Ουσιαστική η παρέμβαση της Επιτρόπου του Παιδιού ως επίσης και της προέδρου της Συμβουλευτικής για τη βία που ανέδειξε προβληματική εγκύκλιο της Αστυνομίας για διερεύνηση «ανεπίσημων» παραπόνων.
«Χάθηκε ένα παιδί κάπου μεταξύ της αμέλειας που κάποιοι φαίνεται να επέδειξαν και μένουν οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη να το αποδείξουν. Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Στυλιανό αυτή τη στιγμή είναι να ενωθούν οι πολιτικές δυνάμεις, εξουσίες και αρμόδιες υπηρεσίες για να βελτιωθεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας». Ο εκπρόσωπος της Παιδοβουλής Μιχάλης Τσαγγαρίδης ήταν ίσως η μόνη μη επιτηδευμένη, μη ενοχική, φωνή λογικής, στη χθεσινή συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μα και αυτή χάθηκε στις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Επί της ουσίας η συζήτηση στην επιτροπή, η οποία συνήλθε χθες για να ενημερωθεί αρμοδίως για το πόρισμα της επιτρόπου Διοικήσεως για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού, ειδικότερα για το τι μέλλει γενέσθαι δεν πρόσφερε πολλά. Περιορίστηκε ως επί το πλείστον στα όσα ήδη λέχθηκαν αρμοδίως για το πώς προχωρούν οι έρευνες για τις τρεις λειτουργούς των ΥΚΕ (τουλάχιστον πειθαρχικά η 4η δεν μπορεί να ερευνηθεί καθώς έληξε το συμβόλαιό της) και για τους αστυνομικούς πρώτης γραμμής, τους οποίους ειρήσθω εν παρόδω πρέπει πρώτα να εντοπίσει ο υπαρχηγός της Αστυνομίας που κλήθηκε να ερευνήσει πειθαρχικές ευθύνες.
Ακόμη και αυτή η αντιπαράθεση των βουλευτών του ΑΚΕΛ, που επιμένουν σε πολιτικές ευθύνες, με την υπουργό Εργασίας επαναλήφθηκε.
Σύγκρουση διαδικασιώνΑν κάτι πάντως αξίζει να υπογραμμιστεί είναι η παρέμβαση της προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια Σουσάνας Παύλου, η οποία, αφού εξήγησε πως όλα τα νομικά εργαλεία είναι στη διάθεση όλων των υπηρεσιών και της Αστυνομίας, στάθηκε σε μια εγκύκλιο του αρχηγού Αστυνομίας η οποία ουσιαστικά παρερμηνεύει τις διατμηματικές διαδικασίες που καθορίστηκαν τόσο το 2002 όσο και το 2017 και που σκοπό έχουν την καλύτερη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Κατ’ αρχάς στην εγκύκλιο (του 2007) που επικαλείται η επίτροπος Διοικήσεως στο πόρισμά της γίνεται λόγος για διερεύνηση «ανεπίσημων παραπόνων» την ώρα που δεν προκύπτει από καμιά νομοθεσία ο όρος ανεπίσημο. Όπως επεξηγήθηκε, η προστασία και η ασφάλεια του θύματος είναι ανεξάρτητα από το αν θέλει ή όχι να προχωρήσει ποινικά, την ώρα που η Αστυνομία μπορεί να δράσει αυτεπάγγελτα. Στο σημείο αυτό θορυβημένος ο αρχηγός Αστυνομίας είπε πως «θα το δούμε».
Η παθογένειαΣτην αρχική της τοποθέτηση η κ. Λοττίδη είπε πως η αμέλεια, η λανθασμένη ή και η καθόλου εκτίμηση του δύσκολου περιστατικού οδήγησαν στο τραγικό συμβάν. Αν υπήρχε, όπως είπε, η παραμικρή βοήθεια από τους λειτουργούς τον τελευταίο έναν με ενάμιση χρόνο, ο Στυλιανός θα μπορούσε να ήταν μαζί μας σήμερα. Έκανε επίσης λόγο για έλλειψη εκπαίδευσης των λειτουργών πριν από το 2011.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση της επιτρόπου του Παιδιού Δέσπως Μιχαηλίδου, η οποία μίλησε για δύο σημαντικά συμπεράσματα που εξάγονται από τα γεγονότα: Το πρώτο αφορά την παθογένεια του συστήματος το οποίο χρήζει λήψης άμεσων μέτρων και το δεύτερο την ανάγκη για συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού έγινε αποσπασματικά. Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως το γραφείο της έχει εισηγήσεις και προτάσεις και θα παρέμβει όταν έρθει η ώρα εκεί και όπου κρίνει αναγκαίο.
Σε μια άλλη εξέλιξη και απαντώντας στη βουλευτή κ. Χαραλαμπίδου για την παρουσία της στην παράδοση του πορίσματος, η υπ. Εργασίας διερωτήθηκε γιατί δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί, από τη στιγμή που η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση της ίδιας. Στη συνέχεια, σημείωσε πως δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό θανάτου ενός παιδιού.
Των πιο πάνω λεχθέντων, όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι περιορίστηκαν να αναφερθούν στα του οίκου τους ρίχνοντας επί της ουσίας το μπαλάκι ευθυνών στους άλλους για την απουσία συνεργασίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.