Σύμφωνα με τον περί Πολιτικών Δικαιωμάτων των Δημοσίων και Ημιδημοσίων Υπαλλήλων Νόμο, σε περίπτωση εκλογής τους σε αξίωμα αφυπηρετούν αυτοδικαίως από τη θέση που κατέχουν
Λανθασμένα τα σώματα του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΑΚΥ) παραχώρησαν άδεια άνευ απολαβών στον νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, δεδομένου ότι αφυπηρετεί αυτοδικαίως από τη θέση του καθηγητή. Αυτή είναι η θέση που εκφράζει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Δημητρίου σε αλληλογραφία του με τον γενικό εισαγγελέα, επικαλούμενος την εθνική νομοθεσία περί πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημειώνοντας μάλιστα ότι εφόσον αφυπηρετεί αυτοδικαίως δεν τίθεται καν θέμα ασυμβίβαστου. Να υπενθυμίσουμε ότι η σύγκλητος και το συμβούλιο του ΠΑΚΥ έδωσαν με ομόφωνες αποφάσεις τους τον περασμένο Ιούλιο άδεια άνευ απολαβών για μία πενταετία στον κ. Κιζίλγιουρεκ ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με βάση τη θέση που εκφράζει το ΥΠΕΣ η απόφαση αυτή του ΠΑΚΥ θα πρέπει να θεωρείται ως μη γενόμενη.
Η θέση Κ. ΚληρίδηΗ επιστολή του κ. Δημητρίου φέρει χθεσινή ημερομηνία και απευθύνεται στον γεν. εισαγγελέα και κοινοποιείται στον γεν. ελεγκτή και στους πρόεδρο του συμβουλίου και πρύτανη του Παν. Κύπρου. Στάλθηκε δύο μέρες μετά την επιστολή του Κώστα Κληρίδη προς τον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΣ Κύπρο Κυπριανού, στην οποία δίδεται η νομική συμβουλή που ζητήθηκε στο ερώτημα κατά πόσο «η θέση του καθηγητού στο Παν. Κύπρου έστω και εάν τελεί επ’ αδεία χωρίς απολαβές, δημιουργεί ασυμβίβαστο».
Η γνωμάτευση είχε ζητηθεί στις 9 Οκτωβρίου. Ο κ. Κληρίδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ασυμβίβαστο. Η θέση του στηρίχθηκε στην κυπριακή νομολογία και συγκεκριμένα στο άρθρο 70 του Συντάγματος και συνακόλουθα, όπως σημειώνει, στο άρθρο 16 του περί Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου του 2004. Όπως αναλύεται στη νομική συμβουλή, από το σχετικό άρθρο της Πράξης περί της εκλογής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση εν ολίγοις την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν φαίνεται να εγείρεται θέμα ασυμβίβαστου από το γεγονός ότι ο κ. Κιζίλγιουρεκ διατηρεί θέση με τη μορφή πενταετούς άδειας άνευ απολαβών και ως ακαδημαϊκός σε κρατικό πανεπιστήμιο. Το ασυμβίβαστο οφείλεται στις εθνικές διατάξεις που επέβαλε η Κύπρος στους εκλεγέντες πολίτες της. Στη γνωμάτευση σημειώνεται πως στο εθνικό δίκαιο που αφορά την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο άρθρο 16 αναφέρεται πως η διαχείριση των ευρωβουλευτών είναι η ίδια με αυτή των βουλευτών όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπου η ιδιότητα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστη μεταξύ άλλων με παντός είδους θέσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ελεγκτής: ΠαράτυπαΝα υπενθυμίσουμε ότι το θέμα είχε ανοίξει ο γενικός ελεγκτής μέσα Σεπτεμβρίου όταν όπως είχε δηλώσει στον «Π» ενημερώθηκε ότι υπήρχαν δύο εσωτερικές γνωματεύσεις στο πανεπιστήμιο με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με το ασυμβίβαστο ή μη από τη διατήρηση και των δύο θέσεων του νεοεκλεγέντος ευρωβουλευτή, αλλά παρ’ όλα αυτά το πανεπιστήμιο αποφάσισε να δώσει ομόφωνα την άδεια άνευ απολαβών. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε θέσει το θέμα αυτό ενώπιον του υπ. Εσωτερικών. Σε νέες του δηλώσεις στην εφημερίδα μας ο Ο. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η απόφαση των οργάνων του πανεπιστημίου για άδεια άνευ απολαβών πέντε ετών συγκρούεται με τον Κανονισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς για λόγους δημοσίου συμφέροντος δικαιούνται να δίνουν άδεια μόνο για έναν χρόνο και ακολούθως τέσσερις ανανεώσεις. Όχι όμως όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.
Νιαζί: Θα το μελετήσωΣε παρέμβασή του ο κ. Κιζίλγιουρεκ μας είπε πως δεν ενημερώθηκε επίσημα για τη γνωμάτευση του γεν. εισαγγελέα για το ασυμβίβαστο, πόσω μάλλον για τη θέση του ΥΠΕΣ ότι «αφυπηρετεί αυτοδικαίως». Όπως είπε στον «Π» αλλά κι όπως ανήρτησε στη σελίδα του στα social media, θα περιμένει επίσημη ενημέρωση και επιφυλάσσεται για τα περαιτέρω βήματά του.
Επιμένει το ΠΑΚΥΟ πρύτανης του ΠΑΚΥ Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε πως δεν ήταν ενήμερος ούτε για την επιστολή του κ. Δημητρίου, ούτε για τη γνωμάτευση Κληρίδη. Είναι κάτι, όπως είπε, που θα δουν οι νομικοί σύμβουλοι του πανεπιστημίου. Κι επανέλαβε πως ως θέμα αρχής το ΠΑΚΥ δεν βλέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του καθηγητή, μάλιστα χωρίς αποδοχές, με αυτή του ευρωβουλευτή. Όπως, σημείωσε, δεν έβρισκε ασυμβίβαστο το πόστο του πρέσβη με τη θέση του καθηγητή που ίσχυσε για δύο άλλες περιπτώσεις καθηγητών στο πανεπιστήμιο, του Γιώργου Γιωργή και του Ιωσήφ Ιωσήφ...
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.