Σε μόλις τεσσερισήμισι μήνες από την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο αριθμός των παραγγελιών για εργαστηριακές εξετάσεις ξεπέρασε τις 820.000
Φρένο στην αλόγιστη και ανεξέλεγκτη παραπομπή των δικαιούχων του ΓεΣΥ σε εργαστηριακές ή/και άλλες εξετάσεις θέτει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με σκοπό την αντιμετώπιση των καταχρήσεων. Στους μόλις λίγους μήνες εφαρμογής του συστήματος, οι παραγγελίες εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων έχουν χτυπήσει κόκκινο, με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα. Αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι περίπου τα 3/4 των δικαιούχων του συστήματος έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση (π.χ. ΜRI), ενώ ο αριθμός των παραπομπών για εργαστηριακές αναλύσεις είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των εγγεγραμμένων στο σύστημα δικαιούχων!
Το «στόπερ» μπαίνει απευθείας στο λογισμικό, με ειδική επιτροπή να επεξεργάζεται αυτό το διάστημα τους «οδηγούς ενδείξεων» για μεγάλο αριθμό αναλύσεων και άλλων εξετάσεων. Κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, στη βάση των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών και μόλις ολοκληρώνεται εφαρμόζεται απευθείας στο σύστημα. Έτσι, εάν ο γιατρός επιχειρήσει λόγου χάρη να εγγράψει στο σύστημα μια εξειδικευμένη ανάλυση σε ασθενή η οποία ως προϋπόθεση έχει μια σειρά άλλων αναλύσεων, το σύστημα δεν θα του επιτρέπει να το κάνει.
Πηγή από τον ΟΑΥ αναφέρει στον «Π» ότι από την ανάλυση των δεδομένων μέσα από τη χρήση του συστήματος φαίνεται ότι ο αριθμός των παραπομπών ασθενών για εργαστηριακές αναλύσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένος συγκριτικά με τον πληθυσμό των δικαιούχων του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, από την ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ (1η Ιουνίου 2020) μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, ο αριθμός των παραπεμπτικών για εργαστηριακές αναλύσεις ξεπέρασε τις 820.000. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων δικαιούχων στο σύστημα ανέρχεται στις περίπου 730.000, συνεπώς κατά μέσο όρο φαίνεται ότι σε κάθε έναν δικαιούχο αντιστοιχεί τουλάχιστον μία εργαστηριακή εξέταση. Αυξημένος χαρακτηρίζεται και ο αριθμός των παραπομπών σε διαγνωστικά κέντρα, κυρίως για MRI. Μέσα σε τεσσερισήμισι μήνες καταχωρίσθηκαν περισσότερες από 519.000 τέτοιες εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι περίπου τα 3/4 των δικαιούχων έχουν υποβληθεί σε MRI ή άλλη εξέταση στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Πάντως, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε προσωπικός γιατρός του ΓεΣΥ στον «Π», πολλές φορές ο ιατρικός κόσμος έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση ή αντιμέτωπος με αυστηρές προειδοποιήσεις / απειλές από τους ασθενείς του οι οποίοι απαιτούν παραπεμπτικό κυρίως για MRI. Μάλιστα, εάν ο γιατρός αρνηθεί ή προσπαθήσει να τους πείσει ότι δεν χρειάζονται μια τέτοια εξέταση, απειλούν ότι θα φύγουν και θα εγγραφούν σε άλλο γιατρό.
Οι περιορισμοίΟι περιορισμοί που άρχισαν να εφαρμόζονται στο λογισμικό λύνουν όλα τα πιο πάνω προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα «νοικοκυρεύουν» το σύστημα με τρόπο που κάθε ιατρική ειδικότητα θα ασχολείται με αυτά που την αφορούν. Για παράδειγμα ένας καρδιολόγος θα μπορεί να εγγράφει εξετάσεις που αφορούν μόνο τη δική του ειδικότητα. Στο λογισμικό εφαρμόζονται το επόμενο διάστημα και «οδηγοί ενδείξεων», κάποιες δηλαδή οδηγίες για το πότε ένας γιατρός παραπέμπει ασθενή σε συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, για παράδειγμα, για παραπομπή ασθενούς σε εξειδικευμένη ανάλυση θα πρέπει να υπάρχουν αποτελέσματα άλλων αναλύσεων ή εξετάσεων με συγκεκριμένες ενδείξεις. Τίθενται επίσης περιορισμοί σε σχέση με την ηλικία και το φύλο των δικαιούχων.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οποία διερευνώνται από τον ΟΑΥ διεφάνη ότι κάποιες παραγγελίες εξετάσεων που αφορούσαν τον ίδιο ασθενή δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους ή δεν συνδέονταν με τη διάγνωση του γιατρού. Και αυτό το θέμα αναμένεται να ρυθμιστεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων που αφορούν τους συνδυασμούς αναλύσεων ή και εξετάσεων. Στο λογισμικό θα εφαρμοστούν και οδηγοί ενδείξεων για τα διάφορα προληπτικά τεστ, όπως για παράδειγμα το τεστ Παπανικολάου, η μαστογραφία κ.λπ. Οι δικαιούχοι θα δικαιούνται αυτές τις εξετάσεις στη βάση των κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά. Για παράδειγμα οι νεότερες ευρωπαϊκές οδηγίες προτείνουν να γίνεται το Παπ τεστ κάθε τρία με πέντε χρόνια αναλόγως της ηλικίας της γυναίκας, εάν βεβαίως δεν συντρέχουν λόγοι για συχνότερη εξέταση. Το πόσο συχνά θα καλύπτει το ΓεΣΥ αυτά τα τεστ είναι ένα θέμα το οποίο διερευνάται από την αρμόδια επιτροπή σε συνεργασία με τις ειδικότητες των γιατρών που τους αφορούν.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.