Το δικαστικό διάταγμα προνοεί για νοσηλεία μέχρι 28 μέρες, και αν ο ασθενής χρειάζεται και άλλες μέρες νοσηλείας, τότε γιατροί του ιδρύματος ζητούν από το δικαστήριο περαιτέρω ημέρες.
Κατακόρυφα αυξάνονται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας οι αιτήσεις για εξέταση από ψυχίατρο και για νοσηλεία ατόμων που είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία, τους συγγενείς τους ή τον ίδιο τον εαυτό τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2018 οι αιτήσεις αυτές είχαν ξεπεράσει τις 450, ενώ φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα σημειώθηκε αύξηση κατά εκατόν.
Τις αιτήσεις καταχωρούν είτε οι συγγενείς πρώτου βαθμού του ασθενούς, είτε η Αστυνομία είτε λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας, και τις εξετάζει το δικαστήριο που αν ικανοποιηθεί από την ένορκο δήλωση των αιτητών, εκδίδει διάταγμα για εξέταση από ψυχίατρο ή διάταγμα για νοσηλεία σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Το δικαστικό διάταγμα προνοεί για νοσηλεία μέχρι 28 μέρες, και αν ο ασθενής χρειάζεται και άλλες μέρες νοσηλείας, τότε γιατροί του ιδρύματος ζητούν από το δικαστήριο περαιτέρω ημέρες. Σύμφωνα με τη δικαστική διαδικασία, πρώτα καταχωρείται η αίτηση για αναγκαστική εξέταση του ασθενούς από ψυχίατρο.
Την αίτηση υποστηρίζουν ένορκες δηλώσεις που πρέπει να καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητά του έναντι των συγγενών και συνανθρώπων του. Αν το δικαστήριο πειστεί, τότε εκδίδεται το διάταγμα εξέτασης του ασθενούς από ψυχίατρο. Στη συνέχεια, αν ο ψυχίατρος κρίνει ότι ο ασθενής επιβάλλεται να νοσηλευτεί, εκδίδει σχετική έκθεση που κατατίθεται στο δικαστήριο και εξετάζεται. Στις περιπτώσεις που δέχεται το δικαστήριο την ιατρική έκθεση τότε εκδίδεται διάταγμα αναγκαστικής νοσηλείας του ασθενούς.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός ασθενών που ταλαιπωρούν τα δικαστήρια και τους λειτουργούς τους, αλλά η μη συμπερίληψη στον νόμο του χώρου ασφαλούς φύλαξης των ασθενών μέχρι να εκδοθεί το διάταγμα νοσηλείας τους. Κανένας νομοθέτης ή άλλος αρμόδιος δεν ερμήνευσε τον χώρο ασφαλούς φύλαξης των ασθενών και το κενό αυτό δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας για τον ίδιο τον ασθενή, τους συγγενείς και γενικά την κοινωνία. Αξίζει να αναφερθεί πως, μέχρι να εκδοθεί το διάταγμα νοσηλείας, περνούν γύρω στις τρεις τέσσερις ώρες, κατά τις οποίες ο ασθενής παραμένει ουσιαστικά ανεπιτήρητος και χωρίς οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το οξύτατο αυτό πρόβλημα παραμένει… κρυφό, όλοι το σιωπούν και το κρύβουν λόγω της ιδιαιτερότητας των ψυχικών ασθενειών τις οποίες -λανθασμένα- προσπαθούμε να κρύψουμε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.