Οι συνεννοήσεις για τη συνάντηση στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου, αναμένεται να συνεχιστούν στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, το επόμενο Σάββατο, στην Κύπρο.
Ακόμα και τα πιο αισιόδοξα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναχώρησαν χθες με αρνητικές εντυπώσεις και με χαμηλά τις προσδοκίες σε σχέση με την έκβαση της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τα μέλη είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν για το περιεχόμενο τηλεδιάσκεψης που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ με τους Μαυρογιάννη και Ερτσίν το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πηγές του «Π», η κ. Λουτ παρουσίασε μια θολή εικόνα γύρω από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στην τριμερή, αφήνοντας λίγο πολύ να νοηθεί πως δεν θεωρείται απαραίτητη ή απαιτούμενη η πλήρης κατάληξη σε όρους αναφοράς, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Τουρκία θέτει προσκόμματα ακόμα και στο να υπάρξει συμφωνία στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά την τριμερή.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν όσα ανέφερε ο «Π» την περασμένη Κυριακή, ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν φέρουν ιδιαίτερη ένσταση στο να επικυρωθούν και να «κλειδώσουν» οι όροι αναφοράς σε ενδεχόμενη μελλοντική άτυπη πενταμερή (να λάβουν δηλαδή τη σύμφωνο γνώμη και των εγγυητριών δυνάμεων) και όχι στην τριμερή, κάτι που αποτελεί απαίτηση της Άγκυρας. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να παρουσιαστούν στην τριμερή έτοιμες να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές τις χωρίζουν, είτε ενδεχομένως να κατανοήσουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και να καταλήξουν σε μια συναντίληψη που να ρίχνει το μπαλάκι στην Άγκυρα, αν και εφόσον αποφασίσει να θέσει προσκόμματα στη συνέχιση της διαδικασίας.
Η ε/κ πλευρά φαίνεται πάντως να θεωρεί ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα έχει καν περιθώριο να διαφοροποιήσει τη στάση του από αυτή της Τουρκίας. Τ/κ κύκλοι κοντά στον Ακιντζί απορρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό και επισημαίνουν πως ο Τ/Κ ηγέτης έχει δείξει την πρόθεσή του να διαφοροποιηθεί από την Τουρκία. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως η τ/κ πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έκβαση της τριμερούς, καθώς τη θεωρεί ως ιδιαίτερα κρίσιμη για να φανεί πως οι δύο πλευρές επιζητούν τη συνέχιση της διαδικασίας. Κάτι τέτοιο θα πρέπει όμως να αποδειχθεί και στην πράξη.
Δεν θα ασκήσει πιέσεις ο ΓκουτέρεςΟ Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε με δύο φράσεις ολόκληρο το κλίμα γύρω από το τι θα πρέπει να αναμένουμε από την τριμερή στο Βερολίνο. Σε δηλώσεις μετά το Εθνικό Συμβούλιο, είπε χαρακτηριστικά πως «το πιο σημαντικό είναι η αποφασιστικότητα Γκουτέρες να συγκαλέσει την τριμερή για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σε σχέση με τους όρους αναφοράς». Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε ερώτημα αν ο γ..γ του ΟΗΕ είναι αποφασισμένος για κατάληξη σε όρους αναφοράς στην τριμερή, γεγονός που δείχνει πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις. Επίσης, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση πως «δεν εναπόκειται στον γ.γ. του ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις», αφήνοντας να νοηθεί πως άλλη είναι η πλευρά που πρέπει να κάνει το βήμα. Ο ίδιος, όπως τόνισε, παραμένει αποφασισμένος και με πολιτική βούληση να πάει στην τριμερή με θετικό πνεύμα και δημιουργικές ιδέες για να επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο «η στάση της Τουρκίας δεν προοιωνίζει ελπιδοφόρα πορεία», όπως υποστήριξε. Πηγές αναφέρουν πως ο Πρόεδρος αναφέρεται στην πληροφόρηση που έχει πως η Άγκυρα αρνήθηκε να συναντήσει την κ. Λουτ. Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση πως η Τουρκία δεν επιθυμεί για την ώρα να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης.
Να κάνουμε το πανΕυθύνη και υποχρέωσή μας να κάνουμε το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος, διεμήνυσε αμέσως μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιθυμεί να επαναρχίσει ο διάλογος, τότε η ε/κ πλευρά πρέπει να καταστήσει σαφές πως δεν φέρει καμιά ευθύνη, έτσι ώστε οι ευθύνες να βαραίνουν την τουρκική πλευρά. Στόχος παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν παρά τις δυσκολίες. Πολύ καθοριστική χαρακτήρισε την τριμερή στο Βερολίνο και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα παρουσιαστεί η ε/κ πλευρά σε αυτή. Μεταξύ άλλων, έχει ωστόσο περάσει το μήνυμα πως παρά το ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και πολύπλοκα, η ε/κ πλευρά πρέπει να πείσει για την αναγκαιότητα κατάληξης στους όρους αναφοράς.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.