Γυναικολόγος του ΓεΣΥ, με τον οποίο ο «Π», επίσης, επικοινώνησε, ανέφερε πως προσωπική του άποψη είναι ότι το ΠΑΠ τεστ θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
Συγχυση και αντιδράσεις προκάλεσαν τα νέα πρωτόκολλα και οι κατευθυντήριες οδηγίες που τέθηκαν σε εφαρμογή στην ειδικότητα της γυναικολογίας/μαιευτικής. Ως γνωστόν, το τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες μέχρι 65 ετών από τούδε και στο εξής θα καλύπτεται από το ΓεΣΥ ανά διετία, εκτός, βέβαια, και αν συντρέχει λόγος για τη διενέργεια της εξέτασης σε πιο συχνή βάση.
Το όλο θέμα ηγέρθη και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου να ζητά εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου για τα νέα πρωτόκολλα. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την ειδικότητα της γυναικολογίας έγιναν σε συνεννόηση με τη Γυναικολογική - Μαιευτική Εταιρεία.
Ο Αδάμος Αδάμου βουλευτής του ΑΚΕΛ και ογκολόγος σημείωσε πως πανευρωπαϊκά το ΠΑΠ τεστ συστήνεται κάθε τρία με πέντε χρόνια. Ως ογκολόγος, όπως είπε, δεν διαφωνεί με την υιοθέτηση των κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών. Σε δηλώσεις του στον «Π», ο δρ Αδάμου εξήγησε ότι αυτό το οποίο έχει σημασία, σε σχέση με την συχνότητα διενέργειας του εν λόγω τεστ, είναι ο εντοπισμός ή όχι βλάβης στο αμέσως προηγούμενο τεστ που υποβλήθηκε η γυναίκα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «εάν υπάρχουν παθολογικές βλάβες το τεστ θα πρέπει να γίνεται συχνότερα, κάθε έξι μήνες ή ετησίως. Στις δε γυναίκες με φυσιολογικό ΠΑΠ τεστ δεν υπάρχει λόγος η συχνότητά του να είναι χρονιαία». Για τις μαστογραφίες, ο δρ Αδάμου παρέπεμψε στο πληθυσμιακό πρόγραμμα το οποίο καλύπτει γυναίκες από 50 έως 69 ετών. «Παρατηρούμε ότι όντως ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει μικρότερες ηλικίες», είπε, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Υπέδειξε χαρακτηριστικά ότι κάποιες χώρες έχουν κατεβάσει το όριο της ηλικίας στα 45 έτη. Σημείωσε, επίσης, ότι η ηλικία έναρξης της μαστογραφίας αφορά και άλλους παράγοντες με πιο ισχυρό, ίσως, το οικογενειακό ιστορικό. Το ΓεΣΥ, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, δεν απαγορεύει στους γυναικολόγους να εκδώσουν παραπεμπτικό για μαστογραφία στην περίπτωση που εντοπίσουν κάτι «ύποπτο» στο στήθος μιας γυναίκας ή σε γυναίκες με ιστορικό. Ουσιαστικά, σημείωσε, ο κάθε γιατρός (γυναικολόγος) θα πρέπει στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών να αποφασίζει πότε μια γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε μαστογραφία και κάθε πόσο η εξέταση θα επαναλαμβάνεται.
Γυναικολόγος του ΓεΣΥ, με τον οποίο ο «Π», επίσης, επικοινώνησε, ανέφερε πως προσωπική του άποψη είναι ότι το ΠΑΠ τεστ θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Ο ίδιος θεωρεί πως ο περιορισμός τέθηκε λόγω των καταχρήσεων που καταγράφει το σύστημα.
Απάντηση στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας έδωσε και η Γυναικολογική - Μαιευτική Εταιρεία, η οποία προτρέπει κάθε γυναίκα ένα με δύο χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών της σχέσεων να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της και να ξεκινήσει την διενέργεια του τεστ Παπανικολάου. Η Γυναικολογική - Μαιευτική εταιρεία εκφράζει την πεποίθηση ότι το ΠΑΠ τεστ «θα πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο, αλλά προς το παρόν, και μέχρι να γίνει Εθνική Στρατηγική από το Υπουργείο Υγείας, η κάλυψη από το ΓεΣΥ θα είναι κάθε δύο χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών, εκτός αν η γυναίκα είναι υψηλού κινδύνου και ο γιατρός της κρίνει διαφορετικά». Η Εταιρεία θα ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας, ενώ συστήνει επίσης στις γυναίκες που δεν έχουν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια τον γυναικολόγο τους να το πράξουν το συντομότερο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.