Ο νομοτεχνικός έλεγχος που τυγχάνει από τη Νομική Υπηρεσία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, όπως δήλωσε προχθές στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Ένα νομοσχέδιο, που πέρασε από χίλια μύρια κύματα και το οποίο αφορά την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια, μεταφέρεται λίαν συντόμως στη Βουλή. Ο νομοτεχνικός έλεγχος που τυγχάνει από τη Νομική Υπηρεσία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, όπως δήλωσε προχθές στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Στο νομοσχέδιο, όπως πληροφορείται ο «Π», έγιναν αρκετές αλλαγές κατά την τελευταία διαβούλευση και ενσωματώθηκαν κάποιες από τις εισηγήσεις των εμπλεκομένων μερών, μεταξύ των οποίων των συντεχνιών των γιατρών και των οργανωμένων ασθενών. Ως γνωστό, δύο ήταν οι κύριες διαφωνίες και ενστάσεις των εμπλεκομένων στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου:
-Η ιεραρχία που θα πρέπει να τηρείται στις κλινικές/τμήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δηλαδή, εάν ο διευθυντής θα ήταν ακαδημαϊκός ή νοσοκομειακός γιατρός.
-Ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ νοσοκομειακών και ακαδημαϊκών γιατρών.
Δεν αναμένεται, πάντως, η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή να είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένουν κάποιες βασικές διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων για τις οποίες εν τέλει θα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή. Για παράδειγμα, οι συντεχνίες των γιατρών θεωρούν πως δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν επιστήμονες δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία, διότι αυτό θα προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημαϊκών εντός των νοσοκομείων, αλλά και πώς οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συμβάλουν στις πανεπιστημιακές κλινικές (π.χ συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, μελέτες κ.τλ). Μεγάλο «αγκάθι» υπήρξε και η νομική ρύθμιση του τρόπου ένταξης των ακαδημαϊκών στα νοσοκομεία. Και γι’ αυτό το θέμα φαίνεται πως δόθηκε λύση με την ένταξη των ακαδημαϊκών μέσω του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «η σχετική νομοθεσία βρίσκεται σε επίπεδο νομοτεχνικού ελέγχου και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εντός των επόμενων μηνών». Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2020, ο κ. Ιωάννου σημείωσε όλα τα θετικά που θα προκύψουν από την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η λειτουργία τέτοιων κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια «θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας και την ανάπτυξη νέων θεραπειών μέσω καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνολογιών, ενώ αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση κονδυλίων για σκοπούς έρευνας και στην προώθηση του ιατρικού τουρισμού».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.