Χριστοφίδης στον "Π": Να φτιάξουμε τη Δανία της Μεσογείου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ Δημοσιεύθηκε 20.10.2019
Χριστοφίδης στον "Π": Να φτιάξουμε τη Δανία της Μεσογείου
Αυτή είναι η πρότασή μας για την «Άλλη Κύπρο», τονίζει ο επικεφαλής του κοινωνικού κινήματος «Νέο Κύμα» Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει μέσα από αυτό το «πολιτικό start-up».

«Όραμά μας είναι να κάνουμε την Κύπρο κάτι αντίστοιχο της Δανίας στη Μεσόγειο», αναφέρει στη συνέντευξή του στον «Π» ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του κοινωνικού κινήματος «Νέο Κύμα» Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει μέσα από αυτό το «πολιτικό start-up». Ο κ. Χριστοφίδης ανοίγει τα χαρτιά του για τους στόχους ενόψει προεδρικών εκλογών 2023 και δίνει απαντήσεις σε ζητήματα όπως η προσευχή στα σχολεία, το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης, οι πολιτογραφήσεις αλλά και οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.


 

Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα στο Νέο Κύμα; Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαδικασίες; 

Το «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος» είναι ήδη εγγεγραμμένο στον έφορο Εταιρειών ως ΜΚΟ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της εγγραφής μελών. Γίνονται συναντήσεις ανοικτές με τους πολίτες. Οργανωνόμαστε επίσης σε επίπεδο παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter, facebook και σύντομα Instagram). Αρχές Νοεμβρίου θα παρουσιάσουμε και την ιστοσελίδα του Νέου Κύματος με όλες τις πληροφορίες.



Υπάρχουν γνωστά ονόματα τα οποία στηρίζουν την προσπάθεια του Νέου Κύματος (ΝΚ); Πώς λειτουργεί; 

Το ΝΚ αφορά όλους τους πολίτες όλων των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Συμμετέχουν συνάδελφοι από πανεπιστήμια και ινστιτούτα, φοιτητές, νέοι επιχειρηματίες, μας στηρίζουν αρκετοί ιατροί αλλά και νομικοί. Συζητούμε και ακούμε τους ανθρώπους της υπαίθρου και των κατοίκων της επαρχίας, για να έχουμε σφαιρική αντίληψη της κυπριακής πραγματικότητας. Στις 18 Νοεμβρίου διοργανώνουμε εκδήλωση στη Λευκωσία, όπου μεταξύ άλλων θα ανακοινώσουμε το 77μελές του Νέου Κύματος.



Οργανωτική δομή υπάρχει στο Νέο Κύμα; Πώς λειτουργεί; 

Κατ' αρχάς το Νέο Κύμα δεν είναι κόμμα. Έχουμε δημιουργήσει μια δομή πρωτότυπη, πρωτόγνωρη και δημοκρατική.



Πώς θα λαμβάνονται δηλαδή οι αποφάσεις; 

Ένα 77μελές προσωρινό σώμα θα λαμβάνει τις αποφάσεις και μια συντονιστική ομάδα θα τις υλοποιεί.



Είπατε πως δεν πρόκειται για κόμμα…

Ναι πρόκειται για ένα κοινωνικό κίνημα. Και τα κινήματα όμως χρειάζονται οργάνωση.



Το οποίο κίνημα ευελπιστεί πως θα ριχτεί στον στίβο της πολιτικής στην Κύπρο; 

Ευελπιστεί σε δύο πράγματα. Κατ' αρχάς να επηρεάσει την πολιτική ατζέντα συζήτησης και δράσης στο νησί, αυτό μας ενδιαφέρει πολύ. Αυτός ο πολιτικός διάλογος που υπάρχει τώρα στην Κύπρο προσβάλλει την κοινωνία. Οι άνθρωποι του τόπου μας θέλουν να μιλήσουμε για το αύριο, να ακούσουν πώς θα κάνουμε την Κύπρο καλύτερη. Θέλουν να δουν και να ακούσουν ποια μπορεί να είναι η Άλλη Κύπρος, αυτή θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε στο επόμενο διάστημα. Το Νέο Κύμα αναμένεται να επηρεάσει δραστικά και καθοριστικά τις εκλογές του 2023.

17-2




Πώς θα γίνει αυτό εφικτό; 

Μέσα από τα νέα θέματα που θα προκύψουν από τις θέσεις που εκφράζει το Νέο Κύμα. Αλλά και μέσα από την εμπλοκή σε αυτή τη συζήτησή νέων ανθρώπων που μέχρι σήμερα είναι στο περιθώριο.


Κοινωνία και πολίτες


Για τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα υπάρχουν συγκεκριμένες σχολές σκέψης και ιδεολογίες, οι οποίες μάλιστα διδάσκονται και σε πανεπιστήμια σε φοιτητές των κλάδων αυτών. Εσείς ποια ιδεολογική σχολή ασπάζεστε; Είναι αυτή η ιδεολογία που υιοθετεί το Νέο Κύμα;

Κατ' αρχάς το Νέο Κύμα δεν είναι ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά. Αριστερά και Δεξιά είναι μια ευθεία στον μονοδιάστατο χώρο, όροι ξεπερασμένοι. Σήμερα οι κοινωνίες, τα κράτη, τα έθνη ζουν στις τρεις διαστάσεις, και εγώ ως φυσικός επιστήμονας θεωρώ σημαντική και μια τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου. Ένα από τα ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία έτσι ώστε να πάει μπροστά η κοινωνία είναι πως χρειάζεται καινοτόμα επιχειρηματικότητα, ανθρώπους που να παράγουν πλούτο. Κανείς δεν μπορεί να διαμοιράσει τον πλούτο αν δεν παραχθεί. Υπό αυτή την οπτική βρίσκομαι πολύ κοντά στη σοσιαλδημοκρατία του Ούλοφ Πάλμε και το σκανδιναβικό μοντέλο. Το δικό μου το όραμα είναι να φτιάξουμε τη Δανία της Μεσογείου, με ένα εντυπωσιακό κοινωνικό κράτος από τη μια και μια σύγχρονη επιχειρηματικότητα από την άλλη. Μια επιχειρηματικότητα η οποία συνεχώς να επενδύει αλλά και να τροφοδοτεί οικονομικά το κοινωνικό κράτος. Σε θέματα παιδείας, για παράδειγμα, φέρνω πάντα στο μυαλό αυτό που είπε ο Βίκτορ Ουγκό, ότι «η οικογένεια πρέπει να δίνει τη μόρφωση στο παιδί και το κράτος την εκπαίδευση». Θέλουμε ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο, μακριά από κόμματα, συντεχνίες, και ιδεοληψίες. Θέλω να αγγίξουμε αυτά τα ζητήματα στην ουσία τους. Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους, στην έρευνα, στις καινοτόμες ιδέες, στις νέες μορφές παραγωγής, στη ρομποτική, στην τεχνητή νοημοσύνη. Όλα αυτά ενισχύουν τη νέα επιχειρηματικότητα και δημιουργούν συνθήκες παραγωγής πλούτου. Ακολούθως θέλουμε ένα δίκαιο κοινωνικό σύστημα το οποίο να διαμοιράζει αυτό τον πλούτο. Όχι στους λίγους και στους μερικούς, όχι μόνο στους προνομιούχους των κομματικών ελίτ.



Όπως μου περιγράφετε τα δεδομένα, να υποθέσω πως το Νέο Κύμα θα παρουσιάσει ένα ενιαίο ολοκληρωμένο νέο μοντέλο προτάσεων στους πολίτες ή θα τοποθετείστε σταδιακά ανάλογα των περιστάσεων και των εξελίξεων; 

Και τα δύο. Πρώτα αρχίζουμε να μιλάμε για ζητήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία. Πριν δύο εβδομάδες είχαμε μια παρέμβαση γύρω από την ψηφιακή οικονομία και πώς το ηλεκτρονικό χρήμα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το κόστος της φοροδιαφυγής (3 με 4 δις στην Κύπρο), αντιλαμβάνεστε, το πληρώνουν περισσότερο όσοι προέρχονται από τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας. Παράλληλα όμως, στο Νέο Κύμα έχουμε 15 θεματικές επιτροπές. Η κάθε θεματική επιτροπή θα αποτελεί εργαστήριο παραγωγής πολιτικής. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια θα εκπαιδεύσουμε ουσιαστικά τα μέλη των επιτροπών, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων στην κάθε θεματική ξεχωριστά. Η κάθε επιτροπή θα παράγει το δικό της σύνολο προτάσεων στη δική της θεματική. Όλα αυτά θα περάσουν από την Οικονομική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, θα κοστολογηθούν και μετά θα αποτελέσουν στην ουσία τη δική μας πρόταση-σχέδιο για την Άλλη Κύπρο στην οποία αναφερόμαστε. Η Άλλη Κύπρος είναι αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε για το μέλλον του τόπου μας. Το Νέο Κύμα λοιπόν δεν είναι απλά ένα κοινωνικό κίνημα είναι επίσης και ένα συνεχές ερευνητικό εργαστήριο παραγωγής καινοτόμων ιδεών και πρωτότυπων προτάσεων, στο οποίο όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν. Το Νέο Κύμα είναι εδώ για να συνθέτει προτάσεις και απόψεις. Δεν θέλουμε να συνθηματολογούμε αλλά να επιχειρηματολογούμε.



Έχετε άποψη για το θέμα της προσευχής στα σχολεία; 

Η Κύπρος είναι μια κοσμική χώρα και έχει συγκεκριμένο Σύνταγμα. Όποια παιδιά θέλουν να κάνουν την προσευχή τους μπορούν να την κάνουν στο σπίτι τους ή στην εκκλησία. Θεωρώ πως τέτοια ζητήματα στα σχολεία δεν είναι συμβατά με την κοσμικότητα ενός κράτους.



Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας θρήσκο, όπως έχει επικρατήσει ο όρος στην Κύπρο, ή θα λέγατε πως δεν σας απασχολεί ιδιαίτερα αυτό το κεφάλαιο; 

Θα έλεγα πως δεν με απασχολεί πολύ, αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς προσωπικό και υποκειμενικό. Ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που αισθάνεται και οι άλλοι την υποχρέωση να σεβαστούμε αυτό το δικαίωμα.

16-1




Η ακαδημαϊκή καριέρα συμβαδίζει με την πολιτική καριέρα ή το ένα θα λειτουργεί εις βάρος του άλλου; Και αυτό το ρωτώ γιατί είστε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ παράλληλα έχετε επενδύσει χρόνο και προσπάθεια σε αυτό το εγχείρημα για το Νέο Κύμα.

Προσωπικά θεωρώ πως αυτά λειτουργούν αλληλοβοηθητικά. Το 2020 θα περάσω μεγάλο μέρος της χρονιάς στο Μόντρεαλ του Καναδά. Με έχουν καλέσει σε ένα σημαντικό εργαστήριο για να ετοιμάσουμε τον ενεργειακό χάρτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Καναδά για την επόμενη δεκαετία. Αυτές οι εμπειρίες είναι πολύ σημαντικές και μπορούν να προσφέρουν νέα τεχνογνωσία και στον τόπο μας. Την ίδια στιγμή, είμαι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Καρκίνου, το οποίο οραματιστήκαμε με συνεργάτες μου, το φτιάξαμε και τώρα το συνδέουμε με τα καλύτερα του κόσμου. Προσπαθώ επίσης να συντονίσω μια ευρωπαϊκή πρόταση για θέματα ενέργειας και τεχνολογίας. Από τέτοιου είδους γνώση θα επωφεληθεί η χώρα μας ώστε να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει τον αυριανό κόσμο μέσα από τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Όλα αλλάζουν ραγδαία. Αυτά τα ζητήματα έχουν να κάνουν και με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα και με το όραμά μου για τον τόπο. Για εμάς στο Νέο Κύμα, η πολιτική δεν περιορίζεται σε κλειστές κομματικές οργανώσεις. Η πολιτική είναι θέμα των μεγάλων εργαστηρίων αριστείας και τεχνολογίας του κόσμου. Εκεί παράγεται η πολιτική σήμερα. Τα πράγματα στην παγκόσμια σκηνή δεν πάνε καλά γιατί απλά τα πολιτικά συστήματα δεν μπορούν να κατανοήσουν τον νέο κόσμο που γεννιέται. Υπάρχει κενό χρόνου, τόπου και γνώσης.


Το πολιτικό σκηνικό


Θεωρείτε πως η πολιτική σκηνή στην Κύπρο αποτελεί ένα υγιές περιβάλλον για να εμπλακεί και το Νέο Κύμα; 

Όχι, θεωρώ πως είναι ένα καταθλιπτικό περιβάλλον και γι' αυτό δεν είμαστε κόμμα. Δεν θα εμπλακούμε ποτέ στο πολιτικό παιχνίδι με τους όρους που διεξάγεται σήμερα – ένα σύστημα εξυπηρετήσεων, διαπλοκής, ενίοτε διαφθοράς και με στόχο την εξουσία. Τα κόμματα λειτουργούν αυτοαναφορικά, όχι ετεροαναφορικά – με βάση δηλαδή τις ανάγκες της κοινωνίας. Γι' αυτό έχουν απαξιωθεί βαθιά στη συνείδηση του ενεργού πολίτη.


Συνομιλία με πολίτες


Με τα κόμματα όμως θα πρέπει να συνομιλήσετε και να συνεργαστείτε αν θέλετε να υιοθετηθούν κάποιες πολιτικές που προτείνετε.

Με τους πολίτες θα συνομιλήσουμε!

 

Οι πολίτες ωστόσο δεν παίρνουν αποφάσεις εντός της Βουλής, ούτε βρίσκονται στο Προεδρικό και την κυβέρνηση. Επιλέγουν με την ψήφο τους άτομα να τους εκπροσωπούν. 

Μα οι πολίτες, με τη συμμετοχή τους στα κοινά –όχι απαραίτητα σε κομματικές οργανώσεις, αλλά σε συλλόγους, σωματεία, συλλογικές δραστηριότητες, δημοσκοπήσεις, συζητήσεις στα καφενεία– ασκούν ήδη πολιτική. Το πώς θα διαμορφωθεί στο μέλλον το δημόσιο σχολείο, για παράδειγμα, είναι ένα θέμα που καίει όλες τις οικογένειες. Τα κόμματα, τα τελευταία πενήντα χρόνια, απέδειξαν πως δεν μπορούν να αφουγκραστούν την κοινωνία. Από το 1960 μέχρι και σήμερα, η Κύπρος έφτασε στο σημείο όπου έφτασε κυρίως λόγω των κομματικών πολιτικών και παρεμβάσεων. Ως ΝΚ καλούμε τους πολίτες να μην είναι διστακτικοί. Θέλουμε να τους δώσουμε ένα βήμα που θα ενισχύει τη φωνή τους. Το περιβαλλοντικό κίνημα της Ευρώπης λ.χ. ξεκίνησε ως κίνημα και πολύ αργότερα οι ιδέες του έγιναν αποδεκτές. Ο Μάης του 1968 στη Γαλλία ήταν κίνημα φοιτητών και πολιτών, και όμως πέτυχε πολλά στον εκσυγχρονισμό της γαλλικής εκπαίδευσης. Τα αυτοαναφορικά κόμματα είναι οργανισμοί με κλειστή νοοτροπία, με κύρια μέριμνα τη διανομή οφικίων και εξυπηρετήσεων, γι' αυτό δεν μπορούν να παραγάγουν το καινούργιο. Αυτή την έννοια του μαζικού κοινωνικού κινήματος πρέπει να εμπεδώσει ο Κύπριος πολίτης. Στο Νέο Κύμα δεν έχουμε γράψει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα-δόγμα και μετά να απευθυνθούμε στους πολίτες. Αντίθετα, αν έρθει κανείς στις συναντήσεις που διοργανώνουμε, θα δει εκατοντάδες ανθρώπους που τοποθετούνται και λένε ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτοί όλοι γράφουν σήμερα την πρόταση του Νέου Κύματος για την Άλλη Κύπρο. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πως το σημερινό πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας. Το δικό μας σλόγκαν είναι πως «ο καθένας μόνος του είναι μια σταγόνα, μαζί είμαστε ένας ωκεανός».


Όλα ανοιχτά για προεδρικές


Πώς θα σας δοθεί το βήμα για να το πράξετε αυτό, χωρίς να μπείτε ενεργά στον στίβο της πολιτικής ως κίνημα; Στις προεκλογικές εκστρατείες συνήθως αυτοί που επηρεάζουν ενεργά είναι οι υποψήφιοι των οποίων ο λόγος ακούγεται.

Όταν έχεις κάτι καινούργιο να πεις όλοι θέλουν να σε προβάλουν και να σε ακούσουν. Έχουμε πολλά να πούμε, θέσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πρέπει όμως να πω ότι, πλέον, τα δύο τρίτα του κόσμου παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναν τομέα στον οποίο εμείς ήδη επενδύουμε, για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τις θέσεις μας. Έχουμε τη δυναμική και τη φρεσκάδα των νέων ανθρώπων μαζί μας. Επιδιώκουμε θέσεις δικές μας να υιοθετηθούν από το πολιτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια.



Το 2018 είχατε κάνει σοβαρές σκέψεις για διεκδίκηση της Προεδρίας. Με αυτό ως δεδομένο και με την επιδίωξη να επηρεάσει το Νέο Κύμα δραματικά και δραστικά, θα σας δούμε υποψήφιο το 2023; 

Το ΝΚ είναι υπό σύσταση, επομένως μπορώ να πω την προσωπική μου άποψη. Σε αυτό το σημείο, αυτό που με ενδιαφέρει είναι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το Νέο Κύμα να επηρεάσει δραστικά την πολιτική ζωή του τόπου και μαζί και τις εκλογές. Όλα τα άλλα θα τα δούμε στην πορεία. Οι εκλογές είναι μακριά.



Παρακάμπτουμε τις βουλευτικές του 2021. Δεν θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτές τις εκλογές ως κίνημα; 

Σας έχω πει πως δεν είμαστε κόμμα. Έχουμε έναν στόχο. Έχουν γίνει πολλές κοινωνικές κινήσεις στον τόπο μας, οι οποίες έμειναν στο επίπεδο δεξαμενής σκέψης. Αυτό το κίνημα είναι διαφορετικό. «Αντιγράφει» κάποια στοιχεία από κοινωνικά κινήματα της Ευρώπης. Είμαστε σε επαφή με τέτοια κινήματα. Έχουμε στόχο να εγγράψουμε χιλιάδες φίλους και ήδη γράφουμε καθημερινά πολίτες που θέλουν να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας. Όταν ένα κίνημα έχει αρκετές χιλιάδες φίλους, είναι μετά θέμα ιδεών, πλειοψηφιών και αποφάσεων. Οι θέσεις ενός μαζικού κινήματος δεν μπορούν να αγνοηθούν, είναι θέμα δημοκρατίας.



Άρα βαδίζετε στη λογική που είχατε θέσει και το 2018 ενόψει προεδρικών, ότι δηλαδή αν μαζέψετε συγκεκριμένο αριθμό υποστηρικτών δεν αποκλείεται τίποτα. 

Όσο περισσότερους υποστηρικτές φέρουμε κοντά στο Νέο Κύμα, τόσο περισσότερο οι ιδέες και οι θέσεις μας θα επηρεάσουν την πολιτική σκηνή αλλά και τις εκλογές το 2023. Κι ας το αφήσουμε μέχρι εδώ. Εγώ πήρα την πρωτοβουλία, έκανα το εναρκτήριο λάκτισμα, αλλά το ΝΚ δεν είμαι εγώ – είναι ένα μαζικό κίνημα που λαμβάνει αποφάσεις συλλογικά και που ακούει κυρίως τους νέους ανθρώπους. Δείτε το ως ένα πολιτικό start up. Στην εποχή της πλανητικής κοινωνικής δικτύωσης, η πολιτική δραστηριότητα διευκολύνεται –είναι bottom up– και οι παραδοσιακές ιεραρχίες διαβρώνονται. Το ΝΚ θέλει να εκφέρει έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο, με φαντασία, χωρίς δογματισμό, και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην πολιτική ως τη μοναδική έλλογη δραστηριότητα διαχείρισης των συλλογικών μας προβλημάτων, όχι ως μηχανισμό εξασφάλισης οφελών για τους ημέτερους και επιμέρους συμφέροντα.


Έχετε άποψη σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις στην Κύπρο; 


Η δική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Η Κύπρος αν είναι να δίνει διαβατήρια ας δώσει σε επιστήμονες, σε ανθρώπους που μπορούν να παραγάγουν, να δημιουργήσουν πραγματική καινοτομία, σε νέους επιχειρηματίες που θα εργοδοτούν νέα παιδιά. Τώρα απλά δίνουμε διαβατήριο σε όποιον έχει δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι και άγνωστης προέλευσης. Και βέβαια από όλα αυτά επωφελούνται κυρίως μια χούφτα άνθρωποι του συστήματος. Θεωρώ πως είναι προσβλητικό τόσο για τον τόπο μας αλλά και για το διαβατήριο που κατέχουμε. Τα διαβατήρια αυτά είναι ευρωπαϊκά, άρα θα πρέπει να σεβαστούμε εκτός από τους εαυτούς μας και τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας. Ας κάνουμε ό,τι κάνουν και οι σοβαρές χώρες, δηλαδή διαβατήρια σε αυτούς που φέρνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα μας. Ας δώσουμε επίσης διαβατήρια σε όλους τους απόδημους δεύτερης και τρίτης γενιάς για να τους επανασυνδέσουμε με την πατρίδα τους.



Πώς κρίνετε τον Νίκο Αναστασιάδη σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό; 

Θα μιλήσω με προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκη απόψεις του Νέου Κύματος, καθώς πριν καταγράψουμε τις θέσεις στο Κυπριακό θέλουμε να ακούσουμε κυρίως τους νέους ανθρώπους, αυτούς που θα ζήσουν την ενδεχόμενη λύση, που θα την κάνουν να λειτουργήσει διαχρονικά ή ακόμη που θα την οδηγήσουν σε αποτυχία. Τούτων λεχθέντων, θέλω να ξεκαθαρίσω ένα σημείο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συζητά για δύο κράτη ή για συνομοσπονδία. Σε κανέναν δεν έχουμε δώσει το δικαίωμα να ξεγράψει οριστικά οποιοδήποτε κομμάτι της πατρίδας μας. Κανείς δεν έχει πάρει τέτοια εντολή από τον λαό. Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μία μόνο εντολή, και αυτή είναι η επανένωση της Κύπρου, η επιδίωξη της λύσης, όχι όμως με κάθε τίμημα. Δεν λέμε να τα δώσει όλα για μια οποιαδήποτε λύση. Θα πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι η διχοτόμηση σημαίνει αυτόματα και σκληρό σύνορο με την Τουρκία, ένα σύνορο το οποίο θα μας πληγώνει διαχρονικά. Ένα σύνορο το οποίο θα περιορίζει τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, καθώς οι λαοί διαχρονικά δημιουργούν σε συνθήκες ελευθερίας σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει να οικοδομήσει στη ΔΔΟ και να της δώσει τον χαρακτήρα μιας σύγχρονης ομοσπονδίας. Θα πρέπει παράλληλα να δει και τα χαρακτηριστικά αυτής της λύσης την οποία διαπραγματεύεται, με στόχο να προσφέρει σε όλους τους Κύπριους περισσότερα από αυτά που έχουν τώρα. Στο Νέο Κύμα θέλουμε να πάρουμε το νήμα από το 1960, όταν οι γονείς μας είχαν την ευκαιρία να χτίσουν ένα σύγχρονο κράτος και δεν τα κατάφεραν. Η «Ζυρίχη» ήταν ένα μεγάλο δώρο για την Κύπρο. Αν βρίσκονταν τότε δέκα σοβαροί άνθρωποι να χτίσουν πάνω στη «Ζυρίχη», η μετεξέλιξη της Κύπρου θα ήταν εντυπωσιακή. Θα ήταν ήδη η Δανία του Νότου. Δυστυχώς τότε δεν τους είχαμε. Το Νέο Κύμα μπορεί να έχει έναν ιστορικό ρόλο, να φέρει στο προσκήνιο τέτοιους ανθρώπους, που θα θεμελιώσουν την επιτυχία και όχι να εμπεδώσουν τη μιζέρια και την ιστορική μας ήττα.



Ξέρω πως έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία όταν πρόκειται για τον τόπο καταγωγής σας. Επισκέπτεστε τη Λάπηθο; 

Βεβαίως, την επισκέπτομαι.



Υπάρχουν φωνές στην Κύπρο οι οποίες υποστηρίζουν πως είναι μεμπτό να επισκέπτονται οι Ε/Κ συνεχώς τις κατεχόμενες περιοχές. Εσείς συμφωνείτε με αυτό; 

Κάθε επίσκεψη στα κατεχόμενα εδάφη μας είναι προσκύνημα πατρίδας, είναι έκφραση αγάπης για τη γη μας. Μεμπτό είναι να της γυρίζεις την πλάτη. Μεμπτό είναι να είσαι στα καζίνα και να ξοδεύεις τον πλούτο του τόπου σου. Κάθε μου ταξίδι στη Λάπηθο είναι προσκύνημα και επανασύνδεση με τις ρίζες μου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα πρωτοπαλίκαρα του Άσαντ διαφεύγουν στη Γερμανία μέσω μυστικών διαδρομών
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρωτοπαλίκαρα του Άσαντ διαφεύγουν στη Γερμανία μέσω μυστικών διαδρομών

Τα πρωτοπαλίκαρα του Άσαντ διαφεύγουν στη Γερμανία μέσω μυστικών διαδρομών

Στο νήμα θα κριθεί η πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζών
ΚΥΠΡΟΣ

Στο νήμα θα κριθεί η πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζών

Στο νήμα θα κριθεί η πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζών

Στην ολομέλεια της Βουλής οι ανακλήσεις οχημάτων λόγων αερόσακων takata, παραμένει το αλαλούμ
ΚΥΠΡΟΣ

Στην ολομέλεια της Βουλής οι ανακλήσεις οχημάτων λόγων αερόσακων takata, παραμένει το αλαλούμ

Στην ολομέλεια της Βουλής οι ανακλήσεις οχημάτων λόγων αερόσακων takata, παραμένει το αλαλούμ

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα
ΚΥΠΡΟΣ

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα

ΗΠΑ: Τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό ενισχύει την αμυντική σχέση με τη Λευκωσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό ενισχύει την αμυντική σχέση με τη Λευκωσία

ΗΠΑ: Τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό ενισχύει την αμυντική σχέση με τη Λευκωσία