Πλανώνται τα ερωτήματα κατά πόσο γίνονται οι έλεγχοι δέουσας επιμέλειας από όλους τους κρίκους της αλυσίδας του Επενδυτικού Προγράμματος, που προϋποθέτει οι συναλλαγές να διενεργούνται μέσω τραπεζών για να γίνεται έλεγχος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος
Μέρα με τη μέρα αντί να ξεθυμαίνει εντείνεται η πολιτική θύελλα που ξέσπασε για την παραχώρηση υπηκοοτήτων σε σημαίνοντα πρόσωπα του αντιδημοκρατικού καθεστώτος της Καμπότζης. Την ίδια ώρα ωστόσο παραμένουν ή και πλανώνται τα ερωτήματα κατά πόσο γίνονται, ή έγιναν στην προκειμένη περίπτωση, οι έλεγχοι δέουσας επιμέλειας από όλους τους άλλους κρίκους της αλυσίδας του Επενδυτικού Προγράμματος. Κυρίως κατά πόσο γίνονται –και πώς ελέγχεται– από όλα τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα, καθώς από το 2013 το Πρόγραμμα προϋποθέτει ότι όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των επενδύσεων, θα πρέπει να διενεργούνται μέσω αυτών. Στόχος αυτής της υποχρέωσης είναι, όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, να διασφαλιστεί ότι όλα τα εισερχόμενα κεφάλαια καθώς και τα ενδιαφερόμενα μέρη περνούν τους ελέγχους –που βασίζονται σε οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας– για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφαρμόζονται από τις κυπριακές τράπεζες.
Επιπρόσθετα σημειώνεται πως το ξέπλυμα χρήματος διέπεται από ειδική νομοθεσία, και η αρμοδιότητα στον έλεγχο συμμόρφωσης κατανέμεται στην ΚΤ όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, στον δικηγορικό σύλλογο για δικηγορικά γραφεία, στον ΣΕΛΚ για ελεγκτικά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται πως λόγω παραπληροφόρησης για εμπλοκή ελεγκτικού οίκου στην παραχώρηση υπηκοότητας σε συγγενείς του πρωθυπουργού του καθεστώτος της Καμπότζης, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με διεθνείς κυρώσεις για διαφθορά, καθώς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η γεν. λογίστρια είχε εξαγγείλει από τη Βουλή διενέργεια ελέγχου για το θέμα από το Συμβούλιο της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος του οποίου προεδρεύει. Ακολούθησε η διαπίστωση ότι η αναφορά σε συγκεκριμένο ελεγκτικό οίκο ήταν γενική για την εμπλοκή του σε παραχώρηση διαβατηρίων, με την κ. Γεωργίου να παραπέμπει σε δικηγορικό γραφείο που κατονομάζει το ξένο δημοσίευμα. Συνεπώς, ανέφερε, δεν αφορά την ΑΔΕΛΕΠ το θέμα, αλλά τον Δικηγορικό Σύλλογο.
«Μεγάλο λάθος»Ο «Π» επιχείρησε χθες να επικοινωνήσει με τον διοικητή της Κεντρικής, ο οποίος ωστόσο απουσιάζει στη Φρανκφούρτη, αλλά και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δ. Ιωαννίδη. Ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος εξήγγειλε μέσω του «Π» πως σήμερα θα δώσει οδηγίες για να διερευνηθεί η υπόθεση –και τα δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται– στο πλαίσιο της νομοθεσίας που προαναφέρθηκε, τόνισε στον «Π» ότι είναι μεγάλο λάθος να στοχοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα «για καθαρά αντιπολιτευτικούς σκοπούς και να επιχειρούμε να καταστρέψουμε κάτι που φρόντισε να διατηρήσει ζωντανή την οικονομία μας». Όπως σημείωσε «υπάρχουν στατιστικές και τρόπος να διαπιστώσει κανείς από το 2013 ποιες επενδύσεις ωφέλησαν πραγματικά τον τόπο και ποιοι απλά επένδυσαν για λίγο για να πάρουν ένα διαβατήριο. Ωστόσο όταν τα ΜΜΕ για παράδειγμα κάνουν συνεχή αναφορά σε μια εταιρεία επειδή είχε σχέση π.χ. με το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου και αυτή να παίρνει τις οικονομικές της δραστηριότητες στην Ελβετία μας κάνει ζημιά» κατέληξε επί τούτου.
Στην αντεπίθεσηΣτο μεταξύ μετά την αποκάλυψη του «Π» για το τι συνεπάγεται η έρευνα που εξήγγειλε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή μια επιπρόσθετη αξιολόγηση των Καμποτζιανών που πολιτογραφήθηκαν μεταξύ 2016-2017, μέσω της συνδρομητικής εμπορικής βάσης δεδομένων εξειδικευμένου οίκου που χρησιμοποιεί το ΥΠΕΣ από το 2018 για εντοπισμό ΠΕΠ –και σε περίπτωση που προκύψει κάτι μεμπτό δεν αποκλείεται και ανάκληση υπηκοοτήτων– ήρθε χθες και η επιβεβαίωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Απαντώντας στο ΑΚΕΛ που εδώ και τρεις μέρες πυροβολεί με ερωτήματα την κυβέρνηση, ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για παρερμηνεία της απόφασης του Υπουργικού ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Παρότι το ΑΚΕΛ θέτει θέμα για τον τέως υπουργό Μεταφορών που συνδέεται συγγενικά με το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & CO LLC που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters ο κ. Προδρόμου απαντά για τον Πρόεδρο. «Τι άλλο από κακή πίστη και πρόθεση να διαβάλει σημαίνει η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να σχολιάζει το επενδυτικό πρόγραμμα, με ειδικές αναφορές στο πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου, όταν είναι δημόσια γνωστό, στη βάση στοιχείων που κατατέθηκαν στη Βουλή, ότι το γραφείο αυτό έχει παρουσιάσει μόνο 41 αιτήσεις από ένα σύνολο πέραν των 4 χιλιάδων. Ο Πρόεδρος έχει δημόσια τοποθετηθεί ζητώντας οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να υποδείξει αν υπήρξε έστω και μία περίπτωση εύνοιας ή ατασθαλίας σχετικά με αυτές τις αιτήσεις» καταλήγει.
Πολιτική θύελλα και στη μέση ο Αμπράμοφ!Στο μεταξύ η πολιτική αντιπαράθεση εντείνεται με τις χθεσινές δηλώσεις του Πρόδρομου Προδρόμου να πυροδοτούν το σκηνικό: «Όταν το ΑΚΕΛ επικαλείται έρευνες για το ποιόν των επενδυτών και την ποιότητα χρήματος, όπως αναφέρουν, στο μυαλό κάποιου έρχεται η δήλωση του πρώην ΥΠΕΣ Ν. Συλικιώτη σχετικά με Ρώσο μεγιστάνα, για τον οποίο υπήρξαν διεθνώς καταγγελίες και ο υπουργός της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ αιτιολόγησε την πολιτογράφησή του λέγοντας πως ‘είναι τέτοιες οι οικονομικές δραστηριότητες του κ. Αμπράμοφ που εκτιμούμε ότι θα είναι επωφελείς για την Κύπρο’. Από τον Ιούνιο, όμως, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικές καταγγελίες, το ΑΚΕΛ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμιά απάντηση ούτε δείχνει κάποια ευαισθησία σε ζητήματα ευθυνών». Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε και τον «ισχυρισμό που ακούστηκε σε αίθουσες δικαστηρίων ότι πολιτογράφηση αλλοδαπού τραπεζίτη που έγινε τον Ιούνιο του 2008 είχε ως άμεση ανταπόδοση ευνοϊκό δάνειο εκατομμυρίων σε ποδοσφαιρικό σωματείο, που εξασφαλίστηκε από το ΑΚΕΛ. Κανονικά θα έπρεπε να προξενεί κατάπληξη όταν αυτοί που κυβερνούσαν και εισήγαγαν και εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα, μετά έρχονται και να επικρίνουν την επόμενη κυβέρνηση για αυτό το ίδιο πρόγραμμα. Όταν, όμως, πρόκειται για το ΑΚΕΛ δεν μας προκαλεί εντύπωση. Είναι ενδεικτικό της ποιότητας της αντιπολίτευσης» κατέληξε.
Με τη σειρά του το ΑΚΕΛ απάντησε με καρφιά μόνο για την περίπτωση του Ρώσου επιχειρηματία: «Θα ήταν χρήσιμο ο κ. Προδρόμου να συνεννοείται με τον Πρόεδρο προτού κάνει δηλώσεις, για να μην τον εκθέτει περισσότερο και ανεπανόρθωτα.
Πράγματι, ο Ρώσος επιχειρηματίας κ. Αμπράμοφ, που δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στην Κύπρο από το 2006, αιτήθηκε το 2010 την παραχώρηση υπηκοότητας.
Αφού πληρούσε τα κριτήρια και μέχρι τότε τίποτα δεν είχε καταγγελθεί εναντίον του, η αίτησή του εγκρίθηκε. Αν ο κ. Προδρόμου έχει άλλη σχετική ερώτηση δεν έχει παρά να μεταβεί δίπλα, στο γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη και να τον ρωτήσει επί αυτού, διότι ο κ. Αμπράμοφ ήταν πελάτης του Ν. Αναστασιάδη. Δεν μπορεί, κάτι περισσότερο θα ξέρει ο κ. Αναστασιάδης».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.