Μια θέση εργασίας στον δημόσιο τομέα αποτελεί για πολλούς υποψήφιους διαγωνιζομένους μία ευκαιρία για μονιμότητα απασχόλησης και σταθερότητα μισθού. Χιλιάδες υποψήφιοι έχουν δηλώσει συμμετοχή για τις εξετάσεις του δημόσιου διαγωνισμού οι οποίες θα διεξαχθούν στις 19 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές εξετάσεις του Οκτωβρίου θα αφορούν εξέταση για θέσεις στο Δημόσιο μέχρι την κλίμακα Α7, ενώ του Νοεμβρίου μέχρι την κλίμακα Α8.
ΔιαγωνισμοίΠρόκειται για δύο ξεχωριστές εξετάσεις που αφορούν:
(α) τις θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών (μη επιστημονικές θέσεις) και οι οποίες θα διεξαχθούν στις 19.10.2019
(β) τις θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν (επιστημονικές θέσεις) και οι οποίες θα διεξαχθούν στις 2.11.2019.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων επιλογής προσωπικού, οι εξετάσεις που θα διεξαχθούν δεν θα είναι γνωσιολογικού περιεχομένου αλλά “εξετάσεις ικανοτήτων” με σκοπό να διαπιστωθεί η αριθμητική, αφαιρετική και λεκτική ικανότητα των υποψηφίων. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επιτυχία στις γραπτές εξετάσεις για τη διεκδίκηση θέσεων στο δημόσιο τομέα. Αποτελεί μάλιστα απαραίτητη προϋπόθεση, σε περίπτωση που ενδεχομένως προκηρυχθούν νέες κυβερνητικές θέσεις εργασίας το 2020.
ΑπολαβέςΟι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των δημόσιων υπαλλήλων ανέρχονται στα 1.898 ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018 ανέρχονται στα 1.872 ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Δηλαδή παρατηρείται μια αύξηση στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων της τάξεως του 2,5% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019. «Ο λόγος που αποφάσισα να εργαστώ στο Δημόσιο είναι ότι μου προσφέρει έναν σταθερό μισθό, αν και δεν μου αρέσει η δουλειά που κάνω εκεί», δήλωσε μια Κύπρια εργαζόμενη στον δημόσιο τομέα. «Ήθελα εξαρχής να εργαστώ στον δημόσιο τομέα, αλλά σε διαφορετική υπηρεσία, που να ταιριάζει με τις σπουδές μου. Παρ' όλα αυτά η επιτυχία μου στις γραπτές εξετάσεις του διαγωνισμού για το δημόσιο με έκανε να παραμείνω σε αυτή τη θέση, λόγω της οικονομικής εξασφάλισης και με έκανε να ελπίζω ότι στο μέλλον θα εργαστώ εκεί που πραγματικά νιώθω χαρούμενη», υπογράμμισε. «Στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι σχεδόν 300 ευρώ λιγότερα από τον μισθό του κυβερνητικού υπαλλήλου», ανέφερε μία υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, εργάζεσαι περισσότερες ώρες και αναλαμβάνεις περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που οφείλεις», πρόσθεσε.
Καλύτερο ωράριο«Μου αρέσει η δουλειά μου στο Δημόσιο γιατί έχω συγκεκριμένο ωράριο και μετά μπορώ να κάνω ό, τι θέλω», ανέφερε Κύπριος μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. «Έχω τη βάση μου και προγραμματίζω ανάλογα την ημέρα μου», αναφέρει, και συμπληρώνει πως τελειώνει στις 3 από τη δουλειά του και μετά μπορεί να πάει γυμναστήριο, να τρέξει τις οικογενειακές υποχρεώσεις με τα παιδιά στο σχολείο, να πάει για καφέ με φίλους. «Είμαι ξέγνοιαστος, έχω ελεύθερο χρόνο και μπορώ να κάνω ταξίδια στο εξωτερικό», σημείωσε. Στο δημόσιο τομέα το ωράριο είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Συγκριμένα, ο εργαζόμενος απασχολείται οκτώ ώρες την ημέρα από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, με εξαίρεση τις ημέρες αργιών.
Ο δημόσιος τομέας ευνοείται με τις αργίες της χώρας, όπου και παραμένουν κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ημερών όπου οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα βρίσκονται μακριά από τα γραφεία τους. Επίσης, στο θέμα των αδειών, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αρκετά ευνοημένοι. Διατίθεται ένας προκαθορισμένος διαθέσιμος αριθμός αδειών και δεν υπάρχει σύγχυση στη διευθέτηση του προγράμματος με τους συναδέλφους. Υπάρχει ένας υπεύθυνος ο οποίος ρυθμίζει τον αριθμό των ατόμων που θα λάβουν την άδεια, με περίπου το 1/3 του συνόλου των υπαλλήλων να παραμένει στα γραφεία της δημόσιας υπηρεσίας στην οποία εργάζονται για τη διευθέτηση των λειτουργιών της. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τη φύση της δημόσιας υπηρεσίας και τη χρονική περίοδο που εργάζεται ο καθένας.
Μαγική λέξη: Μονιμότητα Ακόμη και φοιτητές δηλώνουν ότι έχουν προτεραιότητα μετά τη λήξη των σπουδών τους και την απόκτηση πτυχίου να κάνουν αίτηση συμμετοχής για τις εξετάσεις στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, Κύπρια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου δήλωσε στον «Π» ότι προτιμά μια εργασία στο Δημόσιο που θα της παρέχει σταθερότητα απολαβών, ακόμη και αν δεν της αρέσει η συγκεκριμένη θέση εργασίας. «Θέλω να ζήσω μια αξιοπρεπή ζωή, να κάνω οικογένεια. Δεν μπορώ να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα και να κάνω τα πάντα. Θα προτιμήσω να κάνω μια δουλειά που δεν μου αρέσει γιατί δεν μπορώ την εκμετάλλευση και την επίρριψη ευθυνών», είπε. Επίσης, μια άλλη φοιτήτρια επεσήμανε ότι «η καταβολή του μισθού είναι σίγουρη κάθε μήνα και δεν υπάρχει το άγχος της πληρωμής», στοιχεία που αποτελούν βασικά κριτήρια για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας νέων ανθρώπων.
Βασικά κριτήριαΤα πλεονεκτήματα του Δημοσίου μοιάζουν να είναι πολλά, σε αντίθεση με τον επισφαλή ιδιωτικό τομέα. Εκτός από τη μονιμότητα μιας θέσης εργασίας και ενός συγκεκριμένου ικανοποιητικού μισθού, το χρηματικό ποσό είναι προκαθορισμένο και δεν υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της πληρωμής. Οι εργατικές ώρες αμείβονται εγκαίρως, ακόμη και σε περίπτωση υπερωριών. Επίσης, το ωράριο είναι συγκεκριμένο και ο υπάλληλος έχει τη δυνατότητα να διευθετήσει τον χρόνο του σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Κάθε ένας από αυτούς έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα που οφείλει να πραγματώσει στο πλαίσιο της ομαλής συνεργασίας και επιτυχούς οργάνωσης της δημόσιας υπηρεσίας που εκπροσωπεί. Μια σειρά προνομίων πλαισιώνουν την απόφαση ενός εργαζομένου να στραφεί στον δημόσιο τομέα. Σημαντικότερη προϋπόθεση βέβαια για την αναζήτηση της κατάλληλης εργασίας είναι οι προτεραιότητες που θέτει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του και πώς αντιλαμβάνεται τον ορισμό της ευτυχίας, λαμβάνοντας την ευθύνη της επιλογής.
Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος της τυπικής απασχόλησης χωρίς την ανάκτηση της πραγματικής ευτυχίας από το αντικείμενο απασχόλησης. Υπάρχει ο φόβος της συνήθειας της καθημερινότητας και της ρουτίνας, μίας ασχολίας χωρίς ενδιαφέρον και δράση.
Ανασφάλεια ιδιωτών Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί των υπαλλήλων διαφέρουν κατά πολύ από αυτούς του δημόσιου τομέα. Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα εκτιμούνται στα 1.880 ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 που ανέρχονταν στα 1.866 ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Δηλαδή παρατηρείται αύξηση κατά 0,7%. Όσον αφορά τις γυναίκες. οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 εκτιμούνται στα 1.724 ευρώ, ενώ των ανδρών στα 2.015 ευρώ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των γυναικών σημείωσαν αύξηση 3,9%, ενώ των ανδρών σημείωσαν μείωση 1,2%.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.