Ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) Ερσίν Τατάρ μετά από συνεδρίαση των συλλογικών του οργάνων χτες, απηύθυνε έκκληση στον κ. Ακιντζί καλώντας τον να απέχει από τις λεγόμενες προεδρικές του 2020
Σφοδρές συνεχίζουν να είναι οι αντιδράσεις σε Τουρκία και κατεχόμενα, μετά την αντιπολεμική ανάρτηση του Τ/κ ηγέτη για τον πόλεμο στη Συρία και τον παραλληλισμό του με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) Ερσίν Τατάρ μετά από συνεδρίαση των συλλογικών του οργάνων χτες, απηύθυνε έκκληση στον κ. Ακιντζί καλώντας τον να απέχει από τις λεγόμενες προεδρικές του 2020 στα κατεχόμενα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ακόμη και τα κόμματα τα οποία συμφωνούν με την πολιτική Ακιντζί στο Κυπριακό, ακόμη και το δικό του, δυσκολεύονται να εκδώσουν ανακοίνωση στήριξης στον Τ/κ ηγέτη.
Ο κ. Ακιντζί βρήκε δημόσια στήριξη μόνο από την τουρκοκυπριακή συντεχνιακή πλατφόρμα και από Τ/κ που συμφωνούν με τις απόψεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν χαίρει της εκτίμησης της πλειοψηφίας, όπως άλλωστε καταδείκνυαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα.
Πριν πάντως ληφθεί η απόφαση αυτή από το ΚΕΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί, με νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – την οποία μπορούν να δουν μόνοι οι φίλοι του - αναφέρει ότι οι απόψεις που είχε εκφράσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγες μέρες για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ήταν οι ειλικρινείς του απόψεις τις οποίες και πιστεύει, ωστόσο, όπως είπε έχουν διαστρεβλωθεί.
Διαβάστε επίσης: Τατάρ – ΚΕΕ: Να μην συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Ακκιντζί
O Ακιντζί επέκρινε την εισβολή στη Συρία και θύμωσε την Άγκυρα
"Αντί να κατανοήσουμε σωστά αυτές τις ιδέες, έχουν γίνει άδικες και δυσανάλογες κριτικές και, επιπλέον, επιθέσεις με αηδιαστικές βωμολοχίες και έχουν εκτοξευθεί απειλές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωση. Αυτό το χαμηλό επίπεδο συνεχίζεται», είπε.
Αναμφίβολα, συμπλήρωσε, κοινή μας επιθυμία είναι να απαλλαγεί η Τουρκία από τη μάστιγα της τρομοκρατίας, κάτι που όπως είπε τόνισε σε διάφορες περιπτώσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός να τερματιστούν οι πόλεμοι που μαίνονται για 10 χρόνια στη Συρία.
Είναι αναπόφευκτο, όπως είπε, για όλους τους λαούς εδώ και στην περιοχή να δημιουργήσουν ένα σύστημα διαλόγου με το οποίο να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία η Συρία να μπορεί να διατηρήσει τα σύνορά της, την εδαφική ακεραιότητά της και η Τουρκία να αισθανθεί ασφαλής στα σύνορά της.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, είναι αναγκαία η ανανέωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
«Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ουσιαστικής σημασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, βελτιώνοντας τις σχέσεις της με άλλες χώρες στην περιοχή και την ΕΕ, πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ισχυρότερη. Από αυτή την άποψη, η έκκλησή μου για διπλωματία και διάλογο που θεωρήθηκε ως έκκληση για διάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις και άσκηση πολιτικής δεν είναι τίποτα περισσότερο από στρέβλωση ", ανέφερε.
Εξέφρασε επίσης λύπη για τις άδικες και επώδυνες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του διερωτήθηκε από πότε είναι έγκλημα η υπεράσπιση της ειρήνης.
Δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης με την Τουρκία και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να αναπτύξει σχέσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, «αλλά δεν είναι πάντοτε δυνατόν να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και να επιδεικνύουμε την ίδια συμπεριφορά σε κάθε θέμα».
«Ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις είναι προϋπόθεση μιας υγιούς σχέσης» είπε.
Αναγνωρίζοντας, όπως είπε, τη συμβολή της Τουρκίας για τη θέση και την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ωστόσο ότι οι Τ/κ έφτασαν εδώ που έφτασαν και με τους δικούς τους αγώνες. Όπως είπε, οι «αρχές» που υπάρχουν μέσα στη «δημοκρατία» και την «προεδρία» μας διαμορφώνονται από την ελεύθερη βούληση του «λαού μας».
«Πιστεύω ότι οι Τ/κ έφτασαν σε σημείο ωριμότητας ώστε να αποφασίζουν με τη δική τους θέληση και όχι με υποδείξεις», είπε.
Ευχαριστώντας τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για την τρομοκρατία, την ειρήνη και τη δημοκρατία για την υποστήριξή τους, είπε: «Θα ήθελα να καλέσω όσους σκόπιμα στρέβλωσαν το ζήτημα να επιδείξουν κοινή λογική. Με αυτή την σκέψη, πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος διαίρεσης μεταξύ μας και να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Η Τουρκία και η περιοχή θα βρουν την ειρηνική διέξοδο από αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αυτές οι μέρες θα μείνουν στο παρελθόν".
Ευχήθηκε οι νεκροί «μάρτυρες» να αναπαυθούν εν ειρήνη και οι πληγές να κλείσουν σύντομα, ενώ εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.