ΛΟΑΤΙ κοινότητα, η κ. Κυριακίδου στέκεται στο γεγονός πως για πρώτη φορά στην κυπριακή έννομη τάξη εισάγεται ο θεσμός της Πολιτικής Συμβίωσης ως μίας εναλλακτικής μορφής μόνιμης συμβίωσης, στο πλαίσιο της οποίας τα συμβαλλόμενα μέρη, ετερόφυλα ή ομόφυλα, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις προσωπικές και τις περιουσιακές τους σχέσεις με βάση την ιδιωτική αυτονομία, χωρίς να δεσπόζει ο έντονος θεσμικός χαρακτήρας του γάμου.
Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου ανάμεσα στα 25 σημεία αναφοράς της πορείας της στη Βουλή τονίζει τη σημασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όπου με την υπογραφή της κυρώθηκε σε νόμο στο εθνικό μας δίκαιο στις 14 Ιουλίου 2017, υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό την τεράστια υποχρέωση του κράτους για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή έμφυλης βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.