Οι έρευνες της Αστυνομίας δεν αφορούν μόνο το βαν αλλά και το κτήριο στη Λάρνακα που στεγάζει πολλές εταιρείες που ασχολούνται με λογισμικό παρακολούθησης
ΓΡΑΦΟΥΝ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ / ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
Το κατασκοπευτικό βαν φαίνεται πως είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, στη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως βάσης ανάπτυξης τεχνολογίας παρακολουθήσεων από Ισραηλινούς. Στο κτήριο όπου βρισκόταν το βαν εδρεύουν εταιρείες που ασχολούνται με δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων την οποία προσφέρουν έναντι υψηλής τιμής σε όλο τον κόσμο. Ο πρώην πράκτορας Tal Dilian, που διαφήμιζε τις δυνατότητες του εξοπλισμού στο Forbes, δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που είχε επαφές με αρχηγό κόμματος και επισκεπτόταν τα γραφεία. Τόσο τα δημοσιεύματα όσο οι πληροφορίες, αλλά και οι δηλώσεις που έγιναν από στελέχη του ΑΚΕΛ, φωτογραφίζουν τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Πρόκειται για άλλον επιχειρηματία, ο οποίος διαθέτει πολλές εταιρείες στην Κύπρο και του δόθηκε η άδεια οπλοφορίας από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, σύμφωνα με στοιχεία στον ιστότοπο των Wikileaks, είχε στείλει mail τον Απρίλιο του 2013 στην ιταλική εταιρεία Hacking Team (από την οποία είχε αγοράσει υπηρεσίες και η ΚΥΠ) εκφράζοντας ενδιαφέρον για τεχνολογία που αφορά το Skype. Πρόκειται για τον Avraham Avni Shahak και την εταιρεία CIS.
Μαζί και χωριστάΗ εταιρεία Intellexa, για την οποία γίνεται έρευνα σε σχέση με το βαν, στεγάζεται στο ίδιο κτήριο με άλλες εταιρείες, με τις οποίες δεν φαίνεται να υπάρχει εταιρική σύνδεση, αλλά όλες είναι ισραηλινών συμφερόντων και ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών. Έρευνα που έγινε το 2016 από την Αστυνομία οδήγησε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ιστοσελίδα «Tothemaonline», σε ευρήματα που καταδείκνυαν πώληση υπηρεσιών σε πολιτικό κόμμα, αλλά και σε ιδιώτες.
ΟπλοφορίαΟ «Π» την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε ότι στον Αvni Shahak είχε δοθεί άδεια οπλοφορίας από το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ παρεχόταν και αστυνομική προστασία στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της τρομοκρατίας. Χθες το ΑΚΕΛ επιχείρησε να επικεντρώσει το θέμα της άδειας οπλοφορίας στον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος έκανε σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρά την αντίθετη γνώμη της Επιτροπής Ασφαλείας της Αστυνομίας υπό τον υπαρχηγό. Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι αρχές ασφαλείας είχαν στοιχεία για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του επιχειρηματία από ισλαμική οργάνωση η οποία κατονομάστηκε. Το ότι υπήρχε θέμα ασφάλειας φαίνεται να το αποδέχθηκε και η ίδια η Αστυνομία, η οποία στη συνέχεια διέθεσε και φρουρά, ενώ άρχισε και περιπολίες έξω από το σπίτι του και τα γραφεία της εταιρείας.
NGO προς Υπ. ΕμπορίουΤον Μάιο του 2019 η μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Acess Now είχε στείλει επιστολή στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εμπορίου και αναφερόταν σε πληροφορίες που αφορούσαν τον όμιλο NSO, ο οποίος διαθέτει εξοπλισμό παρακολούθησης επικοινωνιών. H Acess Now ρωτούσε κάτω από ποιες συνθήκες δόθηκαν άδειες εξαγωγής στην εταιρεία να δραστηριοποιείται στην Κύπρο, παρά το ότι υπήρχαν στοιχεία για εμπλοκή της σε υποθέσεις παραβίασης δικαιωμάτων ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Αναφερόταν στο κακόβουλο λογισμικό Pegasus, το οποίο είχε δημιουργηθεί και με τη συμβολή του Tal Dilian. Η Acess Now ρωτούσε αν δόθηκαν άδειες στην NSO ή σε άλλες εταιρείες που παράγουν παρόμοια τεχνολογία παρακολούθησης. Μάλιστα ζητήθηκαν και στοιχεία για εξαγωγές τέτοιας τεχνολογίας προς την ΕΕ τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την ΕΕ. Όπως πληροφορείται ο «Π», το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εμπορίου περιορίστηκε να απαντήσει ότι η NSO δεν δραστηριοποιείται στην Κύπρο, παρά το ότι τα ερωτήματα αφορούσαν και εταιρείες με παρόμοια δραστηριότητα. Είναι προφανές ότι οι κρατικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι υπήρχε θέμα, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια.
Κουκούλωμα «ομοψυχίας»Όταν το 2014 είχε προκύψει θέμα με πιθανές παρακολουθήσεις, είχε κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες και έτσι δεν δόθηκαν οι διαστάσεις που φαίνεται να είχε η υπόθεση. Εκείνη την περίοδο η Αστυνομία είχε συλλάβει δύο υπαστυνόμους των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίοι έκαναν έλεγχο ασφαλείας στο γραφείο του τότε υπαρχηγού της ΕΦ Ανδρέα Παπαπαύλου. Ο εξοπλισμός που είχαν μαζί τους είχε παραχθεί από την εταιρεία CIS. Η Αστυνομία υπό το βάρος πιθανών αποκαλύψεων αναγκάστηκε να κλείσει την υπόθεση ως «μη αστυνομικής φύσεως». Την παρουσία των δύο υπαστυνόμων είχε αντιληφθεί η ΟΑΣ και είχε ειδοποιήσει την Αστυνομία, η οποία μπλόκαρε τους δύο άνδρες όταν έφευγαν από το ΓΕΕΦ. Στην κατοχή τους βρέθηκε και ο σχετικός εξοπλισμός. Ο Ανδρέας Παπαπαύλου υποπτευόταν πως κάποιοι τον παρακολουθούσαν και γι’ αυτό είχε ζητήσει τον έλεγχο του γραφείου του. Είναι προφανές ότι δεν είχε εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και την ΚΥΠ και γι’ αυτό δεν ανατέθηκε σε αυτές τις υπηρεσίες ο έλεγχος. Η ενέργειά του είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ο Α. Παπαπαύλου είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ωστόσο δεν την έκανε αποδεκτή, γιατί ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε πως δεν είχαν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα και διότι «παρά το γεγονός ότι η πράξη του κρίνεται αναμφίβολα ως εσφαλμένη και ως προς αυτό έχουν γίνει αυστηρότατες συστάσεις», ο Πρόεδρος θεωρούσε πως «αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η επικράτηση κλίματος ηρεμίας και ομοψυχίας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς».
Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν από το 2014 τη δραστηριότητα κάποιων εταιρειών και τη διάχυση της τεχνολογίας που είχαν αναπτύξει. Ωστόσο δεν λήφθηκε κανένα μέτρο.
Παρέμβαση Προέδρου Αναστασιάδη για να πέσει αυλαίαO Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενος ότι οι διαστάσεις που λαμβάνει η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, ενδεχομένως, να καταστούν μη διαχειρίσιμες, θα επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να τερματίσει τη δημόσια συζήτηση. Για τον λόγο αυτό έχει καλέσει τον γ.γ του ΑΚΕΛ για σκοπούς ενημέρωσης, στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη και του αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως στόχος της ενημέρωσης θα είναι η ανάδειξη θεμάτων ασφαλείας του κράτους, ώστε να αποφευχθεί ζημιά που μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών, όπως βεβαίως και για την προστασία της επικοινωνίας των πολιτικών προσώπων, παρακολουθεί στενά την πορεία των ερευνών σχετικά με καταγγελίες που έχουν προβληθεί δημόσια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έκρινε σκόπιμο να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, προκειμένου να συζητηθούν εκτενέστερα οι καταγγελίες που έγιναν δημόσια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούλησή του για να παταχθεί η οποιαδήποτε παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή και η εμπιστευτικότητα των επικοινωνιών.
Πάει υπό διαμαρτυρίαΟ γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ αποδέχθηκε την πρόσκληση «παρ’ όλη τη δυσφορία» του, γιατί, όπως είπε, θεωρεί ότι «αυτό το θέμα αγγίζει την ουσία της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας μας». Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ακόμα και αυτό το θέμα χρησιμοποιήθηκε για να ικανοποιηθούν επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης. Χθες, ο κ. Κυπριανού και άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ επανέλαβαν τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τη δράση των εταιρειών παρακολούθησης και ζήτησαν εξηγήσεις για τις πληροφορίες που εμπλέκουν πολιτικό αρχηγό και κόμμα, φωτογραφίζοντας τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.