Μπήκε σε σχολείο και βούτηξε παιδί από τα χέρια της μητέρα του.
Όταν τα δικαστικά διατάγματα γίνονται κουρελόχαρτα και όταν οι δικηγόροι παρέχουν υπηρεσίες με το θράσος του, «ξέρεις ποια είμαι γω;», τότε η περιβόητη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, την οποία προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή, θα προκαλεί μειδιάματα, όπως σχεδόν όλες οι βαρύγδουπες «μεταρρυθμίσεις» σε αυτό τον τόπο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας δικηγόρου -με αποτυχημένη πολιτική διαδρομή- η οποία παρείχε υπηρεσίες σε πελάτη της, εμποδίζοντας μια μητέρα να έχει επαφή με το ανήλικο παιδί της, παρά το ότι υπήρχε σχετικό δικαστικό διάταγμα. Η δικηγόρος μάλιστα, εισήλθε σε σχολικό χώρο -προφανώς παρανόμως- παραλαμβάνοντας το παιδί, το οποίο ανέμενε να το παραλάβει και η μητέρα! Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, το οποίο αποφάνθηκε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.
Τσαμπουκάς στο σχολείοΤι μπορεί να αναμένει ένας πολίτης σε ένα σοβαρό κράτος μετά από την έκδοση ενός δικαστικού διατάγματος; Αδιαμφισβήτητα την εφαρμογή του. Αυτό όμως για την Κύπρο δεν είναι αυτονόητο. Ο «Π» τον Μάρτιο του 2018 είχε ασχοληθεί με την παρεμπόδιση μίας μητέρας να έχει επαφή με την ανήλικη κόρη της, λόγω της μη εφαρμογής δικαστικού διατάγματος από τον πρώην σύζυγο και πατέρα του παιδιού. Πέρασαν 17 μήνες και είχαμε την πεποίθηση ότι οι παρεμβάσεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους θα επέβαλλαν τη νομιμότητα. Πέσαμε έξω. Όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε το δικαστικό διάταγμα, αλλά ανέλαβε αυτοβούλως καθήκοντα «κηδεμόνα» του παιδιού, η δικηγόρος του συζύγου, τυγχάνοντας της προστασίας του επαγγελματικού της οργάνου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Τον περασμένο Ιούνιο, η μητέρα, η οποία για δύο χρόνια παρεμποδιζόταν να έχει επαφή με το παιδί της, πήγε στο σχολείο του για να το παραλάβει όπως προέβλεπε το δικαστικό διάταγμα. Μάλιστα είχε προηγηθεί και συνεννόηση ώστε να βρίσκονται εκεί και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες έχουν γράψει «χρυσές σελίδες» αδιαφορίας, σε σειρά υποθέσεων. Η μητέρα όταν πήγε στο σχολείο με έκπληξη διαπίστωσε πως στον χώρο αναμονής (εντός της σχολικής μονάδας) βρισκόταν η δικηγόρος του πρώην συζύγου της, ο οποίος ανέμενε έξω από το σχολείο εντός του οχήματός του. Όταν, χτύπησε το κουδούνι λήξης των μαθημάτων, η δικηγόρος, παρανόμως, παρεμπόδισε τη μητέρα να παραλάβει το παιδί της, παρενέβη, και αφού πήρε την ανήλικη μέσα από το σχολείο τη συνόδεψε στο αυτοκίνητο που ανέμενε ο πατέρα της και αποχώρησαν. Η μητέρα έμεινε να κοιτάζει, χωρίς να υπάρξει καμία παρέμβαση από τη διεύθυνση του σχολείου. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας… απούσες.
Στο ΠειθαρχικόΗ μητέρα μην έχοντας άλλο τρόπο να αντιδράσει, αποφάσισε να καταγγείλει τη δικηγόρο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, του οποίου προεδρεύει ο γενικός εισαγγελέας. Η μητέρα στην καταγγελία της επισύναψε φωτογραφίες και βίντεο που καταδείκνυαν τι ακριβώς συνέβη. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η ενέργεια της κυρίας (όνομα της δικηγόρου) προσβάλλει την αξιοπρέπεια του επαγγέλματός σας, αφού καταδέχθηκε να λάβει μέρος και να εμπλακεί ενεργά σε παρακοή διατάγματος, περιφρονώντας τα δικαστήρια και τα διατάγματά του. (…) Τονίζω ότι για μένα είναι πρωτάκουστο και ανήθικο, δικηγόρος να μπαίνει στο σχολείο του παιδιού μου και να το αρπάζει μπροστά στα μάτια μου και να το οδηγεί στο αυτοκίνητο του πελάτη της…».
Κολυμβήθρα του ΣιλωάμΗ καταγγελία στο Πειθαρχικό του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και έτσι η δικηγόρος έτυχε «βάπτισης» στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και εξήλθε «άσπιλη και αμόλυντη». Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης (προήδρευσε του Πειθαρχικού λόγω απουσίας του γενικού εισαγγελέα), σε επιστολή του ημερομηνίας 18/12/2018, ενημέρωσε την παραπονούμενη μητέρα ότι, δεν δικαιολογείται η διεξαγωγή έρευνας εναντίον της δικηγόρου και «ως εκ τούτου, η καταγγελία απορρίπτεται και το θέμα θεωρείται λήξαν». Τόσο απλά, τόσο συνοπτικά, τόσο αναιτιολόγητα.
Η μητέρα με νεότερη επιστολή της στο Πειθαρχικό του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσε πως «η απόφασή σας να απαλλάξετε τη δικηγόρο χωρίς διερεύνηση, δείχνει διαπλοκή σας για συγκάλυψη πειθαρχικών παραπτωμάτων». Η μητέρα ζήτησε να της απαντήσουν γραπτώς για τους λόγους που αποφασίστηκε να «θαφτεί» το παράπονό της απαλλάσσοντας τη δικηγόρο «που αποδεδειγμένα παράνομα, ανήθικα και αντιδεοντολογικά επεμβαίνει στην επικοινωνία μου με την ανήλικη κόρη μου». Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον γενικό εισαγγελέα. Έκτοτε παρήλθαν σχεδόν 10 μήνες και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.
Στα παλιά της τα παπούτσιαΕνώπιον της δικαιοσύνης εδώ και χρόνια εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις, για παρακοή διατάγματος εναντίον του πατέρα. Ακόμα δεν έχουν εκδικασθεί γιατί πότε εμφανίζεται ως δικηγόρος η συγκεκριμένη γυναίκα, πότε το ένα παιδί της και πότε το άλλο ώστε να κερδίζονται αναβολές επί αναβολών λόγω αλλαγής δικηγόρου! Η συγκεκριμένη υπόθεση, έχει προϊστορία, που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει κάποιους που δήθεν είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα δικαιωμάτων των παιδιών.
Υπάρχουν δικαστικά διατάγματα, δεκάδες καταγγελίες, ποινικές διαδικασίες, εκκλήσεις και εμπλοκή όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Ο «Π» από τον Μάρτιο του 2018 είχε επισημάνει ότι το κράτος παρουσιαζόταν ανήμπορο ή απρόθυμο να επιβάλει τη νομιμότητα με αποτέλεσμα καθίσταται συνεργός σε ένα έγκλημα το οποίο έχει ως θύμα τόσο το παιδί όσο και τη μητέρα του, που για περισσότερο από δύο χρόνια δεν μπορεί να έχει επαφή μαζί του.
Τα στοιχεία της υπόθεσης παραπέμπουν σε συνθήκες ομηρείας του παιδιού από τον πατέρα, άσκησης ψυχολογικής βίας και χειραγώγησης ώστε να παρουσιάσει απέχθεια προς τη μητέρα του, ενώ, Αστυνομία, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Νομική Υπηρεσία, υπουργεία και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, παραδομένος στη γραφειοκρατία, στις δικαιολογίες και στην έλλειψη βούλησης, δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Από οδηγίες καλά πάμεΟ αρχηγός Αστυνομίας με εγκύκλιό του, ημερομηνίας 9/10/2017, αναφέρεται στη διαχείριση και διερεύνηση υποθέσεων ανυπακοής διαταγμάτων επικοινωνίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως σε «ιδιάζοντα ή κατά συρροή περιστατικά ανυπακοών» πρέπει να υπάρχει κοινή δράση με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν γίνει πέραν των 70 καταγγελιών για ανυπακοή, ενώ εκκρεμούν στο δικαστήριο και ποινικές υποθέσεις εναντίον του πατέρα. Ο αρχηγός Αστυνομίας αναφέρει στην εγκύκλιο ότι σε κάθε περίπτωση ανυπακοής να καταχωρείται η υπόθεση και ως ψυχολογική βία με θύμα παιδί και γονέα που στερούνται την επικοινωνία. Καθίσταται επίσης σαφές στην ίδια εγκύκλιο ότι «η όποια στάση των παιδιών, αν και σχετίζεται με την εύρυθμη εφαρμογή του διατάγματος, δεν συνιστά συστατικό στοιχείο του αδικήματος της ανυπακοής. Η πλευρά που επικαλείται τη στάση των παιδιών ως προς τη μη εκτέλεση του διατάγματος να συμβουλεύεται να αποταθεί στο δικαστήριο που εξέδωσε το διάταγμα και να αιτηθεί ακύρωση ή αλλαγή του διατάγματος. Τούτο όμως να μην αναστέλλει το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας...». Παρά τις οδηγίες, οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση εδώ και δύο χρόνια δεν εκτελούν το διάταγμα. Στην υπόθεση ενεπλάκη και το Γραφείο επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού η παρέμβαση περιορίστηκε σε συστάσεις για διεπαγγελματικές συνεδρίες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για να διερευνηθεί το συμφέρον του παιδιού κ.λπ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.