Αρχικά, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο μητροπολιτικός Δήμος Λευκωσίας (περιλαμβανομένου του Στροβόλου) θα έχει ενιαίο πολεοδομικό και αστικό ιστό και «θα επιτρέψει να έχει η Λευκωσία την αναπτυξιακή προοπτική που της αξίζει.
Οι πληροφορίες των τελευταίων λίγων ημερών ήθελαν το Υπουργείο Εσωτερικών να καταλήγει σε μια ρηξικέλευθη απόφαση σε σχέση με τον Στρόβολο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο είχε καταλήξει σε απόφαση να διαφοροποιήσει τα διοικητικά όρια του Στροβόλου, έτσι ώστε η Ακρόπολη και ένα τμήμα της Δασούπολης να συνενωθούν με την αστική Λευκωσία και το υπόλοιπο τμήμα του Στροβόλου να συνενωθεί με τη Λακατάμια, ώστε να δημιουργηθούν δύο μεγάλοι, ισχυροί και εν πολλοίς ομοιογενείς δήμοι. Τα νέα διοικητικά όρια του Στροβόλου ήταν αδύνατο να ετοιμαστούν εμπρόθεσμα για να περιληφθούν και στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση, ωστόσο ακουγόταν ότι τα όρια του νέου Δήμου Λευκωσίας θα έφθαναν περίπου μέχρι τη λεωφόρο Αθαλάσσας.
Εν ολίγοις, επρόκειτο για υιοθέτηση του «μοντέλου Γιωρκάτζη», καθώς ο δήμαρχος Λευκωσίας τάχθηκε πολλές φορές υπέρ της συνένωσης της Λευκωσίας με τον «αστικό Στρόβολο», εξαιρώντας τις περιαστικές περιοχές του προαστίου. Το σενάριο που μελετούσε έως τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Εσωτερικών προέβλεπε και τη συνένωση του Τσερίου με τους δήμους Λατσιών και Γερίου, ώστε να μείνει αμιγώς αστικός-περιαστικός ο δήμος που θα προέκυπτε από τη συνένωση της Λακατάμιας με το μεγαλύτερο μέρος του Στροβόλου και να δοθεί και μια πληθυσμιακή ενίσχυση στον Δήμο Λατσιών-Γερίου. Τελικά, χθες ο υπουργός ανακοίνωσε τη συνένωση όλου του Στροβόλου με τη Λευκωσία και τη συνένωση της Λακατάμιας με το Τσέρι και τον συνοικισμό Ανθούπολης, δημιουργώντας έτσι έναν πολύ μεγάλο μητροπολιτικό δήμο των 175 χιλιάδων (με βάση την απογραφή του 2011 - με τα σημερινά δεδομένα ίσως αγγίζει τις 200.000) και δύο πολύ μικρότερους περιαστικούς δήμους και έναν επίσης μικρό νοτιοδυτικότερα (Δάλι και κοινότητες).
Η «ορθλογιστική προσέγγιση»Ωστόσο, στην ομιλία του κατά τη χθεσινή παρουσίαση των προτάσεων για συνενώσεις, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης φάνηκε να ευνοεί, ακόμα και τώρα, το σενάριο τροποποίησης των διοικητικών ορίων του Στροβόλου. Αρχικά, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο μητροπολιτικός Δήμος Λευκωσίας (περιλαμβανομένου του Στροβόλου) θα έχει ενιαίο πολεοδομικό και αστικό ιστό και «θα επιτρέψει να έχει η Λευκωσία την αναπτυξιακή προοπτική που της αξίζει. Τόσο, έως η μεγάλη πανεπιστημιακή και νεανική πόλη στην Κύπρο, αφού σε αυτήν θα ανήκουν τα περισσότερα πανεπιστήμια, ως η περιοχή έρευνας και ανάπτυξης της Κύπρου, αλλά επίσης και ως το πραγματικό διοικητικό της κέντρο». Στη συνέχεια όμως ο κ. Πετρίδης είπε και τα εξής: «Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν για το μέγεθος του δήμου, μας προβλημάτισαν. Το επιχειρησιακό πλάνο που προνοείται στις μεταβατικές διατάξεις μπορεί πιστεύω να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις ομογενοποίησης και οργάνωσης».
Στη συνέχεια, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών είπε και τα εξής, που ενδεχομένως να δημιουργούν προοπτικές διαφοροποίησης της αρχικής πρότασης για τη Λευκωσία και τον Στρόβολο: «Φυσικά, οι εν λόγω ανησυχίες (σ.σ. για το μέγεθος του μητροπολιτικού Δήμου Λευκωσίας) θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, διαφυλάσσοντας τη μητροπολιτικότητα του Δήμου Λευκωσίας, με τη συνένωση (σ.σ. με τη Λευκωσία) ορισμένων περιοχών του Δήμου Στροβόλου, οι οποίες είναι ουσιαστικά ενωμένες με την κεντρική Λευκωσία, ως δημοτικό διαμέρισμα στον μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας και τη συνένωση, πάλι ως δημοτικού διαμερίσματος, άλλων περιοχών του Στροβόλου με τον δεύτερο Δήμο της Λευκωσίας, που προτείνω να είναι ο Δήμος Λακατάμιας – Τσερίου και της κοινότητας συνοικισμού Ανθούπολης».
Στην αμέσως επόμενη παράγραφο της ομιλίας Πετρίδη επισημαίνεται το εξής: «Η προοπτική (σ.σ. εννοεί η συνένωση μόνο κάποιων αστικών περιοχών του Στροβόλου με τη Λευκωσία) είναι πιστεύω και η πιο ορθολογική προσέγγιση, που από τη μια θα καθόριζε μια πολύ ομοιογενή περιοχή ως τον δήμο της πρωτεύουσας και από την άλλη θα ενίσχυε τόσο την αναπτυξιακή προοπτική του δεύτερου δήμου, με την προσθήκη πληθυσμού, όσο και επαγγελματικών υποστατικών».
Εγείρεται εκ των δηλώσεων του υπουργού το ερώτημα γιατί δεν επέλεξε μέχρι τέλους την προοπτική μερικής διαφοροποίησης των διοικητικών ορίων του Δήμου Στροβόλου, ώστε και τα προβλήματα μεγέθους της Λευκωσίας να υπερπηδηθούν και τα προβλήματα ανομοιογένειας, αλλά να ενισχυθεί η προοπτική του Δήμου Λακατάμιας-Τσερίου. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτό δεν έγινε λόγω αδυναμίας να γίνει τώρα η αλλαγή των διοικητικών ορίων και αποφασίστηκε να αφεθεί ανοικτή η επιλογή (όταν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη Βουλή) να αποφασιστεί η ενίσχυση του Δήμου Λακατάμιας-Τσερίου με μεγάλες περιοχές του Στροβόλου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.