Με Λακατάμια ο Στρόβολος - Νέο σενάριο επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ Δημοσιεύθηκε 22.11.2019
Με Λακατάμια ο Στρόβολος - Νέο σενάριο επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ
Οι νέες σκέψεις που γίνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών θέλουν το Τσέρι να συνενώνεται με Λατσιά και Γέρι και όχι με Λακατάμια ή και Στρόβολο - Θετικός ο δήμαρχος στο σενάριο

Ένα νέο σενάριο για τις συνενώσεις δήμων στη Λευκωσία εξετάζεται τις τελευταίες μέρες από το Υπουργείο Εσωτερικών, με καλές πιθανότητες να επικρατήσει, παρόλο που η στερεότυπη απάντηση των αρμοδίων είναι ότι όλα εξετάζονται και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Το νέο σενάριο προβλέπει τη συνένωση του Δήμου Στροβόλου με τον Δήμο Λακατάμιας, τη συνένωση του Δήμου Τσερίου με τους Δήμους Λατσιών και Γερίου και τη συνένωση του Δήμου Ιδαλίου με τις κοινότητες Αλάμπρας, Νήσου, Πέρα Χωρίου, Ποταμιάς και Λυμπιών, χωρίς να αποκλείεται και η Αγία Βαρβάρα, το κοινοτικό συμβούλιο της οποίας αναμενόταν να πάρει χθες απόφαση. Ο τέταρτος δήμος της Λευκωσίας, αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, θα αποτελείται από τους Δήμους Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου.


Αν αυτή θα είναι η τελική απόφαση, αποφεύγεται η δημιουργία ενός υπερδήμου των 180-200 χιλιάδων κατοίκων από τη συνένωση του Στροβόλου με τους άλλους τέσσερις αστικούς δήμους της Λευκωσίας, για τη λειτουργικότητα του οποίου υπάρχει προβληματισμός και από το υπουργείο και από τον εκπονητή της σχετικής τεχνοοικονομικής μελέτης. Με το νέο σενάριο, η Λευκωσία θα αποκτήσει δύο σχετικά μεγάλους δήμους, με σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό και τα ίδια χαρακτηριστικά: Ο νέος Δήμος Λευκωσίας υπολογίζεται ότι θα έχει περίπου 110-115 χιλιάδες κατοίκους και ο Δήμος Στροβόλου-Λακατάμιας άλλους τόσους. Θα υπάρχουν επίσης δύο μικρότεροι περιαστικοί - αγροτικοί δήμοι, με τον Δήμο Λατσιών - Γερίου - Τσερίου να έχει γύρω στις 40 χιλιάδες κατοίκους και τον Δήμο Ιδαλίου και κοινοτήτων με περίπου 25-30 χιλιάδες κατοίκους.

Το σενάριο που προέκρινε ως πιο λειτουργικό η τεχνοοικονομική μελέτη προέβλεπε τη συνένωση των Δήμων Στροβόλου - Λακατάμιας και με το Τσέρι, καθώς και τη συνένωση των Δήμων Λατσιών, Γερίου και Ιδαλίου. Μετά όμως την απόφαση πέντε κοινοτήτων να ζητήσουν συνένωση με το Δάλι και τη διαφαινόμενη αποδοχή του αιτήματος, κρίθηκε ως πιο ισοζυγισμένη επιλογή η συνένωση του Τσερίου με τα Λατσιά και το Γέρι. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως κέρδισαν τις τελευταίες μέρες έδαφος στο ΥΠΕΣ οι ανησυχίες ότι η συνένωση του Στροβόλου με τη Λευκωσία θα καθιστούσε δύσκολη τη διαχείριση του νέου δήμου, παρότι αυτό το σενάριο εξασφάλιζε με διαφορά τις μεγαλύτερες εξοικονομήσεις.

  • Για το νέο σενάριο ρωτήσαμε τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωργκάτζη. Είπε ότι ο ίδιος εξέφρασε δημοσίως αλλά και εκεί που έπρεπε την άποψή του ότι ο αστικός Στρόβολος πρέπει να ενωθεί με τους άλλους αστικούς δήμους της Λευκωσίας και επιμένει σε αυτήν. Από εκεί και πέρα, είπε, θα σεβαστώ την απόφαση που θα ληφθεί.

  • Για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου δεν θέλησε να μιλήσει για τα σενάρια συνενώσεων αλλά είπε ότι πρέπει η πρόταση του υπουργείου να ανακοινωθεί και το νομοσχέδιο να πάει στη Βουλή για τον τελικό της λόγο. Τόνισε ότι σημασία έχει όλοι να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς προσκόμματα και εγωισμούς.


Λατσιά: Κανένα πρόβλημα

Για το θέμα μιλήσαμε και με τον δήμαρχο Λατσιών Χρίστο Πιτταρά, ο οποίος έδωσε την πιο… βολική –για το ΥΠΕΣ– απάντηση: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με ποιον ή ποιους θα συνενωθούμε. Με οποιονδήποτε αποφασιστεί να συνενωθούμε, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε και πρόσθεσε: «Τασσόμαστε έντονα υπέρ της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί αυτό το μοντέλο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες». Εξήγησε ότι αρχικά το σενάριο προέβλεπε τη συνένωση των Λατσιών με το Γέρι και το Δάλι, δήμους με τους οποίους τα Λατσιά έχουν όμορες οικιστικές περιοχές, αλλά στην πορεία φαίνεται να έχει αποφασιστεί το Δάλι να συνενωθεί με κοινότητες. «Δεν έχουμε πρόβλημα να συνενωθούμε με το Τσέρι», πρόσθεσε, «αν και με το Τσέρι δεν έχουμε γειτονικές οικιστικές περιοχές, αλλά έχουμε πολλή αγροτική γη που συνορεύει».

Οι πρώτες αντιδράσεις δημάρχων για το νέο σενάριο

Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους τάχθηκε προ εβδομάδων υπέρ της συνένωσης του Δήμου Στροβόλου με τους τέσσερις αστικούς δήμους της Λευκωσίας. Όταν τον ρωτήσαμε χθες τη γνώμη του για το νέο σενάριο που θέλει τον Στρόβολο να ενώνεται με τη Λακατάμια, είπε πως ο ίδιος εξέφρασε τη θέση του και επιμένει σε αυτήν, αλλά θα περιμένει την επίσημη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και ακολούθως θα τοποθετηθεί. Επανέλαβε ότι η θέση του Στροβόλου, λόγω του αστικού του χαρακτήρα και των σημαντικών υποδομών που φιλοξενεί, είναι με την ευρύτερη πρωτεύουσα. Το δημοτικό συμβούλιο Στροβόλου συζήτησε μεν το θέμα, αλλά δεν έλαβε απόφαση. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο δημ. συμβούλιο υπάρχουν και υποστηρικτές της θέσης του δημάρχου και υποστηρικτές της θέσης ότι η συνένωση με τη Λακατάμια είναι πιο λογική και λειτουργική. Πρόσφατα, οργανώθηκε συνάντηση παραγόντων του Στροβόλου, υπό την ονομασία Στρόβολος 2020, μετά την οποία ανακοινώθηκε η διαφωνία τους με το ενδεχόμενο συνένωσης του Στροβόλου με τη Λευκωσία.

Η Λακατάμια

Η δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα εξέφρασε, μιλώντας στον «Πολίτη», τον προβληματισμό της για τα πολλά σενάρια που κυκλοφόρησαν. «Ακούμε σήμερα ένα νέο σενάριο και διερωτώμαι αν πρέπει κάθε φορά να προβληματιζόμαστε και να τοποθετούμαστε για ό,τι νέο συζητείται». Διερωτήθηκε, επίσης, αν τελικά οι δήμοι έχουν λόγο σε αυτές τις συνενώσεις, διότι, είπε, αν δεν έχουμε λόγο, δεν χρειάζεται να συζητούμε κάθε φορά και διαφορετικά σενάρια. Ανέφερε, ωστόσο, ότι είναι γεγονός πως ο Δήμος Λακατάμιας έχει πιο πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Δήμο Στροβόλου, καθώς υπάρχουν και στους δύο δήμους οργανωμένες και λειτουργικές υπηρεσίες πάνω στις οποίες θα μπορεί να κτίσει ο νέος δήμος. Φάνηκε επίσης να προβληματίζεται για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Δήμου Τσερίου, που φυσιολογικά προκαλούν προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας. Η δήμαρχος επισήμανε πως το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι στηρίζει τη μεταρρύθμιση, αλλά δεν έλαβε θέση ως προς τις συνενώσεις. Πρόσθεσε ότι η ίδια έκανε κάποιες επαφές με γειτονικές κοινότητες για το ενδεχόμενο συνένωσής τους με τους Δήμους Λακατάμιας και Τσερίου, αλλά δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής επίσημες απαντήσεις.

Το Γέρι

Ο δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ανέφερε στον «Πολίτη» ότι επιμένει στη θέση ότι θα έπρεπε σε πρώτη φάση να γίνουν συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών και σε μεταγενέστερο στάδιο να ακολουθήσουν συνενώσεις δήμων. «Είναι λάθος αυτό που πάει να γίνει», είπε, «γιατί θα μετατραπούν οι μικροί δήμοι σε φτωχογειτονιές μεγαλύτερων σχημάτων». Επέμεινε στη θέση ότι εφόσον με δημοψηφίσματα έγιναν δήμοι κάποιες τοπικές αρχές, με δημοψηφίσματα θα πρέπει να συνενωθούν με άλλους δήμους. Πρόσθεσε, όμως, ότι σέβεται την απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δήμων (σ.σ. αποφάσισε να μην ζητηθούν δημοψηφίσματα). Αναφερόμενος στο σενάριο συνένωσης του Δήμου Γερίου με τα Λατσιά και το Τσέρι, ο κ. Παπαλαζάρου είπε πως πρώτη φορά ακούει αυτό το σενάριο, αφού μέχρι πρόσφατα «έπαιζε» η συνένωση με τα Λατσιά και το Δάλι, δήμους με τους οποίους το Γέρι έχει γειτνίαση και μεγαλύτερη συνεργασία. «Δεν έχουμε τίποτε με το Τσέρι, τον δήμαρχο και τους δημότες του», είπε ο δήμαρχος Γερίου, «αλλά το Τσέρι είναι αρκετά μακριά από το Γέρι και δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς θα δουλέψει λειτουργικά αυτή η συνένωση».

Το Τσέρι

Ο δήμαρχος Τσερίου, Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε στον «Πολίτη» ότι το πιο αποδεκτό σενάριο συνενώσεων απ’ όσα ακούστηκαν είναι αυτό που προβλέπει τη συνένωση των Δήμων Λατσιών, Γερίου και Τσερίου. Πρόκειται, είπε, για γειτονικούς δήμους (σ.σ. ο Δήμος Γερίου δεν συνορεύει με τα Λατσιά), έχουν αγροτικές περιοχές, συνεπώς «δεν θα χάσουμε τον αγροτικό μας χαρακτήρα, έστω και αν οι δήμοι αυτοί έχουν και περιαστικές ζώνες». Σε ερώτησή μας αν το τεχνητό σύνορο του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού που χωρίζει τις οικιστικές περιοχές των Δήμων Λατσιών - Γερίου και του Δήμου Τσερίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα διαχείρισης του νέου δήμου, ο κ. Μιχαήλ απάντησε αρνητικά. Είπε ακόμα ότι κατά τη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Τσερίου διαπιστώθηκε ότι ο δήμος, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης και άλλων προβλημάτων, «είναι με τα χίλια υπέρ της μεταρρύθμισης». Ωστόσο, εκφράστηκαν, είπε, επιφυλάξεις για το σενάριο συνένωσης του Τσερίου με τον Στρόβολο και τη Λακατάμια, καθώς πρόκειται, ιδιαίτερα ο Στρόβολος, για αστικό δήμο, σε αντίθεση με την αγροτική φύση του Δήμου Τσερίου. Τόνισε, όμως, ότι είναι κάθετα εναντίον του σεναρίου συνένωσης του Τσερίου μόνο με τη Λακατάμια, κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς πληθυσμού υπέρ της Λακατάμιας, αλλά και των οικονομικών προβλημάτων (χρέη) του γειτονικού δήμου. Ο κ. Μιχαήλ είπε πως θα μπορούσε να συζητηθεί η συνένωση με τη Λακατάμια, αν γινόταν δυνατή η συνένωση και με γειτονικές κοινότητες, όπως η Πάνω και η Κάτω Δευτερά, η Ψημολόφου και άλλες. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι ο ίδιος, αλλά και μια σημαντική μερίδα των δημοτών, όπως διαπίστωσε τις τελευταίες μέρες, ευνοούν τη συνένωση με Λατσιά και Γέρι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν