Ανοικτή πρόσκληση του Εργ. Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για δωρεάν ψηφιοποίηση φωτογραφιών, που καταγράφουν πρόσωπα και ιστορίες μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα
Πίσω από τις μνήμες μας είναι οι γονείς και οι πρόγονοί μας. Μπροστά μας είναι τα μάτια των παιδιών μας. Πώς μπορούμε να σώσουμε και να διατηρήσουμε τις μνήμες μας και την πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται καλά κρυμμένη στα σπίτια μας και αποτυπώνεται μέσα από αναμνηστικές φωτογραφίες των δικών μας ανθρώπων που μπορεί πια να μην βρίσκονται εν ζωή; Αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, το οποίο εντός Δεκεμβρίου μας ζητά συμμετάσχουμε στην εκδήλωση που διοργανώνει και να μοιραστούμε αυτό τον φωτογραφικό πλούτο, διατηρώντας ζωντανή τη μαρτυρία και τον πολιτισμό της Κύπρου στο πέρασμα του χρόνου...
60 χιλιάδες ήδηΤι ακριβώς κάνει το Εργαστήρι Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ από ιδρύσεώς του το 2013; Μεταξύ άλλων, διεξάγει ένα πρωτοπόρο κι εθνικής σημασίας έργο, τη ψηφιοποίηση ιστορικής σημασίας φωτογραφικού υλικού. Ήδη μέσα από τη ψηφιοποίηση του φωτογραφικού πλούτου που έχουν στα χέρια τους τοπικές αρχές, οργανωμένα σύνολα, αλλά και άτομα, έχει γίνει κατορθωτό να ψηφιοποιηθούν 60 χιλιάδες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν σωθεί και αρχειοθετηθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή εγκυκλοπαίδεια Europeana, στην οποία όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση.
Φωτογραφικό υλικό από την έως σήμερα δουλειά του Εργ. Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ που είναι αναρτημένο στην Europeana. Στη φωτό ο βιολάρης Μιχαήλ Χ”Φαίδωνος, γνωστός και ως «Χατζιούδι» από την Κυπερούντα.Αγροτική ζωή στο Γεράνι Αμμοχώστου. Το χωριό Γεράνι βρίσκεται περίπου 27 χιλιόμετρα βόρεια της Αμμοχώστου. Πριν το 1974 ήταν κατοικημένο από Ελληνοκύπριους. Το χωριό πήρε το όνομά του από το φυτό γεράνι.16-20 ΔεκεμβρίουΤο έργο αυτό συνεχίζεται και, μάλιστα, στις 16-20 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έχει λάβει δύο εξαιρετικά τιμητικούς τίτλους παρά το μικρό χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής του, αποτελεί την έδρα της Ουνέσκο αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, κάνει ανοικτή πρόκληση σε όλους όσοι κατέχουν φωτογραφίες ιστορικής αξίας των οικογενειών τους, που να αφορούν ειδικά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, να τις ψηφιοποιήσουν. Δίνοντας την ευχέρια στους ερευνητές να καταγράψουν με αυτόν τον τρόπο μια ψηφίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, να τη διαφυλάξουν και να την μοιραστούν με όλο τον κόσμο.
Η εκδήλωση που θα γίνει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου έχει τίτλο «Από τις μνήμες των γονιών μας στα μάτια των παιδιών μας». Εκεί μπορεί ο καθένας εντελώς δωρεάν να ψηφιοποιήσει τις φωτογραφίες του, να πάρει ψηφιακό αντίγραφο και να μοιραστεί τη δική του ιστορία. Όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π» ο διευθυντής του πολυβραβευμένου Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, δρ Μαρίνος Ιωαννίδης, η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου REvivEU για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς «WeAre#EuropeForCulture» και αποτελεί την δέκατη και τελευταία σε σειρά από αντίστοιχες εκδηλώσεις που έχουν ήδη διοργανωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Μπαρμπέρικο σε στρατόπεδο προσφύγων. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και βρίσκεται στην Europeana.Κατασκευαστής ξύλινης παραδοσιακής σκάφης στο χωριό Μουτουλλάς.Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης«Ψάξτε τα άλμπουμ σας κι ελάτε»Η εκδήλωση απευθύνεται προς όλους. Οργανισμούς, άτομα κοινότητες... Και είναι η πρώτη ανοικτής πρόσβασης εκδήλωση, καθώς μέχρι σήμερα είχαν κληθεί διάφορα οργανωμένα σύνολα για να συμβάλουν στο έργο. Για παράδειγμα, η μαρωνιτική κοινότητα, σημειώνει ο Δρ Ιωάννίδης, έχει ψηφιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της και σύντομα θα προχωρήσει με τη ψηφιοποίηση κι άλλων φωτογραφικών ντοκουμέντων. Πάντως, κατά τη διάρκεια της επερχόμενης εκδήλωσης θα μπορεί να ψηφιοποιηθεί και φωτογραφικό υλικό των νεότερων χρόνων, όπως για παράδειγμα φωτογραφίες μέχρι και το 1974, παρ’ ότι η πρόσκληση αφορά υλικό μέχρι την πρώτη πεντηκονταετία του 20ού αιώνα. Ο δρ Ιωαννίδης τονίζει πως τις φωτογραφίες συνοδεύει μια μικρή ιστορία, αλλά ακόμα και αν κάποιος δεν γνωρίζει την ιστορία πίσω από ένα ντοκουμέντο σημασία έχει αυτό να σωθεί, αφού οι μνήμες κάποιων άλλων, όταν θα δημοσιοποιηθεί το υλικό, θα μπορούσαν να προσθέσουν στη λεζάντα. Αυτό έχει γίνει πολλές φορές μέχρι σήμερα, σημειώνει. «Μπορεί κάποιος να μας πει πως σε αυτήν τη φωτογραφία είναι ο παππούς μου ο οποίος εργαζόταν στον σταθμό του Ξερού, την ώρα που φόρτωναν τα πλοία με μετάλλευμα. Αν δεν ξέρει τι είναι, το ότι καταφέραμε να ψηφιοποιήσουμε και να διασώσουμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας είναι κι αυτό σημαντικό». Μέσα από το φωτογραφικό υλικό μπορεί να γίνει και σύνδεση ιστοριών και εξαγωγή πολύτιμων πληροφοριών όπως π.χ. πότε έφτασε το νερό ή το ρεύμα σε κάποια κοινότητα.
Ας ψάξει, λοιπόν, ο καθένας τις κούτες των παπουτσιών με τον φωτογραφικό θησαυρό που έχει ή τα φωτογραφικά άλπουμ του και ας τις δώσει για επιτόπου, κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παρουσίας του εργαστηρίου, ψηφιοποίηση, συμβάλλοντας στην αναβίωση στοιχείων ταυτότητας και μνήμης των ανθρώπων του τόπου μας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.